Burking...

Medlem
Burking...

West Port-morden skedde under åren 1827-1828 i Edinburgh, Skottland. En ganska rörig historia som nästan blir komisk. Två män, William Burke och William Hare hittade en ganska lukrativ affärsidé...
William Burke kom från Irland, där han lämnat sin fru och barn. Han arbetade som vävare, skomakare, bagare och för Union Canal där han träffade Helen McDougal, en kvinna som var gift och hade två barn. Dom flyttade till Edinburgh, uppenbarligen utan barnen så Burke var en riktig fadersfigur...
William Hare arbetade även han för Union Canal, flyttade till Edinburgh och blev tillsammans med änkan Margaret Louge. Dom fyra träffades och blev...vänner...med en förkärlek till whisky och snabba pengar.
Hare drev ett boende och en av gästerna dog, Hare blev lite sur över mannen som var skyldig 4£ i hyra. När man sedan hämtade kistan med mannen så hade Burke och Hare bytt ut kroppen mot bark. Dom två kontaktade Professor Robert Knox som drev en lokal skola för anatomi som köpte kroppen. Dom fick 7£ och kände sig nöjda med vinsten. Några dagar senare blev en annan av gästerna sjuk och dom två männen ansåg helt enkelt att gubben hade ont och skulle dö så dom hjälpte till....
Dom söp ner gubben, som hette Joseph, och kvävde honom. Denna metod blev så framgångsrik att den fick namnet "Burking"...
Dom arbetade sedan ganska flitigt under det kommande året...

Jag tänker inte skriva så mycket mer, på grund av spoilers för filmen, men det är väl värt en wikipediasökning, eller en länk som denna [http://en.wikipedia.org/wiki/Burke_and_Hare_murders].

Anledningen till att jag skriver om Burke och Hare är att jag just såg filmen "Burke and Hare" med Simon Pegg och Andy Serkis i huvudrollerna.
Klockren film, rekommenderas om man gillar lite glad engelsk humor med lite morbida tendenser. Andra namn som medverkar är Isla Fisher, Tom Wilkingson och Tim Curry.
Detta är dock en remake på filmen Burke & Hare från 1971.

Filmen handlar ju om Burke och Hare men man har också med en liten hund i en scen. Denna lilla hund sitter på en grav med namnet "John Grey". Detta är en annan historia från, nästan, samma tid. "Greyfriars Bobby". Men man har tagit scenen från filmen "The body snatchers" med Boris Karloff, filmen handlar även den om Burke och Hare.
Christoffer Lee är med i en scen i den nya filmen men medverkade även i filmen "The adventures of Greyfriars Bobby"...

John Grey var en nattvakt i Edinburgh, den 8 februari 1858 dom han av tuberkulos. Han begravdes på Greyfriars Kirkyard. När han dog lämnade han hunden Bobby efter sig, dom två hade varit oskiljaktiga under flera års tid och Bobby fortsatte att vara vid sin husses sida. Han lämnade graven bara för att äta vid en närliggande restaurang.
14 år vaktade Bobby sin husses grav, detta uppmärksammades flera gånger och gick så långt att man ansåg att hunden skulle avlivas. Men Sir William Chambers betalde Bobbys licens och såg till att statsrådet ägde Bobby.
Ganska snart efter Bobbys död reste man en staty för vovvens trofasta tjänst.

#blogg

Burking...

Just det ja, trevligt "par i brott".


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

1
Skriv svar