Är Fortnite farligt för barn? Se FZ-Gustav debattera med Katrin Zytomierska på Aftonbladet

Robot
Är Fortnite farligt för barn? Se FZ-Gustav debattera med Katrin Zytomierska på Aftonbladet

"Jag tror inte deras hjärnor är lika bra... lika friska som de som inte har spelat"

#fortnite, #våld, #fuckfortnight


Medlem

Vem bryr sig om vad Katrin Zytomierska säger?

Medlem

Det som är farligt för barn med fortnite är respekten för pengar och saker och ting kostar.
Hur ofta har man inte behövt säga nej när dom vill köpa wibucks eller vad valutan heter.


signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Medlem

Hennes barn spelar Fortnite när hon inte ser..

Tråddemonen
Testpilot

Tror våld och taskigt beteende bland barn har med personligheter och psyke att göra. Det influeras inte riktigt utav spel att bli våldsamma eller utveckla dåligt beteende. Det är föräldrarna som ska sköta uppfostran, kan de inte hantera det så ska de inte beskylla allt i barnets närvaro.

Medlem

Åh herregud...

Avstängd

Haha hon vill demonstrera på Östermalm, kommer FZ göra någon motdemonstration?


signatur

PS5 och inget annat.

Medlem

Härligt att hon i debatten säger att hon inte känner till nått om spel, men känner ändå att hon är kvalificerad nog att berätta för andra föräldrar hur dom ska hantera spel med barn. Samt även kallar vuxna patetiska som spelar.

Aj, det gjorde ont i mitt hjärta.

Medlem

Kul att gurran får lite plats i rampljuset, men blir det samtidigt inte lite konstigt när man själv inte har några barn? För övrigt håller jag med om att Fornite är rätt harmlöst. 12 års gräns, det har ju OW också. Jag spelade ju både Heretic, DOOM och Hexen bland annat så är betydligt våldsammare än ovannämnda. Men jag har ju inte heller några barn så jag bör inte uttala mig om sånt jag inte vet något om, barnuppfostran.

Sen att Katrin Zytomierska går ut med att hon hatar Fornite känns spontat rätt barnsligt. Har inte människan något bättre för sig att kunna uttrycka sin kritik mer konstruktivt? Hon hänvisar till forskning, vilket kan tolkas som kontroversiellt ibland med riktade artiklar som motbevisas med en annan rapport året efter.

Kudos till gurran att han vågar ställa upp i TV och uttrycka sin åsikt!


signatur

Ryzen 7 5800x | Sapphire pulse rx 7800 xt | samsung 980 pro | Ps5 pro? |

Ambassadör
League of Legends

Bra jobbat Gurra och snygg tröja. Vet inte vem Katrin är och hennes bakgrund men sorgligt att se att röster som hennes lyfts fram.

Redaktör

Kort summering av faran med Fortnite: "Jag KÄNNER att det är farligt. Jag TROR det är skadligt. Jag ÄR SÄKER på att barn tar skada. Det MÅSTE vara så, eftersom reklam också påverkar."


signatur
Medlem

Spelar ingen roll om Gustav är med. Jag skulle aldrig någonsin kolla på Aftonbladet.

Medlem

Undrar om Bingo har samma uppfattning?

Releasehästryttare

Fz redaktionen, de som har barn av er, låter ni dem spela fortnigt alt läskigare saker som doom - five nights at freddys.

Var går gränsen som ni tillåter?

Backloggens befriare
Skrivet av Tomas Helenius:

Kort summering av faran med Fortnite: "Jag KÄNNER att det är farligt. Jag TROR det är skadligt. Jag ÄR SÄKER på att barn tar skada. Det MÅSTE vara så, eftersom reklam också påverkar."

Säger de på AftonbladetTV, som är helt reklamfri eller? :b

Håller med @Bennii - vägrar gå in på den sajten och ge dem någon slags uppmärksamhet tyvärr. Ser gärna en VOD på tuben sen.


signatur

Ad hoc addendum

Avstängd
Skrivet av keffkebab:

Säger de på AftonbladetTV, som är helt reklamfri eller? :b

Håller med @Bennii - vägrar gå in på den sajten och ge dem någon slags uppmärksamhet tyvärr. Ser gärna en VOD på tuben sen.

