Windows 10 har nu över 50 % av marknaden

Medlem
Skrivet av Esri:

De skulle knappast bli omkörda av ett OS som inte ens har 3% av marknaden för klienter. Plus att det du yrar om vet man redan. Det som saken är att många internt hos Microsoft som säger att de arbetar på en egen kernel men att syftet inte är klart. Om det gäller egen server dist eller klient dist vet vi inte.

Men nu pratade jag om serversidan där det är det omvända samt Linux har blivit betydligt mognare på desktop (bara det att den breda massan inte fått upp ögonen för det än).

In nuläget har det inte talas om någon egen dist.

Medlem
Skrivet av xverminator:

Men nu pratade jag om serversidan där det är det omvända samt Linux har blivit betydligt mognare på desktop (bara det att den breda massan inte fått upp ögonen för det än).

In nuläget har det inte talas om någon egen dist.

Vad som skulle kunna få folk att gå över, med tanke på hur marknaden ser ut, är om Microsoft imorgon kommer ut och säger att de har gjort en egen Linux dist som kommer ha stöd för DirectX. Nu tror jag inte det kommer hända, men det är en annan sak. Ingenting är officiellt, men du har utvecklare hos microsoft som har arbetat på bland annat debian och centOS distributioner så vi får se. Sen ser jag ingen anledning att bry sig om Linux Subsystem idag då jag hellre kör direkt mot en linux maskin om så vore fallet.

Medlem

Jag Kör Win 8.1. Jag har ett gammalt M-Audio ljudkort som egentligen bara stödjer drivisar upp till Win 7. Det funkar tills jag köper ett nyare.

Medlem
Skrivet av ZeldasCastle:

På min gamla dator från 2005 slutade det att gå att använda windows xp på, den blev så extremt seg. Men en kompis brände ut linux ubuntu åt mig, detta måste vara 2010 eller 2011 typ, och den datorn blev nästan som ny. Funkade jätte bra igen. Men 2012 så plockade jag ur allt som var i datorn och köpte helt nya delar till den.

Du behöll med andra ord chassit och köpte en ny dator.

Skrivet av Esri:

Aldrig sprungit på något, med tanke på att den stora majoriteten kör directX så fungerar i princip allt. Det kanske finns saker som kan vara problem om de är riktigt gamla men då fungerar faktiskt (för första gången sedan introduktionen) kompablitetetsläget i Win10.

Om det är gamla spel så får man antingen installera ett Windows 9x-system eller installera DOSBox.
Jag är lite nyfiken på var du drar gränsen för riktigt gamla spel?
Det kan vara ganska problematiskt att få vissa spel från tidigt 00-tal att fungera i Vista och senare. Då får man börja söka runt efter patchar från glada entusiaster.

EDIT: Gällande kompatibilitetsläget så fungerar det i stort sett endast när det inte finns några större kompatibilitetsproblem.

Vi kan dela in Windows bakåtkompatibilitet i grupper om snarlika plattformar:

DOS-baserade:
MS-DOS (x versioner).
Windows 1x.
Windows 2x.
Windows 3x.
Windows 95.
Windows 98(SE).

Delvis DOS-baserat:
Windows Millennium. En bastard, tappade kompatibilitet. Antagligen det sämsta operativsystemet från Microsoft någonsin.

Tidiga NT-baserade:
Windows NT (x versioner).
Windows 2000.
Windows XP.

Senare NT-baserade:
Windows Vista.
Windows 7.
> Lite osäker här. Sätter det som ett mindre steg. =P
Windows 8(.1).
Windows 10.

Sedan så tillkommer problem med 32-bitars vs 64-bitars.
Jag utesluter Windows XP 64-Bit Edition(s) för det var inte många själar som använde dom.


signatur

Asus ROG Strix Z370-H Gaming | Intel Core i7-8700K | AMD Radeon RX 6950 XT | Corsair Vengeance LPX 3500 MHz 2x16 GB 16-18-18-38 | Diverse lagring | Fractal Design - Define R5 | Corsair RM1000x

C64 | C64C | NES | Amiga 500 | Mega Drive | Game Gear | SNES | N64 (RGB) | GCN | DS Lite | Xbox 360 | Wii | 3DS XL | Wii U | New 3DS XL | PS4 Pro | Switch

