Privat eller staligt?

Medlem
Privat eller staligt?

Tjho.

Vad tycker ni om privat kontra statliga ägda sjukhus och skolor?
Jag röstade på Alliansen, men jag är imot privata sjukhus och skolor.
Att nån ska göra vinst på sjuka får mig att må illa.
sammt att risken för att alla "proffs" går till privata och vi dödliga får gå till staten sjukhus med en sämmre personal får mig med rädd för den tanken.
(dvs de privata lär kunna ge en högre lön)

Skolor i privat regi gillar jag inte heller.
alla ska få samma skola oavsett vart dom bor, tycker jag.
DOCK ska "smarta" elever som idag oftas hidras i statens skolor få göra det dom vill i deras takt, och inte hindras. (på den punkten är nog privata bättre)
Vidare så ska imo alla religons skolor bort.

tänker jag fel? har jag nått rätt? vad tycker ni andra?

(vidare sälja ut statliga företag har jag inte heller förstått poengen med)


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem

Det är redan någon som gör en vinst på sjuka.

Sedan tror jag inte riktigt att det är så enkelt som att alla de dåliga finns i den offentliga sektorn och alla bra i den privata. Vad hjälper det att det är lika "bra" för alla när köerna till specialistvård är 10+ år? Vill/kan folk betala för att man ska utbilda fler specialister så kortas köer för alla, även för de utan pengar.

Vad är det som får dig att tro att min skola i Saltsjöbaden på något sätt var lik den i Tensta?

Inaktiv

Jag håller helt och hållet med om att religiösa (fri)skolor ska bort. Värre indoktrination och hjärntvättning får man leta efter (morgonbön, konsekvent hyllning till Jesus, ingen objektiv utbildning o.s.v.).


signatur

BioShock är den mest överlägsna komponeringen som släppts under denna halvan av decenniet.

Medlem

Karmalicious - ang skola. Dom staliga har ju samma regelverk och snubbar/kvinnor som bestämmer över alla skolor i swe, dom står under en och samma mydighet? läroplanen å allt vad det heter. känns som att det borde bli välldig likt.

Visst i privata sjukhus kan vårdköer bli mindre.
Men är det rätt att en som kan betala för sig kan få vård, medans Fru Hermelin med 3 barn inte har råd att göra det?

är helt öppen för att ändra åsikt osv.. så det är bara å köra på om nån har bra åsikter att lägga fram!


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem

Nej absoulut inte när det gäller sjukhus, kolla på Michael Moores dokumentär 'Sicko' bara så vet ni varför.


signatur

I can't even tell you at the moment, what at the moment means....even momentarily.

Medlem

Tycker inte att privata sjukhus är rätt väg att gå, skolor kan få vara privata så länge dom fortfarande ser till så att det lärs ut "rätt" saker, dvs inget där något är bra eller dåligt, det är upp till eleven själv att bestämma.


signatur

Morning Glory, the revival!
An "It's so easy" to be social, "It's so easy" to be cool

Medlem

Fördelen med privatiseringen av skolorna är att nya sätt att lära ut prövas så skolan slipper stagnera. Men det finns nackdelar, så är det helt enkelt vill man ha något får man ge något. Huruvida det är värt det eller inte kan jag tyvärr inte svara på, men rent intuitivt så är jag emot privatisering av sjukhus


signatur

Life is like a shit-sandwich; the more bread you have the less shit you eat.

Medlem

Det är roligt att du är så naiv Ice att du tror att bara man tillämpar samma regelbok på alla skolor så skulle de fungera lika. Det skiljer sig enormt, inte bara i fråga om miljö och behov på skolan, utan även i form av vilka kurser du kan läsa, skolmat o s v. Allt detta under den statliga skolan, eller kommunala om vi ska vara korrekta.

Alla kan få vård. Varför skulle man inte kunna få vård? Är du ens insatt alls i förslaget Ice? Det låter inte så.

Medlem

"är helt öppen för att ändra åsikt osv.."
har svårt att få det till att vara naiv...

och ja, jag både läser å lyssnar.
exakt vart skrev jag att man inte ska få vård?

ang skolan så är det samma relger över hela swe. samma kursplan och som sagt samma mydighet.
det känns som att chansen att det blir lika med ett sånt system är privata är rätt så störe.


