Arnroths krönika – En digital loser

Robot
Arnroths krönika – En digital loser

Återspeglar våra digitala alter egon i spel hur vi egentligen är som personer och kan vi använda den insikten för att bli bättre människor?

#world-of-warcraft, #the-elder-scrolls-v-skyrim, #far-cry-3


Medlem
Arnroths krönika – En digital loser

Hehe underbar morgonläsning

Medlem

Intressanta tankegångar. Jag undrar bara om boken baseras på författarens egna observationer och spekulationer eller om han drar in vedertagna teorier o dyl?

Sen måste jag påpeka att looser betyder lösare. Du är nog ute efter loser. Mycket vanligt misstag, även bland folk som har engelska som modersmål.

Medlem

Nu fick man sig en riktig tankeställare

Medlem

God morgon.

Denna artikel är den bättre jag läst på länge hos FZ!

Det du skriver i artikeln om hur vi beter oss och avspeglar oss själva i spel stämmer verkligen bra. Inte för att jag direkt tänkt på detta tidigare men snarare velat projicera en bättre eller ideal bild av mig själv i spel som t.ex. Elder Scrolls.
Att vara hjälten och att göra ALLT rätt men i slutändan gör jag saker både för mig själv och min karaktär.. Inte direkt hjältemodigt men det är ju jag mot "världen" och skall jag bära allt detta öde på mina axlar vill jag också ha roligt på vägen..

Precis som i livet. Vi alla har säkert en bild av oss själva som vi önskar andra skall se men oftast är det tyvärr inte så.

Men åter igen intressant när jag kan komma på mig själv med att reta mig på en polare som jag spelar med för att han är självisk och girig. Och ställer jag mig frågan: är han likadan IRL? Ja, det är han.. Snacka om ett H(AHA) ögonblick.

Inte för att detta löser all världens problem eller att alla går att dömas efter hur de beter sig i spel men roligt var det nu på morgonen att läsa detta och känna igen sig samtidigt som jag kanske kan gnissla tänderna lite mindre i fortsättningen då jag vet att han (polaren) bara är sig själv..

Jag bugar och tackar, Herr Arnroth, för en enanstående och intressant artikel!

P.S. Döm nu inte min polare, han har en hel del andra bra egenskaper också!

P.P.S Jag kanske till och med skall börja titta på SVT igen D.S.


Riktiga män dansar inte, de har råd att stå i baren..

Medlem

Stavfel i rubriken, bara ett o i "loser".

Intressant avslut på artikeln, tröttsamt med folk som använder online-livet som någon sorts utlopp för uppdämd frustration. Tror det kan ha att göra med att somliga undermedvetet har svårt att förstå att det fortfarande är andra människor man interagerar med när det sker över nätet och därför passar på att vräka ur sig all möjlig skit.

Dessa typer verkar tro att sådant beteende är mer ok på nätet eftersom "ingen bryr sig där", och tyvärr får dom ju på ett sätt rätt eftersom svinigt beteende online sällan får några konsekvenser IRL. (för svinet, ingen skillnad för den utsatte)

Om det är så att nätet "visar folks sanna ansikte" eller om det helt enkelt beror på oförstånd är svårt att spekulera i.

Medlem

Mycket bra krönika.

Spel är intressanta på det sättet då man inte passivt deltar i händelseförlopp utan aktivt är med och formar händelserna genom sitt alter-ego.

Intressantare blir det i MMO's då man dessutom interagerar med andra människor på ett sätt som kan likna en förenklad version av interaktionerna i verkliga livet.

Finns nog mycket forskning att hämta på den fronten så fort folk kan acceptera det som det intressanta fenomen det är.


[size="9"]CONCORD Notice: Don't drink and fly. Drunken jumping can result in loss of ship through "navigational error".[/size]

Medlem

Det är väl här rpg kommer in, det är som skådespeleri, vissa är bättre på det än andra, men väljer man rollen själv lär den alltid ha en grund i spelarens personlighet. Intressant läsning. Angående att koppla ihop en person irl med dennes alter ego online så är det nog inget konstigt, det är ju personen som styr alter egot och bestämmer handlingarna. "varför lootade du kistan igår, när du inte kan använda grejerna? -" Det var inte jag, utan mitt alter ego".

Medlem

Vill inte vara 'that guy' men den här artikeln skulle behöva renskrivas. Första stavfelet kommer redan i rubriken.

Medlem

Mycket intressant läsning! Tror absolut detta stämmer mycket bra med verkligheten, folk som beter illa i spel beter sig oftast ganska otrevligt IRL också. Humöret förändras absolut inte.

