Lära sig spela gitarr?

Medlem
Lära sig spela gitarr?

Har sedan länge velat lära mig att spela gitarr. Inte spela som någon gud utan kunna lira lite låtar på skoj någongång ibland. Hade tänkt försöka ta det som ett sommarprojekt

Har tyvärr varken tid eller råd med dyra gitarrlektioner, men söker efter några bra nybörjarböcker (ska tydligen fungera rätt bra enligt en kompis som spelar) eller andra tips och trix som kan vara en hjälp på vägen. Är det kanske någon annan som går i samma tankar eller har lärt sig spela och kan ge lite tips på vägen?

Hittade den här siten;

http://www.guitartips.com.au

Som verkar vara ganska seriös. Även om det kanske är överdrivet mycket positivt på den siten så tycker jag att idén med att lära sig spela genom att gå igenom onlinelektioner med visuella och audiella hjälpmedel måste nästan vara bättre än att gå via en "vanlig" bok. Det kostar 350kr ungefär för en tremånadersperiod. Vad tror och tycker ni? Finns det några andra liknande?

Medlem

Samma med mig, har också tänkt börja ett tag nu. Har hört att "gitarr-tabs" ska va en bra början, men de kom iofs från en polare som inte kan spela gitarr så vafan vet jag

Hoppas lite gott folk postar lite fina länkar i denna tråd så jag också kan komma igång


signatur

I'm the best around...

Medlem

Det bästa när man ska börja lira gitarr är nog att börja med gitarr-tabs, typ lira Smoke On The Water och såna enkla grejer till att börja med.
Sen när man fått kläm på att spela med tabs är det dags att lära sig ackord. Det går att ladda hem stora "guider" där man ser hur ackorden ser ut. Sen kan man hitta de låtar man vill spela ackord till på internet.

Guitar Pro 5 är ett bra program där man lär sig spela efter tabs, i det programmet kan man också lägga till trummor och grejer så det låter som den riktiga låten.
Guitar Pro 5 går att ladda hem lite olagligt på nån torrent-sida, och låtar till Guitar Pro finns på [www.911tabs.com], där finns även ackordlåtar och "vanliga" tabs.

Lycka till!


signatur

Asus P5Q Pro | E8500 3.16GHz | XFX HD4890 1GB | Corsair 2x2GB | Corsair 620W | Spinpoint F1 1TB | Antec P183 | BenQ G2411HD 24" | Dell 17"

Medlem

En annan riktigt bra sida för nybörjargitarrister är http://www.ultimate-guitar.com
Har ett stooort utval av låtar, både tabs, ackord och genom program som guitarpro 5 t.ex
Det enda som kan vara jobbigt i början är att stämma, om du inte har någon kompis som kan stämma åt dig (ganska ofta blir det om du spelar mycket) så finns http://www.tunemybass.com/ som även fast det inte låter så, så finns det stämtoner för 6sträng och 8sträng gitarrer, och även olika sorters stämtoner
Är självlärd med både gitarr och bas, fast bas är mitt huvudinstrument och en liknande sida har hjälpt mig mycket med basen.
Hoppas dessa länkar har hjälpt dig/er med eran nybörjade karriär som gitarrist

Och ett råd för när ni köper en gitarr, gå till en affär och känn på hur den ligger i eran hand, och ni kan ju börja med någon billig klongitarr att börja med
De som jobbar i musikaffärerna vet oftast också ganska mycket, så ni kan fråga om ni har några frågor


signatur

Morning Glory, the revival!
An "It's so easy" to be social, "It's so easy" to be cool

Medlem

Leta upp någon som kan spela och tvinga dem att lära dig tips och trix. I övrigt håller jag med Achronos. Kör låtar så har du kul samtidigt som du lär dig att byta ackord och använda plektrumet.

Tyckte själv att det var sjukt trögt att försöka komma igång ensam i början. Med en guru går det snabbare för man får reda på vad man gör för noobfel istället för att komma på det själv.

Inaktiv

learn to love and fear the barré!


signatur

Give me death or give me rain - I feel so numb, better give me pain.

