Begå brott, få snyfta ut i Svenska media.

Medlem
Begå brott, få snyfta ut i Svenska media.

När man tror att man har läst allt så kommer det mer..

Citat:

Polismannen som slog Jonas, 17, en av åtta som förlorat jobbet
Polisen slog 17-åriga Jonas blodig efter att han stulit en bil.
Polismannen blev fälld för misshandel - och avskedad.
Det gör fallet väldigt speciellt. Under de senaste nio åren har bara åtta poliser avskedats på grund av fel de begått i tjänsten, visar Expressens granskning.
- Man måste ha en viss förståelse för att det blir fel ibland ute på fältet, säger Lotta Gustavson, vice ordförande i PAN, polisens personalansvarsnämnd.

Jonas är en ganska späd kille. Han är 22 år nu men när han utsattes för polismisshandeln var han bara 17.
Han hade aldrig haft problem med polisen, men den där gången för fem år sedan hade han och en 16-årig kompis stulit en bil på väg till skolan.
- Det var en gammal Saab som stod vid vägen. Vi testade om vi kunde starta den med en cykelnyckel och det gick.
- Det vi gjorde var dumt, det förstår jag ju. Det andra dumma var att vi inte stannade när vi åkte förbi en poliskontroll och blev invinkade.

Fick sy tre stygn

Det blev biljakt som slutade med att ungdomarna körde av vägen. Där greps de av polis. Och enligt både tingsrätt och hovrätt blev de då misshandlade av den ena polisen.
- Vi förstod att vi inte kunde smita så vi satt stilla, med armarna uppsträckta när polisen kom fram till bilen, säger Jonas.
Han berättar att det första slaget riktades mot kompisen. Och sen när Jonas låg på marken, med den ena polisen över sig, kom slaget mot honom.
- Det kändes helt overkligt. Jag trodde inte att sådant kunde hända, säger han.
Jonas fick ett jack i bakhuvudet och fick sy tre stygn.
Han vill inte träda fram med sitt riktiga namn för han känner att många, på den lilla orten och på olika internetforum, har tagit polisens parti. Det finns de som tycker att det är Jonas fel att polismannen miste sitt jobb - trots att PAN tog beslutet.
Den avskedade polisen har hela tiden nekat:
- Jag är dömd för något jag inte gjort. Det är det värsta jag varit med om. Jag vaknar fortfarande på nätterna och tänker på hur det kunde sluta så här.

Vet vad som krävs

Att polismannen blev avskedad gör fallet speciellt. På nio år har 33 poliser avskedats - men bara åtta av dem hade begått fel i tjänsten.
Rolf Granér, lektor i polisvetenskap vid Växjö universitet tror att det finns ett "betydande mörkertal":
- Poliser är experter på hur man ska hantera en anmälan. De vet hur en utredning går till och vad som krävs, de vet hur de ska skriva sin rapport. Det finns till och med ett uttryck inom polisslangen om att "skriva fast sig och skriva sig fri", säger han.

Ovilja att vittna

Totalt har 33 poliser fått sparken för att de av olika anledningar har ansetts vara olämpliga. Sveriges värsta poliser alltså - enligt statistiken. Men de olämpliga kan vara långt fler i verkligheten. I början av 2000-talet fanns runt 16000 poliser i Sverige. Nästa år kommer de vara 20000.
- Man ska ha en ganska romantisk syn på yrkesgruppen för att tro att det bara är åtta stycken som skulle ha gjort något som leder till avsked, säger Rolf Granér.
Enligt honom finns en stor ovilja bland polismän att vittna mot kollegor.
- Motsvarande beskydd finns inte för sådant som man gjort privat. Därav diskrepansen i siffrorna, att de som har blivit avskedade för något de gjort i tjänsten är mycket få.
Han har samtidigt förståelse för att poliser kan göra fel.
- Gränsdragningen är ofta mycket svår. Polisen ska fatta sekundsnabba beslut som det kan ta månader för för jurister att bestämma det korrekta i.
Lotta Gustavsson, chefsjurist och vice ordförande i PAN, polisens personalansvarsnämnd har en annan tolkning av statistiken:
- Jag drar slutsatsen att vi har en duktig poliskår.
Leena Kangas, chef för polisens internutredningsgrupp i Stockholm, håller med:
- PAN har uttalat att det i vissa utsatta lägen måste finnas en tolerans för att en polis tar i för hårt.
En polis i tjänst kan alltså göra väldigt mycket fel utan att riskera jobbet?
- Nej, det stämmer inte, enligt polisförbundets ordförande, Jan Karlsen.

