CS #08 Krönika inför Majordeltävling två

Skribent
CS #08 Krönika inför Majordeltävling två

Inledning

En Major är en prestigefylld turnering som anordnas av Valve. Man skulle kunna säga att det är en form av ett inofficiellt världsmästerskap i Counter Strike:Global Offensive. Vi skulle i dagsläget redan ha spelat en av årets två Majors, men eftersom vi är mitt i en global pandemi med nedstängning av länder, restriktioner på folkmassor och andra åtgärder beslöt Valve att ställa in Majoren som skulle varit i maj. Istället togs beslutet att bara spela en Major i år och flytta Majoren i Rio från maj till november och dubbla prispengarna från en miljon dollar till två miljoner dollar.

Vanligtvis får lagen direkt-/kvalificeringsplatser till en Major baserat på hur det gick i den föregående Majoren, men av flera skäl var det inte praktiskt att behålla det kvalificeringssystemet. En anledning är t.ex. att när kvalet börjat, vilket det gjorde i mars/april, så får man inte längre byta spelare i laget. Har en spelare kvalat med ett lag får denne inte kvala eller representera ett annat lag i turneringen, liknande som i Champions League i fotboll för oss som följer det. Det verkade orimligt att göra klart kvalet i maj för att sedan tvinga alla lag att behålla sin uppställning till Majoren i november, så hela den föregående kvalprocessen ströks och Valve gjorde ett nytt system.

Det nya kvalsystemet

Alla regioner fick platser beroende på hur regionernas lag presterat i föregående Major, och totalt 24 platser finns att slåss om. För Europa, vilket är den regionen jag fokuserar på, blev det elva platser och det var från början totalt 16 lag i den första deltävlingen som slogs om dessa elva platser. Fördelningen för de elva platserna är tre ”legends” (direktkvalificering till sista 16), sex ”challengers” och två ”contenders”. ”Challangers” och ”contenders” är totalt, över alla regioner, 16 lag som slåss om åtta platser för att utmana ”Legends”, som är åtta lag fördelade över de bästa regionerna. De 16 lagen till den första turneringen var de lagen som faktiskt kvalificerade sig för Minor/Majoren som blev inställd.

För att ha någon fördel för att man gjort bra ifrån sig i föregående Major fick lagen en startpoäng, där topplagen från förra Majoren fick mest och sedan fallande skala beroende på placering. Utöver startpoängen spelas sedan tre kvalturneringar där poäng delas ut beroende på resultat. Poängen som delas ut fördelas olika över de olika turneringarna och den sista kommer att vara värd mest poäng. I slutändan när allt räknas ihop kommer platserna till majoren att delas ut.

Lagen får byta upp till två spelare inför varje av de tre eventen, MEN det kostar 20 % av lagets poäng – per spelare. Byter man tre eller fler spelare tappar man 100 % av sina poäng.

Lagen som bytt spelare sedan den första kvalturneringen, ESL Road to Rio.

Två spelare, d.v.s. 40 % poängavdrag:
Astralis

En spelare, d.v.s. 20 % poängavdrag:
NiP
FaZe
North
GODSENT
Copenhagen Flames
C0ntact

P.g.a. de kraftiga poängavdragen och eftersom Astralis spelarbyten är temporära samt att de leder kvalificeringsracet till Majoren har Astralis avböjt att delta i den andra deltävlingen till Majoren. Ett fullt vettigt beslut då det hade krävts en placering innanför topp nio för att gå jämnt upp i denna turnering och sedan bötat ytterligare 40 % av den nya totalpoängen för att få tillbaka den ordinarie femman inför sista, och viktigaste deltävlingen.

Nuvarande ställning:

Placering

Lag

Poäng

Nuvarande majorplats

1

Astralis

2400

Legend

2

G2 Esports

1680

Legend

3

Vitality

1660

Legend

4

ENCE

1280

Challanger

5

FaZe

1264

Challanger

6

Heretics

1100

Challanger

7

NiP

960

Challanger

8

North

900

Challanger

9

GODSENT

800

Challanger

10

Mousesports

650

Contender

11

Movistar Riders

600

Contender

12

Copenhagen Flames

560

13

Fnatic

500

14

Complexity

350

15

C0ntact

330

16

DIG

150

För en mer detaljerad poängsammanställning samt exakt vilka lag som gjort vilka spelarbyten, se Liquidpedia.

