Inaktiv
Vilket välja?

Om man som jag är en 34-årig gubbe som spelade en hel del rollspel unplugged som fjortis - vad ska jag återuppliva intresset med för spel?

Jag gillar inte alltför mycket tonårstestosteronstint stridande, det tråkar ut mig. Jag tråkas ut av överdimensionerade fantasymonster (det ena ser mer skrattretande ut än det andra) och hjältar med Conan-look. Jag avskyr allt som stör inlevelsen, ex. referenser till "verkligheten".

Jag gillar episka och intelligent berättade historier som skapar atmosfär och stämning. Jag gillar realistisk grafik hellre än något som ser ut som dåligt tecknade Disneyserier.

De flesta datorbaserade rollspel jag provat på ger en känsla av löpandebandskrivna fantasyböcker utan djup. Fable var lite småkul men inte mer än så. Jag vill ha mer Tolkien, mer LeGuin - mer djup i storyn.

Kort sagt jag är väl kräsen Finns det något för mig? WoW, OK, men det känns inte tillräckligt konservativt för mig. Har inget emot om onlinefunktion saknas. Linjärt eller icke linjärt spelar inge roll så länge upplevelsen och historieberättandet prioriteras.

Neverwinter nights 2? Elder Scrolls Oblivion? Något annat? Är det kört? Ska jag hålla mig till böcker?

Medlem

Är det bara PC som gäller? I annat fall passar jag på att rekomendera Jade Empire (som jag gjort i alla andra rollspelstrådar ). Finns dock bara till XBOX än så länge, PC-version på väg...


signatur

För de ord, som till andra man har sagt, ofta man bitter får böta.

Medlem

nej det är inte kört :P, kan rekommendera Neverwinter nights 1, och köra på någon riktigt seriös Persistent Roleplaying server, själv kör jag i en server med Ravenloft Tema där exakt alla Rollspelar och försöker göra spelet så realistiskt som möjligt men endå behålla fantasy elementet med gothic tema, alltså ingen powergaming eller liknande, utan servern är byggd för att själva RPa, då dem flesta hellre socialiserar än springer runt o dödar monster

http://www.nwnravenloft.com tyvär så bygger dem om sidan och det enda som egentligen funkar är forumet,

men jag tror det kan vara något för dej,

Och om du vill ha nåt åt singelplayer sidan med mycket story, så kan jag rekommendera Baldurs gate 2 eller Oblivion,

Tror att Neverwinter nights 2 också kommer vara något riktigt grymt för en RPare när det släppt's. specielt när folk börjar skapa sina egna moduler

Medlem

Jag rekommenderar Fahrenheit/Indigo prophecy.
Det är inte något rollspel (varken på det klassiska sättet eller det moderna (slå ihjäl allt som rör sig)) och det är väldigt linjärt, men det har en okej story och innehåller inte så oerhört mycket meningslöst våld. "Upplevelse" och "historieberättande" är nyckelorden.

Det var säkert fem år sedan det kom ett riktigt bra (singleplayer-) rollspel.

Medlem

Själv rekommenderar jag baulders gate 1&2, tvåan är snäppet vassare än ettan, shysst storytelling som fan och in i helvete bra inlevelse.


signatur

Life is like a shit-sandwich; the more bread you have the less shit you eat.

Medlem

Fahrenheit som soda rekomenderar är ganska bra. det är tyvärr väldigt kort, tar inte många timmar att klara. ett annat liknande spel är Dreamfall: The Longest Journey. lite nyare, ganska mycket bättre (imho).


signatur

För de ord, som till andra man har sagt, ofta man bitter får böta.

Medlem

'Elderscrolls: Morrowind' och 'Elderscrolls: Oblivion'.

//Mvh, M

Medlem

Tja, jag kan ju bara bidra och säga att jade empire verkligen inte är ngt att föredra. Han skriver ju att han spelade rollspel unplugged, dvs där var historien det viktiga. Jade empire är bara ett "klicka frenetiskt"-"rollspel.

Visst de har lagt in lite story men nästan allting i spelet löses genom att ta livet av något.

Jag körde också lite klassiska rollspel i min ungdom och skillnaden mellan oss kasch är att jag fortsatte med dem på datorn

Tyvärr görs det inte så många bra rollspel nuförtiden men rekomenderar;
* Om inte det måste vara bäst grafik; "Baldurs Gate" serien är fortfarande de bästa rollspelen.