Medlem

Det är få RPG:er som har fått till det där med att vara ond och god rätt. Försökte nyligen köra som ond när jag spelade igenom Baldur's Gate Enhanced Edition. Det var bara de goda svarsalternativen som lät en gå vidare i dialogen. Sa man något taskigt så sade npc:erna endast hejdå eller började attackera en. Oavsett så gick man utan quest och experience. I andra spel, som Mass Effect och Bioshock är ond och god praktiskt taget likvärdiga. Ond borde vara den lätta vägen, så man måste stå emot lockelsen och ta den långa vägen för att förbli god. Vill minnas att Fallout 1 och 2 skötte det här med ond och god ganska bra. I trean var det däremot lika jobbigt att spränga Megaton som att rädda det t.ex.

Sen, ett spel som man verkligen lär känna sig själv med är så klart The Walking Dead.

Medlem

Visst kan man dra paralleller till hur en person är i verkligheten efter hur denne uppträder i spel som till exempel WoW men det behöver inte betyda att någon som beter sig som ett svin verkligen är det. Det är ju hela vitsen med rollspel, man spelar oftast en roll som är annorlunda mot ens riktiga liv och det är ju liksom oftast det man är ute efter. I spelens värld kan man vara den man vill just för stunden. Det som gör att jag tilltalas att spela en roll som går emot min egna moral är att det blir ett väldigt annorlunda spel tack vare det. I ett RPG så innebär det oftast stora konsekvenser att helt gå bärsärk på en stad utan någon som helst pardon (som i Fallout 1) och detta gör att man får ändra sättet att spela på och ens upplevelse ändras tack vare detta.

Det finns dock spel jag håller mig ifrån och ett spel som inte verkar vara något jag skulle gilla är Manhunt och även Postal 2 (som jag testade när det var nytt och som ju oftast nämns i media då våldsspels debatten är igång). Spel som endast verkar gå ut på en sak, att döda så många man kan på så många vidriga sätt man kan. Där är det utan någon som helst tvekan min egna personlighet som sätter stopp.

Sedan har vi spel som Spec Ops: The Line, ett spel som verkar vara väldigt annorlunda alla andra spel i samma genrer. Som jag förstått det är detta spel en bra skildring av vad krig kan innebära men jag har inte spelat det så jag vet inte om denna uppfattning är korrekt. Hur som helst så verkar det vara ett intressant spel som jag nog kommer införskaffa och spela när tid finnes. Anledningen till att jag nämner detta är att ens upplevelse i allra högsta grad verkar bero på vem man är som person, jag skulle nog inte tycka spelet var kul på samma sätt som andra liknande spel, inte baserat på det jag hört om vad som sker senare i spelet.

Så visst ligger det mycket i att man oftast väljer en roll som motsvarar ens egna personlighet men det behöver som sagt var inte alls vara så.

Medlem

Kul att Thomas inte är en gäst längre! Krönikorna är det mest läsvärda materialet på FZ för tillfället tycker jag. Mer Arnroth åt folket!

Medlem

Klockren artikel, mycket tanke bakom. Danke!

Testpilot

Tycker det stämmer jäkla bra , särskilt i MMO spel där man lägger ner många timmar.
I sådana spel har folk svårt att hålla sig till en roll som de normalt inte har i verkligheten , det lyser igenom ganska snart hur en person fungerar efter dagar/veckors spelande med folk.

Medlem

Haha, ja, vad säger det om alla killar som spelar tjejer? Upp-dämda homoerotiska känslor?

Gissar på att alla som känner sig träffade kommer att protestera högljutt dock. Tihi.

Medlem

Håller med i mångt och mycket om de här tankarna. Jag tror att mycket som sker på internet ö.h.t är ofiltrerade åsikter direkt från hjärnan som inte behöver modereras av t.ex. moraltänkande eller allmänt förnuft eftersom man inte står exakt framför personerna man diskuterar med.

Tror det bästa man kan göra som internet ser ut nu är att lära sig läsa selektivt. Kanske kan det hjälpa en att bli bättre på källkritik i allmänhet också? Det vore ett plus! Däremot är det litet konstigt att jag hellre ser att det ser ut som idag, än att vi alla ska ha någon slags ID-bricka alltid synlig för att använda internet, så att man alltid står för sin åsikt med namnundertckning också.

Jag antar att det är för att man där inne i skallen har en sorts längtan efter att ha någonstans där man bara kan luta sig tillbaks och koppla ifrån en stund. Men det är ju synd att vissa gör det på ett tråkigt sätt.

För övrigt så har jag exakt samma problem med att spela ond. Det går liksom bara inte i längden. Jag skulle faktiskt vara intresserad av att se hur bra svenskar var på att spela ond gentemot andra - hur påverkar jantelagen oss, svänger det åt endera hållet eller är vi lika?

Medlem

Kul att fundera på.

Skrivet av Securion:

Haha, ja, vad säger det om alla killar som spelar tjejer? Upp-dämda homoerotiska känslor?

