Quiz – Spelskandaler

Robot
Quiz – Spelskandaler

Sex, våld, död, stämningar – och Peter Molyneux.

#quiz


MEG
Medlem

6/10 Korrekta svar!
Okej, men du behöver lära dig skillnaden mellan "Gamergate" och "Gamersgate".

Tjoho så här många rätt har jag inte haft på länge.
Extra roligt med en skandal Quiz


signatur

Death is only the beginning

Inaktiv

8 av 10 men behövde bara läsa texten på 3 av frågorna

Releasehästryttare
Skrivet av anon_119148:

8 av 10 men behövde bara läsa texten på 3 av frågorna

lol samma

Medlem

7/10 Korrekta svar!
Det första, sista och enda du gör om dagarna är att följa @hansshimoda

Jag skulle hellre köra en ishacka genom mitt huvud än att följa honom.

Medlem

Meh!

6/10 Korrekta svar!
Okej, men du behöver lära dig skillnaden mellan "Gamergate" och "Gamersgate". Gissade 4 ggr och givetvis gick alla gissningar snett.

FZ borde göra en quiz om murphys lag nästa gång.

Medlem

7/10, helt okej antar jag!

Skulle vilja se en quiz om bizarra saker eller liknande inom spelvärlden. 10 frågor, 3 alternativ som vanligt, men ett av alternativen är inte sant och utan någon fråga(självaste övertexten). Se om man helt enkelt kan identifiera vad det handlar om utan något sammanhang.

Medlem

8/10 Korrekta svar!
Det första, sista och enda du gör om dagarna är att följa @hansshimoda

Trodde quizzen skulle handla mer om skandalre i spel men det var skoj.

Medlem

2/10 svåraste quizet hittills


signatur

Meep!

Medlem

Bitch betyder Hynda, så två svar är egentligen rätt på fråga 3


signatur

I saw this wino, he was eating grapes. I was like, "Dude, you have to wait". - Mitch Hedberg

Medlem

8/10, tydligen skulle jag köpa Se&Hör om de tryckte fler gamingskandaler istället för kändisskvaller...


signatur

Ryzen 9 5900x & RTX 3070 Ti | Nintendo Switch | PlayStation 5
PSN: DocPjotor | Steam: Gorrsnus

Medlem

9 av 10! Hade inte den blekaste på star Citizen frågan

Redaktör

Statistik är kul. Vi tar lite statistik.


signatur
Medlem

@Tomas Helenius: Min fredag som redan var bra!


signatur

Nämen!

Medlem

<3 depressionquest. Det var som att spela igenom en del av mitt eget liv (på gott och ont)

Medlem

6/10. Hoppsan! Jag har noll koll på skandaler men hade flyt med gissningarna

3/10...känns faktiskt helt rätt, med tanke på att saker som kallas "skandal" brukar nästan alltid vara sånt som jag rycker på axlarna åt.

Medlem

Det gick inte lika fint denna gång. Fem av tio.

Men jag undrar en sak. Går det att titta på Aktuellts inslag? Det beskrivs på ett väldigt negativt sätt så nu vill jag kolla hur illa det verkligen är.

Beskrivningen i quizet är ju:

"2011 gjorde SVT:s nyhetsprogram Aktuellt bort sig med ett svårt moraliserande inslag om våldsamma spel på denna spelmässa: "

(Jag svarade fel på denna fråga )

Medlem

Jag tror att jag lyckades HITTA rätt klipp!! (HURRAAAA!!! Jag hittar aldrig sånt här annars )

https://www.youtube.com/watch?v=Jp-eYc6wKA8

På SVT Play fick jag inte träff på detta klipp i deras sökruta, men på Youtube däremot...

Fast en bit ner. Högst upp var några TV4-inslag. Bland annat har Malou (!) träffat och intervjuat Josef Fares.

Det intressanta med Brothers var tydligen inte att han hade gjort ett bra spel, utan ett spel utan våld. Tänk om man satte samma rubriker kring nya filmer?

