Ken Levine låter sig inspireras av Mad Men för nytt spel

Robot
Ken Levine låter sig inspireras av Mad Men för nytt spel

Bioshock Infinite har redan nått butik och kritikers hjärtan, nu är det dags att följa upp succéspelet.

#bioshock-infinite


Medlem
Ken Levine låter sig inspireras av Mad Men för nytt spel

Så länge det inte är ett FPS eller ett TPS så blir det säkert bra...

Medlem

Ett stort tema i Mad Men är ju rasism och det vita, protestantiska etablissemanget (de så kallade WASPs).

Levine, som har judiskt påbrå, och skaparen av Mad Men, Weiner, som också har judiskt påbrå är säkert medvetna om den typ av anti-semitism som florerade ganska kraftigt under denna tid.

Förra säsongen så anställde Sterling&Cooper sin första jude och en av de högsta cheferna suckade att "numera måste ju alla ha en".

Troligtvis kommer vi få se mer av sådant av Levine som hittills fokuserat mer på svarta, gula(fattig importerad asiatisk arbetskraft som kom till USA under 1800-talet och behandlades som skit och ett hot - "yellow peril" etc). och röda(native americans).

Vi får se hur mycket Mad Men klon det blir. Kanske blir det mera fokus på kvinnor rent generellt också som ju hade stora vinster under 1960- och 70-talet när feminismens andra våg nådde sin kulmen.

Det är intressant att en spelmakare är så politisk. Dock skulle jag själv gärna ser mer variation på området. Vad är t.ex. anledningen till att så många vita amerikaner flydde de amerikanska städerna under 60- och 70-talet och gav upphov till begreppet 'white flight'?

Ptja, samma anledning varför många svenskar - och judar - numera flyr Malmö.

Men enligt vänstern i båda länderna så beror detta på att vita svenskar eller vita amerikaner är rasister som inte tycker om färgade människor.
Detta tema har dominerat film och mediebranschen sedan just 60-talet då det kom en stor vänsterradikal våg som sedan dess dominerat kulturen och varit intolerant mot alternativa tolkningar av historien.

Alla historier har en mer komplex sida men Levine verkar bara se en enda. I hans verk så finns det en kraftig politisk vänsterslagsida som bara ser historien så som den numera ska ses (och om du inte håller med så är du en Ond Rasistisk Vit Man).

Men jag tycker ändå att det i botten är positivt att någon vågar vara politisk och inte behandlar mediet som bara för barn.
Man bör kunna behandla mer vuxna ämnen som t.ex. film har gjort länge.
Men jag hoppas ändå på att någon med en mer komplicerad syn av världen kanske gör lite mer nyanserade verk och inte bara återpackar det som numera kallas 'politisk korrekthet' i spelväg. Det vore ännu mer vågat - klarar mediet en intelligent diskussion utan floskler och oändliga attacker om 'rasism' så länge du inte håller med i kulturvänsterns analys - som ofta utelämnar viktiga detaljer?

Ptja, våra medier generellt klarar inte det. Så om spelbranschen lyckas så vore det minst sagt en bedrift. Men den som lever får se.

Medlem

Va? Bioshock-spelen är ju typ Kubrick+Mad Men, menar ni inte att det är det han inspirerats av tidigare? Om det är något nytt borde det ju vara något annat han inspirerats av denna gång.


signatur

subterranean homesick alien

1
Skriv svar