10 år med FZ-nyheter – var det bättre förr?

Medlem
10 år med FZ-nyheter – var det bättre förr?

En spännande diskussion som ibland dyker upp är huruvida saker var bättre förr och vissa tänker si, medan andra tänker så. Jag hade mig en liten funderare och kom fram till att det vore skoj att undersöka detta fenomen lite djupare. Därmed bestämde jag mig för att dyka bakåt i våra arkiv och mysa till det ordentligt.

Mitt tillvägagångssätt var att slumpa en dag i en någorlunda trafikerad månad, då det inte är allt för mycket fokus på ett visst fenomen. Därefter drar jag de tre nyheter som var skrivna sist denna dag och klistrar in nedan, med en sådan där trevlig länk.

Det känns som om spelhösten är relevant, så oktober och november var båda rimliga alternativ. Av någon anledning byter söksystemet dag till samma dag som månaden varje gång man byter år, så därmed blev det denna gång 11 november varje år mellan 2003 och 2012.

Tio år med FZ – 3 nyheter den 11 november 2003-2012

2012:
Soldater straffade på grund av Medal of Honor-medverkan
[info]
EA och Danger Close skröt tidigt om att de greppat tag i sju elitsoldater från Navy SEAL Team Six-förbandet till Medal of Honor: Warfighter-utvecklandet. Nu har de sju informationsgivarna straffats av armén på grund av att de anlitats som konsulter samt delgett otillåten information. Detta var även ett brott mot den oskrivna SEAL-regeln att de inte ska snacka om vad de håller på med.[/info]

En av de sju deltagarna var även med vid räden då Bin Ladin dog. Dock poängteras att det var en större deal att de delgav väldigt träffsäker information om hur de tagit sig an somaliska piratnästen, vilket även speglas i Warfighters enspelarkampanj. Straffet de sju soldaterna fick var en skriftlig tillrättvisning som förhindrar befordran samt halverad lön i två månader.

Vår recensent var inte vidare förtjust i spelet, men flera av er läsare har en helt annan åsikt. Det diskuteras även om försäljnings- och kritikfloppen spelet genomgått kan innebära slutet för serien.

Borderlands 2 till mac om två veckor
[info]Gearbox Softwares september-saga Borderlands 2 är något av en kooperativ dröm. Nu har Aspyr Media röjt att spelet även släpps till mac redan 20 november. Det erbjuds samma pangande som till de andra formaten och redan vid släpp kommer Mechromancer-tillägget och pirat-dlc:t finnas tillgängligt. Släppet sker inledningsvis via Steam och Aspyrs egna GameAgent, men kommer vid ett senare skede även dyka upp via Appstore.[/info]

Systemkraven som Aspyr röjt är som följer:
[info]CPU Processor: Intel Quad Core
CPU Speed: 2.4 GHz
Memory: 4 GB RAM
Video Memory (VRam): 512MB
*Apple original CPU's only, CPU upgrades not supported.
NOTICE: The following video chipsets are unsupported for Borderlands 2:
ATI RADEON HD 2000 series
NVIDIA 8600m
NVIDIA 9400m, 9600m[/info]

Onlinespelandet är gränsöverskridande så till vida att du med mac kommer kunna panga tillsammans med pc-nyttjare, och vice versa.

Hjälp varandra vinna Steam-koder
[info]
Tidigare idag började FZ-medlemmen tibialgn53 ge ut förträffliga Steam-koder i vårt forum. Dessa koder kom från Autumn Seal, en sajt där du har möjlighet att snurra och få tag i rabattkoder på några trevliga titlar. Dessa spel inbegriper Trine och Trine 2 med tillägg från Frozenbyte, Alan Wake Collector's Edition och Alan Wake's American Nightmare från Remedy Entertainment, Rochard från Recoil Games samt Legend of Grimrock från Almost Human.[/info]

Kanske är det här titlar du är sugen på, och då är det bara att snurra på. Du har nämligen tio försök, men var 5-10 minut får du tio nya. Dela med dig till dina FZ-vänner och var glada i det rätt så tunga höstrusket.
Alla koderna slutar gälla 20 november.