Deltävling nummer två. CS_Summit 6 Europe 24 juni – 5 juli. (Kval 22-23 juni).

I sann anda att vem som helst ska ha chans att nå en plats i Majoren så är inte den andra kvalturneringens alla 16 platser bestämda på förhand, utan det spelas ett kval för en del platser. Tolv platser har gått direkt till topp tolv i den nuvarande ställningen i Majorkvalet, men eftersom Astralis tackat nej så är det i verkligheten elva platser som är säkra på förhand. De sista fem platserna slåss totalt 16 lag om. De lag som slåss om platserna har dels blivit inbjudna till den här sista kvalomgången och dels gått vägen via regionala kval.

NiP, som ligger på en respektabel sjundeplats, har blivit direktinbjudna till deltävling två och spelar i en grupp med Copenhagen Flames, ENCE och ett av kvallagen. Copenhagen Flames har nyligen tappat sin bästa spelare (farlig) till GODSENT och ENCE kan inte spela med sitt nyförvärv Jamppi (fuskanklagad och VAD-bannad av Valve, men med en pågående stämning så hoppas ENCE och Jamppi att Valve ska ändra sitt beslut. Det är dock en annan historia). Med det sagt så anser jag NiP vara favorit i den här gruppen, och eftersom det gäller att komma topp två borde NiP ta sig vidare till slutspelet oavsett vilket lag från kvalet som kommer in i deras grupp. Det är lite upp till bevis nu för NiP med sin nya IGL hampus. Ett sämre resultat här än förra Majoren och frågetecken kan börja höjas om varför Lekr0 egentligen fick lämna.

De övriga svenska lagen, Fnatic och DIG, hittar vi på plats 13 respektive 16. De har alltså ingen direktplats till turneringen utan tvingas spela sista kvalomgången. Efter besvikelsen för Fnatic och DIG i första deltävlingen måste det till ett bra resultat här. En miss med noll poäng skulle vara katastrofalt för deras chanser att nå Majoren. Kniven mot strupen för båda lagen alltså.

Bland de övriga lagen i kvalet hittar vi Japaleno, en annan helsvensk femma som tagit sig hit genom att kämpa sig igenom de regionala kvalen. Att ens nått såhär långt får ses som en stor framgång för Japaleno som för närvarande huserar på plats #71 på HLTVs ranking.

Poängfördelning

Det är som sagt mer poäng som delas ut vid deltävling två än vid deltävling ett. Närmare bestämt så är varje placering värd 25 % mer poäng nu än första deltävlingen, med undantag för plats 13-16 där poängen inte fördelas på samma sätt i den här deltävlingen som i den första. En vinst ger alltså 2000 poäng istället för 1600 poäng som Astralis fick vid vinsten av första deltävlingen. Och så vidare.

Kvalmatcherna

Måndag 22 juni kl 15.00 drar kvalet igång och 16 lag ska bli fem. Kvalet spelas som ett rakt slutspel där topp fyra är klar för huvudturneringen och 5-8 spelar placeringsmatcher för att få fram den femte och sista platsen till CS_Summit 6 Europe. Det gäller alltså att vinna två matcher i rad så är man klar. Vinner man första och förlorar andra får man en ny chans, men förlorar man första matchen har man spelat klart för den här gången.

Fnatics chanser ser på förhand bra ut. Första matchen är mot Nordavind, ett lag som tog den femte och sista platsen från det öppna kvalet. Lagen har aldrig tidigare mötts i officiella sammanhang men sett spelare för spelare så är det klasskillnad och Fnatic borde tämligen enkelt vinna över det #45 rankade laget. Andra matchen blir sannolikt mot Heroic. Ett lag Fnatic vunnit mot förut när Heroic hade en starkare laguppställning, så den matchen känns också långt ifrån omöjlig.

DIG har en lite svårare väg, även om det bulgariska laget FATE som står för motståndet i första omgången borde gå att vinna över. FATE är rankad som nummer #60 på HLTVs ranking. I den andra matchen blir det förmodligen MAD Lions och det kommer bli svårare. MAD Lions har en formtopp just nu och ligger på plats #13 på HLTVs ranking tack vare fina resultat i de senaste turneringarna, dessutom har MAD Lions vunnit över DIG tidigare denna månad. Kan hallzerk träffa formen tror jag DIG kan ta femteplatsen, annars blir det tyvärr svårt för DIG att ta sig igenom det här kvalet.