"Steven Spielberg gör ny film - utan våld"

Nåja. Kritiken mot våldsamma dataspel är kanske inte helt obefogad heller. Och spel är ju ett interaktivt medium. Men ... Samtidigt, om man intervjuar en kreatör av ett spel, kan inte han (eller hon) få prata om spelet istället för om ickevåldet? Ställs filmregissörer till svars på samma sätt för våldsamt innehåll? Nja.

Okej, nu kikar jag på klippet också...

Medlem

Tittar på klippet nu och så fort jag ser de tuffa förortspojkarna med invandrarbakgrund från Rågsved blir jag bara så trött. Ska det vara så svårt att bete sig och gå normalt istället för att ta på sig den där kaxiga rollen? De ska visa hur coola och tuffa de är och ta plats. Varför säger ingen till dem? Inga blyga svenskar som vågar kanske?

Men växer man upp där är det kanske svårt att slappna av och vara sig själv om alla andra är tuffa.

Men titta på hur de går... löjligt. Det värsta är att de inte växer ifrån det i vissa fall utan snarare blir värre i tonåren och en bra bit upp i vuxen ålder.

Medlem

Hmmm, jag överdrev kanske lite när jag ser klippet på Rågsvedsgrabbarna igen. Det finns betydligt värre exempel. De killarna verkar ganska schyssta ändå. Och gångstilen är inte så extrem ändå.

SVT har även påstått att Call of Duty Modern Warfare 3 har sålts i 100 miljoner exemplar. Det var ett rätt pinsamt faktafel. Siffran gällde väl för hela CoD får man anta (så CoD är väl uppe i minst 200 mille nu då kanske).

Medlem

Nu har jag sett hela inslaget, inkl. Arnroths gästspel i studion. Jag tycker inte att det var så farligt, men det jag saknar är någon som förklarar att "krigsspel" (eller FPS snarare, om man ska prata mer korrekt genre) handlar minst lika mycket om skicklighet, reflexer och tävling som om våld och krig i sig. Särskilt i multiplayer. Spelen där man skjuter på varandra i både 1:a och 3.e person är ju ofta extremt tävlingsinriktade och svåra. Koncentration, reflexer och fokus är en större del av upplevelsen i multiplayer än våldet tycker jag, även om våldet givetvis finns där också.

I Singleplayer däremot kanske våldet spelar en större del. I Single player finns ju även ett mycket större och starkare narrativ/berättande. Något som kidsen dock kanske inte alltid bryr sig så mycket om. En släkting till mig som spelade mycket Halo och Assassin´s Creed som grabb var väl inte så där jätteintresserad av handlingen utan tyckte mer att det kändes häftigt med pang pang i Halo och med svärdstrider och hästridning i AC. Som exempel. Sen hur representativ han var kan man ju fundera på.

Jag gillar den smarta brådmogna grabben i inslaget som gillar pusselspel och säger att krigsspelen sänker hjärnaktiviteten för övrigt. Jag tänker mig att han är typen som man alltid får spö av i schack, och som är bäst i klassen på matematik. Den där personen som man skulle vilja vara lika smart som.

Sen visst, Arnroth har rätt i att Gamex är bredare än krigsspel, men reportaget är ju faktiskt inte i sig något som säger att alla spel är krigsspel. Det sägs ganska tydligt att krigsspel och action och äventyr står för 22 % av marknaden i början och att spelgenren är störst.

Jag ifrågasätter den siffran. 22 % kanske stämmer om man tittar på utgivna spel, men tittar man på försäljningssiffror borde väl genren vara större, eller? Det känns ju snarare som att typ 20 % av alla retail-spel (om vi bortser från alla gratisspel till mobiler som förvränger statistiken) som säljs till fullpris är actionspel, om inte ännu mer. Varje höst säljs väl runt 30-40 miljoner nya spel endast i CoD, Assassin´s Creed och Battlefield/Battlefront-serierna om man räknar ihop dess försäljning och redan där har man ju efter en handfull titlar kapat åt sig en ansenlig del av marknaden.

Å andra sidan, andra spel säljer också. Sportspel säljer väl också i ett antal miljoner exemplar varje år. Madden och NBA 2K samt givetvis FIFA är kioskvältare. De utgör också en ansenlig del av marknaden.

