Medlem
CPU

Hallå där, ytterligare en rookie fråga ang cpu/moderkort.
Tänkte köpa en ny processor till burken, står på msi hemsida att den max support Phenom II. Har en X2 just nu i datorn just nu.

Frågan lyder - Kommer en AMD Phenom II X6 fungera i min burk, får den plats och kommer datorn starta? Antar det är det bästa cpu:n jag kan stoppa in utan att byta moderkort?

MODERKORT

http://www.msi.com/product/mb/790FX-GD70.html#/?div=Basic

CPU:N

http://www.webhallen.com/hardvara/126757-amd_phenom_ii_x6_110...

Ursäkta att jag ställer dumma frågor, hellre på den säkra sidan innan jag köper något.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

Den har stöd för Phenom II X6 men inte den som du länkar till.
Enligt MSI's hemsida så har inte det moderkortet support för en 1100T. Senaste supporten är en 1090T med hjälp av en firmware (bios) uppdatering.

http://www.msi.com/product/mb/790FX-GD70.html#/?div=CPUSuppor...

Verkar som denna CPU (också webhallen då) ska fungera om du har rätt firmware:
http://www.webhallen.com/hardvara/110064-amd_phenom_ii_x6_109...

Verkar som ditt moderkort har något som kallas M-Flash (som används vid uppdatering av bios) och använder då en USB sticka till att uppdatera osv.
Har också ett MSI kort men saknar den funktionen så jag kan tyvärr inte hjälpa dig igenom den. Brukar ifs inte vara så svårt och det kommer nog detaljerad beskrivning exakt hur du ska göra för att uppdatera.

Medlem

Ah k, så den du linka skall funka ?

http://www.webhallen.com/hardvara/110064-amd_phenom_ii_x6_109...

Bara att ta bort den gamla, lägga den nya..lägga frysgelen och skruva ihop allt o stoppa fläktström kabeln till moderkortet? Men som sagt så lär en beskrivning komma, annars finns det nog en min moderkorts manual.

Tack för hjälpen.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

Du måste kontrollera att du har rätt BIOS version. Om du har den som krävs eller senare så är det bara att installera den nya CPUn. Om du inte har rätt BIOS så kanske (inte helt 100% på det) inte systemet startar eller i alla fall bli instabilt, men eftersom det gäller CPU'n så gissar jag på att det inte ens kan starta.

Ett sätt att se vilken bios version du har är under POST precis i uppstarten av datorn:
http://support.asus.com/images/products/rev_no2.gif
http://download.chip.eu/ii/138826358_0093d1a54e.jpg

Annat sätt kan vara att vissa tillverkare, bl.a. Asus, skickar med program som kan uppdatera bios etc direkt i windows. MSI har "MSI LiveUpdate".

Den HÄR sidan är nog bra att du läser då den gäller generellt för alla MSI moderkort. Verkar som M-Flash kan ge dåligt resultat och även den som finns för Windows (MSI Liveupdate) strular.

http://forum-en.msi.com/index.php?topic=119375.0

Medlem

Använde start -> run -> msinfo32 -> BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 2009-04-27.

*Drumvirvel* Duger det? Hur får jag reda på det isf?


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

På denna sida:
http://www.msi.com/product/mb/790FX-GD70.html#/?div=CPUSuppor...
som jag länka till tidigare så står de nödvändiga BIOS som är till respektive processor.

Phenom II X6 1090T, fjärde räknat nerifrån, kräver en bios som släpptes 2010-04-09: 7577v1A.

Eftersom du kommer behöva uppdatera BIOS så är det lika bra att ta den senaste vilket är 7577v1H (de har släppt en för varje bokstav fram t.o.m. H, så det blev en del). Du behöver bara ta ner den senaste BIOS'en då den innehåller alla ändringar i föregående versioner.
Ladda ner den från denna sida (översta filen) och den innehåller uppdateringsverktyget du ska använda för att "installera" den.
http://www.msi.com/product/mb/790FX-GD70.html#/?div=BIOS

Hittade denna på YT och tycker den var riktigt nice första gången jag ser att något företag (Asus, Gigabyte etc) göra en sådan tutorial.