Hon är väl inte från aftonbladet vad jag vet. Så aftonbladetTV har inget med det där att göra förutom att dom tog upp det.


signatur

PS5 och inget annat.

Medlem

Det finns något som kallas "Swish Journalister" som skriker Vargen Kommer för att få folk till sina sociala medier konton i syfte att få dem att donera pengar. Hon själv gör inte det så vitt jag vet men många kolumnister i hennes situation har tagit steget efter de fixat sig en följarbas.

P1 program om Swish Journalister: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&art...

Många kända svenska namn i det inslaget, som tex Katerina Janouch och Joakim Lamott.

Inaktiv
Medlem
Skrivet av keffkebab:

Säger de på AftonbladetTV, som är helt reklamfri eller? :b

Aftonbladet Morgon sänds i TV3, som finansieras av Casinoreklam.

SoL
Medlem

Vart kan jag se debatten i efterhand?

Testpilot

Helt knasigt , som förälder får man väl för tusan sätta sig in i det grundläggande oavsett ämne. Föräldrar plågar sig ju genom barnprogram , plågsam musik , konstiga danser osv.
Ett par vändor Fortnite borde man kunna tåla för att se vad det är.
Om inte kan ju FZ kanske ställa upp med instruktionsvideos vad Fortnite går ut på , n00b edition för föräldrar

Ser gärna info från FZ-Gustav med dumma kommentarer som inte man fick se eller höra i streamen.

Medlem

signatur

"Wonderful! Time for a celebration... Cheese for everyone!"
"Epic is shit, change my mind"

Gnällkuk

Får kika på det i efterhand om det är möjligt, men jag tycker det är märkligt argument. Det blir ju lite som det klassiska videovåldet från 80-talet. Det enda som skiljer ett barn från ett annat, enligt mig själv, är om barnet har diagnoser och kanske är utåtagerande redan som liten.

Det absolut största som påverkar är ju uppfostran från föräldrar och hur det fungerar hemma. Stökiga personer har ofta en stökig barndom och familjehem, men det finns i alla hem. Jag kan köpa argumentet om skärmtid, där finns det säkert en koppling - men att säga att ett barn blir våldsamt av spel, framför allt fortnight som har en väldigt barnvänlig och tecknad stil utan någon form av blod eller dylikt är superkonstigt. GTA V kan jag förstå till viss del, men det är också ett spel som är avsedd för en mer mogen publik.

Det farliga är inte spel, det är att växa upp utan vänner, förebilder eller föräldrar.


signatur

..:: trickeh2k ::..
Windows 11 Pro - Ryzen 7 7800X3D - ASUS TUF B650-PLUS - Kingston FURY Beast DDR5 64GB CL36 - MSI MAG A850GL - MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC - Acer Predator XB271HU - ASUS VG248QE - QPAD MK-85 (MX-Brown)/Logitech G PRO Wireless - Samsung 960 EVO 250GB, Samsung EVO 860 500GB, SanDisk Ultra II 480GB, Crucial MX500 1TB, Kingston KC3000 2TB - Steelseries Arctic 5 - Cooler Master Masterbox TD500 Mesh V2

Inaktiv

Tänkte också på det Gustav sa att det har ju alltid varit någonting som korrumperat våra unga som olika varianter av musik, filmer och spel. Sen tycker jag det är förkastligt av Katrin att säga att det är patetiskt att vuxna sitter och spelar TV-spel som om det skulle vara en sämre form av underhållning än serier och film. Några av de bästa berättelser jag tagit del av är genom spelen.

Medlem
Skrivet av SoL:

Vart kan jag se debatten i efterhand?

Ingen direkt debatt då Katrin avbröt och höll på samt att hon inte hade nått ben att stå på, bara känslor ingen fakta. Det var relativt kort så osäker på om det sparas nånstans.

Dom sparade dock intervjun innan angående rapparen som försov sig när han skulle rappa för kungen... Men det är väll viktigare att sprida.

