Diskutera - Piratkopierar du?

Medlem

För spel så har ju steam och liknande tjänster skapat ett system som generellt sätt är bättre än piratkopiering. Det är snabbare enklare och smidigare om man bortser från vissa utvecklare som gärna trycker in drm som antingen förstör prestandan eller slutar fungera så fort internet dippar.
Gillar även att demos verkar komma tillbaka mer och mer så man kan testa ett spel innan man köper.
Finns ju dock saker som är bättre, som exempelvis emulering. Du kan tex få tag i romhacks som gör att du kan spela Persona 3 med engelsk text och japanskt tal. En produkt som inte existerar utanför piratkopieringen eftersom dom slagit ihop olika versioner av spelet till en unik version.

Men för filmer och musik är tjänsterna sämre i min mening. Finns många filmer och serier som inte går att streama eller köpa digitalt på någon tjänst. Saker som bara släppts på någon fysisk version för länge sedan.
Samma sak för musik, speciellt soundtracks till spel drabbas av detta pga marknaden för detta verkar vara fokuserad på CD marknaden i japan. Så spelsoundtracks släpps inte internationellt utan går bara att köpa i japanska butiker och går inte att streama eller köpa digitalt.
Här har jag mer förståelse för att folk piratkopierar och jag önskar att vi fick bättre tjänster/butiker för film och musik som täckte upp dom här hålen i marknaden på samma sätt som steam, gog och itch gjort för spel.

eld
Medlem

Lyssnade på ett soundtrack på youtube senast idag.

Medlem

Det hände väl förr i tiden att jag piratade men sedan jag fick jobb och började få lön så har jag råd att köpa det jag vill ha och anser också att upphovsmakarna skall få den ersättning de förtjänat. Så numera säger jag strikt nej till piratkopiering.

Medlem

Bara senaste säsongerna som inte lagligt går att få tag på.

Simpsons på disney? Kul att ligga ett helt år och säsong efter. Många serier som kör samma upplägg.

Medlem
Skrivet av eld:

Lyssnade på ett soundtrack på youtube senast idag.

Jo det finns mycket på youtube men dom är generellt sett uppladdade olagligt där. Du äger inga kopior av musiken själv och dom kan tas bort när som helst. Nintendo gjorde detta nyligen

https://nordic.ign.com/super-mario-bros/53416/news/nintendo-h...

Medlem

Vissa serier eller filmer, men aldrig mjukvara.

Medlem

Gjorde det mycket förr men slutade helt för ganska många år sedan. Streamingtjänster och bra online butiker som PS Store och Steam har helt eliminerat mitt behov av piratkopiering.

eld
Medlem
Skrivet av MammaMuu:

Jo det finns mycket på youtube men dom är generellt sett uppladdade olagligt där. Du äger inga kopior av musiken själv och dom kan tas bort när som helst. Nintendo gjorde detta nyligen

https://nordic.ign.com/super-mario-bros/53416/news/nintendo-h...

Det var min poäng

Medlem

Om jag säger såhär, så länge man måste ha olika tjänster för varje film, album och serie så tackar jag nej till streaming tjänster.

KoP
Medlem

Det var länge sedan man piratkopierade. Främst var det på C64'an då man koppade band kors och tvärs emellan polarna och sedan under Amiga eran då X-Copy gick varmt.

Sen hände det väl också att man ringde div. BBS'er och snackade till sig access till dom dolda download sektionerna där det bjöds på div. wares.

Medlem

Sen man blev vuxen med stabil inkomst så har piratandet sjunkit som en sten, har ganska många streaming tjänster och även med sportpaket så det går en del pengar. Men känns bra att göra rätt för sig 🙂

I tonåren var det en annan femma, då tankade man allt man kom över,film,serier,spel och framförallt pornografi 😅

Moderator | Testpilot
Skrivet av MammaMuu:

Jo det finns mycket på youtube men dom är generellt sett uppladdade olagligt där. Du äger inga kopior av musiken själv och dom kan tas bort när som helst. Nintendo gjorde detta nyligen

https://nordic.ign.com/super-mario-bros/53416/news/nintendo-h...

Inte så illa som det låter. Företagen kan ju ordna så att de får pengarna för innehållet ändå, även om någon annan laddat upp det.

Sedan är ju Nintendo som de är..


signatur

Testpilot & Twitter
Personbeskrivning: "Han är stygg över alla gränser" - Gustav Höglund
Personbeskrivning 2: "Man kan lita på uber" - Joakim Bennet
Det råder lite tvivel ovan, men jag luktar gott i alla fall.