Små marginaler

Han menar att statistiken är missvisande - och att det egentligen inte finns särskilt stora marginaler att handla fel.
- Den stora majoriteten av poliserna som förstår att de ska bli avskedade säger upp sig.
På så sätt försvinner de från statistiken.
Enligt Jan Karlsen är förståelsen inte stor.
- Det finns en väldigt liten förståelse för polismannens väldigt, väldigt snäva beslutsutrymme under väldigt pressade förhållanden. Det handlar om bråkdelar av sekunder när man ska fatta, ibland livsavgörande, beslut, säger han.
- Det finns rädsla hos poliser också, precis som hos vanliga människor, när man möts av grovt våld. Och i en sådan stund är det nästan omöjligt att bedöma exakt hur mycket våld man får använda.
- Ska man ha en mänsklig poliskår måste man acceptera att det blir fel ibland.

"Ska vara förebild"

Polisförbundet har stött den polis som dömdes för misshandeln av Jonas. Fallet prövades så sent som i våras i arbetsdomstolen - där man kom fram till att avskedandet var befogat.
Jan Karlsen är kritisk:
- Ska ett misstag, efter 40 års prickfri tjänst, resultera i sparken och avsked?
För Jonas, som fem år efter polismisshandeln, fortfarande känner att han måste stå till svars för att han anmälde en polis som slog honom, ser det annorlunda ut. Han poängterar att hans mål inte var att polisen skulle bli avskedad - det beslutet har PAN tagit.
Men att anmäla det inträffade var självklart för honom.
- En polis ska veta vad han får göra och vad han inte får göra.
- Att han slog mig var fel, och det blir ännu mer fel för att han var polis, för då ska man vara en förebild, säger han.
Fotnot: Jonas är ett fingerat namn.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1730389/polismannen-som-slo...

Så, om jag förstått det rätt nu.

"Jonas" & en kamrat till honom stal en bil.
De visste att det de gjorde var fel men valde uppenbarligen att inte stanna när polisen kom, så det slutade i diket för deras del. Jonas & hans kamrat fick efter detta tydligen mottaga ett antal slag av vilka han fick sy hela TRE stygn..

Så, de stal en bil, körde antagligen som idioter då de vägrade stanna för polisen och fick några slag för detta. Vad är det att gråta ut om? De hade lika gärna kunnat köra på någon eller själv dött.

I min mening kunde de gärna få ha gett "Jonas" lite mer stryk. Att utsätta andra personer för fara likt han & hans kamrat gjorde är INTE acceptabelt.

Men men, som vanligt i Sverige så är det de kriminella som skall tyckas synd om & daltas med..

Medlem

Folk som rymmer brukar ju oftast göra det av en anledning, och om de har vapeninnehav eller dylikt vet man ju inte, tyckte absolut polisen agerade rätt, och att "Jonas" blev chockad när polisen smällde till honom när han försökt rymma? Snälla nån...


signatur

Don't tell me i got no life, im a gamer, i got millions.

Medlem

Eftersom jag inte tror någon av sidorna säger hela sanningen så tänker jag inte uttala mig om denna händelse.

