Empire Total War

Robot
Empire Total War

Efter den senaste bekantskapen med medeltiden var det naturligt för Creative Assembly att gå ett par århundraden framåt i tiden. Resultatet heter Empire: Total War.


Tung recension - Empire: Total War

Det hade varit årets spel om AI:n hade varit något att ha plus att Sverige hade fått bättre moral för trupperna.


signatur
Medlem

Karl XII, men det är det enda.


signatur

lootskin@hotmail.com

Medlem

"modcummunity"


signatur

[spoiler] mööp[/spoiler]

Inaktiv

Har inte alla nationer line infantry eftersom enheter nu kan uppgraderas? I så fall är det väl kanske förlåtet, forska fram bajonetter sen att leden skjuter synkroniserat och peppra bara på moral sen har du karoliner.Glöm bara inte att Sverige under stormaktstiden van många slag pga extremt kompetenta generaler och inte självmordiska soldater. Allt eftersom finns det många svenska moddare till total war serien och jag är helt säker att vi ser korrekta karoliner inom kort.


signatur

The definition of insanity?

Medlem

det är ju nog det enda minus jag kan tänka mig: inga karoliner.

i övrigt stört skönt spel.... o en bra recension dessutom

Medlem

Jag hoppas de fixar alla buggar och den extremt korkade AI'n så fort som möjligt. Ibland känns det som att spela en beta. :-/


signatur
Medlem

vissa buggar är jobbiga, men det jag ogillar mest är ladnings tiderna.. kan vara helt löjligt långa ibland :/

Men annars så är spelet välldigt roligt, och att spela som svenskt är skit kul!
"Befälhavare" =D


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem

Detta och Killzone 2 skall jag få från Komplett i ubyte mot mitt trasiga nätagg! Ser fram emot att spela som svensk och krossa danskar, norrmän och annat!

"Framåt marsch!"

EDIT: Vem är denna Karolina ni pratar om? Är det en känd kvinna?


signatur

All makt åt Stefan Löfven! Vår befriare!

Medlem
Skrivet av Remus:

EDIT: Vem är denna Karolina ni pratar om? Är det en känd kvinna?

Är du seriös? Man vet ju aldrig med så många troll som härjar.

Finner det mycket intressant, den här överhypen pga. man kan spela som Sverige.
Sjöslagen verkar mycket intressant. Blir att tömma kontot på det här när alla räkningar är betalda.


signatur

"A word to the wise is infuriating." - Hunter S. Thompson
http://www.fz.se/bloggar/min_kamp/

Skrivet av matte89:

Har inte alla nationer line infantry eftersom enheter nu kan uppgraderas? I så fall är det väl kanske förlåtet, forska fram bajonetter sen att leden skjuter synkroniserat och peppra bara på moral sen har du karoliner.Glöm bara inte att Sverige under stormaktstiden van många slag pga extremt kompetenta generaler och inte självmordiska soldater. Allt eftersom finns det många svenska moddare till total war serien och jag är helt säker att vi ser korrekta karoliner inom kort.

Jo har själv funderat på att börja modda igen är bara lite lat just nu. Men som det sägs vill man ha nåt gjort får man göra det själv. 8)


signatur
Medlem

Karolina va ingen kvinna det va en transa

Medlem

Folk kommer säkert tycka att jag trollar nu, men jag tänker ändå säga min åsikt, som är att det här är årets besvikelse.

Jag hade sett fram emot detta spel länge, länge. Det visade sig vara otroligt nedbantat jämtemot Medieval 2. Det är sant att det finns en hel del förändringar från de tidigare spelen, men jag tycker inte att många av dem är positiva. Till exempel har mycket statistik från generalerna försvunnit, till exempel loyalty, dread, piety och så vidare. Det finns ungefär 5 olika infanteri, 5 kavalleri och 5 artilleri som alla europeiska och amerikanska länder och stater delar på. I Medieval 2 fanns det typ 24 enheter för varje land, och vissa länder hade helt annorlunda utseende på sina soldater. Visst kan det vara svårare att göra så för Empire, då alla soldaterna måste vara normalmappade, men de har ju en så stor budget och hype denna gång att de borde kunna göra det. Enheterna har väldigt lite variation nu. Ansiktena skiljer sig åt, men inte mycket, och att alla har samma uniform hjälper inte. Jag slogs mot en piratmob, och alla hade exakt samma röda bandana och kläder. Skillnaden var 2 olika ryggsäckar. Visste inte att pirater var så trendiga.