MSI-How to flash Motherboard BIOS:
http://www.youtube.com/watch?v=U8IBbrYq61E

VAR HELT 100% SÄKER PÅ ATT DU HAR RÄTT MODELLNUMMER OCH NAMN PÅ MODERKORT OCH BIOS ANNARS KAN DU "DÖDA" DIN DATOR.
Bios jag länka till, är till det moderkort du länka till och det kan bli riktigt dyrt om det går sönder pga fel bios.

Medlem

Står 790Fx-GD70 msi på kartong lådan, och har för mig att jag ser dom siffrorna när jag slår gång datorn.

Har inge floppy disk på mig, så usb får duga. På sidan du linka vars man laddar ner, så står det i Description rutorna olika saker. Sen så är det samma File Size på dem, lär alla updates inkluderas i H version eller är det uppdates för att uppgradera enskilda saker?

Sen tappa jag bort mig när hon sa " Please type the " Bios flash utility " and the " BIOS file name "

Exemplet hon gav var " afud4310 a7356ims.250 "

Btw, får inge " press del " om du vill gå in i bios nå mer på min dator när jag startar den, men det kommer en svart ruta mellan " moderkorts bilden " och Starting Windows..är det bara att spamma F1/F2 eller Delete, tror det brukar va nån av dem.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

H versionen inkluderar alla andra uppdateringar också.

AFUD4310.exe heter deras verktyg så exemplet hon gav var för ett annat bios bara.
Du ska skapa en bootbar usb sticka och ja, helt "enkelt" följa filmens instruktioner (youtube filmen jag länka tidigare).

För mig så går det så snabbt att den verkar skippa "POST" så jag brukar hamra på F1 och del (de knappar som gäller för min dator och de flesta med Award Bios) för att komma in i bios så fort som jag startat datorn, ibland börjar datorn pipa för att jag tryckt så mycket men det gör inget

Denna guide för att skapa en usb-sticka ser bra ut:
http://www.pellesoft.se/area/articles/article.aspx?artid=1161

andra sidor jag får upp gäller om hur man skapar en windows7 installations usb :S Men det kanske också kan vara en idé att ha på en sticka

http://www.din-it-kunskap.com/skapa-bootbar-windows-7-dvd-usb...
http://www.microsoftstore.com/store/msstore/html/pbPage.Help_...

Medlem

Linken till guiden stödjer bara xp / vista. Men tror du att jag kan testa lägga bios filerna i min usb sticka & sedan testa om den är redan " öppen ". Som du nämnde fanns det ett antal guider för att göra en wind 7 sticka.

Om min usb inte fungerar, det blir inge " self destruction in t- 5..4..3..2..1 ".?

En annan sak jag inte riktigt fatta var när man ska skriva " Please type the " Bios flash utility " and the " BIOS file name "

Ska jag skriva afud4310 a7577ams.1h0 (filerna i bios mappen som jag ladda ner, som matchar hennes exempel) Dunno om det ska va stora lr små bokstäver dock.

http://se.msi.com/service/bios-note/#ami En bra guide, som videon du linka.

Och tack för du tar dig tid att svara på frågorna


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

"Det går" att använda HP verktyget men du använde cpqsetup.exe och den fungerar inte i win7. Om du "Kör som administratör" på hpdkbu.exe så skulle du fått fram det som står i guiden.

Jag testade nyss HP verktyget och det verkar ha dödat mitt USB minne rätt hårt. Det var ett 16GB minne men nu visar den bara 3.17GB så jag antar att den inte fungerar som den ska.
Nu blev jag lite irriterad så mitt minne är inte längre i bruk XD (bara fått några timmars sömn så jag är lätt irriterad ) så du får testa det som finns på denna sida istället vilket SKA vara för windows7 (varför kom inte den upp när jag googlade för):
http://www.sevenforums.com/tutorials/46707-ms-dos-bootable-fl...

Men...
När du ska skriva afud4310 etc.... är när du startat om datorn med hjälp av USB stickan och DOS har laddats in. För att få hjälp med stavningen av filerna så räcker det med att skriva första 2-3 bokstäverna på filen och sedan trycka TAB så skriver den ut hela namnet (som de säger i MSI filmen )

Moderkortet kan gå sönder om det är fel bios, något händer osv.