2011:
225 000 spelar Skyrim just nu
[info]
Precis tagit en paus från Skyrim-spelandet? I sådana fall är du inte ensam – hela 227 000 pc-lirare sitter i nuvarande stund fastklistrade framför Bethesdas lyckade rollspelsäventyr, att döma av Steam-statistiken.
Skyrim är, föga förvånande, överlägset just idag, och inte ens Call of Duty: Modern Warfare 3 är i närheten.[/info]

The Elder Scrolls V: Skyrim (227 779 spelare)
Call of Duty Modern Warfare 3 (multiplayer, 67 795)
Football Manager 2012 (48 812)
Counter-Strike (47 955)
Team Fortress 2 (43 196)
Counter-Strike: Source (39 871)
Call of Duty Modern Warfare 3 (29 559)
Sid Meier's Civilization V (18 159)
Call of Duty: Modern Warfare 2 (multiplayer, 13 643)
DC Universe Online (10 872)

Vilken ras har du valt i Skyrim? Vilka skills är bäst? Finns det verkligen en mjödhatt med +5 i ölhävning gömd i det där mystiska slottet? Om detta och mycket mer kan du diskutera med de andra FZ-läsarna i den officiella Skyrim-tråden.

Köp Rayman: Origins – stöd Beyond Good & Evil 2
[info]
Är du en Beyond Good & Evil-älskare som desperat trånar efter den beryktade uppföljaren? I sådana fall ska du kanske se till att "stödköpa" Michel Ancels Rayman: Origins – åtminstone om man ska gå efter det senaste Ubisoft-uttalandet.[/info]

– Rayman är [Michel] Ancels ursprungsskapelse och om alla personer som älskar Beyond Good & Evil förstår att Ancel är mer än en "one-trick pony" – och Rayman: Origins gör bra ifrån sig – så ger det honom mer utrymme till andra möjligheter eftersom han behöver bygga upp sin studio. Just som Beyond Good & Evil hade en udda stil men innehöll gameplay för vuxna så [kommer] Rayman: Origins attrahera mer än bara yngre spelare, säger Ubisoft-anställde Tony Key.

Dolt budskap: "KÖP RAYMAN ORIGINS OM DU VILL SE BG&E 2, 'MMKAY?"

Rayman-liret släpps den 25 november till Wii, Xbox 360 och Playstation 3. Räkna med att FZ:s man i fransos-land levererar en grym recension innan du hinner stava till "sacrebleu".

Saint's Rows dildo-vapen censureras i Japan
[info]Den 15 november släpps psykbrytet Saints Row: The Third i Europa, och europeiska gamers får bland annat njuta av en gigantisk jättedildo. Det kontroversiella "vapnet" passerar däremot inte den japanska censuren, som förbjuder avbildande av könsdelar.[/info]

En demonstration av zombie-dödaren Penetrator ser du här:

Den version av jättedildon som Japan får ser istället ut som till vänster i rubrikbilden. Den påminner snarare om en ljussabel, eller?

2010:
Shogun 2: Total War i mars
[info]Creative Assembly har god smak. Jag fyller år i mars. Lillspik fyller år i mars. Shogun 2: Total War kunde därför inte få en bättre släppmånad. Dag 15 ska du ringa in om du gillar att ta över världen ur ett fågelperspektiv iklädd sidenrock och med ett överdrivet rakblad till svärd. Så länge kan du frossa i film och bild i våra eminenta arkiv![/info]

Första filmen från L.A. Noire
[info]Vid sidan av Red Dead Redemption, Max Payne 3 och GTA-serien har Rockstar Games under de senaste två åren eller så filat på en betydligt mer anonym titel kallad L.A. Noire. Idag är utvecklarna äntligen redo att visa upp den.[/info]

Filmen avslöjar inte så mycket som vi inte redan vet (och det är inte mycket), men vissa iakttagelser går dock att göra. Rockstar Games ser ut att ha lagt särskilt mycket jobb på ansiktsrörelser och miner i sin nya polisthriller, varför det även är lite förvånande att somliga karaktärer ser ut som skräp, rent ut sagt. Vi håller tummarna för att det inte blir en deal breaker när det väl beger sig. Vidare verkar storyn lika härligt dramatisk som vi hoppats, releasedatumet har smalnat till våren 2011 och... tja, det är inte illa för att vara en novembertorsdag. Så utan vidare fördröjning: ridå upp och entré för L.A. Noire!