Sjöstriderna är rätt skoj, men precis som på landstriderna så lider ens enheter av dålig AI. Om man använder attack-kommandot på en fiendebåt kommer ens båtar bara åka rätt fram emot dem och skjuta med de två kanonerna framåt vilket gör det kommandot helt värdelöst. Man tycker att de borde bete sig som datorns båtar och försökla cirkla in och lägga en bredsida, men nej. Man måste alltså micromanagea. Och det går inte att låta dem ha auto-attack på och navigera dem runt själv, för då bestämmer de sig för att skjuta en bredsida på ett skepp en halv kilometer bort istället för skeppet som de nästan krockar i ett par sekunder senare. Landstriderna är inte mycket bättre. När jag slogs mot de ovannämnda piratmöblarna på land så fick jag dem att fly ganska snabbt, så jag jagar efter med min general på häst för att hindra så många som möjligt från att fly och.. eh.. farma exp. Mitt artilleri får en snilleblixt och bestämmer sig för att skjuta, inte på gruppen av pirater med ca 60 flyende mannar, utan på det tiotal pirater som min general jagar efter. Jag skojar inte när jag säger att de enda förlusterna var min general och en till häst och en handfull infanterister det slaget. Att bli nermejad av sina egna kanoner när man choppar ner flyende folk visade sig ändå vara en heroic death, så jag är nöjd.

Kampanjen känns mer som ett dödläge än en karta för erövring. När man börjar så har varje land flertalet allierade (förutom Sverige lustigt nog), och går man på någon så har man förlorat sitt land snabbare än man hinner säga gankfest. Njöt du av de små korta filmsnuttarna när en ny upptäckt gjordes eller ett lönnmord utfördes? Nu är de inte med längre, och man får en bild istället.

Svenskarna pratar svenska ja, men jag tvivlar på att det var så de pratade på den tiden. Hur skräckinjagande låter det när ens admiral säger "De ska sova med fiskarna" eller lönnmördaren som säger "Han ska döden dö"? Jag valde att spela Storbrittanien efter ett par rundor med svenskarna.

Att spela quick battles, eller scenarion, är mer begränsat det med. Nu kan du inte bestämma exakt hur mycket resurser varje lag ska ha, utan du får välja en gemensam "low, medium, high" setting. So much for handicap. Det finns säkert andra begränsningar då jag knappt kände igen menyn, men jag orkade inte kolla runt.

Interfacet är dessutom inte särskilt förbättrat. Nog för att färgtemat passar in, med gulddekorerat trä och så, men jag skulle hellre vilja ha någon mörk halvgenomskinlig interface som inte tar upp en fjärdedel av skärmen (beroende på upplösning). Pop-up hjälpen som kommer fram när man hovrar muspekaren över en enhet är jobbig. Den byter meddelande efter 3 sekunder eller så, för att berätta mer. Visst, det är ju bra, men om man inte hinner läsa färdigt det som står då? Låter man den vandra över till sida två och för musen över en annan sak för att se vad det är så är den fortfarande på sida två för den saken, så man måste vänta på att den går runt till första sidan igen för att ens få reda på namnet på knappen, traiten eller vad det nu är man håller över. Flyttar du runt kameran i kampnjkartan så att någonting hamnar bakom menyn där du hovrar din mus så snappar den upp namnet på det som ligger bakom istället för det du ser. Jag fick upp "Baltic Sea" ett antal gånger för att jag pannade runt kameran samtidigt som jag läste information om stockholm.

Vet att jag klagar som en bäbis nu, men det finns faktiskt positiva saker med spelet. Själva synen av två trupper som avfyrar salvor på varann är nästan nog för att uppväga alla fel jag såg i spelet. Infanteriet har betydligt lättare för att organisera sig nu, och går inte runt som vilsna dagisbarn när man försöker gruppera om dem innan man ska avfyra en salva, och kavalleriet känns lite smartare nu med och stannar inte upp innan en charge.

Jag tycker inte att det här spelet är ett bottennapp, även om det kanske låter som det på mig, men det lever inte upp till Total Wars höga standard och förtjänar endast betyget 2,5 av 5. Iallafall tills patchen kommer.. eller då de gör sig av med Windows Live.

Medlem

Intressant med en andra åsikt, Wartex. Har inte köpt spelet än nämligen; en liten tankeställare där.

Medlem

Karoliner, för er som inte vet var benämningen på soldaterna under kungarna Karl den 11 och 12:te.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Karoliner

Medlem

Tycker spelet är toppen, dock lite synd att det läggs ned så lite kraft på Sverige. De enda specialiserade enheterna Sverige har är Hakkapeliter och de är ju finnar, och inte ens bra. Britterna, å andra sidan, har Black Watch och hela gänget. Turkarna har massvis med specialenheter. Fransmännen har ett par stycken de också. Men Sverige har ju egentligen ingenting, och det är lite synd. Karolinerna saknas verkligen. Livgardet, Livdrabanterna, Dalkarlarna... Vi snackar ändå om en av Europas bäst tränade arméer.