Men tycker att poliserna måste få mer utrymme för att vara mer hårdhänta med potentiella farliga personer, polisen hade ingen aning om dessa personer var beväpnade. Snart kommer det hända att någon polis blir skjuten när han går fram till förardörren som är vanligt i USA och då kommer folk gnälla som fan att polisen inte får göra något istället. T ex om polisen ens håller handen mot vapnet så dras det igång en utredning som tar massa onödig tid och ger en negativ klang att använda det och i ett skarpt läge kan denna sekund dom tvekar betyda fara för dom själva och andra runt omkring. Samma gäller fysiskt våld mot personer som är potentiellt farliga eller beter sig aggressivt, att behöva få en utredning på sig för att man drar ner någon på marken är löjligt för att någon tjuter övergrepp.

Medlem

Ju äldre jag blir desto fler ogillar jag i det här landet. Sverige framtår som en liten sandlåda, fast i den sitter vuxna med samma mentala kapacitet som kan ses hos döda amöbor.

Snälla bullen, hjälp mig. Jag har gått från glad kille till att hata världen. Skall jag börja skjuta heroin för att förändra min attityd?

(edit: Talade om de vuxna som anser att avsked är lämpligt. Det kanske inte framgick)

Medlem

om man ska tro artikeln var Jonas redan nertagen, därför behövdes inte de extra slagen, men antagligen har inte den polisen kunnat hålla inne med sina känslor utan brusat upp vilket jag inte tycker känns helt ok även om jag förstår honom i den sitsen.
Kanske inte avsked men en varning hade varit på sin plats.


signatur

thank you, come again

Medlem

Givetvis ska man inte acceptera övervåld från polisens sida men i många fall känns det som att de som råkar ut för helt enkelt får skylla sig själva. Det här verkar vara ett sådant fall.

De var 17 respektive 16 år och kan inte ha haft något körkort, de stjäl en bil, kör förbi poliskontrollen, stannar inte när de blir jagade, kör av vägen (och skadar kanske bilen) och blir sedan förvånade när polisen tar lite hårt i dem.

Det är också intressant att notera hur tidningen spelar på känslor när de skriver att Jonas är en ganska späd kille som bara var 17 när han slogs blodig. Vad hände med objektiv journalistik?

Medlem

Bra skrivet Fairfax. Du poängterar det mest intressanta i hela artikeln.


signatur

C-64, 64kb RAM, The Final Cartridge III, 5,25" 1541-II, WICO Bathandle <---In action Spelmusik

Medlem
Skrivet av Fairfax:

Givetvis ska man inte acceptera övervåld från polisens sida men i många fall känns det som att de som råkar ut för helt enkelt får skylla sig själva. Det här verkar vara ett sådant fall.

De var 17 respektive 16 år och kan inte ha haft något körkort, de stjäl en bil, kör förbi poliskontrollen, stannar inte när de blir jagade, kör av vägen (och skadar kanske bilen) och blir sedan förvånade när polisen tar lite hårt i dem.

Det är också intressant att notera hur tidningen spelar på känslor när de skriver att Jonas är en ganska späd kille som bara var 17 när han slogs blodig. Vad hände med objektiv journalistik?

Skulle killarna ha gjort motstånd hade jag varit av en annan åsikt. Gör man inte motstånd ska man inte behöva ta emot knutnävsslag heller.

Gör man ingenting åt såna här situationer har vi en del poliser som onödigt och medvetet skadar människor vid gripanden.


signatur

thank you, come again

Inaktiv
Skrivet av huxflux:
Skrivet av Fairfax:

Givetvis ska man inte acceptera övervåld från polisens sida men i många fall känns det som att de som råkar ut för helt enkelt får skylla sig själva. Det här verkar vara ett sådant fall.

De var 17 respektive 16 år och kan inte ha haft något körkort, de stjäl en bil, kör förbi poliskontrollen, stannar inte när de blir jagade, kör av vägen (och skadar kanske bilen) och blir sedan förvånade när polisen tar lite hårt i dem.

Det är också intressant att notera hur tidningen spelar på känslor när de skriver att Jonas är en ganska späd kille som bara var 17 när han slogs blodig. Vad hände med objektiv journalistik?

Skulle killarna ha gjort motstånd hade jag varit av en annan åsikt. Gör man inte motstånd ska man inte behöva ta emot knutnävsslag heller.

