Advokatfight! Crytek stämmer Star Citizen-utvecklaren

Robot
Advokatfight! Crytek stämmer Star Citizen-utvecklaren

Anklagas för kontraktsbrott och upphovsrättsintrång, men Cloud Imperium nekar och tänker försvara sig "med kraft".

#chris-roberts, #cloud-imperium-games, #cryengine, #crytek, #squadron-42, #star-citizen


eld
Medlem

Derek Smart blir ju glad iallafall, så det är ju nånting.

Quake-konnässsör

Ifall ni är intresserade så finns det lilla pappret här.

CRYTEK GMBH, Plaintiff,

v.

CLOUD IMPERIUM GAMES CORP. and ROBERTS SPACE INDUSTRIES CORP., Defendants.

COMPLAINT FOR BREACH OF CONTRACT AND COPYRIGHT INFRINGEMENT
https://www.scribd.com/document/367101474/Crytek-v-CIG

Medlem

Låter ju verkligen som att de brutit en hel del saker. Om det står att de ska promota cryengine men att de istället både bytt motor och innan dess kallat den för något annat☺ Jag antar att det är en modifierad version men det antar ingick i hela dealen

ELF
Medlem

Det här behöver de verkligen inte. Det kommer ge en hel del dålig pr och alla som redan är anti kommer balla ur mer nu.
Men tyvär så ska ju rätt vara rätt. Hoppas de kommer till en bra lösning.


signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Medlem

Det ser ju inte så ljust ut för dem?

Medlem

Känns mer som power play. Crytek är med ena foten i graven och är i desperat behov av pengar.


signatur

Idono. That's me!

Medlem

@Idono: Folk verkar fortfarande tro att om saker är digitala så är det fritt att använda? Crytek har lagt mycket pengar på sin motor (precis som läkemedelsföretag lägger pengar på utvecklingen av läkemedel). Använder man saker utan att följa avtal så ligger man ganska dåligt till oavsett om ens företag är nära konkurs. Då är de väl ännu viktigare att värna om sina rättigheter?

Medlem

Känns för omväxlingens skull som att det faktiskt är den stämmande parten som har rätt för en gångs skull...
Mycket dåligt hanterat av CIG.


signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Medlem

Tyckte faktiskt det var märkligt att man inte såg Cryengine nämnas någonstans när man provade spelet och att allt gick under StarEngine... om allt Crytek nämner stämmer så har de verkligen rätt, och man har iaf märkt avsaknaden av Crytek-loggan... trodde dock de namngav det så för att de haft licens för det, men uppenbarligen inte...

Och om de nu bytt till LumberJard (som i sin tur OCKSÅ bygger på CryEngine) så verkar det ju som att CI svamlar och inte riktigt vet vad de håller på med...

Jaja, lär ju inte vara sista gången vi hör om detta :).

Medlem

Jag undrar om CIG verkligen skrivit ett avtal som förbjuder dom att byta motor? Och har de verkligen bytt motor när Lumberyard ÄR Cryengine med några Amazon tjänster inbyggt? Ska Crytek konkurrera med Amazon som licensierat deras egna spelmotor? Jag förstår inte riktigt Cryteks affärsmodell. Det är inte så att marknaden svämmar över med AAA-spel som använder Cryengine direkt.

Det hela är ganska rörigt och jag undrar om Crytek verkligen har kött på benen här. Att CIG fick en bra deal för Cryengine, sen får en ännu bättre deal med Amazon och byter till Lumberyard (en annan version av Cryengine).

Edit: Jag önskar Crytek lycka till med att bevisa att Star Citizen och Squadron 42 använder Cryengine 3 och inte Lymberyard (en fork av Cryengine 3).

Medlem

Har CIG brutit kontraktet så ska de så klart betala Crytek. Att motorn inofficiellt gick under namnet Star Engine tycker jag dock inte är så konstigt med tanke på att det var en modifierad version av motorn, och CIG sa vid flera tillfällen att motorn bygger på Cryengine och en stor Cryengine-logo visades när man startade spelet, så jag vet inte riktigt vad Crytek anser har brutits på den fronten. Man får väl helt enkelt vänta och se vad som händer.

Medlem

Om allt stämmer så har Crytek rätt att få betalt. Känns som att vissa anklagelser är lite i en gråzon så får se hur mycket av alla anklagelser dom kommer vinna.

MEG
Medlem

Ska bli intressant att följa, kan det vara så att Crytek har dåligt med stålar och fiskar efter mer?


signatur

Death is only the beginning

Medlem

@MEG: Vad har de med saken att göra? Bara för att man har dåligt med pengar så ska man avsäga sig sin rättigheter?