Medlem

Fick en akustik gitarr ett par år sen men det var inte förrän jag köpte en el-gitarr som jag verkligen började lira. Det är mycket roligare att spela på en el-gitarr och på så vis lär man sig mycket lättare, mitt tips är att skaffa dig en el-gitarr (om du verkligen tror att du kommer ha nytta av den), akustik gitarr är både tråkigare och svårare att spela på.

Är helt självlärd, spelar minst 30 min varje dag (oftast mer), nu kan jag lira hela Tool låtar (med viss ansträngning).
Kom ihåg att 95% av gitarr spelande är muskelminne och 5% fingerstyrka, det är bara att nöta tills det sitter i muskelminnet sen går det automatiskt :).

Kolla in den här siten [http://www.justinguitar.com/] för gratis online lektioner och tips och annan användbart.


signatur

<3

Inaktiv

http://www.youtube.com/watch?v=QjA5faZF1A8

Ge det en vecka sen röjer du som denna killen.


signatur

Könssjukdomar är som Pokémon...man är inte tuff förrän man har dem alla.

Medlem

jag rekommenderar även ultimate guitar.. jävligt bra resurs med sanslöst många tabs. Det är även supermycket lättare att spela med nått midiprogg än att stirra sig blind på ett textdokument.


signatur

Life is like a shit-sandwich; the more bread you have the less shit you eat.

Medlem

Bara att skita i böckerna och lira med tabs.
Som nån nämnde tidigare så kan man börja med lätta låtar som typ smoke on the water, iron man osv..
Det finns fyra ackord som är bra att kunna spela för det finns många låtar som bara innehåller dom, men kan bara namnet på två, G och C.
Dom andra två heter typ emoll och D7 tror jag men är inte säker, sysslar inte så mycket med ackord.


signatur

#Komsi - Vi gillar Mulle

Inaktiv

hah wtf

aja, jag skiljer väl mig från mängden.. men jag tycker helt klart du ska börja med att lära dig öppna (vanliga, som man tar dom normalt på en akustisk gitarr) ackord
A, B, C, D, E, F, G
sen kanske lära dig..
Am, Dm, Em
sen ger du dig in på barré..

när du är fingerfärdig nog att byta mellan dessa ackord osv så börjar du lira power-ackord på en elgitarr och får jävligt bra koll på relationerna mellan ackorden jämfört med om du gått direkt på tabs


signatur

Give me death or give me rain - I feel so numb, better give me pain.

Medlem

Instämmer helt klart med prikk. Bröja med visackorden, de är enklast. D, G, A, A7, C och Em är väl de ackord som är "Enklast", och dessutom går att använda till en massa låtar.

Till varv två kommer typ Am, E, E7, Dm, D7, Cm

Sedan kommer barré-ackorden. Börja med F, Fm, H (B), Hm (Bm).

Efter det kommer kvinterna (5-ackorden), eller "powerchords" som de populärt är kallade. Innan du börjar med dessa är det en fördel om du lär dig tonerna på de översta två strängarna. Det är rätt simpelt då det bara är en kromatisk skala med start på E och A. Kan du de tonerna är det sjukt simpelt att lära sig powerchords.

Och till sist kommer tabsen. Ett litet tips från mig är att vid den här punkten börja kolla på "Nothing else matters" av Metallica. Den är bra för att introt är väldigt pedagogiskt och innehåller flera moment och för att den är väldigt gehörsvänlig.

En bra sida som jag ofta använder är http://www.chordie.com Mängder av tabbar, ackord och liknande, och dessutom rätt pedagogisk då den har en fin ackordlista.

Lycka till!


signatur

Allt i ovanstående post är självklart endast min åsikt, och bör läsas som rättstavat även om så inte är fallet.

MFC
Medlem

Det mesta som är värt att veta har redan sagts.. men här är några bra länkar jag använder mig av ibland.

Länkar:
http://www.playback.nu
http://www.gitarrforum.com
http://www.freelicks.net (engelsk men av en svensk)
http://studioforum.idg.se/forum


signatur

I believe that if life gives you lemons you should make lemonade & try to find somebody whose life has given them vodka & have a party - Ron White

Medlem

Har spelat typ 1.5år nu och det är tidskrävande, måste säga.
Det går rätt fort att lära sig standard ackod, så som C D E G A F, sen lite moll.