Gör man ingenting åt såna här situationer har vi en del poliser som onödigt och medvetet skadar människor vid gripanden.

Håller helt med, gör man inte motstånd eller att man har som sagt gett upp så ska man inte behöva ta emot slag eller riskera bli misshandlad.

Det är inte Polisens uppgift att utmäta straff.

Medlem

Det är väl inte någon som påstår att killen gjorde fel i att anmäla polisen om han slog honom när han "förstod att vi inte kunde smita så vi satt stilla, med armarna uppsträckta när polisen kom fram till bilen, säger Jonas".

Huruvida det var en korrekt bedömning är svårt att säga. Det finns alldeles för lite information för att dra någon sorts rättvis bedömning men det verkar rätt hårt med avsked. Samtidigt som killen gick berserk på ett par idiotiska smågrabbar som, iaf enligt dem själva inte gjorde någon sorts motstånd.

Hur som helst så verkar det också vara lite hårt att säga att Sverige är "mesigt" eller taskigt mot poliser när det står att _8_ pers avskedats för fel i tjänsten under de senaste nio åren.

Och @ kamps sista anmärkning. Ja, man ska tycka synd om kriminella, dalta med dom vet jag inte men dom är fan precis lika mycket människa som dig. Ha lite fucking empati människa.


signatur

Life is like a shit-sandwich; the more bread you have the less shit you eat.

Medlem

@sno0zer:
Ja, kriminella är människor. Störda sådana. Är de dessutom grovt kriminella så förtjänar de att bli behandlade som de behandlar andra. Finns inget snack som saken.
Saknar de substanser i kroppen p.g.a. ärftliga defekter som omöjliggör empati för OFFER så får man se till att framställa ett lämpligt läkemedel åt typerna...
Så länge avskummen inte offiellt lider brist på något som gör att de beter sig som idioter så förtjänar de en tillrättavising med knuten näve.

Det är min snälla medmänskliga åsikt som livets erfarenhet av kräk och odågor givit mig.

Jag håller med Kamp. Sverige är daltandets land #1.

Medlem
Skrivet av huxflux:
Skrivet av Fairfax:

Givetvis ska man inte acceptera övervåld från polisens sida men i många fall känns det som att de som råkar ut för helt enkelt får skylla sig själva. Det här verkar vara ett sådant fall.

De var 17 respektive 16 år och kan inte ha haft något körkort, de stjäl en bil, kör förbi poliskontrollen, stannar inte när de blir jagade, kör av vägen (och skadar kanske bilen) och blir sedan förvånade när polisen tar lite hårt i dem.

Det är också intressant att notera hur tidningen spelar på känslor när de skriver att Jonas är en ganska späd kille som bara var 17 när han slogs blodig. Vad hände med objektiv journalistik?

Skulle killarna ha gjort motstånd hade jag varit av en annan åsikt. Gör man inte motstånd ska man inte behöva ta emot knutnävsslag heller.

Gör man ingenting åt såna här situationer har vi en del poliser som onödigt och medvetet skadar människor vid gripanden.

Så att undvika en poliskontroll och inte stanna när dom jagar en är inte motstånd?

Grabbarna fick vad dom förtjänade.

Inaktiv

Lite lustigt hur egoismen hos kriminella och oviljan att känna medkänsla är exakt samma som hos vissa personer här på forumet, även om det inte sker någon brottslig handling så är det exakt samma attityd mot andra som är den samma...

Av någon lustig anledning tror folk fortfarande att kriminella blir mer snälla om man blir tuffare mot dom och behandlar dom som skit, se vilket klimat det är i USA´s hög säkerhets fängelser där man behandlar fångarna som djur, och dom beter sig därefter...

Självklart finns det hopplösa fall, men majoriteten går att få tillbaka in i samhället igen så att dom kan bidra igen istället för att låsa in dom på livstid och kostar en massa pengar.

Medlem
Skrivet av ThreeZool:

Lite lustigt hur egoismen hos kriminella och oviljan att känna medkänsla är exakt samma som hos vissa personer här på forumet, även om det inte sker någon brottslig handling så är det exakt samma attityd mot andra som är den samma...

