Niceville

Flakmonkey
Niceville

Läst ut en ny bok på vägen hem från lillebror för någon timme sedan. Niceville (The Help på engelska) heter den och är en både härlig och hemsk historia om tillvaron för tre kvinnor i 1960-talets Jacksonville Mississippi där rasåtskillnad fortfarande var normen och en självklarhet. Av de tre huvudrollsinnehavarna är två afroamerikanska kvinnor som arbetar som helhjälp hos välbärgade vita familjer. Den tredje kvinnan är en nyutexaminerad journalist som återvänder till sin hemstad med en ny syn på hur hennes gamla vänner behandlar de som tar hand om deras hem och barn.

Skeeter som hon heter väljer efter lite om och men att skriva en bok med ett tiotal livshistorier från kvinnor som arbetar som hemhjälp. De berättar om det dåliga, om hur de misshandlats, föraktas och utnyttjas men även de bra stunderna när de tagits väl om hand av "sina" familjer. Allt förklaras ur de tre kvinnornas perspektiv där de växlar mellan varandra efter ett par kapitel på ett föredömligt sätt. Författarinnan Kathryn Stockett lyckas med konstycket att skriva tre skillda historier som samtidigt är en och samma. Risken finns alltid att det känns hattigt och att någon berättelse är mer intressant än någon annan, men det händer aldrig här.

Allt handlar inte heller om det övergripande rasproblemet utan även om mer personliga problem som kärlek och familjerelationer. Det gör inte bara personportätten mer personliga utan visar på ett utmärkt sätt att skillnaderna mellan kvinnorna inte är större än hudnyansen även om många gjorde det då. Skrämmande att då tänka att det finns många som tycker det än idag, inte lika öppet alla gånger men vi vet ju alla att det tyvärr finns där trots att vi alla borde veta bättre.

Har tyvärr inte riktigt tid att gå in på allting som är bra med den här boken, dels för att det är så mycket som är bra men också för att det börjar bli sent. Får helt enkelt sammanfatta det hela här och nu med en kokhet rekommendation. Det här är inte bara en fantastisk bok utan även en viktig historia som jag tror att alla skulle må bra av att läsa. Inte för att den gör dig glad i alla lägen utan för att den får en att tänka igenom hur man själv och de runt omkring en tänker. Mycket kan kännas avlägset för oss här och nu, men tänker man bara efter så inser man att det tyvärr är närmare än vad man tror även idag.

#blogg

1
Skriv svar