Men sen tar det tid, och det finns inga genvägar... bara öva öva öva. spela med metronom för att få in takten.

http://cyberfret.com/
http://www.metronomeonline.com/
http://www.rockpop.stationen.fi/gitarr/rehearse/
http://musikakuten.se/gitarr/ovningar-teknik/index.html
och så klart http://www.gitarrforum.com där är jag moderator

http://www.e-chords.com/ om du reggar dig här, det kostar typ 150kr per år så kommer du åt videona, visar hur man spelar låtar och så... tycker den är helt ok.

MFC: Freelicks är nice sida men knappast för en nybörjare

MFC
Medlem
Skrivet av Cyberz:

...Men sen tar det tid, och det finns inga genvägar...

MFC: Freelicks är nice sida men knappast för en nybörjare

Nä, tar man en genväg så är vägen tillbaka till den riktiga vägen LÅÅÅÅNG..

Vad gäller Freelicks så är det ju valda delar man som nybörjare kan ta till sig, givetvis inte allt


signatur

I believe that if life gives you lemons you should make lemonade & try to find somebody whose life has given them vodka & have a party - Ron White

Medlem

lånar tråden lite:
är det nån som har en utskrift vänlig lista med bara baré ackord så hojta till...

Inaktiv

barré är ett simulerat capo med pekfingret kan man säga.. hrm, vet inte om det hjälper men


signatur

Give me death or give me rain - I feel so numb, better give me pain.

Medlem

Ehm... såhär då... Grunden för ett barr-ackord är E respektive Emoll. Kan du spela dem är resten skitsimpelt. Om du t.ex vill spela ett G som barré kan du spela ett E, fast du lägger pekfingret över hela tredje bandet, och simulerar på så sätt att gitarren är stämd i G istället för E. Tonerna är kromatiska från E på översta strängen och det är grunden för barré. Från huvud och nedåt ser det ut såhär:

E | F | F#/Gb | G | G#/Ab | A | A#/Bb | H/B | C | C#/Db | D | D# Eb | E

Du kan även spela på de fem nedersta strängarna (alltså skippa översta strängen), och då göra likadant fast du utgår från A respektive Am. Den kromatiska uppgången på andra strängen (som avgör vilket ackord som spelas i det här fallet) ser ut som följande:

A | A#/Bb | H/B | C | C#/Db | D | D# Eb | E | F | F#/Gb | G | G#/Ab | A

Det kanske blev lite luddigt, men jag tror att man ska förstå om man sitter med en gitarr och klurar lite. Annars får du fråga


signatur

Allt i ovanstående post är självklart endast min åsikt, och bör läsas som rättstavat även om så inte är fallet.

Inaktiv

haha du är envis med dina H

e-0---1---2-------3---4-------5 B-0---1---2-------3---4-------5 G-1---2---3-------4---5-------6 D-2---3---4-------5---6-------7 A-2---3---4-------5---6-------7 E-0---1---2-------3---4-------5 --E | F | F#/Gb | G | G#/Ab | A

..osv

man gör ackorden genom att lägga pekfingret över alla strängar (för ett G t ex ska pekfingret ligga över alla strängar på tredje bandet)

detta är en väldigt krampaktig grej att lära sig i början.. om det blir för svårt kan man testa powerackord istället, då äre bara å slå an de två översta strängarna (eller tre..)

aja, you get the idea


signatur

Give me death or give me rain - I feel so numb, better give me pain.

Medlem

Spelar själv gitarr, jag började med att spela ackord och lärde mig snabbt de enkla ackorden som G,C,D,E,A. Sen gick man över till moll-ackord, Am,Em,Dm, etc. Sen blev det barré-ackord, F,B etc... Finns ju dock hur många olika sorters ackord som helst, C#(Ciss) B#(Bess) etc, eller G7,A7, C7 etc... Bara börja träna på enkla låtar som du gillar, sen ger du dig på feta gitarrsolon!