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem
Skrivet av sno0zer:

Fördelen med privatiseringen av skolorna är att nya sätt att lära ut prövas så skolan slipper stagnera. Men det finns nackdelar, så är det helt enkelt vill man ha något får man ge något. Huruvida det är värt det eller inte kan jag tyvärr inte svara på, men rent intuitivt så är jag emot privatisering av sjukhus

ja där har du en poeng, kan säkert tänka mig att privata är snabbare och mera villiga att testa nått nytt än samma gammla stil. Det är lite synd att staliga saker alltid ska vara så förbaskat sega av sig :/


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem
Skrivet av IceMan:

Men är det rätt att en som kan betala för sig kan få vård, medans Fru Hermelin med 3 barn inte har råd att göra det?

Där läser jag det som att fru Hermelin inte får vård.

Strunta i naiv då.

Medlem

Karmalicious: Iceman menar att det Inte är bra att fru hermelin Inte får vård, det är ju så att är man fattig, så får man ingen vård.

Läroplanen är att man ska lära sej så mkt i den klassen och så mkt i den andra klassen o.s.v. Privata skolor följer inte kursplanen, och då blir det så att dem inte lär sej lika mycket!


signatur

If something´s hard to do, its not worth doing.
q6600 3.6 ghz, 4gb DDR2, 8800GT 512mb

Medlem

ehm, de allra flesta friskolor följer läroplanen 94. Privata skolor har även under lång tid prånglat ut väldigt många högutbildade personer. Så jag tror inte riktigt att man dra den slutsatsen.

Varför får man ingen vård när man är fattig?

Du behöver egentligen inte svara.

Medlem

är du fattig kan du inte betala den dyra föräkringen kanske?
privata sjukhus/place har kortare köer, och dom som kan betala får behandlingen fortare än en som måste gå till statligt.
och i vårat lilla land så tror jag att det kommer märkar att dom riktigt duktiga läkarna/andra jobbar inom det privata och ej det staliga, dvs bättre vård. En tes ifrån mig


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem

Jag tror man måste skilja lite på privat och privat.

Det finns väl privata skolor och vårdkliniker som helt finansieras av att de som utnyttjar deras tjänster.

Sedan finns det privata sjukhus, vårdecentraler och skolor som finansieras med hjälp av skattemedel. Ett sjukhus kan till exempel få en viss summa för att behandla ett benbrott och en annan för en stroke. Skolor för säkert betalt per elev osv.

Om rika människor vill betala för att få bättre/snabbare vård på en klinik som finansierar sig själva med det som kunderna betalar ser jag inget problem med detta.

När det gäller "vanliga" sjukhus/vårdcentraler som tas över av privata företag så finns det risk att de prioriterar enkla problem som ger hög avkastning. Människor med svårdiagnoserade smärtor och krämpor som återkommer gång på gång gillas inte av dessa företag eftersom de inte genererar pengar och det är lätt att man fokuserar på andra saker. Dock så kan privata organisationer ofta uppnå en högre effektivitet.

Skolor borde inte drivas privat (med hjälp av skattepengar). Om eleverna får höga betyg så leder det att fler elever söker dit eftersom det är en "bra" skola. Detta kan leda till att det går inflation i betygen.

Religiösa friskolor borde inte få förekomma alls. Man ska inte behöva lära sig att en viss religion är rätt i skolan utan det borde man få ta ställning till utanför skolan.

Medlem

Å andra sidan...

...kan ju de där experimentella metoderna i skolan visa sig vara helt åt helvete- och då har dom eleverna som utsatts för eländet ingen chans att ta igen skadan.

En av anledningarna till att offentliga skolor kan vara så sega med att införa nya idéer är att det blir ett sånt jvla liv om något går galet. Privatskolor är minst lika mycket en friskrivningsklausul för politiker. Kolla bara på alla pluspoäng som skolpolitikerna försöker ta på "hårdare tag" mot de så kallade religiösa friskolorna. Vad trodde dom skulle hända när dom enhälligt beslöt att tillåta dom från början? Är det någon tänkande människa här i världen som är förvånad över att kvalitén på Livets Ords skola är lidande? Dom införde skiten med öppna ögon, och nu vill dom ha applåder när dom åtgärdar saken. Förlorare är alla dom elever som hämmats av undermålig utbildning.

