Vi är små

Medlem
Vi är små

Jag sitter och kollar live på Venuspassagen. Nästa passage sker inte förrän år 2117. Förhoppningsvis lever jag om 105 år, men det är inte särskilt troligt.

Att se den lilla pricken, som är vår grannplanet och ungefär lika stor som vår planet, passera solen påminner mig om hur små vi är. Det påminner mig också om Carl Sagans "Pale Blue Dot" – en fantastisk beskrivning av jorden och vår plats i universum. En sorts ateistisk poesi som bejakar livet på ett sätt som ingen religion kan.

Carl Sagan - Pale Blue Dot:
http://www.youtube.com/watch?v=p86BPM1GV8M

På 1700-talet förde Venuspassagerna (vart hundrade år är det två passager med åtta års mellanrum) ihop vetenskapsmän från hela vår planet. Vetenskapsmännen var eniga om att olika observationer från olika delar av världen skulle ge den bästa bilden av hur långt det var mellan Tellus och Venus och solen. De trotsade motsättningar och krig och fick på så sätt fram information som var helt ny och fascinerande.

Att söka kunskap tillsammans gör världen till en bättre plats. Det får vi inte glömma. Med kunskapssökande och öppenhet mot varandra kan vi förbättra mänskligheten och våra levnadsvillkor.

Venus är den varmaste planeten i vårt solsystem. 500 grader ligger temperaturen på. Det beror på en långt gången växthuseffekt. Vi måste påminna oss om att sluta släppa ut koldioxid – annars kommer vi att förvandla vår vackra och livfulla planet till något som mer liknar Venus. Alltså en planet utan liv.

Kolla live du också genom någon av alla observatorium i världen:
http://venustransit.nasa.gov/transitofvenus/

Eller denna högkvalitativa kikare:
http://events.slooh.com/

Vårt livs sista Venuspassage:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vart-livs-sista-venuspassa...

Så här kan du se Venus:
http://www.dn.se/blogg/markligheter/2012/06/05/konsten-att-se...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14931318.ab

#blogg

Medlem
Vi är små

Blev uppmärksammad på stackars Guillaume Le Gentil's öde nu när det är dags för att observera Venus passera solen igen. Stackars sate.

Även om vi är sjukt små i det stora hela undrar jag vad nästa stora upptäckt blir där ute i universum.


signatur

A casual stroll through a lunatic asylum shows that faith does not prove anything. -- Friedrich Nietzsche

1
Skriv svar