Hursomhelst, i övrigt ett mycket trevligt spel.


signatur

"Some of the worst mistakes of my life have been haircuts." - Jim Morrison

Inaktiv
Skrivet av Wartex:

eller då de gör sig av med Windows Live.

Det tror jag du får vänta länge på. Eftersom spelet inte använder Windows Live utan Steam även för multiplayer.

Själv hoppas jag att de lyckas bra med multiplayer kampanjen som kommer senare. Då kan man få lite mer motstånd än AI:n.

Här är en liten intervju om "multiplayer campaign beta" som det kallas.
http://www.pcformat.co.uk/blog-entry/total-war-multiple-perso...

Medlem

Folk här verkar förvänta sig att soldaterna (karolinerna) som slåss under svensk flagg (de flesta var in ens "svenskar") skall vara mycket bättre än alla andras. Det är ju bara larvigt. Vad är det för historieskrivning som lärs ut nuförtiden i skolorna? Har det inte ändrats sedan artonhundratalets natonalromantism?

Jag gillar faktiskt grejen med att det går att modda soldaterna.

Om det skall bli realistiskt så borde alla fältsjukdomar simuleras. Karl XII:s armé sket ju ihjäl sig. Skall striderna sedan simuleras korrekt så borde det vara så att svenskarna slåss till sista finne, britterna slåss till sista skotte osv.

Inaktiv

Tyvärr är det fortfarande extremt buggigt. Spelet krashade efter (och ofta pckså under) i stort sett varje slag till dess att jag plockade hem lite äldre drivrutiner (vilket är den rekommenderade lösningen) mitt 8800GTS. Nu krashar det inte lika ofta men istället så "låste" sig "Road to Independence" kampanjen mitt i, jag fick inga nya objectives. Att ladda en sparat spel verkat inte hjälpa....

Det kan nog bli ett bra spel men det behöver defintivt patchas. Första patchen ska komma nu i veckan, jag kommer inte spela mer än enskida slag fram till dess att de i alla fall fixat buggarna i kampanjen.

Skrivet av coopdeo:

Folk här verkar förvänta sig att soldaterna (karolinerna) som slåss under svensk flagg (de flesta var in ens "svenskar") skall vara mycket bättre än alla andras. Det är ju bara larvigt. Vad är det för historieskrivning som lärs ut nuförtiden i skolorna? Har det inte ändrats sedan artonhundratalets natonalromantism?

Jag gillar faktiskt grejen med att det går att modda soldaterna.

Man kan snarare fråga sig var du har lärt dig detta så att mina ungar kan undvika att gå i en sådan skola där man lär sig pk historia istället för riktig.

De flesta var visst svenskar om du avser de som mobiliserades i Sverige och var tränade av Karl den 10:nde och 11:e. Att flertalet av dem i södra Sverige var söner till tyska soldater har inte med saken att göra att de var svenskar. Sedan att det mönstrades tyskar och balter i svenska hären allteftersom de befriades spelar heller inte någon roll för att de styrdes och drillades ändå på svenskt vis.

Sedan var finnar svenskar lika mycket som en norrlänning eller jämtlänning var det. Likaså estlänningar.


signatur
Medlem
Skrivet av Buio:
Skrivet av Wartex:

eller då de gör sig av med Windows Live.

Det tror jag du får vänta länge på. Eftersom spelet inte använder Windows Live utan Steam även för multiplayer.

Själv hoppas jag att de lyckas bra med multiplayer kampanjen som kommer senare. Då kan man få lite mer motstånd än AI:n.

Här är en liten intervju om "multiplayer campaign beta" som det kallas.
http://www.pcformat.co.uk/blog-entry/total-war-multiple-perso...

Är det sant? Ja men då åker det upp till en trea

Medlem

Verkar jättebra! Grym rescension också!

Medlem

Okej. Det känns som ett köp men att man ändå mest väntar på Empire: Total Realism-modden. Eller i alla fall att nån moddar in lämpliga svenska enheter med lämpliga stats, och röster med korrekt terminologi.

Nationalromantik eller ej, den svenska armén var en av världens mest fruktade då, och sättet man stred på (en salva och sedan på direkt under hurrarop med bajonett och värja) skrämde skiten ur folk. Så det borde representeras att man hade toppklassinfanteri, och historiskt sett så borde det även representeras att man hade liten tillgång till artilleri jämfört med andra länder.

Medlem
Skrivet av dofilusåkaffe:

Man kan snarare fråga sig var du har lärt dig detta så att mina ungar kan undvika att gå i en sådan skola där man lär sig pk historia istället för riktig.