Jag måste fråga: var finns vinsterna? Var tjänar man pengar på skolor? Det finns bara två lönsamhetsfaktorer som jag ser det: man kan ta ut högre avgifter av föräldrarna för en förbättrad skola. Allright, det kan fungera- så länge vi alla är överens om att vi tycker att det är helt okej att rika barn får bättre utbildning än fattiga barn.

Det andra sättet är att spara in på det som är dyrt i undervisningen, och där finns det massor av exempel. Låt oss för argumentationens skull säga att skolböcker, gymnastikredskap, skolmat, bänkar, tillgången till datorer och så vidare är helt lika mellan den privata skolan och den statligt drivna. Då får man ju ge sig på det som är kvar: eleverna. Privatskolor skyr "problemelever" som pesten- dom sätter upp höga antagningskrav, intervjuer, lämplighetsprövningar, prestationskrav, you name it för att hålla dyra oeffektiva elever borta. Vem får ta hand om dessa elever? Jo den offentliga statliga skolan, eftersom vi har skolplikt i det här landet- och i förlängningen alla vi skattebetalare. Och då blir det naturligtvis dyrare utbildning på grund av allt sabotage, alla speciallärare, all förlorad lektionstid och så vidare. Och sedan står någon smilfink där och pekar på att den statliga skolan är så mycket dyrare än den privata.

Det finns också en sorts tredje väg vilket är att acceptera förluster- men sådant tänk når i princip enbart skolor av typen Livets Ord som utbildar små kristna soldater och där indoktrineringen är en del av själva vinsten. Så vadå om skolan går med förlust- vi blir ju belönade i himmelen! Hallelujah!

I slutändan sitter vi alltid med Svarte Petter på hand: en privatskola som ska fungera som vi vill måste vara så hårt reglerad att den paradoxalt nog lika gärna kunde vara statlig. Och vem är då betjänt av privatiseringen?

...vore det ju tjusigt om det där med att "dom som kan betala för sig gör det" fungerade i vården. Men det gör det ju inte. Det finns helt enkelt inte en bas av rika grevar, baroner och börsklippare för att motivera privata sjukhus i Sverige.

Istället kommer privata aktörer alltid att lämna offerter mot offentlig sektor. Och det är på dessa kunder, dom som staten betalar för, som man kommer att tjäna in pengarna. Det finns bara ett sätt att få vård lönsam, och det är att sänka kvalitén.

Lets face it: sjuka människor är alltid en dålig affär om man inte är i medicin-tillverkarbranschen. Det är en illusion att tro att en underbensamputation på en 80-årig diabetiker skulle kunna vara en bra affär för någon. Om man nu inte har den häpnadsväckande världsfrånvända uppfattningen att denne 80-åring sparat större delen av sitt vuxna liv för att kunna betala dom tusentals kronor en sådan operation kostar. För att inte tala om allt som kommer efter: utprovande och tillverkning av protes, eftervård med medicinering resten av livet för att undvika livshotande infektioner i stumpen, gångträning, sjukgymnastik och så vidare et cetera et cetera.

Vilka drabbas för övrigt i högst grad av åldersdiabetes som leder till amputationer, kan någon gissa? Var det någon som sa låginkomsttagare? Grattis, du hade rätt!

Jag röstade INTE på något av dom partier som idag sitter i regeringsställning, och jag tycker verkligen inte att privata skolor eller sjukhus (eller andra vårdinrättningar heller) är någon bra idé.

Ber om ursäkt för detta något uppsatsliknande inlägg, jag ska försöka hålla mig lite kortare i fortsättningen.


signatur

Well, life is hard. Theyre just afraid of change.
-- Shannon Hoon

Inaktiv

Jag är en sosse i grunden och tycker själv att alla ska ha lika rätt till både sjukvård och utbildning.