Gissar på att alla som känner sig träffade kommer att protestera högljutt dock. Tihi.

Eller så säger dit behov att skriva något sådant något om dig själv.

Medlem

Bra artikel, mer sånt ^^

Medlem
Skrivet av Securion:

Haha, ja, vad säger det om alla killar som spelar tjejer? Upp-dämda homoerotiska känslor?

Gissar på att alla som känner sig träffade kommer att protestera högljutt dock. Tihi.

Hur kan du läsa ut det av att någon spelar som en tjej? Varför skulle en homosexuell vilja spela som en tjej? Möjligtvis en transexuell då i så fall...

Medlem

Finns vissa som påstår att homosexualitet existerar pga rädsla mot d motsatta könet.

Medlem
Skrivet av Securion:

Haha, ja, vad säger det om alla killar som spelar tjejer? Upp-dämda homoerotiska känslor?

Gissar på att alla som känner sig träffade kommer att protestera högljutt dock. Tihi.

Roligare när man sitter i flera timmar att få titta på en tjej istället för en kille?

Medlem
Skrivet av Sjobom:

Kul att Thomas inte är en gäst längre! Krönikorna är det mest läsvärda materialet på FZ för tillfället tycker jag. Mer Arnroth åt folket!

hell Arnroth ! hell !


Now you're playing with power... NOW YOURE PLAYING WITH FUCKING SHIT, YOURE BETTER OFF FUCKING SHIT THAN FUCKING WITH THIS FUCKED UP SHIT

Medlem
Skrivet av Securion:

Haha, ja, vad säger det om alla killar som spelar tjejer? Upp-dämda homoerotiska känslor?

Gissar på att alla som känner sig träffade kommer att protestera högljutt dock. Tihi.

Ja du, väldigt djupt resonerat där.

Men om det nu finns några "upp-dämda" (fniss) homoerotiska känslor bland gamers som kan extrapoleras från vad sagd gamer valt för attribut på sin karaktär så måste det snarare vara killar som väljer att spela en karaktär av det manliga könet.

Vad jag menar med det är att killar som endast spelar manliga karaktärer i spel väljer ju (medvetet eller omedvetet) att sitta och titta på sitt alter-egos pojkrumpa.

Jag föredrar att titta på en väl svarvad kvinnlig bakdel de otaliga timmar jag spenderar bakom en karaktär i en virituel värld. Jag förstår inte hur du får det till att jag har förtryckta homosexuella känslor.

Ta dig snarare en funderar över varför du föredrar att ha en pojkrumpa i förgrunden... Dvs om du nu är man och inte en kvinna i verkligheten.


[size="9"]CONCORD Notice: Don't drink and fly. Drunken jumping can result in loss of ship through "navigational error".[/size]

Medlem
Skrivet av Mellanare:
Skrivet av Securion:

Haha, ja, vad säger det om alla killar som spelar tjejer? Upp-dämda homoerotiska känslor?

Gissar på att alla som känner sig träffade kommer att protestera högljutt dock. Tihi.

Ja du, väldigt djupt resonerat där.

Men om det nu finns några "upp-dämda" (fniss) homoerotiska känslor bland gamers som kan extrapoleras från vad sagd gamer valt för attribut på sin karaktär så måste det snarare vara killar som väljer att spela en karaktär av det manliga könet.

Så om man som man lättare identifierar sig med en manlig karaktär så är man smygbög menar du?

Citat:

Vad jag menar med det är att killar som endast spelar manliga karaktärer i spel väljer ju (medvetet eller omedvetet) att sitta och titta på sitt alter-egos pojkrumpa.

Varför sitter du och tittar på mannens rumpa?
Spela spelet istället?

Citat:

Jag föredrar att titta på en väl svarvad kvinnlig bakdel de otaliga timmar jag spenderar bakom en karaktär i en virituel värld. Jag förstår inte hur du får det till att jag har förtryckta homosexuella känslor.

Säkert är ju att det är sexuella känslor, eftersom du erkänner att du spenderar timmar på att stirra på hennes bakdel.

Och eftersom du verkar ha lättare att identifiera med henne än med en man så... ja, vad ska man dra för slutsatser egentligen?

Citat:

Ta dig snarare en funderar över varför du föredrar att ha en pojkrumpa i förgrunden... Dvs om du nu är man och inte en kvinna i verkligheten.

Jag sitter inte som du och stirrar på rumporna i timmar. Jag spelar spelet istället. Helst med en figur jag kan identifiera mig själv med på något plan. Ivf om det finns en valmöjlighet.

Medlem

Online skulle jag nog säga att jag är den hjälpsamma kamraten, dock så har det inte alltid varit så...

Medlem
Skrivet av Securion:
Skrivet av Mellanare:
Skrivet av Securion:

Haha, ja, vad säger det om alla killar som spelar tjejer? Upp-dämda homoerotiska känslor?

