Konami Wai Wai World (Nintendo Famicom) - Ett gamla skolans Metroidvania med Konami-stil

Ibland får jag feeling för att dra igång lite äldre spel som jag aldrig upplevt förut.
Äldre spel som är av genren äventyrsspel tycker jag i regel är intressantast.
Främst för att genren inte var riktigt huggen i sten så det vågade experimenteras på ett annat sätt än vad det görs idag.
Spelet Konami Wai Wai World är definitivt ett av de mer lyckade experimenten från sin era.
Du antar rollerna som Konamis gamla maskot Konami Man.
Han och sin partner Konami Lady som har fått i uppdrag av professor Cinnamon att rädda Konami-världen genom att rädda protagonisterna från andra Konami-spel som kidnappats av spelets skurk: Utomjordingarna från Contra.
Räddningsaktionen görs från professorns labb där du med hjälp av hans assistent pingvinen Penta teleporteras till de andra Konami-världarna för att rädda de kidnappade Konami-karaktärerna.
Konceptet skulle kunna liknas med Mega Man där du helt fritt kan välja precis vilken värld du vill börja med och kan lätt hoppa in och ut ur världen genom att ta dig tillbaka till teleportern i början på banan. Är du riktigt listig kan det även finnas hemliga osynliga teleportrar som du kan använda som genvägar för att ta dig ut ur banorna.
Spelets världar med karaktärer är:
Sjörövarskeppet - Goonies (Mike)
Medeltida Japan: Ganbare Goemon (Goemon)
Dödsriket - Getsu Fumaden (Fu)
Transylvanien - Castlevania (Simon Belmont)
New York - King Kong 2: Megaton Punch (Kong)
Planet: Gradius (Moai)

Var ska man börja? Det är upp till dig!
Varje bana består av en bana där du kan vandra fritt (inom gränserna för ett Famicom-spel dvs) och det är ditt uppdrag som spelare att på varje bana hitta bossen på banan, besegra den, ta nyckeln för att sedan hitta och frige den fångade Konami-karaktären från sin fångenskap.

Mike råkar ut i lika mycket knipa som i filmen.
Belöningen för att rädda dina vänner är att du får en ny karaktär med dig som har sina egna styrkor och svagheter och som går att växla till under spelets gång genom att hålla ner uppåt och trycka på A.
Simon som exempel kan träffa fienderna från längre avstånd med sin piska medan Goemon kan attackera snett uppåt med sin pipa som har lättare att komma åt fiender som kommer flygandes snett uppifrån.
Vissa personer som Mike har möjligheten att ta sig genom trånga passager medan Goemon kan öppna skattkistor utspridda över banorna som kan innehålla alltifrån ammunition till hälsa eller power-ups.
Varje karaktär har också en separat hälsomätare som gör att man snabbt kan byta karaktär vid låg skada för att hindra karaktären från att dö.
Problemet som uppstår att då man måste hålla ner upp+A för att växla karaktär så kan det bli lite panikslagna ögonblick där man snabbt vill byta ut en karaktär innan hälsan tar slut vilket gör att du står och hoppar och växlar gubbar i panik i hopp om att ta fram en som har hälsa kvar. Det hade lätt kunnat undvikas genom att ha en pausmeny som i Mega Man där man kan växla mellan karaktärerna i godan ro istället men tyvärr finns inte det alternativet.
Skulle en person råka dö så kan man använda ammunitionen som fienderna tappar för att återuppliva dina hjältar i professorns laboratorium.
Haken med det är att varje återupplivning kostar 100 ammunition per död karaktär så man vill ända in i det sista undvika att någon knockas utan istället försöka ta sig helskinnad tillbaka och gratis bli läkt hos professorn istället.
Vid ett game over så strös det extra salt i såren med; Då återupplivas bara Konami Man och Konami Lady och du förväntas själv spendera ammunition för att återuppliva dina övriga karaktärer. Det är bara den lilla detaljen att vid game over så halveras även den ammunition du samlat ihop vilket kan göra en total återupplivning av alla till en väldigt dyr affär.
