Våra egna recept?

Medlem
Våra egna recept?

I den här tråden delar vi med oss av våra egna favoritrecept.

- Dela med dig.
- Föreviga ditt egna favoritrecept här i forumtråden!

Förslag

1. Skriv eller klistra in ditt recept - direkt här i tråden.
2. Förgyll gärna med någon bild, din eller annans (använd ex. ImgUr).


signatur

Yes... jag har legat under en sten...
Ett av de bästa spelen år 2017

Medlem

Schweizerfärs

-En lättlagat & mumsig måltid som går hem hos de flesta.

-Den här måltiden tar ca. 5-10 minuter att slänga ihop, under väntetiden / gräddning kan man diska och göra annat.

Detta recept ger fem portioner, men det lämpar sig ändå utmärkt till att laga till sig själv som ensam (använd kyl & frys).

Ingredienser (5 port)

  • 500 gram bland- eller nötfärs

  • 1 paket bacon

  • 2 st ägg

  • 4 dl riven ost

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 st hackad lök

  • rikligt med svartpeppar

  • strunta i saltet (finns i bacon + ost)

Krav på köksredskap

Basic starter gear:
- Kökskniv & skärbräda
- Spis & ugn
- Stekpanna
- Ugnsform av något slag (allra godast om låg / bred).

Krav på köksvana:

Level 1:
- Klarar av att starta spis & ugn samt
- skära en lök & bacon till bite-size

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stek bacon, småbrun. Häll i den hackade löken på slutet och låt fräsa med en stund tills den mjuknar.
3. Blanda sedan alla ingredienser till en limpa med ost inuti samt ovanpå
4. Grädda i någon ugnsform, mitten i ugnen, 45-60 min (färdig när osten fått färg, se bilden ovanför).

Frivilligt
5. Diska rent i köket och duka medan maten gräddas.
6. Spela lite Overwatch / Pubg...
7. Servera med någon form av sallad och / eller lite pasta.


signatur

Yes... jag har legat under en sten...
Ett av de bästa spelen år 2017

Medlem

Önskas:
Recept på grytor, fiskrätter och sallader!
Helst nybörjarvänliga.


signatur

Yes... jag har legat under en sten...
Ett av de bästa spelen år 2017

Skägg.
10 Chambers

Kul initiativ, har en toksnabb torskgryta som barnen älskar.

Ingredienser till 2-3 portioner:
400 g torsk
2,5 dl creme fraiche
Dijonsenap
Fiskbuljong
Ärtor
Ris eller potatis

Howto:

Koka upp creme fraiche med lika mycket vatten (eller kör dubbla mängden lätt-creme fraiche), buljong och ett par rejäla matskedar dijonsenap. Smaka av med salt och peppar och lägg i torsken. Puttra till fisken är klar, servera med ärtor och ris (eller potatis). Busenkelt, level 1-stuff.


signatur
Avstängd

@Carl Johansson-Sundelius: "...level 1-stuff." Smakar det level 1 också?

Medlem

Fäsk i ugn!
4 portioner:

  • 4st frysta lax/torsk bitar eller ca 400-600g färsk lax/torsk

  • 1 matsked olja eller en klick smör

  • salt (örtsalt brukar bli bäst)

  • peppar

  • 1st purjolök

  • 1 paket cocktailtomater

  • 1 litet paket grädde (3dl)

  1. Sätt på ugnen 175C

  2. Olja/smöra en stor ugnsform.

  3. Lägg på fisken, salta och peppra.

  4. Sätt i fisken i ugnen, förlaga ca 10min.

  5. Undertiden skär bort toppen och botten på purjolöken och dela så du kommer åt alla lager. Skölj alla lager noggrant. Hacka i bitar. (Tips, man kan istället hårt skölja de hackade bitarna i ett durkslag under omrörning.)

  6. Skölj tomaterna.

  7. Ta ut fisken ur ugnen, häv på purjolöken, tomaterna och häll över hela paketet med grädden.

  8. Sätt i allt i ugnen igen ca 10min (+5min fryst). Fisk ska inte tillagas för länge eller på för hög temperatur, då blir den torr och hård!

Servera med potatismos eller ris. (Skölj riset ordenkligt innan du kökar det!)
En citronklyfta och/eller lite färsk dill är inte heller fel att servera med, men inget måste.

Skägg.
10 Chambers

@xtrem11: Vardagsmat för oss, äter den ofta.


signatur
Avstängd

@Carl Johansson-Sundelius: level 1 recept med level 10 smak!

Skägg.
10 Chambers

@xtrem11: Iaf en stark femma, vardagskväll som sagt


signatur
Medlem

Pasta ala mu
2-3 portioner:

  • Ca 400g strimlat nötkött

  • Olja eller smör

  • Salt (örtsalt kör jag med)

  • Peppar

  • Krydda (kebab krydda, pasta krydda eller liknande)

  • Crème fraiche

  • Spagetti

  • Grönsaker (cocktailtomater tycker jag passar)

  1. Olja eller smöra en stor stekpanna. (Inte mer än 2/3 av pannan bör täckas sen)

  2. Värm upp pannan på hög värme, typ läge 5 av 6.

  3. Häv på köttet och bryn det.

  4. Salta, peppra och krydda

  5. Stek ett par minuter till, sänk värmen om det behövs synkronisera in med pastan

Servera med spagettin, grönsakerna och en stor klick crème fraiche

Medlem

Jag gjorde en gryta efter en svampplockningstur nu i höstas som jag tycker blev riktigt bra.
Receptet bör räcka till 3-4 portioner.

