LTTP: God of War

Flakmonkey
LTTP: God of War

Nu är det självklart inte så att jag aldrig spelat #God of War tidigare, jag har ägt både ettan och tvåan till Playstation 2 sedan många år tillbaka. Vad jag däremot aldrig gjort är att spela igenom dem. Varför vet jag inte, men när jag köpte dem så var jag inne i en period där jag i ärlighetens namn inte "hann" spela igenom så värst många spel som jag skaffat själv. De jag tog mig igenom var de jag skulle recensera och utöver dem så hade jag så många att det snarare blev som så att jag spela 20 spela till hälften snarare än att jag spelade igenom 10 till slutet.

Hur som helst så har jag alltid menat att spela igenom dem vid ett bra tillfälle och det är nog svårt att hitta något bättre än #God of War Collection. Det var alltså bara att importera det från Kanada och efter en vecka och tio timmars spelande så har jag nu tagit mig igenom den första delen och jädrans vad kul det var. Gillar verkligen balansen mellan action, plattformande och pussel som de fått till och det är inget som hör till vanligheterna. Självklart kan de enskilda delarna inte nå upp till titlar som specialiserar sig på dem, men #God of War är verkligen ett bevis på att summan av delarna kan vara så mycket större än delarna var för sig. Sen ska man verkligen inte glömma bort handlingen som knappast skulle vinna några priser, men jag gillar både den och huvudpersonen Kratos.

[ia=18706; large]

En av få saker som jag kan klaga på är att striderna i sig kan vara lite väl mycket buttonmashing. Jag hade gärna sett ett spel som ställde större krav på användande av kombinationer och timing istället för att du som nu oftast klarar dig bra genom att bara trycka som en tok på de två attackknapparna. Jo jag vet att man måste blocka och hoppa undan i de knepigare striderna och använda rätt "magier", men det går ändå inte att jämföra med något som #Ninja Gaiden eller #Bayonetta (som jag förstår det - inte spelat själv ännu). Fast å andra sidan saknar de i princip alla andra delar som GoW gör så väldigt bra.

Något som också slog mig var hur det var snyggt det var. Givetvis märks det att det är ett Playstation 2 spel trots att det fått högupplösta texturer i #God of War Collection (vilket verkligen märks när du jämför med spelets förrenderade sekvenser som inte förbättrats), men det är lätt att förstå varför GoW ansågs ta Playstation 2 till nya nivåer när det släpptes 2005. Animationerna håller i mina otränade ögon hög klass även jämfört med moderna spel och känslan av skala är verkligen imponerande när du får chansen att spana ut över miljöerna. Sen så vill jag bara ge ett stort plus i kanten för att de har Linda Hunt som berättare. Det kanske ses som en rätt betydelselös roll, men det är å andra sidan såna små detaljer som gör de riktigt bra spelen till riktigt bra spel. En mindre ambitiös utvecklare (eller en med mindre resurser) hade förmodligen tagit någon sämre och då hade spelet tappat något enormt.

<object width="480" height="295"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/jZkX3LJDeYQ&hl=sv_SE&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/jZkX3LJDeYQ&hl=sv_SE&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="295"></embed></object>

Nåväl. För att sammanfatta så rekommenderar jag alla att importera #God of War Collection så fort det bara går, det kostar inte ens 300 kr inklusive frakt och för den summan får du alltså inte bara ett utan två fantastiskt bra spel. Eller jag kanske inte ska säga två spel, jag har ju trots allt bara spelat igenom ett av dem, men jag har svårt att tro att #God of War II skulle vara sämre. Förresten är det kanske lika bra att slå på PS3:an på direkten och börja ta reda på det

#blogg

Medlem
LTTP: God of War

Vänta tills du har spelat igenom tvåan! Då ska du få se på fantastiska miljöer och stor skala!

Jag måste ta och köpa collection någon gång, min ps2 har tyvärr slutat fungera, så jag kan inte lira igenom de är två mästerverken =(

Medlem

Inhandlade God of War collection och kunde inte slita mig förrens båda spelen var klara, ettan tog dryga 9 timmar att klara och tvåan likaså. Precis som du säger är det en sån sjön blandning av pussel/button-mashing.

Jag klarade precis trean och kan bara intyga att denna serie är fulländad.


signatur

PC: i5-10600K | 3070 Ti | 32GB DDR4 | nVME 1TB

Medlem

3 > 2 > 1

Om du tycker ettan är bra, vänta du bara..


signatur

Don't tell me i got no life, im a gamer, i got millions.

Medlem

Kan bara instämma med allt du skriver. Har dock testat Bayonetta och visst är stridssystemet djupare i de spelet men jag ser ändå att utvecklarna har gått helt skilda vägar på dessa titlar.

Köpte själv God of War collection via spelbutiken.se när de släpptes i USA och hade då inte spelat igenom nått av spelen tidigare på PS2. Så vart glatt överraskad av att bägge titlar höll så pass hög klass med åren till trots. Nu måste 3an inhandlas för att se hur de hela slutar.

Tycker de är lite konstigt hur en utvecklare som Ninja Theory kunde misslyckas så brutalt med spelet Heavenly Sword till PS3.
De hade verkligen världens chans med de spelet att göra PS3ans motsvarighet till God of war redan 2007. För er som inte spelat igenom de så kan jag säga att skådespelar insatserna vart grymma, grafiken är läcker men spelet vart alldeles för dåligt optimerat och har därav stundtals hackig frame rate.
Men hittar ni det liggandes på någon REA hylla så kan även de spelet vara något att testa.


signatur

"It aint about power, it's about balance!" InitialD

Flakmonkey

Jo som sagt det som gör GoW bra och det som gör Bayonetta bra är ju två helt olika saker, men folk jämför dem ju likväl eftersom man slaktar folk ^^ Jag skulle aldrig rekommendera Bayonetta till någon som gillar story och hatar japansk design, men samtidigt skulle jag inte rekommendera GoW till någon som hatar enkla buttonmashing-spel.

Gillar verkligen Heavenly Sword ändå trots prestandaproblemen. Intressant handling, helt okej stridsystem och som sagt fantastisk presentation. Önskar de hade fått lite mer tid på sig så att de kunde fått till bilduppdateringen också då hade man kanske fått en uppföljare... men men

1
Skriv svar