Japaleno kommer få det extremt svårt redan i första matchen när Complexity står för motståndet. Ett Complexity som för närvarande vinner mot topplagen en efter en i BLAST-finalerna och ska spela final i den turneringen senare idag. Tar Japaleno en karta så ska de vara nöjda tycker jag. Om Japaleno mot förmodan skulle vinna så står förmodligen BIG för motståndet, ett lag som fått en nytändning på senaste med turneringsvinst i Dreamhack Masters Spring 2020 och en åttonde plats på HLTVs ranking. Det ser med andra ord tyvärr mörkt ut för Japalenos chanser att knipa några poäng i jakten på Majorplatser.

Avslutning

Vi går emot två spännande veckor gällande CS:GO, när den sista turneringen innan semestern för topplagen startar på måndag. Jag tror det här är en riktigt viktig turnering sett till resten av året. Ett bra resultat här kan agera som ett bevis på att laget är på rätt väg och en skön semester kan avnjutas utan ångest, dessutom med vetskapen om direktinbjudan till den sista deltävlingen innan Majoren. Spelarna kan sedan komma tillbaka utvilade och redo att sätta tänderna i spelet igen.

På den andra sidan står ett misslyckande och en inte så avslappnande semester. En känsla av att man måste träna och ligga i över semestern, att man inte kan koppla av för då kanske man blir utbytt. Efter ett misslyckande kan det ju teoretiskt funderas inom organisationen om det inte är dags att göra lite förändringar? Att offra 20 %, eller t.o.m 40 %, av den nuvarande låga poängsumman kanske är värt det för att ha chans på en topplacering i sista deltävlingen och kunna nå Majoren. Dessutom en större möjlighet att utmana topplagen och göra bra ifrån sig i övriga viktiga turneringar under årets andra halva.

Möjligtvis att jag drar sakerna till sin spets, men alla som jobbat i ett större projekt eller gått på högskolan vet att det är för jävla skönt med en bra avslutning inför ledigheten. Ett lyckats test, en hållen tidplan, godkänd på alla tentor o.s.v. Oavsett vad, så om man kan gå på ledighet med en bra sinnesstämning kommer man tillbaka piggare och friskare än om man tuggat omtentor eller slitit sitt hår med ”vad som i helvete gick fel i det där viktiga testet” som framtida finansiering hänger på.

Till sist, finns det några frågor gällande lag, format, poängfördelning, någon annan allmän fråga eller kommentar så är det bara att skriva. Jag svarar på allt så gott jag kan.

Medlem

Riktig bra skriven sammanfattning/preview. Får verkligen hoppas att både fnatic och dig kommer in med en ny look

Skribent

Tack.

Tänkte köra en Fantasy också, men HLTV har inte lanserat någon än och lagen till turneringen blir ju klar tisdagkväll och turneringen börjar dagen efter så det kommer vara riktigt tight med tid. :/

Medlem

dig torskar alltså mot FATE? ett bulgariskt lag med spelare jag aldrig hört talas om.

Skribent

Ja, det var inte bra. Då var nog deras chanser att nå Majoren borta. Ser inte jättebra ut för Fnatic heller tyvärr. Vinner de inte mot Heoric nu så kommer det krävas vinst mot förloraren i BIG- Complexity för att nå CS_Summit 6, och det tycker jag på förhand är en svårare match.

Fnatic tar ju dock aldrig en den enkla vägen så jag blir inte förvånad om de tar andra kartan på övertid och sedan kämpar sig igenom karta tre till en vinst.

edit: Eller så förlorar de alla rundor från när jag skrev det här inlägget och torskar matchen med 0-2...

Medlem

total katastrof

Skribent

Så irriterande också eftersom hade Fnatic taggat till i placeringsmatchen i första deltävlingen så hade de varit direktkvalificerade, istället riskerar de att kamma noll poäng och missa Majoren helt och hållet.

Så små är marginalerna.

https://www.hltv.org/matches/2341143/fnatic-vs-movistar-rider...

1
Skriv svar