Fjäril i koppel

Flakmonkey
Fjäril i koppel

"Fjäril i Koppel" är namnet på boken som jag läste ut på vägen till jobbet imorse och återigen tycks min manliga intuition ha slagit rätt då det här chansköpet på Pocketshop har visat sig vara väl värd sitt pris. Boken är skriven av den svenska komikern Zinal Pirzadeh och handlar om en flickas liv och leverna i Iran innan och under revolutionen. Det är ingen självbiografi som sådan, men bygger på Zinals egna erfarenheter som till slut fick henne att fly från ett arrangerat äktenskap.

Med tanke på ämnet så kommer det kanske inte som någon överraskning att det inte är en rakt igenom glad och positiv bok. Huvudpersonen Shirin går från en tillvaro där hon visserligen förväntas följa traditioner i en högre utsträckning än här men där hon är relativt fri till ett liv där hon inte tycks ha några rättigheter alls. Där kvinnor inte får tala utan tillstånd, de våldtas i hemmet utan att det ses som något fel men där de klassas som horor och stenas till döds om de så mycket som anklagas för otrohet.

Det är en fängslande och härligt lättläst berättelse som håller en hög nivå genom de knappt 300-sidorna. Livet i kuststaden Zadrabad och den stora familjen som hon lever i skildras på ett sätt som gör det lätt att känna för karaktärerna även om man inte har något som helst gemensamt med dem. Shirin är den självklara huvudpersonen men det är minst lika intressant att läsa om hennes farbröder, mormor, kusiner och vänner. Du går från att vara glad till ledsen och arg för att sedan bli glad igen innan du blir förbannad på hur det kan utveckla sig på ett så hemskt sätt.

En bra bok helt enkelt och trist att den nu är slut men förhoppningsvis kommer någon av er få njuta av den i framtiden

#blogg

1
Skriv svar