"Black Ops stimulerar amerikanska sociopater"
[info]Call of Duty-seriens förmåga att röra upp känslor håller i sig. En sekvens i nysläppta Black Ops där amerikanska soldater försöker mörda den mångårige ledaren Fidel Castro har fått kubanska medier att - just det! - se rött. Den statskontrollerade nyhetssajten Cubadebate skräder inte orden:[/info]

"Det här spelet är dubbelt perverst. Å ena sidan glorifierar det de över 600 olagliga lönnmordsförsök den amerikanska regeringen planerade mot den kubanska ledaren, å andra sidan stimulerar det sociopatiska attityder hos nordamerikanska barn och ungdomar."

Sajten skriver vidare att våldsamma spel tidigare visat sig kunna leda till tragedi och menar att GTA: San Andreas fick en tonåring att mörda tre män (varav två poliser) i Alabama för fyra år sedan. Riktigheten i det påståendet avstår vi från att kommentera. Däremot är det tämligen välkänt att Castro utsatts för otaliga mordförsök genom åren. Men eftersom den i dag 84-årige revolutionären pensionerade sig för ett par år sedan undgick han att avlida på sin post.

Fler spel som rört upp känslor:
En tidig scen inledande scen i årsgamla Call of Duty: Modern Warfare 2 satte spelaren i rollen som terrorist under en pågående massaker på civila på en flygplats i Moskva. Sekvensen togs bort i vissa länders versioner av spelet.

Det månadsgamla Medal of Honor utspelas i nutida Afghanistan och i flerspelarläget krigar talibaner mot västerländska soldater. Höga politiker från Storbritannien, Danmark och Kanada har kritiserat spelet.

2009:
Användarskapat material till Tropico 3 på 360
[info]Kalypso Media meddelar idag att Tropico 3 till 360 som släpps nu på fredag kommer erbjuda användarskapat innehåll som DLC. Vilket även är första gången det inträffar på konsolen. Det vill säga att det specifika användare har skapat till pc-upplagan kan tänkas nå 360-varianten. Exakt vad som kommer släppas, eller till vilket pris är i nuläget okänt. Till själva konsolvarianten ingår även en nivå- och en uppdrags-editor, men även ett nytt utmaningsläge och möjligheten att skapa din egna "El Presidente"-avatar.[/info]

Förhoppningsvis släpps inget som konsolen inte kan hantera... Nåväl, vi har även fått tag på en sextett nya bilder på 360-upplagan av Tropico 3, så låt det varma vädret värma din kyliga höstknopp.

Överbelastade PS3-servrar i Modern Warfare 2
[info]Det är få av er som missat att Modern Warfare 2 finns ute. Om du införskaffat PS3-utgåvan har du säkerligen märkt av att det helt enkelt inte går att spela i flerspelarläget just nu. Alls. Från början rapporterades att det var problem med enspelar-Trophies, vilket tidigare idag fixades till med en uppdatering. Problemen eskalerade när den släpptes, och därefter gick det inte längre att möta andra spelare online. Robert Bowling har via twitter (fourzerotwo) meddelat att problemen inte har något med enspelaruppdateringen att göra och att det helt enkelt rör sig om överbelastning.[/info]

Anledningen att 360-versionen inte berörts av samma problem är att Microsoft sköter de servrarna själva, medan Playstation Network-ditot uppehålls av en tredjepartsaktör - Demonware. Så Infinity Ward och Demonware arbetar för fullt, och en uppdatering för att möjliggöra gruppinviter väntas ut på fredag.

Uppdatering: Servrarna sätts successivt igång, och det går nu att spela igen. Grattis PS3-ianer!

Funcom vill locka tillbaka Age of Conan-spelare
[info]Om du var en av dem som en gång i tiden brukat ett Age of Conan-konto bjuds nu på incitament från Funcom för att komma tillbaka. Detta för att ge dig en inblick i hur mycket som egentligen förändrats. Till att börja med får du som före detta spelare två veckors fri speltid när du drar igång igen. Under dessa två veckor får återkommande spelare tillgodogöra sig dubbel erfarenhetsinsamling. Det vill säga, spöa upp en gris istället för två. Därutöver kommer spelare som fortsätter spela få tillgång till andra godbitar.[/info]

Betala för en månad - Få 7 dagars extra speltid utan ytterligare kostnad.
Betala för tre månader - Bli garanterad en plats i The Secret Worlds öppna beta.
Betala för sex månader - Erhåll en nivå 40-hjälm som ger 10 procent extra erfarenhet.
Betala för tolv månader - Få expansionen Rise of the Godslayer utan extra kostnad.