Av någon lustig anledning tror folk fortfarande att kriminella blir mer snälla om man blir tuffare mot dom och behandlar dom som skit, se vilket klimat det är i USA´s hög säkerhets fängelser där man behandlar fångarna som djur, och dom beter sig därefter...

Självklart finns det hopplösa fall, men majoriteten går att få tillbaka in i samhället igen så att dom kan bidra igen istället för att låsa in dom på livstid och kostar en massa pengar.

Kan det bero på att det inte är så kul att bli drabbad? Medkänslan är inte en outtömlig källa. Tänk på det när du får ditt huvud insparkat.

Medlem
Skrivet av ThreeZool:
Skrivet av huxflux:
Skrivet av Fairfax:

Givetvis ska man inte acceptera övervåld från polisens sida men i många fall känns det som att de som råkar ut för helt enkelt får skylla sig själva. Det här verkar vara ett sådant fall.

De var 17 respektive 16 år och kan inte ha haft något körkort, de stjäl en bil, kör förbi poliskontrollen, stannar inte när de blir jagade, kör av vägen (och skadar kanske bilen) och blir sedan förvånade när polisen tar lite hårt i dem.

Det är också intressant att notera hur tidningen spelar på känslor när de skriver att Jonas är en ganska späd kille som bara var 17 när han slogs blodig. Vad hände med objektiv journalistik?

Skulle killarna ha gjort motstånd hade jag varit av en annan åsikt. Gör man inte motstånd ska man inte behöva ta emot knutnävsslag heller.

Gör man ingenting åt såna här situationer har vi en del poliser som onödigt och medvetet skadar människor vid gripanden.

Håller helt med, gör man inte motstånd eller att man har som sagt gett upp så ska man inte behöva ta emot slag eller riskera bli misshandlad.

Det är inte Polisens uppgift att utmäta straff.

Som jag ser det hamnar detta under den gamla klyschan "den som ger sig in i leken". Jag säger inte att det är rätt att misshandla någon men flyr man från polisen i ett stulet fordon får man också räkna med att de inte kommer behandla en med silkesvantar även om man ger upp. Man får också komma ihåg att motstånd inte nödvändigtvis måste vara fysiskt. Det kan ske verbalt och genom aggressivt och hotfullt beteende.

Helst vill jag inte dömma för hårt åt något håll när jag inte har situationen helt klar för mig men ibland förvånas man över sättet på vilket vissa människor reagerar. Själva kan de begå allvarliga brott men så fort polisen blir lite hård i nyporna skriks det misshandel och polisbrutalitet. Jag säger inte att man ska låta bli att pröva anmälningar men i många fall tror jag att brottslingen har sig själv att skylla och för dem gråter jag inga tårar. I de fall där polisen tydligt har använt för mycket våld ska givetvis åtgärder vidtagas.

Medlem
Citat:

Så, om jag förstått det rätt nu.

"Jonas" & en kamrat till honom stal en bil.
De visste att det de gjorde var fel men valde uppenbarligen att inte stanna när polisen kom, så det slutade i diket för deras del. Jonas & hans kamrat fick efter detta tydligen mottaga ett antal slag av vilka han fick sy hela TRE stygn..

Så, de stal en bil, körde antagligen som idioter då de vägrade stanna för polisen och fick några slag för detta. Vad är det att gråta ut om? De hade lika gärna kunnat köra på någon eller själv dött.

I min mening kunde de gärna få ha gett "Jonas" lite mer stryk. Att utsätta andra personer för fara likt han & hans kamrat gjorde är INTE acceptabelt.

Men men, som vanligt i Sverige så är det de kriminella som skall tyckas synd om & daltas med..