Inaktiv

I början på året började jag själv att lära mig att spela gitarr och kan rekommendera att kika på sidan http://www.digifoot.se som jag har använt för det mesta. På engelska, men allt beskrivs på ett sätt som gör det lätt att förstå.

Där finns ett bra PDF-dokument (Basic Open Chords) med de grundläggande ackorden som är bra att ha.
http://www.digifoot.se/openchords.htm

När du kan de vanligaste öppna ackorden hade jag rekommenderat att börja titta på skalor. Minor Pentatonic (mollpentan) och Major Scale är de som jag har förstått är de viktigaste. Skalorna behövs när du ska improvisera och lära dig att spela solon - dessutom är de perfekta övningar för att få upp fingerfärdigheten!
http://www.digifoot.se/minorpentatonic.htm
http://www.digifoot.se/majorscale.htm

Kolla in Power Chords (kvintackord)!!
http://www.digifoot.se/powerchords.htm
Klassiska tips på låtar som passar för powerchords är låtar av Green Day, Nirvana etc...

Barré-ackord är väldigt knepigt att få till i början men när du väl lärt dig dem så förstår du hur viktiga de är att kunna. De kommer att ta ett tag innan du kan pressa ner all strängarna med ett finger men tro mig... det är värt allt slit när du väl får till det!
http://www.digifoot.se/barrechords.htm

Lycka till med gitarrspelandet!!

Medlem

Här har du en sida som du kanske tycker är bra.
[http://www.guitarcardio.com]


signatur

Programmer: an organism that turns coffein into software. Trollar och Trixar Bloggen

Medlem

Vill också tillägga en sak : Spela alltid efter känslan.
När du skriver musik ska du spela efter hur du känner, det är då din musikala talang visar sig.
Jag har ett akustiskt projekt på gång tillsammans med två polare/kusiner, vi har hållt på med projektet i ungefär ett halvår. Dem enda låtarna jag har skrivit som jag har valt att behålla som album-material är faktist de låtarna jag har skrivit under mina två senaste depressioner.

Är tyvärr en väldigt deprimerad person från tid till tid, det har inte med tråden att göra egentligen, men det är bara när jag är deprimerad som jag riktigt kan få fram mina känslor i ord och som ackord/gitarrspel.

Så jag säger nu i förväg, när något händer som gör dig nedstämd, ta fram gitarren och IMPROVISERA! :heart:

Medlem
Skrivet av Famest:

Vill också tillägga en sak : Spela alltid efter känslan.
När du skriver musik ska du spela efter hur du känner, det är då din musikala talang visar sig.
Jag har ett akustiskt projekt på gång tillsammans med två polare/kusiner, vi har hållt på med projektet i ungefär ett halvår. Dem enda låtarna jag har skrivit som jag har valt att behålla som album-material är faktist de låtarna jag har skrivit under mina två senaste depressioner.

Är tyvärr en väldigt deprimerad person från tid till tid, det har inte med tråden att göra egentligen, men det är bara när jag är deprimerad som jag riktigt kan få fram mina känslor i ord och som ackord/gitarrspel.

Så jag säger nu i förväg, när något händer som gör dig nedstämd, ta fram gitarren och IMPROVISERA! :heart:

Emo Famest doing those crazy lyrics with them razors, darkness and misery!
:heart:
Nej men att spela instrument (och bara leka runt) kan vara väldigt stämningshöjande för en själv, och viktigast av allt :

Var dig själv, försök inte att kopiera din favoritartist, visst så kan det vara kul att hålla på och spela covers och försöka imitera någon annan, men om du eftersöker att kunna njuta till 110% av ditt instrumentspelande så måste du någon dag ta dina egna steg, du kommer säkert falla några gånger när du försöker stapla dig fram, men till sist så kommer du kunna springa

Föresten Famest, kan du inte visa oss lite av vad du har gjort? Pretty please? :3


signatur

Morning Glory, the revival!
An "It's so easy" to be social, "It's so easy" to be cool

Medlem
Skrivet av Greger:
Skrivet av Famest:

Vill också tillägga en sak : Spela alltid efter känslan.
När du skriver musik ska du spela efter hur du känner, det är då din musikala talang visar sig.
Jag har ett akustiskt projekt på gång tillsammans med två polare/kusiner, vi har hållt på med projektet i ungefär ett halvår. Dem enda låtarna jag har skrivit som jag har valt att behålla som album-material är faktist de låtarna jag har skrivit under mina två senaste depressioner.