• Ca 500gr nötkött, men fläsk går bra med (Fast helst ska det vara något vilt).
• Ett par nävar kantareller eller annan smakrik svamp.
• 1 stor gullök
• Ca 1 msk soya, mest för färgsättning av grytan.
• 1 burk Creme Fraiché med franska örter
• Ca 8st enbär
• Svartpeppar
• Lite salt
• En rejäl klick honung
• 3dl grädde

Börja med att skära köttet i lagom grytbitar, typ 3x3cm. Hacka ner kantarellerna eller riv itu dem ett par gånger.
Hacka löken i tärningar.
Börja med att bryna köttet i en hög stekpanna eller kastrull, lägg sedan köttet åt sidan.
Fräs löken ihop med kantarellerna och salta litegrann.
Lägg i köttet igen och tillsätt Creme fraichen, grädden samt enbären, låt det koka upp. Sedan lägger du i honungen, soya och peppar samt saltar efter smak, men salta efter du hällt i soyan så du inte saltar ihjäl grytan.
Beroende på vad du väljer för kött så låter du den koka tills köttet blivit mört.
Servera grytan ihop med en mjölig potatissort, t.ex. Mandelpotatis eller King Edward.

Skägg.
10 Chambers

Okej, gjorde precis en tvärgod vegetarisk gryta.

400 g röda linser (okokta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk röd currypasta
2 msk akvar relish
1 burk kokosmjölk
150 gr hackad spenat
2 buljongtärningar (höns tycker jag passar bäst till curry)
1/2 l vatten

Fräste löken (som jag kört i mixer för att lura barnen) tills den blev mjuk, i med currypasta och ajvar och fräste runt (curry, särskilt pulver, smakar bättre då). Sköljde linserna ordentligt, fräste dem en snabbis innan jag drog i vattnet. Lät koka upp, i med buljongtärningar och kokosmjölk. Det fick säkert puttra i 15-20 minuter och var då väldigt grytigt. Avslutade med ha i spenaten (som var fryst).

Serverade med ris men nästa gång blir det nog dubbel sats gryta och bara något naanbröd till. Drog på lite siracha och sweet chili för att öka hettan.


signatur

Morsans recept men, men.

Torsk i ugn med spenat och bearnaisesås.

Ta en ungsform, lägg en bädd av färsk spenat i botten. Lägg ett torskblock ovan på. Häll över Bearnaisesås (motsvarande en påse tror jag räcker), gratinera med ost.

Kan tyvärr inte grader och tid i ugn. Servera med potatis.


signatur

Through smoke and fire and shot and shell and to the very walls of hell, But we shall stand and we shall stay. Over the hills and far away.

Moderator | Testpilot
Skrivet av Carl Johansson-Sundelius:

Okej, gjorde precis en tvärgod vegetarisk gryta.

400 g röda linser (okokta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk röd currypasta
2 msk akvar relish
1 burk kokosmjölk
150 gr hackad spenat
2 buljongtärningar (höns tycker jag passar bäst till curry)
1/2 l vatten

Fräste löken (som jag kört i mixer för att lura barnen) tills den blev mjuk, i med currypasta och ajvar och fräste runt (curry, särskilt pulver, smakar bättre då). Sköljde linserna ordentligt, fräste dem en snabbis innan jag drog i vattnet. Lät koka upp, i med buljongtärningar och kokosmjölk. Det fick säkert puttra i 15-20 minuter och var då väldigt grytigt. Avslutade med ha i spenaten (som var fryst).

Serverade med ris men nästa gång blir det nog dubbel sats gryta och bara något naanbröd till. Drog på lite siracha och sweet chili för att öka hettan.

Låter riktigt trevligt. Ska testa och så återkommer jag med vad familjen tyckte.


signatur

Testpilot & Twitter
Personbeskrivning: "Han är stygg över alla gränser" - Gustav Höglund
Personbeskrivning 2: "Man kan lita på uber" - Joakim Bennet
Det råder lite tvivel ovan, men jag luktar gott i alla fall.

Medlem

+

Tråd sparad,
Inspiration och framförallt personliga favoriter som generöst delas av andra kan man/jag inte få för mycket av!

Kommer nog testa ett av förslagen redan imorgon kväll.

-cb99


signatur

Plånboken öppnas för: Titlar där pc-spelaren får ett likvärdigt utrymme som console-spelaren, aldrig till några console skulor. Dvs, där patch och dlc datum inte är senarelagda till pc, där specialutgåvor av spelet inte är strippade till pc eller där andra ”uppfostringsmetoder” används. Att man satsat på en trovärdig anti-fusk motor samt att utvecklaren har en bra ”anti-fusk attityd”. Aldrig för: 3xA P2W titlar.

