Emulera mera: VMWare Server

Medlem
Emulera mera: VMWare Server

För er som inte visste det: VMWare server har släppts fri för ett tag sedan.

http://www.vmware.com/download/server/

VMWare server är en virtualiserings server som kan köra operativsystem I windows, alltså du behöver inte installera om datorn för att installera Win95/98 för att köra ett gammalt spel som tvärvägrar att köras i XP för en eller annan orsak.

Operativsystemen följer av uppenbarliga skäl inte med, men om du har en gammal 95 eller 98 liggande och avsaknar hårdvara för att köra så är det bara att tanka hem VMWare server, sätta upp en virtell maskin, formatera virtuella partitionen och installera.

OS'et kan verka laggigt först. Windows känns sunkigt och söligt, ända tills du går in i menyn och väljer "Install VMWare tools..." (CD/DVD läsaren kan bråka lite under installationen, men om den gör det så berättar den hur du fixar det efteråt).

Då installeras en del verktyg, även en ljud och grafikdrivrutin och allt blir snabbare.

(Hur bra VMWare är för just spel vet jag inte, har bara kört säkerhetsgrejer i det hittils, men det är värt ett försök om du har något gammalt spel som du inte får igång på något annat sätt än att köra det i Win95.)

Enjoy!

Medlem

En polare sitter i vmware miljö och för honom är det guld.

Förutom var dom tvugna att ha massa olika burkar för att det skulle fungera icke nu.

Så håller man på med programmering av något slag så är det dunder.


signatur

quod similis saporem blandeque coruscant

Inaktiv

Men om man bara vill prova gamla spel så är det lättast (och säkrast?) att använda DosBox.


signatur

Serious Rabarber Squad, Kravlöst i BF2 sen 2005
Spasdar: Aldrig att Starforce _förstör_ hårdvaran

Medlem

så sant så vmware är mer fokuserad på företag o dess tillämpningar


signatur

quod similis saporem blandeque coruscant

Medlem
Skrivet av SgtKelly:

Men om man bara vill prova gamla spel så är det lättast (och säkrast?) att använda DosBox.

Definera säkrast.

Båda miljöerna är isolerade, VMWare får så mycket åtkomst som du ger den. Behöver du inte nätverk? Stäng av det. Sen så har VMWare inbyggt NAT och en del andra funktioner som direkt/indirekt skyddar från angrepp av skadlig kod.

Detta funkar även utåt, säkerhetsresearchers har länge använt bland annat VMWare för att t.ex. analysera malware i miljöer som är helt isolerade, eller har begränsad åtkomst, s.k. "honeynets".

Anyway, tillbaka till spelvärlden:

I VMWare kan du bygga upp fullständiga system och köra alla riktiga mjukvaror t.ex. gamla SB drivisar och äldre video codecs.

Det är alltså inte bara en Dos Emulator som DosBox är, utan en komplett hårvaruemulator där det riktiga os'et med tillhörande lull-lull körs i.

Exempel: Smäll in Windows 3.x så funkar installationen av gamla CIV 2 som tvärvägrar att installera sig på grund av videodrivrutinerna (WinG) inte funkar i nyare system.

Själv har jag fixat 2 utvecklingsmiljöer för äldre system om nu någon skulle önska mig knappa ihop nåt som är stenålderskompatibelt.

1
Skriv svar