Medlem

Det enda jag piratar är serier som jag inte kan få tag på ett lagligt sätt. Detta blir bättre och bättre kul nog.
Dock är det är så irriterande att se en serie vara klar i Korea med engelska undertexter på netflix och sedan vänta en månad till för att den ska släppas två avsnitt i veckan i Sverige. Speciellt när den klassas som netflix exclusive, de borde kunna dumpa hela säsongen direkt den är översatt. Men de vill nog inte att folk maraton-glor på skiten. Då kanske de tror att man bara är medlem i en månad istället för två månader som det tar för dem att släppa hela serien.

När det gäller musik så har utbudet för min del blivit så mycket bättre på senare år. Flera japanska artister finns nu med på spotify för den svenska marknaden. Har varit riktigt bökigt att få tag på deras musik lagligt tidigare, om det äns varit möjligt.

Detta har hänt mig, förenklat.
Me: Tjena, bolag i Japan! Ni säljer denna CD från denna artist, jag vill köpa!
Bolag i Japan: Vi får inte sälja den till dig, du måste köpa via kontoret i Europa.
Me: Hejsan kontoret i Europa, jag vill köpa denna CD.
Kontoret i Europa: Hejsan, den säljer vi inte i Europa. Du måste köpa från kontoret i Asien.

Rinse and repeat.

Medlem

Virusroulette på Limewire!
Skämt åsido så har piratande aldrig riktigt varit min grej efter MP3-tiden när man satt och kurerade spellistor på sin 512mb-sticka. Köper det jag vill ha och hoppar över det som inte finns eller som är för dyrt.

Avstängd

Gällande spel så, har inte piratat något på minst 15 år. Anledningen till det är att det dels är betydligt smidigare att köpa via Steam (kostnaden är inget problem för min del, oavsett är det reor typ hela tiden) samt att iom ett köp på Steam så har jag det alltid kvar i mitt bibliotek och kan smidigt lira det igen om 10 år.

Skulle aldrig orka hålla på och leta efter fungerande cracks osv som man höll på under tidiga 00-talet. Dessutom har väl piratade versioner oftast massa tekniska problem, kan inte lira mp, får inte uppdateringar, har inget mod-support osv.

Har däremot inga moraliska problem kring piratandet eller folk som gör det. Tvärtom, många studios, särskilt flera av de större, förtjänar inte våra pengar.

Medlem
Skrivet av zevile:

Nice try Säpo

ja det är lite sus

Medlem

Eftersom det mesta från Funimation ligger bakom spärrar så måste man tanka viss anime, och Funimation har inte börjat streama i Europa. Dom väljer ju då enligt mig att man ska tanka.

Medlem

Med handen på hjärtat kan jag säga att det är snart 13 år sedan jag laddade ner ett piratkopierat spel. Det sista spelet jag tankade ner var Dragon Age Origins ett par dagar efter release. Men jag kände efter ett tag att det blev bökigt att ha det piratkopierat i samband med uppdateringar och DLS's. Så nu äger jag en fysisk kopia av det första Origins, samt ultimate edition på både steam och GOG. Anledningen till att jag har köpt både på Steam och GOG är att, åtminstone jag har en bugg på steam versionen som ger en CTD på samma ställe varje gång. GOG har tydligen inte denna bugg för mig.


signatur

"Kebab?"

Avstängd
Skrivet av Chicobello:

Nej, Netflix har gjort att jag slutat. De har tyvärr nästan aldrig de filmer eller serier man vill se så har tyvärr fått nöja mig med att se mer skit numera. Netflix egna grejer är dessutom ultra-woke så har i princip slutat konsumera film.

HBO och de andra är ungefär lika kassa som Netflix och jag tänker inte betala för fem olika tjänster för att kunna se det jag vill.

Instämmer. Jag skulle aldrig under några som helst omständigheter ens överväga att betala för Netflix eller HBO. Samtidigt inget jag skulle pirata heller, för deras filmer och serier är helt enkelt skräp jag inte vill se.

Ujja ujja. Va rätt sen in i det, så började med DC/DC++
Dock aldrig spel. Nån enstaka film men uteslutande musik.
Nu för tiden tycker jag om vinyl för mycket, så jag är ”laglydig” och betalar för mej.

Häpp!


signatur

Fifteen minutes, or it’s free!

Medlem
Skrivet av uberpwnage2.0:

Inte så illa som det låter. Företagen kan ju ordna så att de får pengarna för innehållet ändå, även om någon annan laddat upp det.

Sedan är ju Nintendo som de är..