Medlem

Jeg tror Crytek og CIG er desperate begge to.

Medlem

Allt handlar ju om hur kontraktet och licensen är skriven, men om licensen säger att CIG måste marknadaföra Cryengine klart och tydligt för att få använda motorn så har de ju misslyckats så det inte är så tydligt. Att ha CryEngine i en liten fotnot någonstans funkar inte. Om de sedan bytt "motor" för att gå över till en annan modifierad CryEngine-motor som i sin tur inte är licensierad för att ges ut i tredje hand så har ju både CIG och Amazon brutit mot sina licenser också.

Men ingen av oss här är insatta i exakt vad som står i licenserna eller vad CIG har åtagit sig att göra mot att få använda CryEngine, så fortsättning följer.

Inaktiv

Baserat på vad jag läst här känns det som att CIG gjort dåligt. Tråkigt när Crytek jobbat hårt med att göra en av de snyggaste spelmotorerna. De gjorde verkligen ett namn för sig i branschen och satte en standard iom Crysis för 10 år sedan som många år efter var benchmark för grafikkort med den klassiska linen "But can it run Crysis?"

Medlem

Kontraktet var skrivet på så sätt att CIG gavs full access till källkoden och fick modifiera den hur de ville. CIG har marknadsfört Cryengine från 2012 fram till bytet till Lumberyard, som i sig också är cryengine men crytec hade dåligt med pengar så de sålde i stort sett motorn på en öppen licens till Amazon. CIG har använt lumberyard sedan detta byte. CIG fick ett bra pris på detta men har sedan dess tagit över en hel del nyckelpersonal från crytek, inklusive ingenjörerna som utvecklade Cryengine till att börja med. Något som svider för crytek. Det är det som den andra delen handlar om där de anger att CIG inte delat med sig om "bugfixar och uppdateringar av motorn". Det är då de vidareutvecklingar av motorn som dessa ingenjörer gjort som de vill åt. Frågan här är ju då om de har rätt till alla dessa uppdateringar då många har kommit online i år, en bra tid efter CIG hoppat till Lumberyard.

Det som ifrågasätts här är om CIG marknadsfört Cryengine nog tydligt under den perioden samt om singleplayerkampanjen är att betrakta som ett eget spel och om så är fallet, från när. Detta då det uppenbarligen inte varit det från start. Det blir svårt för Cryengine att hävda något av detta då SQ42 inte är släppt samt utvecklas på samma kodbas som SC med samma assets. Det är viktigt att notera att Crytek inte hävdar att CIG brytit något avtal när de bytt till lumberyard, detta eftersom avtalet aldrig förbundit CIG att använda cryengine exklusivt. Så de försöker mjölka pengar för perioden före detta eftersom de hävdar just detta. Så vi får se vad som händer "in court" där just denna sak avgörs. Om det ens når så långt.

Skrivet av almblad:

Ifall ni är intresserade så finns det lilla pappret här.

CRYTEK GMBH, Plaintiff,

v.

CLOUD IMPERIUM GAMES CORP. and ROBERTS SPACE INDUSTRIES CORP., Defendants.

COMPLAINT FOR BREACH OF CONTRACT AND COPYRIGHT INFRINGEMENT
https://www.scribd.com/document/367101474/Crytek-v-CIG

Alltid spännande att läsa.

– Crytek kräver uttryckligen en jurybaserad rättegång och vill inte att utfallet underkastas en domare (känsloargument incoming).

– Crytek anser att det var de som låg bakom den framgångsrika kickstarter-kampanjen. De kommer troligen yrka på rätt höga summor, med andra ord. Summor som ska bestämmas av juryn.

– Problemet baseras till stor del på att Ortwin Freyermuth är en av grundarna till CIG. Han har tidigare representerat Crytek i licensärenden och anses ha en insyn i företagets policy som gjorde att CIG hade en orättvis fördel i förhandlingarna. Cryteks representant i förhandlingarna gick också senare över till CIG.

– Enligt Cryteks "GLA" (Game License Agreement) fick CIG endast utveckla ett spel med CryEngine. Problemet här gäller inte Star Citizen utan Squadron 42. De ser dessa som två olika spel – brott mot licensen och de vill ha pengar för Squadron 42.

– CIG ska enligt Crytek ha tagit bort alla trademarks efter att de utannonserat namnet Star Engine. Namnet tas inte upp men däremot att trademarks försvann.