Detta erbjudande kommer bara gälla under en begränsad tidsperiod (hur länge är okänt). The Secret World-betabonusen kommer även ge dig tillgång till de senare stadierna i den stängda betan. För dig som redan spelar så kan du om du skrivit upp dig tidigast i oktober tillgodose dig abonnemangsbonusarna. Om du skulle vara helt ny, men vill prova på, så får du också kärlek om du abonnerar.

2008:
Richard Garriott lämnar NCsoft
[info]Richard "Lord British" Garriott, legenden bakom Ultima-spelen och Tabula Rasa, skriver i ett öppet brev till Tabula Rasa-communityt att han efter sin hemkomst från rymden (!) - han lär ha betalat 30 miljoner dollar för att bli historiens sjunde rymdturist - fått nya intressen och därför valt att lämna NCsoft. Vad det är för intressen rymdfärden sporrat förtäljer inte brevet.[/info]

150 000 anmälda till Jumpgate Evolution-betan
[info]et är inte utan en stor dos stolthet som Codemasters har släppt ett pressmeddelande där de berättar att över 150 000 personer har anmält sig för betatestet av Jumpgate: Evolution. Spelet är studion Netdevils andra försök att utveckla ett rymd-MMO som kan konkurrera med Islands stolthet EVE Online. Om det lyckas eller inte får vi reda på någon gång under 2009, men om du vill pröva på det tidigare kan du alltid anmäla dig på samma sätt som de andra betatestarna - då får du lira det "snart".[/info]

Premiärtrailer från My Horse and Me 2
[info]När vi visar en debuttrailer brukar det innebära att vi åtminstone har ett par månaders väntan kvar innan spelet släpps. Därför känns det en smula underligt att Atari inte har publicerat den första filmen från My Horse and Me 2 förrän nu, både Xbox 360- och Wii-versionen är ju ute sedan vecka tillbaka. Det heter ju dock bättre sent än aldrig och då PC- och Playstation 2-varianterna fortfarande väntar på sin lansering är det säkert både en och annan som kan finna premiärfilmen intressant.[/info]

2007:
Nyhetssammanfattning vecka 45
[info]
En summering av den gångna veckan på FZ skvallrar om intensiv aktivitet - nio artiklar har publicerats. Inte så illa pinkat tycker vi, men det har hänt en del annat i spelvärlden också. Ett gäng patchar och (ovanligt få) demoversioner har släppts, liksom den obligatoriska klasen filmer.[/info]

Artiklar
MotoGP '07
Obscure II
Sam & Max: Ice Station Santa
Kingdom Under Fire: Circle of Doom (förtitt)
Call of Duty 4
Clive Barker's Jericho
Hellgate: London
The Simpsons Game
TimeShift

Filer
[n=22573]
[n=22592]
[n=22593]
[n=22572]
[n=22565]

Filmer
[n=22537]
[n=22551]
[n=22579]

Slår The Simpsons Game förebilden?
[info]The Simpsons, en av västvärldens mest kända tv-serier, har givetvis blivit spel - det känns på något sätt förutbestämt att popularitet föder speltolkningar. Några spelhistoriska mästerverk har Springfield-familjen dock inte lyckats leverera, men försnacket kring The Simpsons Game antydde att EA faktiskt var något anständigt på spåren, kanske till och med något riktigt bra. Sant eller falskt - läs omdömet i vår Xbox 360-recension.[/info]

Xbox 360 sålde bättre än PS3 i Japan
[info]Xbox 360 må gå hem i stugorna i vår del av världen, men i Nintendos och Sonys hemland Japan har Microsofts maskin haft vissa problem att nå framgång. Förra veckan sågs emellertid ett trendbrott - 360:n sålde mer än Playstation 3. Bidragande orsaker tros vara arkadflygspelet Ace Combat 6 och Halo 3, samt en prissänking nyligen. Men bäst av de stationära konsolerna säljer Nintendo Wii.[/info]

Uppgifterna kommer från Media Create och gäller veckan som slutade den 4 november.