Men ändå. jag tycker att 22 % låter lite.

Detta var i och för sig för sex år sedan. Men men... Så mycket har nog inte förändrats sedan dess. Eller jo, GTA V har släppts och sålts i typ 50 miljoner exemplar eller nåt. Eller åtminstone 30 miljoner? Sjukt många i vilket fall som helst.

Medlem

Om man tycker att SVT's inslag är moralpanik så börjar jag själv undra. Det var ett inslag om just våld i spel (med diskussion). Man måste få diskutera ämnet. Det var ju inte så att de sa "akta er, era barn kommer att utföra masskjutningar".

Avstängd

Ju fler inslag/"undersökningar" / rapporter / studier/ debatter som förs angående spel, oavsett tema, är bra för branschen. Skitsamma vad de pratar om eller vilka "experter" försöker belysa det utifrån "sin" vinkel (som egentligen bara är knep för att de själva ska få fler uppdrag /anslag) så ger det bara mer cash in på kontot åt förläggarna.
Dags att inse 2017 att åsikter och diskussioner är totalt betydelselösa.

Medlem
Skrivet av Maysay:

Om man tycker att SVT's inslag är moralpanik så börjar jag själv undra. Det var ett inslag om just våld i spel (med diskussion). Man måste få diskutera ämnet. Det var ju inte så att de sa "akta er, era barn kommer att utföra masskjutningar".

Jo. Jag håller med. Man behöver kunna diskutera det. Det får ju inte bli för vinklade inslag men så värst farligt vinlat var inte SVT-inslaget tycker jag.

Möjligtvis lite tveksamt när de jämförde bilderna i Modern Warfare 3 med attacker på civila i Afghanistan eller Irak utförda av drönare. Jag menar, visst, bilderna som sådana ser rätt lika ut, men i Modern Warfare 3 använder man ju drönarattacker mot militära mål.

Sen irriterar jag mig väl en aning på att journalister använder termen "krigsspel" eller "våldsspel" när detta inte direkt är en etablerad spelgenre. Genren är ju FPS eller actionspel.

Våldsamma spel däremot kan man prata om tycker jag. Men "våldsspel". Nja. Är Super Mario ett "snällspel" då eller?

Medlem
Skrivet av SenseMaker:

Ju fler inslag/"undersökningar" / rapporter / studier/ debatter som förs angående spel, oavsett tema, är bra för branschen. Skitsamma vad de pratar om eller vilka "experter" försöker belysa det utifrån "sin" vinkel (som egentligen bara är knep för att de själva ska få fler uppdrag /anslag) så ger det bara mer cash in på kontot åt förläggarna.
Dags att inse 2017 att åsikter och diskussioner är totalt betydelselösa.

Nu vet jag inte om du kan svara för det står att du är avstängd...? Men i alla fall... Om diskussioner är totalt betydelselösa år 2017 var det väl tur att inslaget gjordes redan 2011!

Men visst, du har en poäng, "alla pr är bra pr" är ju ett gammalt uttryck. Fast jag tror inte att det alltid stämmer. Ibland kan såna här grejer få konsekvenser.

För några år sedan blev det en debatt om barnpornografi och som gällde även tecknade bilder på barn. Jag har för mig att det ledde till att Bergsala drog in lanseringen av Dead or Alive Dimensions (3DS) i Sverige/Norden? Att det åtminstone hände ungefär samtidigt. Sen sa väl Bergsala aldrig öppet att det ena hade med det andra att göra kanske.

I det fallet vet jag väl inte om utgången blev så lyckad, men det visade ändå att vad som sker i media ibland kan medföra konsekvenser.

Sen har Bergsala/Nintendo en helt annan image och målgrupp än Rockstar också.

Undrar förresten hur många föräldrar som vet om att gulliga Skylanders och våldsamma CoD ges ut av samma företag? Man kan ju tänka sig att föräldrar som köper Skylanders till sina kids kanske skulle bojkotta det om de visste att samma företag (Activision) ger ut CoD.

1
Skriv svar