De flesta var visst svenskar om du avser de som mobiliserades i Sverige och var tränade av Karl den 10:nde och 11:e. Att flertalet av dem i södra Sverige var söner till tyska soldater har inte med saken att göra att de var svenskar. Sedan att det mönstrades tyskar och balter i svenska hären allteftersom de befriades spelar heller inte någon roll för att de styrdes och drillades ändå på svenskt vis.

Sedan var finnar svenskar lika mycket som en norrlänning eller jämtlänning var det. Likaså estlänningar.

Skicka inte dina barn till Lunds Universitet, eller någon annan högre utbildning för den delen, om du vill höra hjältehistorier om svenskar och svenskhet under tidigmodern eller förmodern tid. Har du ännu mer otur så kommer jag skriva historieböckerna åt dina ungar

Faktum är att Sverige som stat inte var uppfunnet under den tid som spelet utspelar sig. Att Estland och Finland ingick i vad som kan sägas vara det svenska kungariket gör inte de som bodde där till svenskar. Det finns väldigt mycket historisk identitets- och gränsforskning som har utrett det där rätt grundligt.

Du vet förresten att Karl XII:s blodsband går att spåra tillabak till Noak? Jag skulle rekommendera lite läsning av Esaias Tegnér om du är intresserad. "Och bröt i striden fram."

Skrivet av coopdeo:
Skrivet av dofilusåkaffe:

Man kan snarare fråga sig var du har lärt dig detta så att mina ungar kan undvika att gå i en sådan skola där man lär sig pk historia istället för riktig.

De flesta var visst svenskar om du avser de som mobiliserades i Sverige och var tränade av Karl den 10:nde och 11:e. Att flertalet av dem i södra Sverige var söner till tyska soldater har inte med saken att göra att de var svenskar. Sedan att det mönstrades tyskar och balter i svenska hären allteftersom de befriades spelar heller inte någon roll för att de styrdes och drillades ändå på svenskt vis.

Sedan var finnar svenskar lika mycket som en norrlänning eller jämtlänning var det. Likaså estlänningar.

Skicka inte dina barn till Lunds Universitet, eller någon annan högre utbildning för den delen, om du vill höra hjältehistorier om svenskar och svenskhet under tidigmodern eller förmodern tid. Har du ännu mer otur så kommer jag skriva historieböckerna åt dina ungar

Faktum är att Sverige som stat inte var uppfunnet under den tid som spelet utspelar sig. Att Estland och Finland ingick i vad som kan sägas vara det svenska kungariket gör inte de som bodde där till svenskar. Det finns väldigt mycket historisk identitets- och gränsforskning som har utrett det där rätt grundligt.

Du vet förresten att Karl XII:s blodsband går att spåra tillabak till Noak? Jag skulle rekommendera lite läsning av Esaias Tegnér om du är intresserad. "Och bröt i striden fram."

Oj så duktig du är, läste du även svenska och rättstavning där eller? Jag menar det kan ju behövas om du ska skriva historieböcker åt mina ungar. Gud förbjude!


signatur
Medlem

Ska man kritisera något för en specifik sak bör man ju ha lite kunskap i ämnet. Karoliner var benämningen för HELA armén, inte något speciellt regimente eller sorts soldater. Dumt och ange det som ett minus. Men man ska väl kanske inte förvänta sig så mycket av lekmän

I övrigt bra recension och lämligt betyg, skönt att alla inte hoppar på hype vagnen och höjer spelet till skyarna (Läs: högsta betyg). Det är riktigt, riktigt bra spel och roligt, och det har potential att bli det bästa spelet i TW serien, bara buggarna och laddningstiderna åtgärdas.

Medlem

Jag har inga problem med laddtiderna.
Som på medivel 2 för mig

Inaktiv

Är inte karolin en benämning på de soldater som stred under Karl X, Karl XI och Karl XII? Sålunda borde spelaren ha fullgott om karoliner så länge som man spelar med Karl XII som överbefälhavare och konung.

Medlem

Blesserad och IceDusT: Helt rätt med Karolinerna. Fast det är inte helt omöjligt att vi, efter lite moddning, kommer se en karolinsk supersoldat och en Karl XII-enhet som skjuter laser genom ögonen.

Medlem

coopdeo, att prata om svensk etnicitet är ju fullkomligt irrelevant. Visst, många finnar och estlänningar kanske inte kände sig som en del av folkgemenskapen i stort, men det gjorde inte skåningar eller jämtar eller dalkarlar heller. Vad som är relevant för sammanhanget är vem och vilka som stred under den svenska kronans överhöghet under tidsperioden i fråga.

Folk stirrar sig blinda på dagens gränser.

Skriv svar