2006:
Testa Lost Planet i multiplayer 23 november
[info]
Efter en längre tid av spekulationer ser alla gissningar ut att vara till ända - japanska Capcom släpper den tidigare utlovade och multiplayerförsedda demoversionen av mechapangaren Lost Planet: Extreme Condition torsdag 23 november via Xbox Live. Enligt uppgifter från spelsajten Xboxyde skall 16 spelare kunna panga loss på en karta i ett av fyra olika spellägen - deathmatch, team deathmatch, "Post Grab" samt "Fugitive". Det fulla spelet väntas släppas till försäljning för Xbox 360 fredag 12 januari nästa år.[/info]

CCP och White Wolf går samman
[info]De isländska utvecklarna CCP Games, ansvariga för det ständigt växande rymdnätrollspelet EVE Online, har slagit sig samman med White Wolf, ett företag som står bakom en rad roll- och strategispel för offlinebruk. Sammanslagningen innebär enligt de båda företagen att de kommer dra nytta av den andres kunnande, vilket förhoppningsvis resulterar i habila rollspel för både datorspelare och mer verklighetsnära fantasiövningar.[/info]

X3 Reunion ompysslat
[info]Rymdliret X³: Reunion har fått en omgång i uppdateringshangaren och kommer ut med en mängd nya godsaker. Bland annat ingår nya uppdrag, rymdskepp, vapen och sektorer, och som kronan på verket tas cd/dvd-kontrollen bort (du kan alltså starta spelet utan att ha skivan isatt). Om du köpt spelet via Steam hämtas uppdateringen i vanlig ordning den vägen istället.[/info]

2005:
Se användarfilmer från The Movies
[info]Lionheads nysläppta filmstudiosimulator The Movies ger möjligheten att leka Bergman, Kubrick, Boll eller vilken favoritregissör man nu har. En fin finess är att filmerna kan laddas upp på spelets hemsida och därmed bli offentligt tillgängiga. Redan nu finns ett imponerande antal att tillgå, så glid över och se om du hittar någon potentiell guldpalmsvinnare.[/info]

ATI Catalyst 5.11 släppta
[info]Månadens uppdaterade drivrutinspaket till ATI Radeon-grafikkort är släppt. Nytt i Catalyst 5.11 är stöd för så kallat "Adaptive Anti-Aliasing" för kort av modellerna X1800/X1300, prestandahöjningar i OpenGL-spel (Quake 3 Arena, Quake 4, Enemy Territory) och buggfixar för en lång rad titlar. En länk till listan med samtliga nyheter hittas på nedladdningssidan.[/info]

Path of Neo-hemsida och recension
[info]GameSpot har de senaste dagarna duckat för kulor och avfyrat trotsiga kommentarer som Neo i The Matrix: Path of Neo från Shiny Entertainment. Nu kommer det slutgiltiga utlåtandet i form av en tvåsidig text som manifisteras i ett övergripande betyg - kort och gott en recension. Som om inte det vore nog för att rivstarta helgen har spelets officiella hemsida öppnats.[/info]

2004:
Evil Genius uppdaterat
[info]En första uppdatering av kriminalitetsstrategin Evil Genius är släppt. Den dryga 3 MB tunga patchen bär beteckningen 1.01 och sugs hem från VU Games, där du också hittar en ändringslista.[/info]

Takeda 2 i görningen
[info]Storslagna sammandrabbningar förlagda till det feodala Japan är vad som bjuds i Takeda 2, ett realtidsstrategispel som utvecklas av Magitech. På den nykläckta hemsidan återfinns imponerande bilder och information om innehållet. Ett utdrag:[/info]

"Takeda 2 puts the player in the role of Daimyo, a feudal lord fighting for the title of Shogun, supreme military commander. On the world map, players must gauge their strength as they maneuver armies and expand their territory every turn. In battle mode, the focus is on realistic battle strategy for real-time army to army action."

