Orkar mitt nätagg?

Inaktiv
Orkar mitt nätagg?

Min nuvarande dator börjar bli lite trött efter snart 2 års tjänstgöring.

Nu planerar jag att uppgradera det som behövs.

Idag har jag AMD 64 3700+ processor, Radeon X850XT grafikkort, 2 GB RAM minne, 2 SERIAL ATA Diskar, 2 DVD spelare.

Då jag köpte detta Mars 2006 så slog jag till på ett nätagg Tagan TG420, alltså ett vid den tiden ett kraftfullt och högkvalitativt nätagg. Det gjorde jag för att klara framtida uppgraderingar.

Nu kommer då strax uppdateringen och min fråga är om detta nätagg klarar nutidens krav?

Det som ska in i datorn har jag valt för att det ska vara så energisnålt som möjligt idag. Så här ser det ut:
Intel Core Duo E6850 (drar 66W vid max load)
Moderkort och minne till detta, ej ännu bestämt.
Nvidia 8800GT (drar ca 100W vid full load)

Enligt mina beräkningar bör detta fungera med mitt gamla nätagg men vill höra era åsikter i frågan. Detta så ja vet om jag måste ställa in mig på ytterligare en investering.

Fotnot:
Toms Hardware har i ett test fått en max load på 227W med nedanstående konfiguration.

CPU Intel Core 2 Duo E6850 (3 GHz)
Motherboard Asus P5K3 Deluxe
Memory Kingston 2 x 1024 MB setup in DDR-3 800 5-5-5-15-21
Hard Drive Hitachi T7K250 250 GB
DVD-ROM DVD Drive Asus 12x
Power Supply Tagan U15 Easycon 530 W
8800GT 512MB

Om detta stämmer borde man ju ha god marginal med ett 420W aggregat? Dessutom så undrar man då varför man anger att man behöver ett nätagg på minst 450W och många hävdar att man bör köpa 700W eller mer.

nj
Medlem

Wattantalet är egentligen irrelevant (inom vissa gränser då), det som verkligen är viktigt är amperen på 12V, 5V samt 3.3V som nätagget kan leverera.
Testade söka lite men kan inte hitta någon vettig info om just ditt Tagan-nätagg förutom någon kommentar om enbart 22A på en enda 12V-rail (vilket verkligen är lågt).
Om du tittar på nätagget så ska det finnas en klisterklapp på sidan som anger de olika ampereantalen det kan leverera, förhoppningsvis så står det även angivet hur mycket man maximalt kan belasta 12V med.

Anledningen till att tillverkare anger tex 450W som minimum är för att det finns gott om tillverkare som säljer löjligt överspeccade nätagg för låga priser som det finns de som köper (chassi+500W-nätagg för någon hundralapp tex), och de kan i själva verket kanske bara leverera en bråkdel av vad som är angett.
Finns även tillverkare i de högre prisnivåerna som säljer nätagg som är överspeccade och inte kan leverera vad som är angivet, vill minnas att någon tillverkare (dock minns jag inte vilken) sålde något nätagg som var angivet som ett 5x0W när det i själva verket slutade fungera så fort det belastades med ~400W (vilket var dess egentliga maxeffekt).
Sedan att folk rekommenderar 700+W är ja... absurt och i viss mån ett tecken på okunnighet imho...
Men visst, vill man köra den absolut nyaste hårdvaran med de tyngsta grafikkorten i CrossFire/SLI så är det väldigt krävande på nätaggets 12V-rail. Sedan så har ju nätagg även en optimal belastningsnivå där de har så minimal strömförlust som möjligt vilket en del går efter.

Inaktiv

Tack för snabbt svar.

Jag har letat ltie själv nu på nätet och hittade denna recension. Där anges också effekten så här:
+3.3V 28A
+5V 42A
+12V 22A
Max Power 465W

Du kan läsa hela här: http://www.bytesizedreviews.com/index.php?rev_id=254&page=1&a...

Denna nätdel är samma som jag har fast jag har inte de där blåa lamporna.

Då har jag alltså 22A på 12V-railen och det betecknar du som lågt, ska jag prova eller är det dödfött?

