IMAX 3D biograf till Sverige nu!!

Medlem
IMAX 3D biograf till Sverige nu!!

Hej på er allesammans,

För ett tag sedan gick jag med i en grupp på Facebook som då hette någonting i stil med "Vi som vill att Cosmonova ska visa Avatar 3D". Tyvärr har vi, sedan gruppens start, lärt oss att Cosmonova inte har någon möjlighet att visa formatet IMAX 3D då det skiljer sig avsevärt från tekniken som används i Cosmonova idag.
Problemet är också att ingen annan biograf i Sverige har möjligheten att visa detta underbara filmformat och därför har nu gruppens namn ändrats till "Vi vill ha en IMAX 3D biograf i Sverige NU!!". Gå gärna dit och läs den information som finns och gå sedan med i gruppen. Ju fler medlemmar vi får, desto större hävarm får vi på våra argument att någon bör starta en IMAX 3D biograf i Sverige också!!!

http://www.facebook.com/group.php?v=wall&a...id=238833612356

MHV // Johan

Medlem

IMAX3d var en mycket positiv upplevelse för min del då jag såg Avatar i Los Angeles förra året.

Det borde marknadsföras som "IMAX: 3D du inte får huvudvärk av!"


1: Intel Xeon W3680 @ 3.3Ghz - 48Gb DDR3 - GTX970 4Gb

Medlem

Efter kontakt med SFs etableringschef, Mats Kullander har vi fått beskedet att de efter två års förhandlingar med IMAX i USA, beslutat sig för att INTE bygga någon IMAX 3D-biograf i Sverige. Argumenten för detta är minst sagt larviga!

Argument 1.
Dukstorleken i förhållande till salong och antal rader skulle innebära allt för stora kostnader. Han sade också att om de kan få 100.000 biobesökare som vill gå på IMAX, 8 till 10 ggr/år, så öppnar de en sån biograf.
Detta skulle innebära fullsatt salong, 4ggr om dagen, året om och minst 548 stolar i salongen. Något som naturligtvis är helt orimligt! Detta är något som omöjligvis kan stämma då det betyder att de behöver få in MINST 160.000.000kr/år för att det ska gå runt - Löjligt!

Argument 2.
Flertal biobesökare börjar känna sig illamående efter ca 1 timme, när för stor del av det visuella fältet täcks. Han berättade att när Cosmonova hade visat Rolling Stones-konserten att de hade fått torka upp många spyor efteråt, pga filmens längd i kombination med dukstorlek.
Detta skulle då innebära att flertalet biobesökare som faktiskt idag besöker de biografer som finns runt om i världen sitter och spyr vid varje föreställning!? Det kan omöjligtvis stämma. Allt man behöver göra om man känner sig illamående är att blunda. Den som inte fattar det har inget där att göra och lär knappast komma tillbaks heller. Att folk sedan spydde på Rolling Stones-konserten kanske har med annat att göra, som t.ex. att någon hade festat lite för friskt innan!?
Jag har varit på flertalet föreställningar på Cosmonova och aldrig har jag varit med om att någon spytt eller att jag själv känt mig ens i närheten av illamående.
Jag tror ett av problemen med illamående för vissa (om det nu ens är ett problem) är den låga bildfrekvensen. I "Filmens och Televisionens Tekniska historia Återberättad av Arild Jägerskogh (DOC)" står följande att läsa:

"1970 presenterades också det imposanta filmformatet Imax i samband med Expo-70 i Osaka, Japan. Formatet visas ibland i en sfäriskt formad biosalong, där projek-tionsduken upptar större delen av åskådarens synfält. Diametern hos det klot- segment som utgör bildytan kan vara upp till 30 meter. Då får filmformatet heta Ominmax. Mera vanligt är att duken är plan, vilket ger bättre teknisk kvalitet, i synnerhet vid 3D-visning. Systemet är alltså utvecklat för att också kunna visa stereoskopisk film, 3D. Det har 6-8 ljudkanaler som är lagrade på CD-skivor. Filmen har liggande format och löper med en bildfrekvens på 24 b/s. Filmrutan har formatet 70 x 52 mm. Systemet erbjuder ytterligare tekniska möjligheter, som t.ex. ljud på flera språk samtidigt. I Sverige kan man se Omnimax-film på Cosmonova, Naturhistoriska Riksmuseet"

24b/s är alldeles för lite och kan därför, hos många vara anledningen till illamående!

I IMAX 3D visas filmen i 96b/s - 48 bilder för höger och 48 bilder för vänster öga - vilket ju är dubbelt så bra och därför t.o.m skulle kunna tänkas vara mindre upphov till illamående! (Wiki)

Argument 3.
En IMAX salong i Oslo har gått i konkurs.
Det löjligaste argumentet hittills. Som Stefan Loorits skriver i Facebook-gruppen "Vi vill ha en IMAX 3D biograf i Sverige NU!!"

"Känns som om att de tittar i bakspegeln för att se framtiden, eftersom IMAX i övrigt i världen nu går mycket bra."

Kanske det kan sprida lite ljus. Ju fler som går med i vår grupp, desto större ekonomisk hävarm får vi i våra argument om att en IMAX 3D Biograf bör byggas. Varje medlem i gruppen medför ju en sorts garanti för att biografen kommer tjäna pengar på oss medlemmar om den byggs, så kom igen nu. Joina!

Medlem

Stockholm har ju Cosmonova, synd att de inte visar bio där kvällstid och sina naturvetenskapliga filmer dagtid.

1
Skriv svar