Särskilt med tanke på att fiender bara tappar upp till 5 ammunition per fiende.
Notera också att ammunitionen används till dina projektilvapen i spelet med så man vill gärna ha så mycket ammunition man bara kan släpa på.
Det finns sätt att ta sig runt det genom att gå och spela hasardspel i lite hemliga kasinon i spelet där du vid varje vinst får din ammunition fördubblad medan förlust halverar mängden.
Spelar du spelet på en maskin med save states är det ett lätt sätt att missbruka systemet men det är en av få bitar i spelet som mest bara kändes som ett sätt att utöka speltiden.
På vägen så stöter du på fienderna från spelen i den bana du spelar vilket gör att varje bana känns varierande.
På Goonies-sjörövarbanan så stöter du på råttor och tentakelmonster (syns i spelet Goonies, inte filmen, värt att notera) medan på Castlevania-banan så möter du de klassiska zombierna, skelett och till och med Dracula själv som försöker göra livet surt för dig.
Tack vare den variationen av fiender så hinner man aldrig riktigt tröttna på varken miljöerna eller fienderna innan man provar ett nytt område.
Det som kan vara störande med fienderna är att vissa fiender har som en målsökande effekt där fienderna näst intill klistrar sig fast på din karaktär och alla karaktärernas attacker attackerar alltid lite framför en som gör att det är lätt att råka överrumplas av monster om de kommer för nära. Det gör att man först måste springa ifrån fienden innan man kan vända sig om för att försöka attackera den på nytt. Även om det är något som är ovanligt för de flesta fiender så är det ett ganska stor irritationsmoment där man sakta ser sin karaktärs hälsa dras ner i botten.
Spelets banor är fyllt med hemligheter i form av permanenta power-ups som kan finnas hemliga eller mindre hemliga på banorna.
Några power-ups ger samtliga karaktärer mer skada eller bättre skydd från skada och det finns till och med en mantel som ger Konami Man och Konami Lady möjligheten till att kunna flyga, vilket kommer till stor nytta när man försöker utforska banorna.
Varje bana har även ett hemligt projektilvapen som varje karaktär kan låsa upp till sig.
Konami Man och Konami Lady som exempel får en pistol som gör att man kan skjuta fiender på avstånd och Kong får en sten som kan ha sönder vissa hinder och vars kast gör att man kan komma åt fiender under sig med.
Man märker däremot vilka karaktärer som är bra och mindre. Konami Man som exempel har en boxningsattack som har så kort räckvidd att han är så gott som värdelös förutom att ha som reservkaraktär i spelet medan Konami Lady med sin spark är bra genom näst intill hela spelet.
Den karaktär som gjorde spelet mest njutbart var såklart Kong som gör mest skada på fienderna, kan hoppa högst och vars distansvapen fungerar på fiender både framför och under dig.

Kong är din vän. Var rädd om Kong.
Med tanke på alla negativa aspekter så måste jag också säga att spelet har enormt bra styrkor som faktiskt väger över och gör spelet så bra.
Musiken är i klassisk Konami-anda som är både välkomponerad och en fröjd att lyssna på.
När du byter karaktär så ändras musiken till att reflektera dess spel. Tack vare det så hinner man aldrig tröttna på någon låt utan hoppar gärna mellan karaktärerna bara för att höra dess låtar.
Kongs och Simons låtar är speciellt mina favoriter.
Banorna skiljer sig så mycket åt att inget heller känns copypastat från varandra utan varje bana är snyggt uppbyggt på sitt sätt.
I Transylvanien börjar du utomhus för att träda in i Draculas slott och ta trapporna upp till slottstornet medan i New York hoppar du mellan byggställningar och slåss mot laserskjutande mecha-robotar.
Kontrollen är även den suverän där du lätt kan navigera dig mellan fiender och plattformar och jag kan inte en enda gång komma på att det någonsin var spelets fel till att jag föll mot min död eller blev träffad av ett skott.