Medlem

" After you click the "Start" button , you will be given one final prompt that warns you that the flash drive selected will be formatted. This is your last chance to backup data on the drive; after you click yes it will be too late " Ska jag lägga in Biosen innan jag trycker på start?

Tråkigt att stickan gick sönder :/


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem
Skrivet av Mellansalt:

" After you click the "Start" button , you will be given one final prompt that warns you that the flash drive selected will be formatted. This is your last chance to backup data on the drive; after you click yes it will be too late " Ska jag lägga in Biosen innan jag trycker på start?

Du ska formatera usb minnet nu antar jag? Då försvinner ju allt på minnet så det blir till att kopiera över filerna efter det är klart.

Medlem

Har nu uppdaterat BIOS med hjälp av QFLASH, Min AMD x6 funkar nu, enda problemet är att windows vägrar starta första gången :/ Den bara stanna upp så jag måste stänga av datorn sen sätta på den! Det kommer då upp windows kunde inte starta reparera eller starta normalt, jag trycker på starta normalt och allt funkar som det ska :/ jag provade att köra reparation det hjälpte inte,! vet nån vad det kan beror på väldigt jobbigt att det vägrar starta första gången ! Provade sen att flasha om med hjälp av @BIOS istället samma problem finns fortfarande..
(har annat moderkort)

Det där problemet har jag haft också o det löste sig inte förens jag bytte chassi?!
Ett tips är att flippa strömbrytaren på nätagget och starta innan 10 sek det funkade för mig så slipper man iaf själva hängningen


If the left one isn´t right, right is the only one left, right?

Medlem

Det fixade sig med nätagget tipset:) Men fortfarande väldigt irriterande ingen som vet nåt annat sätt ? Kanske uppdatera till ännu högre BIOS version ? Formatera om datorn och installera windows igen ? bli alltid paronid när det inte fungera som det ska xd

Medlem

Aldrig varit med om en sådan lösning
Mitt win7 kunde inte starta eller reparera sig efter en windows update, men turligt nog så gick det att gå tillbaka till restore pointen som var innan dess och det funkade bra efter det. Men jag blev rätt paranoid efter det så jag säkerhetskopierade allt viktigt och installera om systemet.
På sätt och vis var det skönt för jag blev av med spel och program som jag inte använder men är för lat för att kolla igenom om jag ville ha kvar eller ej.

Medlem

Sådär....tog bara 5 timmar att fixa usb stickan.... Lägger A7577AMS.1h0 1H0 Filen och AFUD4310 Applicationen i på stickan nu. Testar att installera senare.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

Istället för att starta en ny tråd, så skriver jag här.

Om ni har läst vad jag har skrivit högre upp så var jag sugen att köpa en AMD Phenom II X6,
För att den skulle fungera på mitt moderkort krävdes det att jag uppdatera bios med en bootable usbsticka med uppdateringar i.. Men det fanns en chans att mitt moderkort kan sluta fungera om något gick snett, kan jag undvika detta genom att köpa en AMD Phenom II X4 och slippa uppdatera moderkortet?

Mitt moderkort http://www.msi.com/product/mb/790FX-GD70.html#/?div=Basic

Phenom II x4 http://www.webhallen.com/hardvara/134228-amd_phenom_ii_x4_980...


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

Om din bios är minst vad som motsvaras på MSI's hemsida på SUPPORT-CPU SUPPORT.
MSINFO32 visade ju vilket datum sin din biosversion var ifrån men det bästa är att se vad den heter.
Tyvärr ser jag inte något stöd för Phenom II X4 980 i listan på CPU'er.

Phenom II X4 975 finns med men kräver att du har bios 7577v1G.

Om du bara tar reda på vad din bios version är så blir det lättare att ge vilken den bästa CPUn som kan sättas in i datorn utan att behöva flasha om bios.
I värsta fall kanske du ska överväga ett nytt moderkort?

