(Bara spoilers). Bästa slutet i ME 3? Möjlig fortsättning?

Inaktiv
(Bara spoilers). Bästa slutet i ME 3? Möjlig fortsättning?

Om vi förutsätter att sluten är olika bra (är de det?); vilket är det bästa?

Bäst för vem kan man fråga sig. Det bästa för allt liv, oavsett om neuralnätet sitter i en burk eller i en utomjording. Och oavsett om Shepard överlever eller inte. Men organiskt liv måste fortsätta existera. Det borde vara rimliga krav att ställa på "bästa"?

I huvudsak finns alltså tre vägar, men de betyder alla att mass relays förstörs.

Kontroll, Syntes och Förstörelse.

Förstörelse skulle vad jag förstår leda fram till att maktbalansen skiftar mot icke-organiskt liv med tiden enligt spelvärldens förutsättningar, oavsett hur förhållandet ser ut just i spelslutet. Risken är alltså att man får upp en icke-godartad Reaper som utplånar allt organiskt liv även om hotet är avvärjt för Shepard i det korta loppet. En självisk lösning.

Vad talar emot kontrollösningen med en Shepard som fullföljer bästa-agendan? Då skulle han kunna hålla balansen och moderera ifall det syntetiska livet går för långt. Nackdelen är ju eventuellt att han blir slagen förr eller senare, speciellt om han inte uppdaterar i samma takt som övriga (tex genom att inte reapa dem). Den risken finns.

Synteslösningen i gammal hegeliansk anda borde vara den bästa lösningen eftersom den gör slut på motsättningen mellan de olika livsformerna genom att förena dem. Om resultatet antas vara mer livskraftigt än de tidigare versionerna får man så ett bästa-slut på historien om kampen mellan livsformerna.

Vad har Reapergrabben för motiv att erbjuda Shepard alternativ? Varför kan han inte hitta en ny lösning själv? Visst, han inser att det behövs en ny lösning eftersom han inte kan hålla ordning längre, men varför ge Shepard ett val som riskerar självterminering? Handlar det om religiös symbolism som inte är tänkt att förstås (+ Namnet Shepard ringer en klocka i extraslutet) ?

Vart kan serien gå härifrån? (Det är ju en kassako de skulle tappa kosing på att stoppa - profitmotivet lär ju vara drivande?). Vad är gemensamt för sluten, kan sluten konvergera i ett gemensamt slut som händer lite efteråt? Piloten tycks överleva i alla slut, tom i det sämsta finns inget som tyder på motsatsen. EDI kan räknas dit. Sedan bör den intergalaktiska flottan i olika grad vara låst till Jorden i alla slut. Fortsättning - man bygger upp Mass relays igen och någon sätter käppar i hjulet? Fast det rimmar dåligt med extraslutet. Finns överhuvudtaget en save som kan importeras i en uppföljare?

Samtidigt måste man tänka på att antalet olika händelser ökar och förgrenas ju längre spelserien är. Det blir alltså mer och mer innehåll som måste göras med hänsyn till tidigare eventualiteter. Ett nästa ME kanske inte tillåter import, eller åtminstone bara blickar bak till ME 2. Men då är frågan om det inte är värdigare att sluta serien när den är något, än att mjölka ur den till oigenkännlighet.


signatur

Floffe, stolt elitist och besserwisser. Han anser att företaget bör exproprieras då han är oroad över hur man väljer att begränsa yttrandefriheten.

Medlem

Syntes är det bästa valet i mina ögon, Kontroll ger ju Shepard möjlighet att kontrollera Reapers - men inte för hur länge eller att någon annan/annat kan komma och återställa Reapers mål. Förstörelse må visa Shepard vid liv, men avrättar Reapers, Geth och EDI på kuppen. Det är inte heller helt klart ifall Shepard vid Syntes, visst att "huden" mer eller mindre försvinner men resten av kroppen verkar vara intakt.

Men slutet(en?) har minst lika mycket inconsistencies oavsett val, som tex. hur fasen besättningen kan föröka sig med med dem olika raserna ombord och den lilla befolkningen. (Om inte alla blev nymfomaner that is)

Eftersom "Syntes" slutet inte är helt självklar så är det möjligt att BioWare utnyttjar det som fortsättning, men frågan är då vad dom andra sluten är bra för då.


signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Inaktiv

Ryktas om ett DLC som ska heta "The Truth". Många Fans tror att slutet är endast ett slag i Shepards huvud mellan han själv och indoktrinering. Finns en hel del som stödjer detta men tittar du bara på själva sluten...