Bossarna däremot är av det varierande slaget. Vissa av dem var så enkla att jag klarade det på första försöket medan vissa var så svåra att det kunde ta upp till en timmes vandrande tillbaka och återuppliva alla döda för att försöka igen innan den kunde besegras.
Det gör att vissa bossar kändes som en vanlig fiende medan vissa kändes som om jag redan hade nått sista bossen.

En av de klart krångligare bossarna med målsökande skott.
I slutändan måste jag säga att jag hade otroligt roligt med spelet trots alla dess brister.
Spelet kan också spelas även om du inte kan läsa japanska och du har ändå en relativt smärtfri upplevelse förutom några få menyer att hantera.
För den som gärna vill ha en engelsk version så finns det fanöversättningar av spelet vilket jag använde för denna genomspelning.
Konami Wai Wai World är enligt mig en riktig pärla som utan tvekan alla bör ge en chans. Är du ett fan av Konamis spel från Famicom-eran så bör du genast ge spelet en chans.
Forumets Mega Drive-expert!
Ett spel som ständigt funnits där i bakgrunden och gjort mig nyfiken... men som jag aldrig kommit mig för att spela.
Så ej heller uppföljaren (eller andra sidospår i serien).
Men man blir ju allt bra sugen.
Tvåan är ett helt annat spel och känns mer som Wonder Boy Monster Land med autoscrollande banor.
Är ett helt annat spel.
Forumets Mega Drive-expert!
Jag förundras av hur många spel ifrån 80-90-talet som det finns och jag får säkert höra om ett 20-30-tal nya varje år.
Hur många tusentals spel gjordes inte, som aldrig kom till europa!? Jag tänker varje gång, wow tänk vilka spel det gjordes som jag aldrig visste om under min barndom!
”A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree and he turns away. Show him facts or figures and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point. [fortsättning]
Hah! Trodde aldrig jag skulle få läsa om Wai Wai World på FZ. Kul! Helt klart ett av de bättre Famicom-spelen som aldrig kom till NES... Synd och skam, det!
Kul att det uppskattas! Tänkte ge mig lite mer inpå mindre kända japanska pärlor som många förmodligen missat framöver.
Forumets Mega Drive-expert!
Jag förundras av hur många spel ifrån 80-90-talet som det finns och jag får säkert höra om ett 20-30-tal nya varje år.
Hur många tusentals spel gjordes inte, som aldrig kom till europa!? Jag tänker varje gång, wow tänk vilka spel det gjordes som jag aldrig visste om under min barndom!
Det var tider det när man satt och dreglade över spelllistorna från gråimportföretag på 80-90-talet :-).
De bäst säljande snes-spelen sålde under 50 000 exemplar i Sverige, de flesta långt under det. Det lär ju ha varit ännu färre exemplar sålda till nes, så man förstår ju varför så många nes-spel aldrig släpptes här.
Det var tider det när man satt och dreglade över spelllistorna från gråimportföretag på 80-90-talet :-).
De bäst säljande snes-spelen sålde under 50 000 exemplar i Sverige, de flesta långt under det. Det lär ju ha varit ännu färre exemplar sålda till nes, så man förstår ju varför så många nes-spel aldrig släpptes här.
Med tanke på att det såldes ~177 000 Super NES-konsoler i Sverige är det ju inte så konstigt att inget enskilt spel nådde över 50k. Men är du säker på att inte Super Mario World gjorde det? Det packades ju med konsolen så det räknas kanske inte, men då det (enligt Google) ska ha sålt 139k ex i Norden (Super NES sålde ~300k ex i Norden) så är det kanske inte omöjligt att det toppade 50k här i Sverige.
Lite synd att det är så svårt att hitta försäljningsdata för Sverige, om nån vet vart det kan finnas får ni gärna tipsa!
https://i.ibb.co/hJyh6RnB/Konami-Wai-Wai-World-01.webp
Ibland får jag feeling för att dra igång lite äldre spel som jag aldrig upplevt förut.
Äldre spel som är av genren äventyrsspel tycker jag i regel är intressantast.
