Snurran låter som f**

Medlem
Snurran låter som f**

Hej. Det är så att jag har en grafikkortsfläkt som låter mindre lyckat och funderar på att använda min fanmate2 fläktkontroller för att minimera problemet.
Nu verkar det dock inte står någonstans om vad det är man kan koppla på grafikkortet. Manual till mitt grafikkort, ett Powercolor HD3650 AGP, existerar inte.

http://www.fz.se/bilder/arkiv/1/1nwtkl8b2c3x6jqg950ryvd7zhsmp4of.jpg

http://www.fz.se/bilder/arkiv/3/340do2l1fp5eqyt7w8axb6nuvgmsrkzc.jpg

http://www.bestbyteinc.com/images/FSC-ZAL-FM2.jpg

Vet någon här inne om de tre pinsen (med en jumper över två) uppe vid fläkten är just ämnade för (bl.a?) detta ändamål?

Thanks

edit: Eller behöver jag kanske en sådan pyttekontakt som själva fläkten är kopplad till och sätta kontrollen där emellan?
Vilken "adaptorkontakt" kan man behöva då?

nj
Medlem

Grafikkort brukar, vad jag vet, oftast bara ha en strömförsörjning, ska du koppla in en fanmate så är det nog enklast att koppla den via en molex-kontakt från nätagget iom grafikkort bara har två pinnar (istället för tre, den tredje är dock bara en RPM-signal som berättar hur fort fläkten snurrar så den är ofta irrelevant).

En sak du skulle kunna testa innan du börjar bråka med en fanmate är att du ser ifall du kan kontrollera fläkten via mjukvara med tex RivaTuner.
Jag använder det själv för att ha mer precisa kontroller för fläkten på mitt Radeon HD 4850 istället för de som finns förprogrammerade i kortets, det går då att skapa fläktprofiler på olika hastigheter (mätta i procent) och sedan låta RivaTuner ställa in dessa olika profiler beroende på tex hur varmt kortet är.
Den här guiden visar hur du kan skapa fläktprofiler som ställs automatiskt utifrån temperaturen på kortet.
De tre steg du behöver utföra är "Fan profiles", "Add Launcher items" samt "Creating tasks (Task scheduler)".

Medlem

Stort tack för ditt snabba svar. Provar på RivaTunern idag. Låter som en mycket bra lösning, bara allt klaffar och stödet för den typen av kontroll av fläkten finns/är fullt fungerande (på mitt grafikkort d.v.s.).

Vilken typ av molex kabel talar vi om nu? Förstår inte riktigt vad du menar där. Jag associerade direkt molex med de av plast med fyra hål som kan kopplas bl.a. till grafikkort och hårddiskar, men du tänker kanske på andra. Om jag tänker rätt så ser jag inte riktigt hur jag skall koppla det. Om en sladd går direkt till nätagget och en direkt till fanmaten så lär jag inte kunna kontrollera särskilt mycket på grafikkortet

1
Skriv svar