* Annars är morrowind, gothic 1,2, och oblivion att föredra.


signatur

Well, I've got news for you pal, you ain't leadin' but two things: Jack and shit... and Jack just left town.

Medlem

eh, hur spelar du jade empire? hela spelet är ju bara historien. vad löses genom att ta livet av något? spelar man som god tar man ju knappt livet av någon, annat än "monstren" som står i vägen. de som tycker som du brukar vara folk som inte spelat mer än någon timme.

jag tycker i alla fall att det som är utmärkande för KotOR och Jade Empire är att det är väldigt mycket historier och konversationer. om man jämför med Fable som trådskaparen spelat är det ju ofattbart mycket mer story i Jade.


signatur

För de ord, som till andra man har sagt, ofta man bitter får böta.

Inaktiv

Tack för alla tips!

Neverwinter ska jag nog testa, i alla fall 2:an när den släpps. Ravenloft-servern verkar intressant, ska kolla upp den lite närmare. Jag gillar som sagt ambitionen att hålla hårt på inlevelsen och realismen.

Baldurs gate lär väl vara ganska lätt att få tag i billigt så det kanske jag testar när jag ändå är igång.

Oblivion ser åtminstone intressat ut på screenshotsen. Jag testade faktiskt Morrowind på Xbox:en men fastnade tyvärr inte.

Fahrenheit har jag kört på Xbox och det är faktiskt bra berättat. Mer äventyr än rpg men egentligen spelar ju genre ingen roll så länge det ger rätt upplevelse. Ett av de spel jag fastnat mest för är exempelvis urgamla Defender of the Crown (vi snackar slutet av 80-talet) om jag minns rätt), som egentligen är ett ganska simpelt och repetitivt strategispel. Ett äventyr jag tyckte var ganska kul var Gabriel Night-serien. Äventyrsspel tycker jag ofta belastas av pusselgåtor vilket kan förstöra en historia lika mycket som ändlösa strider kan förstöra en rollspelsupplevelse.

Kollade även bilder från Jade Empire och det ser grafiskt ganska imponerande ut. Men råder tydligen delade meningar om spelinnehållet? Får kolla även det när det kommer till pc.

Jag tror att mitt problem är "översättningen" från min egen bildvärld/fantasi till datorgrafik. D v s det mesta på skärmen ser klantigt ut i jämförelse med vilka bilden och atmosfär man skapar med hjälp av fantasin. Å andra sidan kan jag faktiskt acceptera välgjorda tolkningar - LOTR-filmerna är ett bra exempel på det. De stämde inte riktigt med min bild från böckerna men var tillräckligt välgjorda för att ge en alldeles egen och riktigt bra filmupplevelse.

Nä punkt för nu. Kommer ni på fler tips tar jag gärna emt dem.

Inaktiv

håller med Hwergelmer, jag gillar Jade väldigt mycket, och jag lirar det endast pga storyn. Dess gameplay behöver en del tweaks men det e mycket skönare än Kotor. sedan så e storyn i kotor bara tråkig. har alltid blivit uttråkade av kotor typ vid mitten, och sedan bara kämpat för att få slut på det, kände aldrig det med Jade.

Jag brukar oftast säga att ett bra spel vill jag börja om och lira från början redan innan jag klarat det en första gång. så var det med Jade, lirade de från början till slut 2 ggr när jag köpte det.. lirade typ fable 3 ggr i rad hehe

anyway, tips om spel.. hmm finns ju alltid gamla FF Tactics. skönt spel med en hel del känsla och story. det e till gamla Psx.

Medlem

Jag klarade hela jade så nog spelade jag det allt Men det var ju verkligen ett action-rollspel.

Samt tyckte fighterna blev så enformiga då man bara slog och hoppade undan hela tiden.

Att jämföra kotor och jade är ju ganska svårt då man i kotor inte ens "styr"-fighterna. kotor 1 skulle helt klart varit med på min lista med. Det är nog det spel med bäst story.

Kasch, du kan ju verkligen inte jämföra klassiskt rollspel med spel på datorn. Det är som att jämföra böcker och filmer. Det är inte samma sak.

Du kanske borde spela textbaserade rollspel på nätet Finns ju massa "muddar" man kan köra om man tycker sådant är kul.


signatur

Well, I've got news for you pal, you ain't leadin' but two things: Jack and shit... and Jack just left town.

