Drakes ekvation

Medlem
Drakes ekvation

Kort sagt så är Frank Drakes ekvation ett verktyg för att försöka räkna ut hur många utomjordiska civilisationer vi har i vår galax, Vintergatan. Detta räknas ut med hjälp av ett gäng faktorer och ungefärliga siffror, som allas våran Carl Sagan kommer att berätta mer om i videon nedanför. Det är alltid en spännande tanke att leka med, om det skulle finnas något annat, intelligent liv i vår galax, och såklart så ställer vi oss själv en massa frågor om vi naivt antar att det finns minst lika intelligent liv i vår galax.

Är de fredliga? Hur ser de ut? Hur kommunicerar dom?

Det finns självfallet inga svar, men man kan ändå resonera lite. En del människor har väldigt vilda fantasier om hur dessa intelligenta varelser ser ut. I princip så beror det självklart på i vilken miljö de bor i, vilka fysiska krafter de påverkas av, som gravitationen exempelvis. På en planet med hög gravitation skulle livsformarna rimligtvis vara mer kompakta än de på planeter med lägre gravitation. En del, däremot tycker att sannolikheten att annat intelligent liv mycket väl kan vara lik oss, förutsatt att liv tillkommit på den planeten under åtminstone liknande förhållanden. Sanningen är dock att det kan se ut nästan hur som helst beroende på alla faktorer som spelar in.

Avsikterna då? Ja, det kan bero på hur intelligenta den andra livsformen är. Låt oss säga att livsformen är mycket längre fram i sin utveckling än vad vi är. Skulle en väldigt högt utvecklad livsform vilja ta kontakt med oss? Tveksamt. Försöker vi ta kontakt med, säg, myror? Om skillnaden skulle vara i den proportionen då. Det kan mycket väl vara så att andra livsformer vet om att vi existerar, men bedömer att vi är så lågt utvecklade att de inte bryr sig om oss. Sen finns det ju såklart det motsatta, att livsformen ser oss som ett hot av någon anledning, eller att de är ute efter någon resurs på vår planet som vi är i vägen för. Avsikterna då kanske inte skulle vara lika fredliga. I det bästa fallet skulle den andra civilisationen vara lika nyfikna som vi är, och inte ha något emot att inte vara ensamma i den här galaxen, vilket vore väldigt trevligt.

Chanserna att det finns liv därute är ganska goda, men att det ska vara intelligent liv finns det tyvärr inga större chanser på vad vi vet idag. Terra, eller planeten jorden var väldigt snabb på att skapa liv tack vare väldigt gynsamma förhållanden. Att våra exakta förhållanden skulle finnas vid en annan stjärna är antagligen kosmiskt liten, men å andra sidan finns det väldigt många stjärnor.

#blogg

1
Skriv svar