Ser också gärna klippet nån annanstans senare. Vänsterextrema sidor som Aftonbladet skall inte stödjas.

Redaktör
Skrivet av Devan:

Fz redaktionen, de som har barn av er, låter ni dem spela fortnigt alt läskigare saker som doom - five nights at freddys.

Var går gränsen som ni tillåter?

Jag har två barn, sex och fyra. Båda pratar om Fortnite eftersom de hör mycket om det på fritids och förskola, men de vet inte riktigt vad det är än så jag har sluppit ta ställning än så länge. Kan hända att sexåringen får bli ett år äldre innan jag låter honom spela.

Men det betyder inte att jag tänker göra en Katrin Zytomierska och tala om för alla andra föräldrar hur de ska uppfostra sina barn. Det är varje förälders uppgift, inte min. Och framförallt inte känsloridna moralväktares – både hon och jag ska ge fan i att lägga oss i hur folk uppfostrar sina barn.


signatur
Medlem

Tänk vad lite brott vi haft om det inte fanns film, musik, spel, Theater etc. Utan alla dessa influenser hade våra barn vuxit upp till hederliga människor och allt hade varit frid och fröjd

Medlem

Är själv förälder, men bara till en treåring än så länge. Själv så hoppas jag Fortnite är dött och glömt till han är gammal nog att få upp intresset då jag anser att spelet är skit rent spelmässigt och han förtjänar bättre.

Vi kommer dock inte begränsa spelandet av dumma och ovetenskapliga skäl baserade på antaganden i vår familj. Däremot så kommer vi låta sunt förnuft råda när det gäller effektiv planering av tid. Hobbies ägnar man sig åt när man färdigställt sina vardagliga plikter så som skola, jobb och läxor (vilket vi naturligtvis aktivt kommer sitta med och ge stöd i lärandet för att motivera att de görs, dagligen). Och Hobbies är OK så länge de inte helt skuffar undan vecko aktiviteter som är viktiga för hälsan så som fysisk aktivitet och sociala möten med människor i verkliga livet. Detta gäller för att alla människor skall må bra, även vuxna.

Sedan kan Hobbies bestå av vad nu barnet finner mest intressant. Vilket för barn brukar variera över åren Spel ser jag inte som mindre värdefullt som hobby än att läsa en bok, se på ett TV program eller bygga med lego. Och på grund av föregående stycke så kommer aldrig någon hobby, inklusive spelande, riskera att bli allenarådande då en hel dag aldrig kan bestå av det.

Så kort sagt, så länge man har en sund och rationell syn på barnuppfostran där man som förälder är aktivt delaktig, och inte ser en dator eller en TV som barnvakt, så finns det ingen risk att barnet fastnar i något av sina Hobbies till en sådan grad att det går ut över liv, skola eller utveckling. Dessvärre så inser inte alla föräldrar sitt eget ansvar utan vältrar över det på skolor, förskolor eller samhälle. Råkar barnet ut för något eller "hamnar snett" så är det aldrig på grund av brister hos föräldrarna som faktiskt är vårdnadshavare, utan det måste vara på grund av videovåld, dataspel, hårdrock, punkmusik eller till och med pardans, som är exempel på moralpanik från sådana föräldrar som funnits över åren.

Frilansare
Skrivet av Devan:

Fz redaktionen, de som har barn av er, låter ni dem spela fortnigt alt läskigare saker som doom - five nights at freddys.

Var går gränsen som ni tillåter?

Min grabb har fått börja spela Fortnite, han är 7. Vi provade Ori and the Blind Forest också men det tycker han är läskigt. Fortnite är 100 % glädje för honom. Direkta citat:
"Alla hjälper varandra!"
"Pappa jag vann, utan att jag behövde skjuta någon!"
"Jag har lärt mig flossa!"
"Det roligaste är att drömma om nya, coola skins."

Gränsen är såkjlart godtycklig. Sitter alltid med när vi testar nytt, sen bedömer jag lämplighet. Trodde tex att ovan nämnda Ori skkulle vara supermysigt att köra ihop, men han blev skrämd och lite ledsen över att "den stora kompisen dog". Då är det bara att stänga av och förklara.

Skriv svar