Inaktiv

Baldurs Gate serien och Neverwinter Nights är nog så nära böcker och PnP som du kan komma. Iaf bland nyare spel vars grafik inte ger en nostalgitripar

Medlem

Strunta i grafiken och allt vad fantasy heter och spela Fallout och Fallout 2. Där har du två ruskigt bra rollspel på datorn.

Medlem

Fallout, Fallout 2 och Arcanum håller jag som de bästa rollspel som gjorts.

Inaktiv

Om det är story så rekommenderar jag varmt Planescape:Torment. Skönare story har jag inte mött och det finns många quest som löses genom samtal och hjärnarbete och inte bara "döda person a och gå till person b". Samt att ens moraliska ställningstagande formar ens karaktär.

Medlem

om du har en monsterdata så testa Gothic 3 påminner lite om diablo/oblivion


signatur

Bengebolle

Inaktiv

Mitt första inlägg! Då ska jag slå ett slag för Planescape Torment, ett spel jag håller så kärt att det nog nästan är sjukligt

Men då spelet inte trycks upp längre så är det inte lätt att få tag på vilket är otroligt synd.


signatur

But ladies and gentlemen.. have you ever seen the sight of human butchery IN PERSON?! (The Wizard of Gore (1970))

Inaktiv

Testa inte oblivion/gothic 3 om du inte gillar monsterköttande å det grövsta (visst kan man undvika det i viss mån (men tjena XP). Oblivion är ett ruggigt bra spel måste erkännas.
Själv klassar jag nog Baldurs Gate spelen och Neverwinter nights jävligt högt.

Inaktiv

Om du inte fastnade för Morrowind tvivlar jag att Oblivion kommer fungera, efter att jag läst vad du gillar, alltså. I Oblivion har visserligen många aspekter förbättrats, men Morrowind har större djup i storyn/världen.

Planescape Torment som några nämnde är helt rätt! Större djup, bättre story, tuffare värld och intressantare karaktärer får man leta efter. Det är nästan helt storydrivet men samtidigt väldigt öppet i hur man tacklar situationer.

Som också redan nämnts, Fallout 1+2 har båda fantastisk story, skönt RPG-system och en väl genomtänkt värld omkring.

Baldur's Gate-serien är absolut bra. Mycket att göra, mycket att styra. Sammantaget har serien en relativit sammanhängande och episk story. Ett litet minus ändå för hur ojämna spelen kan vara: vissa quests är fenomenala, andra är bara tidsödslande.

NWN spelade jag inte ens färdigt. Vet inte om storyn var dålig, men så långt jag kom kändes den sekundär på något sätt. Man hade tagit ett steg från BG mot Diablo. Testade faktiskt NWN2 häromdagen också, det verkade lite bättre i början, men man insåg snabbt att de val man ställdes inför inte påverkade spelet speciellt mycket. Interaktionen med andra karaktärer kändes platt. Men återigen kan jag inte uttala mig om storyn.

Medlem

Oblivion har en rätt okej story.. den får dig inte att känna dig som en episk hjälte direkt, men den STORA fördelen med Elderscrolls spelen är det icke linjära spelsättet, du BEHÖVER inte följa storyn utan kan göra det du känner för.

Bäst story och atmosfär jag sett var i Fallout. Går att spela om, fast första delen känns ganska drygt då det är på tid och jag tyckte att någon annan kunde ha masat sig ut och hämtat det där jäkla chippet så kunde playern ha fått köra adventuring. I alla fall, efter det så blir spelet icke linjärt och du kan gå runt och ha kul.

Medlem

Neverwinter Nights singleplayer är igentligen bara ett glorifierat diablo 2 hack n' slash med dialog och något bättre story. Den riktiga rp kännslan får du bara om du spelar med andra som gillar att rp'a på en bra server.


signatur

Varning, ovanstående text kan innehålla särskrivning.

Inaktiv

Jag skulle ju som precis alla andra föredra Baldur's gate serien..:P

Den är grymmt bra..