Medlem

Hmmm...ska avvakta tillsvidare då. Klarar BF3 requi, så ska se hur datorn beter sig när det har släppts ut. Att köpa ett nytt moderkort är ju ett annat stort projekt. Har bootat usb stickan och är hyffsat säkert att jag har lagt rätt version filer i den. När modet är uppe och när jag inte har något att förlora ska jag testa om den fungerar.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem
Skrivet av Mellansalt:

Hmmm...ska avvakta tillsvidare då. Klarar BF3 requi, så ska se hur datorn beter sig när det har släppts ut. Att köpa ett nytt moderkort är ju ett annat stort projekt. Har bootat usb stickan och är hyffsat säkert att jag har lagt rätt version filer i den. När modet är uppe och när jag inte har något att förlora ska jag testa om den fungerar.

GL

Medlem

Frågan är väl hurvida du tjänar på att ha 6kärnor istället för 4 i en speldator. Nu vet jag ju inte vad du gör annars på din dator, men i spel så tjänar du nästan mer på att ha högre klockfrekvens än fler kärnor. Oftast är det grafikkorten som är flaskhalsen i spelen. Det finns inte så många spel på marknaden som utnyttjar 6 kärnor som ger dig någon prestanda ökning emot en processor med 4 kärnor. Det är mer för de som arbetar mycket i program som kan använda samtliga 6 kärnor på rätt sätt som tjänar på de. Jag hade helt klart köpt mig 4x processorn med högre klockfrekvenser om jag vore som dig.

Länkar till en gammal test av Tomshardware på just detta:
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-phenom-ii-x6-1090t-89...


"It aint about power, it's about balance!" InitialD

Medlem

Problemet var inte vilken av dem jag skulle köpa. Grejen var att jag ville undvika att flasha mitt bios.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

Ursäkta att man stör igen.

Hittade ett program på MSI hemsidan vars man kan ladda ner Motherboard updateringar direkt på datorn. " Live Update 5" http://se.msi.com/service/download/ Kan det va ett alternativ istället för stickan? Hittade samma fil med hjälp av programet..7577v1H.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem
Skrivet av MSI Support Forum:

BIOS FLASHING

We do not recommend using the MSI LiveUpdate tool to update your BIOS! It may be okay for updating your drivers, but please do not use it to flash the BIOS in Windows! It is also not recommended to flash BIOS direct from a floppy disk, as a bad floppy can cause a bad flash which will kill your board!

Gör som jag annars
Säg till dig själv högt: Det får bära eller brista
Sedan håller du för öronen och blundar med ena ögat medans du flashar om bios med din usb sticka.

Nä men allvarligt talat så vill jag inte rekommendera något verktyg som flashar om ett moderkort i windows... oavsett tillverkare.
Nu var den där support forum delen från augusti 2008, så Live Update kan ha förbättrats sedan dess, fortfarande inget jag skulle rekommendera dock.

Men om ingen annan som läst detta har exakt samma moderkort (eller åtminstone liknande) och använt just Live Update5 för att uppdatera bios som kan ge det sitt förtroende så kanske du får chansa...

Frågan är väl om du inte ska spara pengar till en intel sandy bridge mobo och cpu?
Jag tänker inte ur spelsynvikel för då skulle jag fråga vad du har för grafikkort. Men Sandy bridge har ju visat sig att det även presterar bättre än AMD's nyaste alster "Bulldozer".

För att sammanfatta allting
Jag skulle inte rekommendera att du kör Live Update5. Ta modet och flasha bios via usb-stickan.
Om du ändå ska köpa ny CPU kanske du lika gärna kan spara ihop lite till till ett nytt moderkort samtidigt?

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=619274
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=638695

Ca 3000kr, exkl frakt såklart men det är inte så tokigt dyrt. Det kostar lika mycket om du tvingas skaffa nytt moderkort och amd processor om du inte tummar riktigt mycket på moderkortet dvs (finns så sådana för runt 5-600kr).

Medlem

Min s.k " Master plan " var att köpa en hyffsat bra CPU så att datorn klarar sig i 1 år till och sedan när den ligger på dödsbädden så slår jag till med nytt moderkort/ram/hårdiskar så att den klara sig 3 år framöver.