Bara för att man är polis så ska man väl ändå inte ha rätt att slå någon som begått ett brott? Eller?! Som privatperson har man ju inte rätt att slå någon som begått ett brott. Så jag tycker att polisen fick vad han förtjänade, för båda gjorde fel. Både Polisen och Jonas.


signatur

En bra melodi tål vilken behandling som helst.
R.I.P. Mikael "The_Maxx" Löfgren

Medlem

Vad fick "Jonas" för straff? Ibland tycker jag att polisen borde få vara lite mer grovhänta men gör man inget motstånd (vilket jag inte vet om det stämmer) så borde inte polisen använda så mycket våld att han behöver sys.


signatur

Lär dig av andras misstag, du hinner inte göra alla själv.

Medlem

Vozk: Jag anser att det ibland kan vara helt befogat. Ta tex GBG kravallerna 01 där poliserna bla fick utstå att få gatustenar kastade på sig. Där hade det vart Helt okej med våld. Ser ingen anleding att inte piska till de som är hotfulla. De ska ha rätten att använda de våld som krävs och räcker inte det får de gärna använda lite till.

Den som har vart med i sammanhang där polisen är inblandad vet att det bästa är att bara göra som de säger. Man tjänar ingeting på att brottas med farbrorblå förutom ett par blåmärken. Så jo, de har rätt att slå någon som begår ett brott, spec när personen i fråga kan utsätta polisen eller andra för fara, då har de all jävla rätt.

Medlem
Skrivet av ostmjuk hamster:

Kan det bero på att det inte är så kul att bli drabbad? Medkänslan är inte en outtömlig källa. Tänk på det när du får ditt huvud insparkat.

Vad säger att risken att bli drabbad minskar för att polisen tar i lite hårdare?

Medlem
Skrivet av båtsman:
Skrivet av ostmjuk hamster:

Kan det bero på att det inte är så kul att bli drabbad? Medkänslan är inte en outtömlig källa. Tänk på det när du får ditt huvud insparkat.

Vad säger att risken att bli drabbad minskar för att polisen tar i lite hårdare?

Jag vet inte hur du fungerar men skulle jag bli kriminell och få stryk varje gång jag gör något så skulle jag ta både en och två funderar över vad jag gör.

Medlem
Skrivet av Kamp:

Jag vet inte hur du fungerar men skulle jag bli kriminell och få stryk varje gång jag gör något så skulle jag ta både en och två funderar över vad jag gör.

Eller kanske vilja ge tillbaka? Hur vet vi att ett hårdare klimat från ena sidan inte leder till det på den andra?

Du kan inte utgå från vad du själv tror att du hade gjort om du var i en sådan situation - det ger inte särskilt mycket eftersom vi inte kan veta om kriminella agerar precis som just du kanske hade gjort.

Medlem
Skrivet av Kamp:

De ska ha rätten att använda de våld som krävs och räcker inte det får de gärna använda lite till.

Men vad är problemet? Vår lagstiftning ger all rätt i världen till polisen att använda lite till våld om det inte räcker. Men du menar att de borde ha rätt att använda mer våld än vad som krävs? Skrämmande attitityd!

Medlem
Skrivet av Fairfax:

Vad hände med objektiv journalistik?

missade du att källan var expressen.se?

Medlem
Skrivet av mullins:
Skrivet av Fairfax:

Vad hände med objektiv journalistik?

missade du att källan var expressen.se?

Det där är ganska larvigt för övrigt. Journalisten kan aldrig veta vad som FAKTISKT HÄNDE. Det vet bara de inblandade. Objektiv journalistik är inte att berätta någonting som faktiskt är sanning och inget annat än sanning. Förresten är objektivitet ett ganska problemfyllt begrepp eftersom alla är subjektiva i en eller annan mening. Det gäller att vara _saklig_ dock. Och efter att ha skummat igenom texten ser jag inga som helst problem med sakligheten.

1. Han var 17, han var späd....
2. ... och polismannen _avskedades_ på grund av misshandeln. Journalisten tar inte ställning, utan det har polisens personalansvarsnämnd redan gjort.
3. Jonas uttalar sig i texten, polismannen uttalar sig i texten.

Texten berättar dessutom inte bara fakta utan problematiserar en företeelse som uppenbarligen engagerar människor.