Men oblivion och gothic3 är grymt bra spel grafikmässigt så har du en bra data så har du bra spel där

Annars finns det ju som sagt neverwinter nights

Lycka till


signatur

((((*Truth Last Looongest*))))

Inaktiv
Skrivet av Istarius:

NWN spelade jag inte ens färdigt. Vet inte om storyn var dålig, men så långt jag kom kändes den sekundär på något sätt. Man hade tagit ett steg från BG mot Diablo. Testade faktiskt NWN2 häromdagen också, det verkade lite bättre i början, men man insåg snabbt att de val man ställdes inför inte påverkade spelet speciellt mycket. Interaktionen med andra karaktärer kändes platt. Men återigen kan jag inte uttala mig om storyn.

Storyn i NWN2 är definitivt bättre än ettans - inte på långa vägar ett nytt Planescape: Torment, men den höll uppe intresset på ett effektivt sätt, och själva spelet är inte uppbyggt på ett sådant löjligt sätt. NPC:erna är inte heller så dumma i 2:an, även om det är jobbigt att kontrollera dem om man sätter inställningarna på manuel styrning.

NWN1 Kapitel 1: Gå ut i fyra områden från en bas och hitta en sak i varje.
Kapitel 2 Gå ut i tre lite större områden från en bas och hitta en sak i varje.
Kapitel 3: Gå ut i fyra områden från en bas och hitta en sak i varje.
Kapitel 4: Bosslakt.

Medlem

Fundera inte ens på gothic3 innan det släppts ett par patcher dock, vilken dator du än har så kommer spelet hacka sig fram under stora partier för att sedan krasha okontrollerat lite nu och då.

Detta har inget att göra med din dator utan helt enkelt faktumet att spelet är instabilt bortom gränser just nu.

Och nej, även om ni säger att det inte stämmer så är det så. Jag köpte Gothic3, och det ligger på hyllan i väntan på att patcherna ska börja rulla in. Samtliga recensioner som lagts upp på sidor som FZ och PC Gamer etc pekar ut de svagheter jag nyss nämnde, okontrollerade krasher och en hackig spelupplevelse.

Så förhoppningsvis så ordnas det upp, just nu kan man inte annat än undra hur fan spelets tillverkare kunde kalla det ett färdigt spel.


signatur

Vila i frid, Mikael "The_Maxx" Löfgren
Tack för den tid du var med oss, även om den var alltför kort

Medlem

Kotor 1+2... Många strider går att undvika genom att snacka eller muta eller det ena med det tredje...


signatur

Allt i ovanstående post är självklart endast min åsikt, och bör läsas som rättstavat även om så inte är fallet.

Medlem

YEah! mitt första inlägg! jag lobbar för oblivion!! tycker att de hade en ganska bra story och skit kul uppdrag (dark brotherhod)!

Inaktiv

Kan en 53-årig tant ha nåt att komma med här, tro? Jag har aldrig spelat rollspel eller multiplayer på nätet, men har med förtjusning spelat hela Myst-serien. Ingen nämner Myst i den här tråden, så jag tänkte slå ett slag för de spelen. De är inte rollspel i egentlig mening men är spännande, intelligenta spel med bra handling och svåra uppgifter - och ingen dör. Det bästa spelet i serien var URU, som hade en äkta 3D-motor och som kommer att få en MMO-efterföljare i URU Live. Man har en avatar, men ser inte ut som en sagofigur, utan som en vanlig människa. Man kan vara tjock, smal, gammal, ung, vacker, ful, precis hur man vill.
I URU Live blir det rollspel på riktigt, med möjlighet att ta uppdrag och utforska nya världar tillsammans med andra, bygga samhällen och fortsätta Mystäventyret
Den kommer förhoppningsvis att lanseras i Europa om intresset är tillräckligt stort. Det är GameTap som distribuerar det.
Ja, mitt tips till Kash är de fem Mystspelen. Jag skulle börja med Riven. Det första spelet, Myst är tekniskt lite gammalmodigt, men de övriga har helt fantastisk grafik.

Inaktiv

Måsåvara att jag håller med om att Riven är ett riktigt bra spel, men du har lite att lära dig om genreindelningen av spelmarknaden - Mystserien räknas som äventyrsspel, och Uru Live är ett MMORPG/MMO-äventyr.

Men visst, om actionäventyr som Oblivion räknas som rollspel kan man nästan lika gärna räkna dit Myst. Det enda som gör Oblivion till en närmare släkting till rollspel än Myst är de uppgraderbara attributen (styrka, intellekt, färdighet med vapen, etc).

Medlem
12
Skriv svar