Ingefära – mystisk rotmagi från Asien
Första gången vår del av världen stiftade bekantskap med den omtalade asiatiska rotgodbiten ingefära (ginger på engelska) var för mer än 400 år sedan, år 1585 när första importen skedde och därefter har mycket hänt. Idag delas ingefära upp i två olika typer - ung och gammal - där den gamla i färsk form är den du troligtvis kan beskåda i flest butiker runt om i vårt trevliga lilla Sverige.
Ingefära är mytomspunnen, och sägs hjälpa till med allt från att fixa till dina blodvärden, öka din förbränning och bränna bort alla spår av den där förbannade stundande förkylningen. Men vad är egentligen sant?
Det ökar faktiskt din förbränning och värmeproduktion på samma sätt som exempelvis chili, tack vare dess innehåll av capsaicin. Detta är bevisat, om än att det ensamt inte är tillräckligt för att få dig i form inför Beach 2013.
Det verkar även kunna hjälpa matsmältningen, potentiellt skydda mot illamående (bättre än placebo), skydda mot fria radikaler, få gravida kvinnor att rapa (!), skydda mot träningsvärk, potentiellt skydda mot tarmcancer, minska smärta vid artrit, viss hjälp vid diabetes, hjälpa vid viss diarre och verka blodförtunnande samt kolesterolsänkande. Värt att notera är att det är preliminära studier, och förvänta dig bättre studier om dess effekter inom de närmsta åren. Om det blir så bra som det verkar, ja, då förtjänar sanningen att komma fram. Om det inte blir så bra som det verkar, ja, då förtjänar sanningen att komma fram minst lika mycket. Gott om källor och hänvisningar till detta borta på Wikipedia.
Ingefära fungerar i väldigt mycket matlagning, bara ta lite av den färska plantan, skär i små strimlor och stek upp tillsammans med nästan vad som helst. Prova gärna att ha med lite chili och vitlök. En mastig och härlig kombination. Kycklingfiléer skurna i mindre bitar, frästa ihop med det tidigare nämnda är guld värt. Nu blev jag sådär sugen på att laga mat igen...
Annars är den "allmänt känd" som en bra medhjälpare och huskur vid förkylningar. Faktiskt så slukade jag precis en liten kopp med mumsigt ingefärsté. Koka upp lite vatten, riv ner någon "tumme" ingefära, smaksätt med citron och honung och ja, hela känslan när dekokten värmer upp kroppen inifrån får mig att vilja väcka växten än mer till liv. Oberoende av vad forskning säger.
Så gott, så hälsosamt, trots att det är så trendigt.
Skål, gott folk, skål!
Även den lille pepparkaksgubben är känd för sitt ingefärsinnehåll. Du vet, pepparkaksgubbe är gingerbread man på engelska! Kanske, bara kanske, är det därför dessa bruna små gubbar ryktas få såväl stora som små barn att bli lite snällare. Så ingefära kan alltså göra dig varmare, snällare och tunnare. Vad mer kan man begära?
Bildkälla: CutOutAndKeep.