Främst för att genren inte var riktigt huggen i sten så det vågade experimenteras på ett annat sätt än vad det görs idag.
Spelet Konami Wai Wai World är definitivt ett av de mer lyckade experimenten från sin era.
Du antar rollerna som Konamis gamla maskot Konami Man.
Han och sin partner Konami Lady som har fått i uppdrag av professor Cinnamon att rädda Konami-världen genom att rädda protagonisterna från andra Konami-spel som kidnappats av spelets skurk: Utomjordingarna från Contra.
Räddningsaktionen görs från professorns labb där du med hjälp av hans assistent pingvinen Penta teleporteras till de andra Konami-världarna för att rädda de kidnappade Konami-karaktärerna.
Konceptet skulle kunna liknas med Mega Man där du helt fritt kan välja precis vilken värld du vill börja med och kan lätt hoppa in och ut ur världen genom att ta dig tillbaka till teleportern i början på banan. Är du riktigt listig kan det även finnas hemliga osynliga teleportrar som du kan använda som genvägar för att ta dig ut ur banorna.
Spelets världar med karaktärer är:
Sjörövarskeppet - Goonies (Mike)
Medeltida Japan: Ganbare Goemon (Goemon)
Dödsriket - Getsu Fumaden (Fu)
Transylvanien - Castlevania (Simon Belmont)
New York - King Kong 2: Megaton Punch (Kong)
Planet: Gradius (Moai)
https://i.ibb.co/Vcffzw7N/Wai-1.png
Var ska man börja? Det är upp till dig!
Varje bana består av en bana där du kan vandra fritt (inom gränserna för ett Famicom-spel dvs) och det är ditt uppdrag som spelare att på varje bana hitta bossen på banan, besegra den, ta nyckeln för att sedan hitta och frige den fångade Konami-karaktären från sin fångenskap.
https://i.ibb.co/mC8vKx6H/Wai-2.png
Mike råkar ut i lika mycket knipa som i filmen.
Belöningen för att rädda dina vänner är att du får en ny karaktär med dig som har sina egna styrkor och svagheter och som går att växla till under spelets gång genom att hålla ner uppåt och trycka på A.
Simon som exempel kan träffa fienderna från längre avstånd med sin piska medan Goemon kan attackera snett uppåt med sin pipa som har lättare att komma åt fiender som kommer flygandes snett uppifrån.
Vissa personer som Mike har möjligheten att ta sig genom trånga passager medan Goemon kan öppna skattkistor utspridda över banorna som kan innehålla alltifrån ammunition till hälsa eller power-ups.
Varje karaktär har också en separat hälsomätare som gör att man snabbt kan byta karaktär vid låg skada för att hindra karaktären från att dö.
Problemet som uppstår att då man måste hålla ner upp+A för att växla karaktär så kan det bli lite panikslagna ögonblick där man snabbt vill byta ut en karaktär innan hälsan tar slut vilket gör att du står och hoppar och växlar gubbar i panik i hopp om att ta fram en som har hälsa kvar. Det hade lätt kunnat undvikas genom att ha en pausmeny som i Mega Man där man kan växla mellan karaktärerna i godan ro istället men tyvärr finns inte det alternativet.
Skulle en person råka dö så kan man använda ammunitionen som fienderna tappar för att återuppliva dina hjältar i professorns laboratorium.
Haken med det är att varje återupplivning kostar 100 ammunition per död karaktär så man vill ända in i det sista undvika att någon knockas utan istället försöka ta sig helskinnad tillbaka och gratis bli läkt hos professorn istället.
Vid ett game over så strös det extra salt i såren med; Då återupplivas bara Konami Man och Konami Lady och du förväntas själv spendera ammunition för att återuppliva dina övriga karaktärer. Det är bara den lilla detaljen att vid game over så halveras även den ammunition du samlat ihop vilket kan göra en total återupplivning av alla till en väldigt dyr affär.
Särskilt med tanke på att fiender bara tappar upp till 5 ammunition per fiende.
