Tvspel föder våld? En snabb förklaring

Medlem
Tvspel föder våld? En snabb förklaring

Att våldsamma tvspel inte är bra för oss är något vi spelare får höra på en daglig basis och många står både för och emot våldet som vi exponeras oss för varje dag. Men hur mycket är egentligen sanning och vad grundar sig egentligen alla påståenden på? Jag kommer att försöka trassla upp den härvan som kallas tvspel och våld, med att redogöra på ett så enkelt sätt som möjligt för de teorier som främst förknippas med tvspelsvåld.

Det mest omtalade spelet i den här diskussionen (främst i USA) har varit gällande Grand Theft Auto 4, vilket jag kommer använda som exempel senare. Det har sagts många saker gällande spelets innehåll och mycket av det som sagts i media är rent påhitt (som Jack Thompsons uttalanden). Men det som alla diskussioner handlar om är hur Gta 4 påverkar de yngre användarna.

Men innan vi fortsätter vill jag gärna att ni tittar på detta klippet för att få en överblick över diskussionen utan att blanda in alla radikala åsikter från medier som till exempel Fox News:

http://www.youtube.com/watch?v=umXLgwrcJOw

Detta är som ni har märkt en pågående diskussion och alla klandrar ner på det våldsamma innehållet spelindustrin tillhandahåller. De större medierna verkar vara överens om att våldsamma tvspel har en negativ påverkan och Fox News är väl de som är kändast för att pladdra på om saker de inte riktigt har någon direkt koll på.
Det finns såklart teoretiska grunder gällande tvspel och våld och det är där som diskussionerna har haft sin grogrund. Men för att ni kära läsare ska slippa plöja igenom en massa psykologiska studier så ska jag gå ner på grunden och förklara var studierna kommer ifrån och vad de handlar om.

Den mest erkända och använda teorin som används inom studier gällande tvspel och våld är den sociala inlärningsteorin som myntades utav Albert Bandura, en amerikansk psykolog.

Den sociala inlärningsteorin handlar i stora drag om att man härmar ett beteende som kan ge en positiva konsekvenser. Motståndarna till tvspelsvåld menar då på att du som spelar Gta 4 får en belöning varje gång du utför en våldsam handling, som att köra över en fotgängare eller skjuta en polis. Men enligt Bandura måste belöningen vara så pass värdefull att du känner att det är värt att göra om.

Motståndarna menar även att du som spelare kommer att efterlikna de våldsamma handlingarna även i verkliga livet. Detta förutsätter ju då att belöningen i spelet för den våldsamma handlingen är så pass värdefull att det känns värt att efterlikna. Det har gjorts experiment med både unga och gamla på vilka effekter våldsamma tvspel har på ditt beteende och tankar strax efter att du har spelat. De här studierna har gett positiva resultat på att du har ett våldsammare beteende strax efter ditt spelande.

Ska man titta på utvecklingspsykologin är detta ett beteende som är starkare bland yngre barn under deras socialiseringsprocess där de lär sig genom att observera sin omgivning, något som avtar när man blir äldre och känner sig säkrare i sin egen identitet. Det är även svårt att få tag på experiment som undersöker om de våldsamma beteendet har en långvarig effekt.

Detta skulle man kunna försvara med en inte lika etablerad teori inom tvspelstudier som heter Katharsisteorin. Katharsis kommer från grekiskan för rening och i tvspel sammanhang används den för att förklara hur våldsamma tvspel hjälper dig att göra utlopp för den aggressivitet som vi alla bygger upp med jämna mellanrum, vissa oftare än andra. På detta sättet kan du rikta din aggressivitet mot artificiella fiender och inte göra det i verkliga livet.

Detta skulle kunna ses som den belöning som Bandura pratar om, men som i detta fallet ger ett positivt resultat. Katharsis är en teori jag personligen tycker det ska läggas mer vikt på och att det ska göras mera studier på hur tvspel kan hjälpa aggressiva personer att rikta sitt våld ifrån omvärlden.

Jag hoppas detta har klargjort det hela för några av er och så vill jag tillslut fråga er vad tycker ni om ämnet?

#blogg

Medlem
Tvspel föder våld, en snabb förklaring

Jag håller med dig och Katharsis teorin helt klart, sen visst. Man påverkas när man är väldigt liten men då påverkas man enligt mig i sig desto mer av film där man ser att det är riktiga människor och inte datagjort. Vilket dessutom går över väldigt tidigt av min erfarenhet iaf.

1
Skriv svar