Men statliga skolor kan bli alldeles för inriktad på allas lika rätt, ingen ska få gå före någon annan, vilket gör att vi inte får någon direkt spetskompetens i skolan, lärare driver inte på speciellt duktiga elever till att utmärka sig än mer och utvecklas.

Här kan det finnas utrymme för statligt finansierade privatskolor, skolor som självklart bara försöker få in de bästa eleverna och höja sitt egenvärde. Men eftersom den är finansierad av staten slipper vi dyra avgifter och behåller den stora fördelen med statligt finansierad utbildning, att den är tillgänglig för alla, samtidigt som vi ger lovande barn en chans att utvecklas i en stimulerande miljö, utan att behöva sinkas av behovet att hålla alla på en jämn nivå.

Medlem

Jag har läst detta nu (är ganska trött efter en virus attak på min dator med en efterföljande formatering samt windows instalation så häng på mig nu)

Jag har sedan många år tillbaka i tiden sagt att den allmäna sjukvården är dålig man får alldrig hjälp i tid om man inte har brutit benet eller på något annat sätt är döende.

Gör hela sjukvården privat ta bort alla skatter som vi idag betalar för vad staten ska göra för oss som ändå inte görs. Genom dessa skatte lättnader så blir det mera pengar över till folket samt så kan man betala en privat sjukförsäkring.

Jag personligen anser att enbart akutsjukvården skall vara statligt finansierad.

Rätta mig om jag har fel men det är min åsikt.

Angående skolan så anser jag att det kvittar om man har den privat eller statlig men det ska inte gå att "köpa" betyg vilket går idag samt även att "köpa" arbete via att bara ha gått på en finare skola än någon annan.

Vad det gäller friskolorna så skall enbart den svenska lagen stå som grund d.v.s. att man inte får lära ut någonting som bryter mot den svenska grund lagen. Sedan så kvittar det vad man lär ut (förutom läroplanen).

Lika utbildning för alla är bara en söt dröm.
Jobb för alla är bara en söt dröm de e jag leande bevis på.
Sjukvård till alla är även de bara en söt dröm.

Tack för mig är öppen för förslag/motargument.

Medlem

Jag tror att en privatisering av vården kan vara bra för oss förutsatt att jag som person kan styra vem som skall få mina skattepengar - dvs alla måste kunna ha råd med den vård de erbjuder.

Landsting är ett förlegat system som behöver ses över ordentligt.

När det finns ett vinstintresse på ena sidan och ett ansvar på den andra tror jag att vården blir bättre och vi får bättre utrustning och bättre personal - idag är vårdjobb botten av tunnan, tyvärr...


signatur

My goal in life is to be the person my dog thinks I am.

Medlem

Såg någonstans att i Sverige tar en läkare emot 900 patienter årligen medan de i Japan tar emot 8000 patienter. Så det är väl därför som vården är ineffektiv här. (Vore jättebra om någon kunde hitta den här rapporten förresten. Flera länder jämfördes.)

I Sverige frågar vårdcentralen dig. Är det akut? (som om det vore en akutmottagning man ringde till). Det är dåligt.
Borde man inte behandla patienter innan tillstånd blir akuta och allvarliga sjukdomar får bryta ut!?. Neeej, låt folk istället vänta och insjukna så att sjukdomarna ej går att behandla eller att någon klarar sig med nöd och näppe. Eller så dör man p.g.a. felbehandling. Förebyggande tänkande verkar alltså inte existera inom vården (där jag bor i.a.f.). Detta blir väl också en förlust för samhället/ekonomin i.o.m. att personen inte jobbar, livslånga bidrag betalas ut eller så dör folk och konsumtion/pengarotation/chashflöde whatever uteblir.

Den kommunala skolan (i min region)? Ett skämt. Men den går att rädda om man anställer lärare som har ämneskompetens och om man låter lärarna lära ut på lektionerna istället för att lösa kärleksproblem och slösa tid på stökiga ungar.