Notera också att ammunitionen används till dina projektilvapen i spelet med så man vill gärna ha så mycket ammunition man bara kan släpa på.
Det finns sätt att ta sig runt det genom att gå och spela hasardspel i lite hemliga kasinon i spelet där du vid varje vinst får din ammunition fördubblad medan förlust halverar mängden.
Spelar du spelet på en maskin med save states är det ett lätt sätt att missbruka systemet men det är en av få bitar i spelet som mest bara kändes som ett sätt att utöka speltiden.
På vägen så stöter du på fienderna från spelen i den bana du spelar vilket gör att varje bana känns varierande.
På Goonies-sjörövarbanan så stöter du på råttor och tentakelmonster (syns i spelet Goonies, inte filmen, värt att notera) medan på Castlevania-banan så möter du de klassiska zombierna, skelett och till och med Dracula själv som försöker göra livet surt för dig.
Tack vare den variationen av fiender så hinner man aldrig riktigt tröttna på varken miljöerna eller fienderna innan man provar ett nytt område.
Det som kan vara störande med fienderna är att vissa fiender har som en målsökande effekt där fienderna näst intill klistrar sig fast på din karaktär och alla karaktärernas attacker attackerar alltid lite framför en som gör att det är lätt att råka överrumplas av monster om de kommer för nära. Det gör att man först måste springa ifrån fienden innan man kan vända sig om för att försöka attackera den på nytt. Även om det är något som är ovanligt för de flesta fiender så är det ett ganska stor irritationsmoment där man sakta ser sin karaktärs hälsa dras ner i botten.
Spelets banor är fyllt med hemligheter i form av permanenta power-ups som kan finnas hemliga eller mindre hemliga på banorna.
Några power-ups ger samtliga karaktärer mer skada eller bättre skydd från skada och det finns till och med en mantel som ger Konami Man och Konami Lady möjligheten till att kunna flyga, vilket kommer till stor nytta när man försöker utforska banorna.
Varje bana har även ett hemligt projektilvapen som varje karaktär kan låsa upp till sig.
Konami Man och Konami Lady som exempel får en pistol som gör att man kan skjuta fiender på avstånd och Kong får en sten som kan ha sönder vissa hinder och vars kast gör att man kan komma åt fiender under sig med.
Man märker däremot vilka karaktärer som är bra och mindre. Konami Man som exempel har en boxningsattack som har så kort räckvidd att han är så gott som värdelös förutom att ha som reservkaraktär i spelet medan Konami Lady med sin spark är bra genom näst intill hela spelet.
Den karaktär som gjorde spelet mest njutbart var såklart Kong som gör mest skada på fienderna, kan hoppa högst och vars distansvapen fungerar på fiender både framför och under dig.
https://i.ibb.co/sp2xPGPy/Wai3.png
Kong är din vän. Var rädd om Kong.
Med tanke på alla negativa aspekter så måste jag också säga att spelet har enormt bra styrkor som faktiskt väger över och gör spelet så bra.
Musiken är i klassisk Konami-anda som är både välkomponerad och en fröjd att lyssna på.
När du byter karaktär så ändras musiken till att reflektera dess spel. Tack vare det så hinner man aldrig tröttna på någon låt utan hoppar gärna mellan karaktärerna bara för att höra dess låtar.
Kongs och Simons låtar är speciellt mina favoriter.
Banorna skiljer sig så mycket åt att inget heller känns copypastat från varandra utan varje bana är snyggt uppbyggt på sitt sätt.
I Transylvanien börjar du utomhus för att träda in i Draculas slott och ta trapporna upp till slottstornet medan i New York hoppar du mellan byggställningar och slåss mot laserskjutande mecha-robotar.
Kontrollen är även den suverän där du lätt kan navigera dig mellan fiender och plattformar och jag kan inte en enda gång komma på att det någonsin var spelets fel till att jag föll mot min död eller blev träffad av ett skott.
Bossarna däremot är av det varierande slaget. Vissa av dem var så enkla att jag klarade det på första försöket medan vissa var så svåra att det kunde ta upp till en timmes vandrande tillbaka och återuppliva alla döda för att försöka igen innan den kunde besegras.