Medlem

köttbullar+snabb makaroner = profit

Skägg.
10 Chambers
Skrivet av UggleMannen:

köttbullar+snabb makaroner = profit

Det är inte äckligt.


signatur
Fragtjuv

Krämig sås med stors räkor och pasta

1. Tina kungsräkorna på hushållspapper och skala dem.
2. Fräs två schalottenlökar och två vitlöksklyftor i rikligt med olivolja.
3. Lägg i räkorna och krydda med salt, svartpeppar och chili/cayenne.
4. Koka pastan.
5. Häll på vitt vin - höfta mängd.
6. Låt koka upp och häll på grädden - höfta mängd.
7. Häll i parmesan 100 G.
8. Häll i pastan och blanda runt.


signatur

Xbox Series X
Playstation 5
AMD Ryzen 7 7700 CPU
MSI GeForce RTX 4060Ti VENTUS 2X OC
Kingston M.2 NV2 PCIe 4.0 NVMe SSD 2TB

Medlem
Skrivet av UggleMannen:

köttbullar+snabb makaroner = profit

Och kör man allt i samma kastrull så blir det mindre disk.

Medlem

Bra initiativ, finns några intressanta recept här redan. Jag kan dela med mig av ett enkelt och snabbt recept som har räddat mig många gånger när brödet är slut hemma.

Gott bröd gjort på 10 minuter

Ingredienser:
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5-1 tsk vitlökspulver
1,5 dl vatten

Blanda ihop torrvarorna och tillsätt sedan vatten och rör runt till en deg.
Stek sedan i en stekpanna på medelhög värme i olivolja i ca. 3 minuter på båda sidorna.
Supergott med några skivor vällagrad ost på toppen som får smälta.

Medlem

Ärtsoppa!

Öppna burken!
Häll i kastrull!
Tillsätt lite vatten!
Låt det puttra några minuter, rör om då och då!

Serveras med senap och ostmacka!!

NOMNOM!

Medlem

Har hittat en ny paradrätt som är fantastiskt god, tar ca 30min-1 timme.

Aglio e olio m kycklingfilé

För 2 pers

  • 2 tinade kycklingbröstfiléer

  • 1 paket färskpasta, gärna fettuccine/spaghetti

  • 1 kruka färsk persilja

  • 4-5 vitlöksklyftor

  • 1,5 dl olivolja

  • Salt

  • Peppar

  • Paprikapulver

  • Vitlökspulver

  • Oregano

  • Timjan

  • Parmesan

Koka pasta enligt anvisning på paketet, tajma gärna så pastan är klar lagom till att allt annat är klart.

Putsa och torka av kycklingfiléer med hushållspapper för att få bort oönskad vätska. Banka ut kycklingfiléer så de är jämntjocka, ca 1-2 cm tjocklek.
(Tips! Lägg kycklingfilén i en plastpåse ihop med lite olja, försök få ut all luft och förslut påsen. Oljan hjälper till att förhindra att filén slits itu av friktion i påsen. Banka med något tungt, kavel/köttklubba/vinflaska. Se till så att filéerna är jämntjocka så de tillagas jämt, finns inget tråkigare än torr kycklingfilé.)
Blanda salt, peppar, paprikapulver, vitlökspulver, oregano och timjan i en skål. Lika mycket av varje, lagom mängd för att krydda dina filéer rikligt på båda sidor.

Skiva vitlök tunt, de ska nästan vara genomskinliga. Hacka persiljekronor, undvik stammar.

Krydda kycklingfiléer rikligt med kryddblandningen på båda sidor. Stek/grilla på medelhög värme tills köttet har en innertemp på ca 70° (Tips! Använd en digital köttermometer, ett av de bästa verktygen du kan ha i ett kök om du tillagar kött.)

Medans du tillagar kycklingen, häll upp olivolja i en panna/kastrull (drygt 1 dl olja/2 pers). Stek/fritera den skivade vitlöken tills den har en gyllene färg, guldgul men inte brun! När vitlöken är färdig, lägg i hackad persilja i oljan (Tips! Var försiktig, olja och vatten gillar inte varandra och kan skvätta en del.)
Blanda runt i någon minut. Lyft över kokt pasta från grytan till oljan och blanda runt så olja/vitlök/persilja fördelas jämnt och fint.
Tillsätt lite av pastavattnet för att undvika att det blir torrt.

Lägg upp skivad kycklingfilé och pasta på tallrik, toppa med riven parmesan!

Perfekt mat att bjuda dejten på eller sätta en italiensk touch på vardag/helg!

Fick receptet från Sam the Cooking Guy på youtube, kan varmt rekommendera! Mycket onyttig mat men finns även sånt som inte gör att man får en hjärtattack direkt.


signatur

Acer Predator Helios 300 PH315-54 | i7 11800H | Geforce RTX 3070 | 32GB RAM | 1TB SSD
PlayStation 4 | Nintendo Switch OLED | Samsung Galaxy S21

1
Skriv svar