– Enligt Crytek så tillsåg deras GLA att de exklusivt skulle använda CryEngine. Det ska alltså ha varit otillåtet att utveckla Star Citizen i någon annan motor än CryEngine. Men så gick CIG över till Amazon Lumberyard.

– Crytek klagar också på att de inte har fått fixa buggar och optimeringar tillsammans med spelutvecklarna. Det ville de göra och skulle få göra enligt GLA.

– Sedan klagar Crytek på att CIG tagit i bruk tredjepartsutvecklare utan skriftlig tillåtelse från Crytek samt låtit dem få tillgång till källkod. Dessutom har CIG i videoinlägg online råkat filma delar av kod som Crytek upphovsrättsskyddat.


signatur

Viam inveniam aut faciam

Medlem

Det är nu döden av Star Citizen inleds. :/
Om de inte haft ekonomiska problem innan så är det nu med höga rättegångskostnader det börjar.
Men jag kan ha fel, det kanske blir en kort rättegång så de inte hinner blöda allt för mycket pengar.

Medlem

@ForrestFox:

Knappast. Crytek är ett döende företag. De har sålt sin motor utan restriktioner till Amazon som ger ut den i princip gratis så länge eventuella online komponenter använder Amazons cloud tjänst. Det betyder att ingen kommer licensiera någon motor från Crytek mot betalning när de kan få den gratis från Amazon. Således försöker nu Crytek angripa Amazons prominenta kunder för att få in pengar.

Att editor och kod synts i videor är inga konstigheter. Lumberyard är som sagt baserat på Cryengine. De äldre videor som det hänvisas till använder sig av första iterationen av Lumberyard som i princip var baserat på Cryengine 3.8 och hade en editor som i princip var detsamma. Det är på senare tid som Lumberyard uppdaterat och drastiskt bytt utseende på sin editor samt att även kodbasen är uppdaterad. Men det går inte att komma ifrån att Lumberyard ÄR cryengine så det blir svårt för Crytek att hävda ägande till kod som amazon ger bort gratis på obegränsad licens av crytek. Eller hävda copyright infringement för SQ42 då det inte är släppt och ingen har tillgång till det och inte kommer ha det förrän det är ute på lumberyard.

Medlem
Skrivet av Aletheides:

Att editor och kod synts i videor är inga konstigheter.

I lol'ed....

Att ens kod visas upp öppet för allmänheten är en ganska stor grej.


signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Medlem
Skrivet av Dunder:

I lol'ed....

Att ens kod visas upp öppet för allmänheten är en ganska stor grej.

Hur då? De har en videoserie där de fixar buggar varje vecka. De visar aldrig skyddad kod utan att blurra den. Men lumberyard har inte samma skydd då den ges bort öppet. Vill du ha tillgång till lumberyards kodbas själv? https://aws.amazon.com/lumberyard/downloads/

MEG
Medlem
Skrivet av Maysay:

@MEG: Vad har de med saken att göra? Bara för att man har dåligt med pengar så ska man avsäga sig sin rättigheter?

Har lite liten aning som du om vem som har rätt eller inte, det är domstolens sak att avgöra.
Motivet varför någon anmäler någon annan går alltid att diskutera, bara för att någon anmäler en annan så innebär det inte att den personen har automatiskt rätt.


signatur

Death is only the beginning

MEG
Medlem

För alla som är intresserad och har tid
https://www.youtube.com/watch?v=7MzzuiQVTDw


signatur

Death is only the beginning

Medlem
Skrivet av Aletheides:

Hur då? De har en videoserie där de fixar buggar varje vecka. De visar aldrig skyddad kod utan att blurra den. Men lumberyard har inte samma skydd då den ges bort öppet. Vill du ha tillgång till lumberyards kodbas själv? https://aws.amazon.com/lumberyard/downloads/

Nej, du säger det, men Crytek säger något annat. Du kan läsa hela "rapporten", den länkades i nyheten.


signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Medlem

@MEG: Absolut inte, det var du som försökte klistra en etikett på Crytek att de bara ville ha pengar för att de inte hade några.

Medlem

@Dunder:

Självklart säger de något annat. Frågan är ju om de kan belägga det som de hävdar. Att de begär en jurybaserad rättegång istället för domare tyder på att de inte riktigt har på fötterna.

MEG
Medlem
Skrivet av Maysay:

@MEG: Absolut inte, det var du som försökte klistra en etikett på Crytek att de bara ville ha pengar för att de inte hade några.

Läs om det jag skrev


signatur

Death is only the beginning

12
Skriv svar