Det gör att vissa bossar kändes som en vanlig fiende medan vissa kändes som om jag redan hade nått sista bossen.
https://i.ibb.co/60mZXLbz/Wai4.png
En av de klart krångligare bossarna med målsökande skott.
I slutändan måste jag säga att jag hade otroligt roligt med spelet trots alla dess brister.
Spelet kan också spelas även om du inte kan läsa japanska och du har ändå en relativt smärtfri upplevelse förutom några få menyer att hantera.
För den som gärna vill ha en engelsk version så finns det fanöversättningar av spelet vilket jag använde för denna genomspelning.
Konami Wai Wai World är enligt mig en riktig pärla som utan tvekan alla bör ge en chans. Är du ett fan av Konamis spel från Famicom-eran så bör du genast ge spelet en chans.
Viktigaste frågan missade du, funkar Konami-koden?
Viktigaste frågan missade du, funkar Konami-koden?
Tyvärr så funkar den inte.
Forumets Mega Drive-expert!
Med tanke på att det såldes ~177 000 Super NES-konsoler i Sverige är det ju inte så konstigt att inget enskilt spel nådde över 50k. Men är du säker på att inte Super Mario World gjorde det? Det packades ju med konsolen så det räknas kanske inte, men då det (enligt Google) ska ha sålt 139k ex i Norden (Super NES sålde ~300k ex i Norden) så är det kanske inte omöjligt att det toppade 50k här i Sverige.
Lite synd att det är så svårt att hitta försäljningsdata för Sverige, om nån vet vart det kan finnas får ni gärna tipsa!
Jo precis, Super Mario World är ju undantaget då det packades med snes. Det sålde c:a 6 000 exemplar utöver de medföljande spelen.
Boken Super Nintendo i Sverige, https://www.adlibris.com/sv/bok/super-nintendo-i-sverige-9789..., har försäljningssiffror för alla snes-spel som såldes i Sverige. Chockerande många såldes runt 2000 exemplar eller färre.
På vissa sätt är det ju inte så förvånande med tanke på att spelen sålde så dåligt - Bergsala fälldes ju senare för kartellbildning under åren 1991 - 1998. De såg ju till att rekommenderade priserna började på 499 kr för releasespelen för att sedan gå upp till 749 (!) kr för spel som Street Fighter II och Super Metroid samt 799 kr för Mortal Kombat II och 899 kr för Donkey Kong Country. Super Metroid sålde för övrigt under 10 000 ex, vilket är lite sjukt med tanke vilket bra spel det är.
Rätt galet ändå att Donkey Kong Country och Rise of the Robots såldes för samma peng i mitten på 90-talet som de dyraste Switch 2 spelen gör 2025 och som Nintendo fått mycket kritik för i år.
Jo precis, Super Mario World är ju undantaget då det packades med snes. Det sålde c:a 6 000 exemplar utöver de medföljande spelen.
Boken Super Nintendo i Sverige, https://www.adlibris.com/sv/bok/super-nintendo-i-sverige-9789..., har försäljningssiffror för alla snes-spel som såldes i Sverige. Chockerande många såldes runt 2000 exemplar eller färre.
Stort tack för tipset! Den boken måste jag skaffa! Vet du om det finns liknande böcker med försäljningssiffror för andra Nintendo-konsoler?
Stort tack för tipset! Den boken måste jag skaffa! Vet du om det finns liknande böcker med försäljningssiffror för andra Nintendo-konsoler?
Redigerade mitt inlägg ovan med mer info :-).
Boken 8 bitar av Tobias Bjarneby är en fantastisk bok om NES-eran, men tyvärr innehåller den inte några försäljningssiffror vad jag kan se. Super Nintendo i Sverige har exakt försäljningssiffror och rek. pris för alla spel sålda i Sverige. De har också en intressant artikel om Nordic Games som importerade spel från England och kunde sälja för runt 200 kr billigare än Bergsalas rek. pris.