Medlem
Skrivet av Nelfie:

Bara bakåtsträvare som håller sig fast vid annat än Win10

Kretsar solen runt dig eller?
Det är lika smart som att säga att folk som spelar world of warcraft classic är bakåtsträvare för att det inte är nyaste och senaste expansionen.
Det är lika logiskt som säga att det är bara idioter som spelar Fortnite för att det är tecknad design och inte PUBG realism.
Det roliga är ju sedan att det är vi som är produkten inte operativsystemet, 40000 siter är alltså övervakade för att läsa av vad du gör på internet, och ingen vet allt skit som microsoft stoppar in 2 gånger varje år med win10 då nytt skit ska in bara för att.

Det finns många som använder datorn till en eller två saker på sin höjd, de vill inte behöva lära sig nya saker som dessa hipsters som nedvärderar folk. En del vet idag inte ens om det är vista eller windows 7/8/10 de har.
De vill bara att det ska fungera, inte byta ut sig emellanåt eftersom de inte bryr sig om det är senaste eller inte.

Skrivet av Kleptoman:

Absurt att fortfarande köra med 7:an. Bytte till 8:an för längesedan. Idag kör jag dock 10:an.

Funkar det så funkar det, inga överraskningar i win7 och om man vill ha stabilitet och känna igen det man har så misslyckas ju win10 kapitalt.
Bara en sån grej som att när jag uppdaterade en dator jag installerade 1903 på så fick jag hela skärmen besudlad med helt oväsentlig information: Welcome to the May 2019 Update! Alla de saker som fanns med där är sådant de ska berätta vid en installation, inte som en jävla popup efter en uppdatering, och dessutom design ritat av ett barn, man mår bara illa och folk som bara vill att saker ska fungera vill inte ha onödig skit kastad i ansiktet som något virus.
Ljust/Mörkt tema... vilket skämt, det och flera andra har man ju haft på win7 sedan start.
Därför kör man win7.

Skrivet av Kazutoyo:

Gillar 10, bortsett från användargränssnittet. Dels för att Flat UI är bedrövligt rent generellt sett, men också för att det blandas hej vilt mellan gammalt och nytt och ger ett rörigt intryck. Om man ska ändra någon inställning så måste man kolla både i gamla Kontrollpanelen och nyare Windows-inställningarna för att hitta det man letar efter.

Japp, bedrövligt Flat UI och det är ju bara att se på den här hemsidan hur trevlig den är för ögonen, gråskala med personlighet.
Något windows 7 haft sen win95 och man blir inte trött i ögonen av klassisk vy, det fungerar.
När win10 växer till sig och kan komma ut ur stadiet "ge mig ögoncancer" så kanske man kan motiveras att byta. Men när varje mapp man öppnar i win10 känns som att en treåring ritat, utan djup blir man bara så less.

Det är ju lite bättre jämfört med 2016 men det är en bit kvar, om de ens bryr sig, för de som testar låter väl som Nelfie och anammar allt nytt utan att bry sig om folk som inte vill byta design 2 ggr per år.

Medlem
Skrivet av Snaskfarbror:

Finns det några spel som har kompabilitetsproblem med win10? Kör 7 men funderar om jag ska slå till med att använda gratislänken.

Borderlands spelen kan du vara tvungen att köra i win 7 läge o batman spelen måste du ladda ner redux versionerna utav dx9 etc... Sen så om du kör med fler än en skärm se till att de är exakt lika annars får du ordentliga problem, Win 10 är känt för att ha problem med allt över 1 skärm oavsett. Är tvungen att bara ha 1 skärm aktiverad när jag spelar annars laggar det och blir grafiska buggar i Windows. Även när du inte spelar så små laggar många saker i flerskärms läge! (t.ex på Twitch har jag märkt att jag får 10-30 missade frames per sekund)

Medlem
Skrivet av kayl:

Okej. Säkert superviktigt om man klickar på länkar i pornhub-kommentarsfältet.