CoD: United Offensive för Mac färdigt
[info]Macintosh-flavören av Call of Duty-tillägget United Offensive är färdigt, meddelar Aspyr. Expansionspaketet når butik den 22 november, men redan nu kan man lägga in en förhandsbeställning om man så önkskar.[/info]

2003:
Patch till 3DMark03
[info]Hos Futuremark meddelas att deras prestandamätarprogram 3DMark03 fått en uppdatering. Patchen sägs säkerställa korrekta resultat för olika hårdvara, vilket får ses som en konsekvens av den debatt om optimerade drivrutiner som pågått ett tag.[/info]

Bredbandsbolaget ökar farten
[info]Bredbandsbolaget tar nu till den verkliga storsgläggan i tävlingen om vem som kan erbjuda snabbaste bredbandsuppkopplingen. Från och med nästa år kommer bolaget att erbjuda 100 megabit till sina privatkunder som ansluter sig via Ethernet, jämfört med 10 mb idag.[/info]

- Efterfrågan ökar för snabbare tjänster. När vi får tillräckligt många intresserade kunder kan vi köra igång, säger Peder Ramel till Internet World.

Låter ju trevligt för alla filmälskare där ute med B2-snabel i huset.

Nya SilentHeroes-bilder
[info]Från och med 1994 års OS i Lillehammer har norrmännen kammat hem obehagligt många idrottsliga triumfer jämfört med Sverige. Möjligen blir SilentHeroes det som återupprättar den nationella självkänslan. Denna Battlefield 1942-mod kommer, när den släpps, ställa svenska och norska trupper mot varandra i välbekanta nordiska miljöer. På moddens hemsida hittas ett gäng nytagna skärmdumpar som visar hur siktet på olika vapen ser ut.[/info]

Kommentarer:
Oj, det var spännande att gå tillbaka i tidsmaskinen och se vad som en gång formulerats på denna trevliga sajt. Jag lägger märke till att texterna "way back then" överlag var mycket kortare, av en mängd mer eller mindre relevanta anledningar.

Själv dök jag in på FZ tidigt år 2009, medan Sebastian tog sig hit några månader innan mig.

Det vore toppen om några av er provade sig på samma sak. Varför inte jämföra recensioner från en viss genre mellan åren, eller under en viss tidsperiod? Kanske nyheter under sommaren, när det är ett annat nyhetsflöde och andra prioriteringar som hägrar? Nyheter om en viss genre?

Ta dig till vårt artikelsök och författa ett roligt och intressant inlägg. Tidsresor är spännande för att se vart man kom ifrån, och vart man vill vandra!

#blogg

10 år med FZ-nyheter – var det bättre förr?

Ska definitivt gå igenom arkivet en dag, precis som du gjort, kul att se vad man kan hitta.

(Inte bara spännande utan farligt! Och inslag av Romans och äventyr!)


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Kul, det var en liten tidsresa.

Jag minns när "Path Of Neo" - släpptes, vilken kalkon, man hade hoppats på något bättre.


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Skägg.
10 Chambers

Kul initiativ! Vissa gamla recensioner är... sådär. Fast vissa går säkert igång på "objektiviteten" med rubriker som "grafik", "ljud" och "slutord".


signatur

Blir helt snurrig av arkivet.... Gick vilse gång på gång bland hyllor och lådor som skulle skrämt iväg Indiana Jones.
Om det inte vore för en trevlig typ som heter Hasse som dök upp och visade vägen ut så skulle jag aldrig ha klarat mig ut.

Nu ska jag skriva en bok om det jag sett. de saker jag sett, de saker..saker..ljuset..aldrig, ingen får veta..vad som gömmer sig bland arkivets mörka hörn, den hade tvåhundra ögon, jag vet det, jag, jag räknade dem...


signatur

"Satire is meant to ridicule power. If you are laughing at people who are hurting, it's not satire, it's bullying." - Terry Pratchett

Medlem

Det borde bli mer djupdykningar. Kanske djupare i spelpressen från förr? Tidiga PCG-jämförelser med betyg och så, om inflationen är så stark som ibland påstås och sånt. Ah, du spännande arkiverade värld.

TiT: Jag förstår att du kommer få svårt att sova ett tag, men se det från den ljusa sidan. Ingen sömn, mer tid att besöka arkivet


signatur

By deciding what is right you ultimately end up blind.

1
Skriv svar