Läste en annan tråd på SweClockers där en kille kunde köra ett 8800gts på sin maskin, då borde det kanske gå med 8800GT som mig veterligen är strömsnålare än 8800GTS.
Länk: http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?s=&postid=716...

nj
Medlem

Det kan mycket väl fungera, Tagan gör bra nätagg så de ska vara rätt tåliga, anledningen till dess låga ampere på 12V är för att nätagget är såpass gammalt att det tillhör generationen där 5V var den viktigaste railen för att driva en dator, numera så är det 12V.

Nu är jag lite osäker på hur systemet som nämns i tråden på SweClockers är jämfört med Core 2 Duo-paketet du listade när det kommer till att belasta 12V, så risken är att det kan vara lite mer krävande.

Hur som hellst så skadar det aldrig att testa, det värsta som kan hända är att systemet blir instabilt. Om jag inte minns fel så rekommenderade någon tillverkare av Geforce 8800GT ett 400W med 22A på 12V som absoluta minimum för att driva ett system med ett sådant grafikkort (EVGA har jag för mig det var, satt och läste lite om de olika tillverkarna när korten släpptes) så det är som sagt fullt möjligt att det fungerar.

Medlem

Till att börja med anges inte ampere i (V). Säger sig självt, ampere och volt inte samma sak.
Wattstyrkan som står bör man definitivt räkna med då wattstyrkan är direkt sammanbunden med hur mycket ampere agget kan leverera utan att gå sönder. Volt X Ampere= Watt. (högstadiefysik)

Mvh

Utbildad på ellära och elektronik på högskolenivå

Inaktiv

Det betyder att 22x12 = 264Watt ledigt borde räcka att driva Processor på 62 Watt samt grafikkort på ca 100 Watt vid full load utan större bekymmer. Samt att det räcker till lite andra saker som hårddiskar mm.

Nu finns inte 8800GT i lager någonstans, men så fort jag kan få tag i grejorna så ska jag prova och återkommer med besked.

Tack för fina svar, det är mycket värdefullt

nj
Medlem
Skrivet av mickestrang:

Till att börja med anges inte ampere i (V). Säger sig självt, ampere och volt inte samma sak.
Wattstyrkan som står bör man definitivt räkna med då wattstyrkan är direkt sammanbunden med hur mycket ampere agget kan leverera utan att gå sönder. Volt X Ampere= Watt. (högstadiefysik)

Mvh

Utbildad på ellära och elektronik på högskolenivå

Du har verkligen ingen aning om hur ett nätagg fungerar va?

Nåväl, lite kort och sammanfattat (vilket jag redan skrivit en del om i tråden);
Nätagg har främst tre spänningar som är intressanta för driften av en dator; 3.3V, 5V samt 12V, och dessa är fasta spänningar som komponenter tar sin ström från, kort och gott så är dessa konstanter.

Eftersom komponenterna ska dra den ström de behöver från någon av dessa railar så är det väldigt intressant att veta hur hög strömstyrka som kan levereras via den, som då anges i ampere.
Sedan finns det bra och dåliga tillverkare, en del anger inte bara vad som maximalt kan levereras på tex 12V, utan även vad som totalt kan levereras samtidigt på flera olika railar. För att göra det enkelt så tar jag FSPs 400PNF som exempel.
Det har två 12V-railar, båda dessa är angivna att maximalt kunna leverera 18A, läser man lite mer så står det att 12V1+12V2 maximalt kan ha 348W belastning, kastar vi in det i Ohms lag så får vi I = 348W/12V = 29A. Inte direkt 36A som att de två 12V-railarna båda kan leverera 18A antyder om, däremot är det vad 12V-railen maximalt kan leverera för strömstyrka. Så om ena railen levererar 18A så finns det 11A över till den andra, kräver komponenterna mer än tex 18A/11A så blir det genast problem.

Så, det viktiga är vad de olika railarna kan leverera och inte nätaggets totala angivna effekt (vilket i värsta fall kan vara en ren lögn, som jag redan påpekat tidigare i tråden).

1
Skriv svar