Dom kan få via reklam på youtube, det är sant, tänkte inte på det. Men jag hade gärna sett det gick att köpa dom antingen fysiskt eller digitalt.
Men jag har mina importerade CD skivor av silent hill 2-3-4-origins och ett par guilty gear xx. Hade bara vart nice om det var lättare att få tag i när saker blev äldre för flera av dom är out of print nu.

Medlem

Det är ju en intressant skillnad mellan att se mellan fingrarna med piratkopiering (som Kina och Ryssland gjort hittills) och att av ideologiska skäl aktivt deklarera immateriella rättigheter från fiendestater (hela västvärlden) som ickeexisterande.

Det är ju en helt annan sak att ha en buggig piratsida som streamar filmer och tv-serier och ha ett riktigt företag som sköter det.

Jag tror det öppnar upp för saker vi inte sett förut. Till exempel har många tv-rättigheter försvunnit från rysk TV senaste dagarna, som F1 och Premier League. Jag tror att vi kommer att få se att statliga tv-kanaler helt enkelt sänder dem ändå, precis som vilken vanlig tv-kanal som helst, men utan att betala något. Samma sak med exempelvis Netflix. Det kanske lanseras ett Njetflix från ett "seriöst" oligarkföretag som samlar alla utländska streamingtjänster och tar betalt precis som vilken streamingtjänst som helst, med skillnaden att de piratar allt från väst och därför har noll licenskostnader.

Medlem

Jag tjyvtankar för att testa, är det något jag fastnar för så köper jag det. Ser det lite som nutidens demo versioner eftersom jag är inte villig att köpa grisen i säcken... Alldeles för mycket spel som är crap nu för tiden. Jag har nog aldrig spelat ut ett piratkopierat spel.

Medlem

Nu för tiden absolut ingenting. Har alldeles för hög självbevarelsedrift för det. Har svårt att tro att någon med någon form av insikt inom IT säkerhet skulle göra det idag.

Annat var det på C64 tiden... Tack för allt Mr Z! 🤠

ELF
Medlem

Med GoG så behöver man nästan aldrig göra det med spel längre.


signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

phi
Medlem

Jag varken bekräftar eller dementerar det.

Medlem

Jag piratkopierar all film och serie. Lär aldrig sluta med det. Kvaliteten är så mycket bättre än streamad media. Det finns inga artificiella regionlås när avsnitt släpps etc.
För att rätta mig själv, dagen jag byter till icke piratkopierad media är dagen man kan ha ett abonnemang med hela utbudet och med högsta kvalitet. Tills dess kan de idioterna fortsätta skjuta sig i foten.

Har ett netflix konto igång som barnen använder mest. Jag blir illamående av hur dålig kvaliteten är på bilden.

Spel piratkopierade jag alltid förr, förutom om man var tvungen att köpa pga sub eller online licens eller liknande.

Numera så drar jag ofta ner en kopia på ett spel först, eftersom demo inte finns. Om jag gillar det så köper jag det för att stödja utvecklarna. Å andra sidan så är ~20% av alla spel jag spelar AAA titlar. Spelar nästan exklusivt indie då moderna AAA spel helt enkelt är gjorda för bebisar och kommer trasiga 9 av 10 ggr.

Speciellt VR spel piratkopierar jag först och köper sedan. Älskar VR men man måste kunna sålla för att inte bli lurad.

Musik lyssnar jag på sällan. Det blir oftast på youtube då

Medlem

Bara om jag inte kan få tag på det på något vettigt lagligt sätt


signatur

What I have shown you is reality. What you remember, that is the illusion.

Medlem

Har både kopierat och kört piratkopierat men det var när jag hade en PC med cdbrännare. Senaste åren har jag bara kört PlayStation och då blir det ju betydligt krångligare... De gyllene åren som pirat var väl annars när man satt med 90 minuters kassetter fulla av C64 turbospel. En dubbelkassettspelare och vips så hade man delat med sig till sina kompisar 😜
Nu har man passerat 50-strecket och jag betalar gärna för att stödja spelutvecklarna.

Medlem

Gjorde det sjukt mycket förut, men nu på senare dagar så streamar jag bara film och serier från "olagliga" streaming sidor. Hade Netflix förut men var så dåligt innehåll. Musik är det Spotify som gäller och spel köper jag dom jag vill ha.

När man var mindre så ville man spela alla nya spel och man hade inte råd. Nu har jag inge tid och har råd att köpa. Hade det funnits en platform med alla filmer o serier så hade jag köpt det. Men det är för uppdelat just nu

Skriv svar