Är tyvärr en väldigt deprimerad person från tid till tid, det har inte med tråden att göra egentligen, men det är bara när jag är deprimerad som jag riktigt kan få fram mina känslor i ord och som ackord/gitarrspel.

Så jag säger nu i förväg, när något händer som gör dig nedstämd, ta fram gitarren och IMPROVISERA! :heart:

Emo Famest doing those crazy lyrics with them razors, darkness and misery!
:heart:

Inga såna lyrics i mina låtar :(! Har visserligen skrivit mycket när jag har varit deprimerad, men jag är rätt så subtil i mina texter. Har dock en hel del texter om förlorad kärlek och skit. Kallar det skit för att det är skit i mitt verkliga liv men aningen vackrare som musik :D.

Skrivet av Greger:

Föresten Famest, kan du inte visa oss lite av vad du har gjort? Pretty please? :3

Absolut, har bara ett problem och det är att få någon av två vänner att sjunga istället för mig och mina två bandpartners. Än så länge har jag själv samt min kusin fått ta sångrollen, jag är dock medioker när det gäller sång, min kusin är snäppet bättre men han är inte så bra heller och han är en allt för bra gitarrspelare för att fokusera på sång istället.

Åker till stockholm om fem timmar så jag är inte hemma förrän nästa vecka igen. Men jag ska se nästa vecka om jag kan ordna så att en av mina nyaste kreationer kan spelas in med sång :D!

Annars har jag en instrumentell låt att dela med mig av som jag och mina två polare blev väldigt nöjda med. Ingen låt med song dock, men en rätt så fin gitarrkomposition :D.

Vår/min stil vet jag inte hur man ska beskriva. Jag måste erkänna att jag har fått en del inspiration från Matt Nathanson när det gäller sättet att spela gitarr på. Han är en exceptionell låtskrivare och spelar gitarren på ett väldigt bra sätt :D.
Annars är våra låtar rätt så progressiva. Ibland har vi rätt simpel struktur på våra låtar medan andra har mer udda chord-progressions och så vidare.

Är jättesugen på att få ut lite så att ni kan få höra, nästa vecka ska jag försöka få upp något i alla fall :heart:!

Medlem

Ja försöker att lära spela el gitarr har allt gitarr och förstärkare


signatur

We Will Fight For The Lost - Commander Shepard

Medlem
Skrivet av MilleX:

Ja försöker att lära spela el gitarr har allt gitarr och förstärkare

Bara spela på, spela dock inte för mycket av andra personers material. Har märkt det på de flesta jag känner som spelar elgitarr, dem skriver inte någon egen musik. Dem spelar mest olika riffs och solon till olika låtar som dem har på i bakgrunden. Säger visserligen inte att det är något fel, vissa av dem jag känner som spelar elgitarr är tekniskt bättre gitarrister än mig. Men det är (i alla fall enligt mig) mer stimulerande för hjärnan om man improviserar och bara spelar det man känner för.

Om du är nere och känner för att böra kötta strängarna, gör det, du kommer må bättre efteråt :D!

Medlem

Snida även din egen gitarr uti ebenhotls.

Seriöst, börja med vanliga ackord och klassiska "lär dig spela gitarr"-låtar.


signatur

My goal in life is to be the person my dog thinks I am.

Medlem
Skrivet av Brain:

Börja med enkla låtar.. typ Led Zeppelin, Eric Clapton, Deep Purple, Black Sabbath, AC/DC.. alla dom banden har nästan bara mkt lätta låtar.

Use your ear eller kolla in en tab om örat sviker dig. Så brukar jag göra...
Min youtube channel förresten:
www.youtube.com/prantare

you got skillz!

1
Skriv svar