Är det svenska livsmedelsverket något att ha egentligen?

Inaktiv
Är det svenska livsmedelsverket något att ha egentligen?

Eftersom vi väntar barn här hemma så behöver man hålla ett öga öppet för
vad man bör men framför allt inte bör stoppa i sig. Av barnmorskan fick vi råd att använda
det svenska livsmedelsverkets råd.

Men igenom vänner fick vi även råd om sidan äkta vara, samt
Gunnar Lindgrens sida om matfett.

Läser man på Äkta vara samt Gunnar Lindgrens sida, så rekommenderas det inte att använda margarin som livsmedel.
Men läser man på livsmedelsverket så verkar de ha någon anledning att försvara Margarin. De menar på att det är hälsosamt. Trots att de har igenom åren de ständigt fått bevis på bevis på att margarin är ett ganska ohälsosamt livsmedel.

Läser man den första beskrivningen på Margarin på SLV, så låter det inte så illa. Men läser man djupare (på andra sidor än huvudbeskrivningen om margarin) om det så står det att det innehåller Metanol, rester av bensin samt transfetter. Det dåliga om margarin finns att läsa där, men man behöver anstränga sig för att hitta det. Det är sorgligt!

Nästa sak jag inte gillar med livsmedelsverket är detta:
http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=13423

Skrivet av äktavara:

2009. 27 nov 2009.
Livsmedelsverket har försökt stoppa Äkta vara-märkningen i City Gross-butiker. Men miljökontoret i Hässleholm, som skulle utföra ingripandet, följde inte det statliga verkets instruktioner och har nu godkänt användningen av märket.
Den 19 oktober var det premiär för Äkta vara-märket i Bergendahlsgruppens 25 butiker. Syftet med märket, som kontrolleras av föreningen Äkta vara Sverige, är att vägleda de konsumenter som har tröttnat på de många tillsatserna i dagens livsmedel.
En bra idé, tyckte många konsumenter, men däremot inte Livsmedelsverket, som anser att märkningen är vilseledande. Myndigheten, som annars inte är känd för sin snabbhet, gick efter bara en vecka ut och avrådde från användandet av Äkta vara.
Verket nöjde sig dock inte med detta uttalande utan försökte därefter få märkningen stoppad. Tjänstemän på Livsmedelsverket ringde till miljöchefen i Hässleholm, som är den myndighet som har tillsyn över Bergendahlsgruppen eftersom företagets huvudkontor finns i kommunen, och krävde ett ingripande mot Äkta vara-märkningen.

Äkta vara vs. Svenska Livsmedelsverket. 1 - 0

Nästa sak är att trots nya forskningar om margarin visar på att det är ohälsosamt, och
trots att WHO (Världshälsoorganisationen) vill förbjuda härdat fett, samt trots att vår svenska regering kräver att SLV skall utreda mer om matfetter. (Vår regering dissar för övrigt Svenska livsmedelsverket) http://www.kostdoktorn.se/regeringen-dissar-slv/

Trots allt detta, ändrar SLV inte sin ställning om att margarin är det bästa matfettet! De är dessutom emot LCHF, och vill att man skall äta lite fett som möjligt för att leva hälsosamt!

Svenska Regeringen vs. Svenska Livsmedelsverket 1 - 0

Jag tycker det är rent av kasst att det är våran svenska regering som måste piska på livsmedelsverket med regeringsuppdrag för att det skall hända något.

Dessutom står det på Gunnar lindgrens sida om matfett, att livsmedelsverket inte tar hänsyn till att de forskare som de lyssnar på, får sponsring och bidrag ifrån just margarinproducenter!
Vem biter den hand som föder?

Jag är starkt tveksam till det svenska livsmedelsverket, och jag tycker vi borde ta in det Danska då de till skillnad vill förbjuda BPA (Bisfenol A) före det sega EU skall besluta om det.

I Danmark är det nu lag på att producenter måste deklarera om det finns transfetter i maten, plus att det finns en väldigt låg gräns på acceptabel nivå av transfett.

Danska livsmedelsverket vs. Svenska livsmedelsverket 1 - 0


signatur

Ajebaje: I vanlig ordning handlar "debatten" mer om att hävda sig själv än att diskutera frågan.

Medlem

Sluta oroa dig och använd sunt förnuft det är det bästa rådet som går att ge! Vad som är vettig mat begriper de flesta och pratet om att undvika det ena och det andra som man ätit tidigare ger jag inte många korvören för. När ni sen har barn, lyssa på BVC, men lita mer på er egen magkänsla än deras ord. Lycka till.


signatur

Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy its inherent virtue is the equal sharing of misery
"Winston C"

Medlem

Använd allt med måtta så går det nog bra. givetvis är inte margarin tex särskilt farligt för då hade det inte fått användas som livsmedel. Hur många känner du som dött av margarin? Det kanske inte är världens nyttigaste sak men inte heller det farligaste som finns.

Inaktiv
Skrivet av Ajebaje:

Sluta oroa dig och använd sunt förnuft det är det bästa rådet som går att ge! Vad som är vettig mat begriper de flesta och pratet om att undvika det ena och det andra som man ätit tidigare ger jag inte många korvören för. När ni sen har barn, lyssa på BVC, men lita mer på er egen magkänsla än deras ord. Lycka till.

Du har rätt i att jag oroar mig för mycket. jag skall köra på egen magkänsla och försöka undvika margarin/palm olja, men sedan skita i att lägga energi i precis vad enda grej man äter eller inte.

Det är sant som du säger Cordylus, men jag tror det är lite som rökning, man får inte cancer/kol av rökning det första 5-10 åren man brukar det. Utan det byggs på.

Det tog flera årtionden innan rökning blev allmänt erkänt som ohälsosamt.

Idag är det känt att friterad mat, fel olja till woken, samt margarin som är härdat, innehåller transfetter som i rätt mängd, ger sjukdomar på sikt.

Jag håller med om att man kan äta ohälsosamma saker någon gång ibland,
men att använda härdat margarin istället för smör på frukostmackan är jag personligen tveksam till.


signatur

Ajebaje: I vanlig ordning handlar "debatten" mer om att hävda sig själv än att diskutera frågan.

1
Skriv svar