HAVOC – Cloud City på riktigt

Medlem
HAVOC – Cloud City på riktigt

Det talas mycket om att kolonisera Mars, att bygga en permanent bas på ytan och skicka människor dit med en one-way ticket. Ett område som det forskas på, men som får mycket mindre medialt utrymme är faktiskt möjligheten att kolonisera Venus.

Vid första tanken så skrattar man naturligtvis åt idén. Nästan 500 grader Celsius på ytan och ett tryck som plattar ihop rymdsonder som tomburkar under hjulet på en långtradare. Men det är inte så långsökt som man först kan tro. Studien som NASA leder kallas HAVOC, High Altitude Venus Operational Concept, och drömmen är att ha en svävande bas på Venus där forskare kan stanna under längre perioder. Exakt hur länge diskuteras, men steg 4 av 5 i deras vision inkluderar en ett år lång vistelse så det slutgiltiga målet blir längre än så. Målet är att basen ska vara permanent bemannad, men det handlar troligtvis om växlande personal och inte en envägstripp som det talas om vid Marskoloniseringen.

Venus atmosfär är faktiskt inte en så tokig plats om man vill resa ut i solsystemet. HAVOC skulle (om byggandet blir av) ligga 50km upp i atmosfären. Där är trycket ungefär detsamma som på Jorden och Venus gravitation är också i nivå med vår egen planets. Solkraft finns det, av förståeliga skäl, gott om och Venus atmosfär, till skillnad mot Mars, skyddar faktiskt mot mycket av solens strålning. På 50km höjd är temperaturen cirka 75 grader Celsius. Alltså ingen svensk midsommar, men definitivt något som går att hantera. En rejäl AC och ett glas med kallt iste så överlever man.

Vem vet, Venus kanske blir ett chartermål i framtiden. Man kliver av Ryan Air flight 254 och möts av Billy Dee Williams i Lando-kostym som hälsar en välkommen till Star Wars-veckan, sponsrad av Disney.

#blogg

Medlem
HAVOC – Cloud City på riktigt

signatur

PC - PS4 - PS3- PS Vita - Wii U

Medlem

Nej, ingen risk. Det luftskeppet är fyllt med vätgas. Havoc-ballongerna kommer vara heliumfyllda. Så ingen risk för ett inferno liknande det på bilden.

Däremot kan det ju vara jobbigt om ballongen läcker, gaffatejpen är slut och närmsta leverans är 3 månader bort.

1
Skriv svar