Bergsala alltså, fulspel från 80-talet fram till idag.
"Och från den dagen byggdes en svensk Nintendokultur värdig den japanska, med Nintendoklubben som grund och 200 000 sålda exemplar av Super Mario Bros 3 som absoluta höjdpunkt. Med tiden fick Kungsbacka till och med en gata uppkallad efter Nintendos spelikon."
https://foretagskallan.se/de-tog-nintendo-nes-till-sverige/
Inget snes-spel kom i närheten av 200 000 sålda exemplar, så det kanske var nes som var höjdpunkten under förra milleniet :-).
"Och från den dagen byggdes en svensk Nintendokultur värdig den japanska, med Nintendoklubben som grund och 200 000 sålda exemplar av Super Mario Bros 3 som absoluta höjdpunkt. Med tiden fick Kungsbacka till och med en gata uppkallad efter Nintendos spelikon."
https://foretagskallan.se/de-tog-nintendo-nes-till-sverige/
Inget snes-spel kom i närheten av 200 000 sålda exemplar, så det kanske var nes som var höjdpunkten under förra milleniet :-).
Jag kan mycket väl tänka mig att NES sålde fler ex än Super NES även i Sverige. Men 200k sålda låter extremt, för ett spel som inte var pack-in!
Har inte haft möjlighet att läsa artikeln du länkar just nu, men man undrar ju om de inte blandar ihop Sverigesiffror med siffror för hela Norden nu? För Super Mario Bros. 3 bundlades väl aldrig med konsolen, eller? Annars skulle det ju innebära att bara SMB3 som enskilt spel såldes i betydligt fler ex än hela Super NES som spelkonsol.
Jag kan mycket väl tänka mig att NES sålde fler ex än Super NES även i Sverige. Men 200k sålda låter extremt, för ett spel som inte var pack-in!
Har inte haft möjlighet att läsa artikeln du länkar just nu, men man undrar ju om de inte blandar ihop Sverigesiffror med siffror för hela Norden nu? För Super Mario Bros. 3 bundlades väl aldrig med konsolen, eller? Annars skulle det ju innebära att bara SMB3 som enskilt spel såldes i betydligt fler ex än hela Super NES som spelkonsol.
Mycket möjligt att det är hela norden, men enligt https://web.archive.org/web/20160220015015/http://nintendo8bi... och https://www.retroplay.se/category.html/nintendo-8-bit-konsol såldes det c:a 420k nes i Sverige, medan det bara såldes max 290k snes enligt https://www.retroplay.se/category.html/supernintendo-konsoler och https://martinlindell.com/2023/12/10/vagen-till-nintendo-64/.
Master system var ju aldrig en grej här, men konsolkrigen började ju på allvar när mega drive släpptes, så det kanske är en anledning till att nes sålde så mkt bättre? Enligt Wikipedia såldes 150k Mega Drive i Sverige: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sega_Mega_Drive
Om det nu var 420k nes sålda i Sverige så är det ju inte så långsökt att hälften av dem köpte det enligt många bästa nes spelet genom tiderna?
Mycket möjligt att det är hela norden, men enligt https://web.archive.org/web/20160220015015/http://nintendo8bi... och https://www.retroplay.se/category.html/nintendo-8-bit-konsol såldes det c:a 420k nes i Sverige, medan det bara såldes max 290k snes enligt https://www.retroplay.se/category.html/supernintendo-konsoler och https://martinlindell.com/2023/12/10/vagen-till-nintendo-64/.
Master system var ju aldrig en grej här, men konsolkrigen började ju på allvar när mega drive släpptes, så det kanske är en anledning till att nes sålde så mkt bättre? Enligt Wikipedia såldes 150k Mega Drive i Sverige: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sega_Mega_Drive
Om det nu var 420k nes sålda i Sverige så är det ju inte så långsökt att hälften av dem köpte det enligt många bästa nes spelet genom tiderna?
290k Super NES är för hela norden, i Sverige såldes det 177k. Så, eh, ur det perspektivet skulle man ju kunna säga att Super NES var lite av en besvikelse då den inte ens mäktade med hälften av vad NES sålde!