Control är the Illusive mans val "reaper indoctrinerad"

Syntes är Sarens val i första spelet "reaper indoctrinerad"

Destroy är det enda valet lilla Casper inte tyckte om, samt har det slutet med Shepard som vaknar till liv bland ruiner som ser ut att vara i London. Så när började det fakeade slutet? Troligen när Sheppy blir brutaliserad av reaper lasern, precis framför teleporten.

Shepard ser också Andersson välja destroy "red" och Tim Control "blue". Vilket kontradiktera deras personligheter.

Casper är också något som endast Shepard har vetenskap om, inte the Catalyst. Denna grabb syns i början av spelet men ingen annan märker honom eller hjälper han. Han försvinner när Andersson avbryter Shepard på Jorden och du hör ett reaper skrik precis när det händer.

Enligt codex och böckerna så kan indoktrinering pågå under flera år, offren ser ofta spöken "Casper" eller liknande både i vaket tillstånd & i sömn. "Å Casper är där också"

Ya see the pattern?


signatur

The definition of insanity?

Medlem

Så alltså, avrätta Reapers och låta Geth samt EDI dö på kuppen? (Om inte den infon också är en indoktrinering, för att förhindra Shepard avrätta dem/dom?)


signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Inaktiv

Jag skulle tippa på det ohem, vi hardcore fans hoppas på att allt är blaj efter att Shepard teleporterar sig. Men ställs vi inför samma val igen så är ju destroy det enda logiska slutet om du inte ska följa båda skurkarnas fotspår.

Jag skulle satsa pengar på att det blir ett nytt slut, utan Casper & trefaldiga val. Annars skjuter ju BioWare/EA sig i foten ännu en gång.

Jag hatar att dom troligen släpper det riktiga slutet på DLC om dom inte ska göra uppföljare, men samtidigt överraskad att dom gör något nytt & originellt.


signatur

The definition of insanity?

Inaktiv

Jag trodde, när jag spelade, med kritiken mot slutet i bakhuvudet för en kort stund att han snavade på mållinjen och dog när han föll ihop framför konsolen. Det hade varit ett starkt och trovärdigare men hårdare, kanske mer snopet, slut på en kamp mot alla odds. Det hade varit en ganska minnesvärd scen.

Det är framförallt i amerikansk kultur som hjälten tar sig segrande ur striderna, det är vi vana vid, men tittar man på annan litteratur gäller ofta motsatsen. Hjälten är inte hjälte för att han segrar, utan i det att han tar sig an en till synes omöjlig fiende i en hopplös kamp och stupar, som förväntat, på kuppen. Det handlar mer om anda än resultat och det är förmodligen i helheten man behöver se spelet. Det vore eventuellt inte trovärdigt mot resten av innehållet att kräva ett perfekt avslut.

Det som händer efter att han hissas upp är ganska mystiskt. Den delen passar mer in som drömlik absurdistisk efter-dödensekvens där han av okänd anledning hissas upp till himlen och får ett förbättrat hälsoläge, talar med "gud"/Sankte Per, och får tre lådor att välja mellan och tar det slut han "vill" ha. De måste ha hämtat inspiration från Bibeln på flera punkter i spelserien, med tanke på återuppståndelsen, namnet fåraherde m.m.. Offer borde i det ljuset vara det naturliga avslutet. Frågan är då om de haft hela handlingen uppskissad redan från början.

Shepardsekvensen skulle kunna vara någon form av sista andetag också, men det är sant att inget av sluten utesluter en levande Shepard. Dock, tror jag det är värdigast att terminera honom, istället för att riskera låta det gå på tomgång, behålla universat och några av de långlivade figurerna och köra på med en ny huvudperson.

Bra poäng med indoktrinering. Haken är bara att det är något man måste tro på. Både det ena eller det andra kan vara sant. Men oavsett om grabben ljuger eller inte är det ändå scenarier som skulle kunna vara möjliga, det finns en poäng. Skurkar kan ha rätt även om de är skurkar.


signatur

Floffe, stolt elitist och besserwisser. Han anser att företaget bör exproprieras då han är oroad över hur man väljer att begränsa yttrandefriheten.

1
Skriv svar