Ah, men det är ju jävligt naivt att anta att du inte kan få virus eller problem på andra vägar än att söka upp dem. Rena misstag som via usb, moddade laddare ellr mjukvara/hårdvara och annat är bara toppen. Jobbar inom IT och stöter på sådana elitister även där, de tycker de kan exkluderas från AW, uppdateringar och omstarter för de vet vad de gör, man bara skrattar, speciellt ur ett företagsperspektiv av skala 'moget'.

Nu är det ju just så att win 10 är ganska bra utan någon extern AW vilket gör det ganska lämpat out of the box även till privata, men även mycket ändringar i kärnan och hur saker görs på ett säkrare sätt av systemet som aldrig kommer appliceras på 7an. De lappar 7an med det mesta så gott det går.

7an var riktigt bra men 10an gick om snabbt denna gång, allt från prestanda till säkerhet är bättre, sen kan man föredra vilket gui man vill. Moderna företag migrerade oerhört mycket snabbare än mellan xp och 7an.

Förövrigt har man en laptop som man bär med sig överallt och pluggar in och ansluter lite var som så är det ju lite som att svinga könet, skit samma om du vet vad du gör för risken finns alltid.

Men privat är en sak, företag en annan, och då menar jag när företag blir lite större & seriösa och behöver skala, då fungerar inte hajchaparall-kulturen med elitism där alla gör som de vill, även de som tycker de är bäst får acceptera att behandlas som alla andra på vissa plan.

Medlem
Skrivet av Barak:

Du behöll med andra ord chassit och köpte en ny dator.

Om det är gamla spel så får man antingen installera ett Windows 9x-system eller installera DOSBox.
Jag är lite nyfiken på var du drar gränsen för riktigt gamla spel?
Det kan vara ganska problematiskt att få vissa spel från tidigt 00-tal att fungera i Vista och senare. Då får man börja söka runt efter patchar från glada entusiaster.

Spel från sena 90:tal tidiga 2000:tal är i princip omöjliga att få att fungera utan korrekt hårdvara oavsett. 3DFX tiden var hemsk, antingen så var datorn för långsam och hade inte stöd för saker eller så var den för snabb och spelet fungerade inte p.g.a. det istället. Ska man köra spel från den tiden så är ens bästa chans antingen GoG eller rätt hårdvara, att försöka få t.ex. Mafia 1 att fungera på en modern dator är i princip omöjligt utanför GoG releasen.

Medlem

Jag körde länge med Vista och hoppade helt över W7, sen kom W8 och man kunde uppgradera gratis så det gjorde jag såklart. Sen när man erbjöds uppdatera vidare till W10 så högg jag på en gång då jag avskydde W8. Jag körde dock Start 8 då för att avhjälpa det värsta designflummet, kör start 10 nu och det funkar bra:)

Medlem
Skrivet av Sandal:

Borderlands spelen kan du vara tvungen att köra i win 7 läge o batman spelen måste du ladda ner redux versionerna utav dx9 etc... Sen så om du kör med fler än en skärm se till att de är exakt lika annars får du ordentliga problem, Win 10 är känt för att ha problem med allt över 1 skärm oavsett. Är tvungen att bara ha 1 skärm aktiverad när jag spelar annars laggar det och blir grafiska buggar i Windows. Även när du inte spelar så små laggar många saker i flerskärms läge! (t.ex på Twitch har jag märkt att jag får 10-30 missade frames per sekund)

Isåfall har du fel inställningar nånstans, provade alldeles nyss att starta borderlands 1 och 2 i vanliga win10 och det flöt på hur bra som helst. Samma sak med poe, lol, csgo. 2 skärmar och aldrig haft problem eller artefakter.

Medlem

Känns som att XP höll ut lika länge som Win7.

Medlem
Skrivet av Vinkelslipen:

Jag Kör Win 8.1. Jag har ett gammalt M-Audio ljudkort som egentligen bara stödjer drivisar upp till Win 7. Det funkar tills jag köper ett nyare.

Jag har också ett gammalt M-Audio ljudkort, (Audiophile 2496).
Det är den enda anledningen till krascher till blåskärm i Win10, som händer ibland.


signatur

autograph

Medlem

Kört windows 7 sedan 2010 typ, finns ingen anledning att byta.


signatur

Too real to be a dream, too painful to be a nightmare.

12
Skriv svar