Medlem

HALVT OT GÄLLANDE SJUKVÅRDEN:

ännu ett problem med sjukvården i sverige anser jag vara att man fokuserar aldrig på VAD som är orsaken till sjukdomen/skadan, utan bara att plocka bort sjukdomen/skadan, och detta nästan konstant genom piller eller andra kemiskt framställda mediciner.

kolla på tyskland t.ex. där har man mycket mer friskvård, alltså FÖRHINDRA sjukdomar och skador, man eliminerar orsaken istället för att först göra något när skadan redan är skedd.
dessutom använder som sig mycket mer utav naturläkemedel (naturliga ämnen) för att läka kroppen m.m. istället för att proppa i människor onaturliga kemiskt sammansättningar.


signatur

Go for it - ALL or Nothing!

Medlem

Ni som tycker att privat sjukvård verkar bra borde se Michael Moores 'Sicko'. Kan erkänna att jag inte är så insatt i hur det Svenska vårdsystemet fungerar men att privatisera sjukvården låter för mig som att det barkar åt att få samma system som i USA, och bara tanken på det får mig att rysa.


signatur

I can't even tell you at the moment, what at the moment means....even momentarily.

Medlem

MYCKET intresanta inlägg måste jag säga.

ALLT har för och nackdelar, verkligen

Nån som vet om staten kan "ångra" ett sälj av tex en skola eller sjukhus?
tex om borgarna säljer ut nått, kan S sendan i nästa val "ta tillbaka det" ?

lets the språkande go on!


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem

Den viktigaste skillnaden Rissan är att alla är "försäkrade" i Sverige, vilket de inte är i USA. Att sjukvården privatiseras ändrar inte det faktum att pappa staten betalar. Det är det isf andra saker som gör.

Det ska ju också poängteras att det finns den så kallade gräddfilen redan idag. Dock är det ju inget krav på att använda den, och den påverkar inte heller den offentliga sjukvården. Dock verkar en hel del bli stötta över att folk ska kunna köpa snabbare sjukvård. Men det är väl som vanligt i riktiga världen. Alternativet är att det inte finns alls. En del menar att det är bättre.

Medlem
Skrivet av Karmalicious:

Den viktigaste skillnaden Rissan är att alla är "försäkrade" i Sverige, vilket de inte är i USA. Att sjukvården privatiseras ändrar inte det faktum att pappa staten betalar. Det är det isf andra saker som gör.

Det ska ju också poängteras att det finns den så kallade gräddfilen redan idag. Dock är det ju inget krav på att använda den, och den påverkar inte heller den offentliga sjukvården. Dock verkar en hel del bli stötta över att folk ska kunna köpa snabbare sjukvård. Men det är väl som vanligt i riktiga världen. Alternativet är att det inte finns alls. En del menar att det är bättre.

Mjo men som det är i USA så kan det ju skita sig även om man är försäkrad pga att fösäkringbolagen gör allt dom kan för att slingra sig ur en utbetalning.

Som sagt är jag inte så insatt i hur allt det här fungerar, men jag är lite orolig över att det ska bli som det är på andra sidan atlanten, men min oro kanske är helt ogrundad. Eller?


signatur

I can't even tell you at the moment, what at the moment means....even momentarily.

Inaktiv
Medlem

Flytta utomlads gör ALL arbeskraft.

Nej.


signatur

R.I.P The_maxx

Medlem

Tycker snarare att det är så att det kommer en massa arbetskraft hit till sverige istället, som vi knappt utnyttjar


signatur

Morning Glory, the revival!
An "It's so easy" to be social, "It's so easy" to be cool

Medlem

Alla samhällen här på jorden har en "samhällselit", detta är oundvikligt i och med människans natur. Det som jag gillar så mycket med Sverige är att vi bromsar ner utvecklingen mellan "elit" och "botten". (grundläggande socialistisk tanke).

Det privat sjukvård och privata skolor skulle framkalla är en påsskyndning av gapet mellan elit o botten. Någonting som är motsatsen av vad Sverige har strävat mot i snart 200 år.

Borgerliga röstare ser 4 års perspektivet, röd/gröna röstare ser gärna längre än så.

Medlem

Låter som välldigt mycket S proppaganda där.
under S senaste styre har utveklingen mellan över och under klass exploderat i skillnad.


signatur

R.I.P The_maxx

12
Skriv svar