Om jag har förståt rätt så är det är inte 50/50 chans att bios uppdatering failar. Dom största orsaker till att den failar är om det blir strömavbrott eller om man installerar fel version. Tror inte att något av dem lär hända.

Har skrivit en tråd på Flashback och även frågat min IT kunniga bror och dom menar att jag inte behöver uppdatera. Men, det är.. " bra att lära sig ". Brodern min använder av ett program på windows som uppdaterar moderkortet. Dock så har han ett annat märke på kortet.

Letade lite i min moderkortslåda så hittade jag en broschyr med denna bild. ( OBS Phenom II 4X rutan ) Betyder det att den redan supportar 4x?

http://imageshack.us/photo/my-images/545/imag0603l.jpg/

En annan grej som förvirrade mig var en text på MSI ang BIOS..
http://se.msi.com/product/mb/790FX-GD70.html#/?div=BIOS

" Users who download BIOS from here (not using Live Update) should use the flash utility included in the downloaded compressed file when doing the BIOS update. To avoid BIOS update failure, please do not use older versions of the update utility or utilities not provided by MSI. "

Ska jag bara låta den ligga på stickan eller ska jag testa starta den? " AFUD4310.EXE " en application.

Färdigt frågat nu för min del nu.. antingen gör jag det eller inte. Tacar o bockar


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

Det är nog snarare en 10% chans att det blir fel egentligen, och 5% av dem är väl att man råkat ladda ner fel bios-filer och resterande 5% är strömavbrott typ så det är inte så farligt som det låter även om resultatet kan vara förödande vid eventuellt fel.

Ditt moderkort har redan stöd för Phenom II X4 för det fanns redan äldre modeller av CPU'n när kortet kom ut på marknaden.
AMD har varit duktiga i att utnyttja äldre plattformar för nyare CPU'er så även cpuer som inte kommit ut ännu kan stödjas av moderkorten genom en uppdatering av bios. Vilket är din situation just nu. Troligen skulle äldre Phenom II fungera utan att du behöver uppdatera ditt bios. Men det är svårt att veta exakt utan att veta vilken biosversion du har.

Angående den sista punkten så är alltså AFUD4310.exe det de kallar för "Flash utility" och du lägger den filen tillsammans med bios-filen. Sedan när du bootat om till MS-DOS så skriver du helt "enkelt"

afud4310.exe A7577AMS.1H0

Du måste byta till usb stickans i dos för att det ska fungera
som de även sa på den där flashing filmen som MSI hade gjort så kan du använda dig av tabb för att låta DOS skriva resten av filernas namn, skriv bara de tre-fyra första bokstäverna så den vet vilken fil du vill "ha".

Med varje bios så finns det senaste verktyget med i zip/rar filen. Om du nu vill testa att använda Live Update så ska du bara köra det och behöver ju bara då själva biosfilen.

Medlem

Testade att uppdatera, allt gick åt h*lvete. Datorn fastna när den startade...Svettades och hade svårt att sova...men nu på morgonen så läste jag i manualen att man kunde rensade BIOS genom att trycka på cmosknappen....Då kunde jag gå in i bios och sedan fixa tillbaka cdläsaren som första device. Stoppade in windows7 skivan och omformaterade. Ska backa upp allt nästa gång jag testar, insåg att jag måste nu klara igenom rage igen

Tror att skälet till att det gick åt helvete var när jag fick småttpanik när något hände och lämnade bios på något sätt. Det fanns något inne i bios som hette " mflash " testade den istället för att fixa så att usbn var första device. När jag tröck på mflash så hände det något snett.

Nästa gång blir det att göra exakt som i videon.


"De kallar sig Brown och menar det"

Medlem

Usch inte kul när det går tokigt.
Hoppas det går bättre när du testar igen.

Hittade denna video som visar hur det ser ut med mFlash (inspelad via telefon verkar det som)
http://www.youtube.com/watch?v=H7ws0deuHL4

Medlem

Exakt sådär jag gjorde, men istället för att spara på slutet råka jag trycka esc...sen blev allt svart och blev illa tvungen att stänga ner datorn. När jag slog på den igen så kom " Repair your computer with your windows instl cd "


"De kallar sig Brown och menar det"

12
Skriv svar