Gissar på att alla som känner sig träffade kommer att protestera högljutt dock. Tihi.

Ja du, väldigt djupt resonerat där.

Men om det nu finns några "upp-dämda" (fniss) homoerotiska känslor bland gamers som kan extrapoleras från vad sagd gamer valt för attribut på sin karaktär så måste det snarare vara killar som väljer att spela en karaktär av det manliga könet.

Så om man som man lättare identifierar sig med en manlig karaktär så är man smygbög menar du?

Citat:

Vad jag menar med det är att killar som endast spelar manliga karaktärer i spel väljer ju (medvetet eller omedvetet) att sitta och titta på sitt alter-egos pojkrumpa.

Varför sitter du och tittar på mannens rumpa?
Spela spelet istället?

Citat:

Jag föredrar att titta på en väl svarvad kvinnlig bakdel de otaliga timmar jag spenderar bakom en karaktär i en virituel värld. Jag förstår inte hur du får det till att jag har förtryckta homosexuella känslor.

Säkert är ju att det är sexuella känslor, eftersom du erkänner att du spenderar timmar på att stirra på hennes bakdel.

Och eftersom du verkar ha lättare att identifiera med henne än med en man så... ja, vad ska man dra för slutsatser egentligen?

Citat:

Ta dig snarare en funderar över varför du föredrar att ha en pojkrumpa i förgrunden... Dvs om du nu är man och inte en kvinna i verkligheten.

Jag sitter inte som du och stirrar på rumporna i timmar. Jag spelar spelet istället. Helst med en figur jag kan identifiera mig själv med på något plan. Ivf om det finns en valmöjlighet.

Nja, snarare så att jag påpekar hur absurt det är att dra paralleller mellan ens förtryckta sexualitet och vilket kön man har på sitt digitala alter-ego.
Förgäves försökte jag använda sarkasm för att få fram den poängen.

Men, sen så antydde jag även att eftersom du alltid har en manlig karaktär vars rumpa vickar i förgrunden och att du själv har tankar om att könet på karaktären man spelar säger något om spelarens förtryckta sexualitet, så kanske det pekar på att du själv har en förtryckt, sexuell förvirring.

Även om du inte fokuserar på just denna tidigare nämnda pojkrumpa så suger ditt undermedvetna åt sig bilden så kanske väljer du undermedvetet att spela manliga karaktärer av den anledning att du mår bra av att titta på dennes baksida när han rör sig, ack så sensuellt...

Så för att svara på ditt tidigare PM; det är därför du får ståfräs ibland när du sitter och spelar långa timmar. Ditt undermedvetna njuter av utsikten helt enkelt.


[size="9"]CONCORD Notice: Don't drink and fly. Drunken jumping can result in loss of ship through "navigational error".[/size]

Medlem

Bästa jag läst på länge på FZ, och då har jag kikat in här och läst sen starten, tiden för länge sedan dvs innan man fick för sig att ha en snitsig förkortning.

Jag har alltid tyckt det varit självklart att man är samma person när det kommer till den kommunikation som man har med andra spelare, för vem annars är det som skriver/spelar om inte en själv? Om jag skriver något är det ju självklart jag som skriver. Det är ju som att jag pratar i telefon med någon.

Vidare så är ju jag personen som sitter bakom skärmen inte inuti skärmen. Dvs om det som visas på skärmen är en tjej eller kille så är ju jag personen som sitter bakom och styr, jag är ju separat jag är varken tjejjen eller killen när jag spelar. Jag är den person som sitter och dricker lite vatten och flyttar på en plastgrej och knapprar på en plastbricka med studsknappar.

Så att man skulle bli homo för att man spelar en kvinnlig karaktär låter väldigt dumt, låter som någon har extremt svårt för homosexuella personer och försöker identiferar dom överallt. Alternativt hoppas att så många som möjligt är det så att det finns ett utbud att ragga på.

Men visst, det finns folk som identifierar sig med karaktärer som dom spelar och lever sig in i fiktiva världar så att dom tror att dom själva är det dom ser. Vilket skulle tyda på en allvarlig personlighetsstörning där man låssas vara saker som man ser, och jag tror definitivt det finns piller i roliga färger som man kan ta om man har problem med det.

Medlem

Riktigt bra artikel, får nog plocka upp den boken med. Innehåller mycket som man under sitt spelande liv (20år+) tänkt på, varför man i många rollspel ofta spelar på ett liknande sätt. Sedan Diablo 1 tiden när man hanterar konflikter och bemöter folk. Varför man förlorar tilltro till folk i rask takt efter ett par timmar i Day-Z även om det bara gäller den världen.
Som sagt, mycket bra artikel och många tankar som snurrade upp!

12
Skriv svar