Inaktiv

Det svåra är att poliser är bara människor, jag skulle blivit förbannad om någon liten snorunge
( nu kanske inte det är rätt sak att kalla honom, eftersom jag är yngre )
tog en bil och sket i mina varningar.
Dom måste utstå påhopp, hot och framför allt, bli kallad saker.
Inte så konstigt att det brakar ibland.
Sen är det fortfarande oacceptabelt.

Medlem

Visst är det förjävligt att medborgare som anser sig orättvist behandlade kan anmäla detta.
Heelt crazy.


signatur

Dryg och bitter.

Medlem
Skrivet av mullins:
Skrivet av Fairfax:

Vad hände med objektiv journalistik?

missade du att källan var expressen.se?

Ha ha, nej då, jag såg det. Det var menat som en pik mot deras sätt att skriva artiklar.

Skrivet av blajban:

Det där är ganska larvigt för övrigt. Journalisten kan aldrig veta vad som FAKTISKT HÄNDE. Det vet bara de inblandade. Objektiv journalistik är inte att berätta någonting som faktiskt är sanning och inget annat än sanning. Förresten är objektivitet ett ganska problemfyllt begrepp eftersom alla är subjektiva i en eller annan mening. Det gäller att vara _saklig_ dock. Och efter att ha skummat igenom texten ser jag inga som helst problem med sakligheten.

1. Han var 17, han var späd....
2. ... och polismannen _avskedades_ på grund av misshandeln. Journalisten tar inte ställning, utan det har polisens personalansvarsnämnd redan gjort.
3. Jonas uttalar sig i texten, polismannen uttalar sig i texten.

Texten berättar dessutom inte bara fakta utan problematiserar en företeelse som uppenbarligen engagerar människor.

Jag anser inte att det var larvigt. Objektiv journalistik går ut på att rapportera om händelser utifrån tillgänglig fakta utan att blanda in egna värderingar.

I det här fallet är journalistens bedömning av killens kroppsbyggnad helt ovidkommande. Det jag skrev i fetstil visar på emotionellt laddade kommentarer och uttryck som används för att krydda artikeln i syfte att få läsaren mer involverad.

Genom att skriva att han bara var 17 år och ganska späd (vilket är ett subjektivt tyckande från skribentens sida) förstorar man offerrollen. På samma sätt försöker man bygga upp brottets art genom att skriva att han slogs blodig eftersom det låter betydligt mer våldsamt än det enda slaget det var frågan om.

Man ser den här taktiken användas gång på annan i nyhetsvärlden och inte bara bland Aftonbladet och deras gelikar. I stort sett alla nyttjar den i olika grad.

Medlem

Poliser skall förvisso inte misshandla personer de har tagit för brott, en smäll eller knäck på brottsling efter exempelvis en biljakt som satt både poliserna och allmänhetens säkerhet på spel är bara att förvänta.

Att avskeda poliser pga att de klappat till en brottsling i stridens hetta är helt i linje med vart Sverige är på väg och det suger hårt.

En glad nyhet är i alla fall lagförslaget kring att föräldrar skall ställas till svars för sina barns sattyg - ÄNTLIGEN!


signatur

My goal in life is to be the person my dog thinks I am.

Medlem

Exakt Castro. Jag förstår seriöst inte vad dessa kriminella avskumm förväntar sig när de inte bara sätter sina egna liv på spel, utan även andras?

Verkar ju inte bättre. Avskeda de poliser med lite råg i ryggen så att vi bara får de som står och titta på kvar..

Medlem

Det finns så himla många olika situationer där det här kan bli missbrukat av polisen så jag är av åsikten att polisen griper personerna och låter domstolarna döma.

Med de alternativ som presenterats i den här tråden torde standarden för den svenska polisen vara denna:
1. Icke motstånd men skyldig, bli slagen, polisen får beröm för insatsen
2. Icke motstånd, icke skyldig, bli slagen, avsked för polisen

Var tycker ni gränsen ska gå för hur mycket våld som får användas i en situation där personen inte gör motstånd?


signatur

thank you, come again

Skriv svar