Men ja, jag tror nog att 200k SMB3 måste vara för hela Norden, annars skulle det ha en helt sinnessjukt hög attach rate på över 40% och det låter otroligt högt för ett spel som ändå släpptes lite halvsent in i NES livstid. Men anything is possible, I guess.
I hela Norden såldes 740k NES enligt din länk Retroplay (kan dock inte hitta källa till denna siffra, men 420k för Sverige är ju bekräftat av Martin Lindell så det låter rimligt) och även om det är den siffran som gäller så är ju 200k sålda spel på "bara" 740k konsoler jäkligt imponerande, imho.
Hm, 150k för Mega Drive är... Överraskande! Mega Drive var alltså inte alls långt efter Super NES i Sverige. Jag trodde övertaget skulle vara större. Men det är lite samma som i USA då, MD höll ju länge jämna steg med Super NES där och som du säger, att Super NES globalt sett inte sålde lika bra som NES har ju definitivt att göra med ökad konkurrens (Sega i USA/delar av EU, PC Engine var stor i Japan osv).
Mycket möjligt att det är hela norden, men enligt https://web.archive.org/web/20160220015015/http://nintendo8bi... och https://www.retroplay.se/category.html/nintendo-8-bit-konsol såldes det c:a 420k nes i Sverige, medan det bara såldes max 290k snes enligt https://www.retroplay.se/category.html/supernintendo-konsoler och https://martinlindell.com/2023/12/10/vagen-till-nintendo-64/.
Master system var ju aldrig en grej här, men konsolkrigen började ju på allvar när mega drive släpptes, så det kanske är en anledning till att nes sålde så mkt bättre? Enligt Wikipedia såldes 150k Mega Drive i Sverige: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sega_Mega_Drive
Om det nu var 420k nes sålda i Sverige så är det ju inte så långsökt att hälften av dem köpte det enligt många bästa nes spelet genom tiderna?
Jag har haft lite kontakt med Martin Lindell tidigare så jag blev nyfiken angående SMB3 och skickade iväg ett mail. Fick svar nu imorse.
Han kan bekräfta att SMB3 sålde 190 000 ex i Norden, men siffran avser då skeppade ex till butik och ej faktiskt sålda. Så nu vet vi!
Klistrar in hela hans svar här, då det innehöll lite mer intressant info för den gaming sales intresserade.
-------------
"Ja, jag har data från Bergsala som är med i mina böcker 8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen samt Super Nintendo i Sverige.
https://martinlindell.com/bocker/
Thomas "Sol" Sunhede har också täckt hela försäljningen på spel i sin bok NES-XX-SCN-2.
Super Mario Bros 3 är drygt 190 000 exemplar. Jag vet att det skrevs att det avses Sverige, men det är vad Bergsala skeppade i Norden, d.v.s. sålde till butik eller sina nordiska samarbetspartners. Där fanns några perioder då Nintendo sålde direkt till t.ex. distributören Unsaco i Norge istället för att gå via Bergsala, men det var först senare runt N64 och Gamecube om jag minns rätt. Så under NES-tiden är jag tämligen säker på att detta är heltäckande. Sedan har det ju importerats spel till Sverige, då pratar jag inte om piratkopior, utan PAL-spel. Så faktiska genomförsäljningen i butik är en annan sak. Men detta blev större först på SNES och GB, och marknaden öppnades upp med frihandel inom EU/ESS vilket gjorde sådant mycket lättare."
Intressant!
Personligen killgissar jag också att Bergsala och Nintendos kartellbildning för att artificiellt pressa upp priserna i Norden spelade in under snes-eran. 899 kr rek. pris för Donkey Kong Country är ju samma pris i kronor som de fått kritik för att sälja Mario Kart World för nästan 30 år senare!
Sen undrar jag också hur mycket finans- och räntekrisen på 90-talet spelar in? Samt att "folk" inte var vana att köpa ny konsol var x:e år än.