Värdens mäst felstavade text?

Medlem
Värdens mäst felstavade text?

Jag tror att jag har lyckats klämma in 17 stavfel på de få raderna nedan, hittar du alla?

Tyvär stog dem brevid oss tillsvidare men det värkade iallafalll vara det ända sett vi behövde inteagera med varandra.

Inte förrens deras granne, ett riktigt orginal, kom och hämtade upp dem kunde vi värkligen pusta ut.

Men igentligen gorde det ju inte så mycket dem skjöt ju inte på oss.

Nu är inte poängen med det här inlägget primärt huruvida det är 16, 17 eller ännu fler felstavade ord i texten utan att stavfel spelar roll och kanske hittade du ett ord som du brukar stava fel.

En text med många stavfel förstör läsupplevelsen och läsaren sitter och irriterar sig på felen och i värsta fall tas författaren inte på allvar. Så hjälp dina läsare att fokusera på det du vill ha sagt genom färre stavfel och meningar som inte är onödigt komplicerade.

Stavfelen ovan är sådana som man ofta stöter på i forum, några har jag själv utsatt mina medmänniskor för i många år för att sedan plötsligt inse att det inte ser rätt ut.

Jag hamnar då och då i lägen när jag blir osäker på vad som är rätt eller fel, lyckligtvis finns det gott om språkbloggar och frågespalter och i Språkrådets frågelåda kan man oftast finna på råd.

Fortsätt skriv, läs igenom vad du har skrivit och blir du osäker försök läsa dig till hur det skall vara.

Det är roligt att skriva.

Diverse länkar som kan hjälpa dig att hitta alla fel:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_svenska_homofone...
http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Lista_%C3%B6ver_vanlig...

Tro det eller ej men det är inte alltid rätt att skriva ihop:
http://www.fritext.se/svenska/svenska5.html

Stog eller stod?
http://www.dn.se/kultur-noje/spraket/stog-en-talspraksform-so...

De, dem eller dom?
http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=4...
http://www.ord.se/Spraktips/Sprakriktighet/De-dem-eller-dom/
http://blog.svd.se/sprak/2011/06/02/de-eller-dem/

I stort sett/sätt?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=411&artik...

Före eller innan?
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=411&artik...
http://blog.svd.se/sprak/2011/08/18/fore-eller-innan/
http://www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_sprakrad_02.htm#innan

Lustigt om lånord, som ofta felaktigt stavas låneord:
http://www.dn.se/kultur-noje/spraket/barsarken-har-slagit-sig...

Mer information om ordet lånord:
http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=4...

Men det är ju inte lätt att veta vad som gäller när inte ens SVT:s kulturavdelning kan få det rätt: http://www.svt.se/kultur/engelska-laneord-hotar-inte-svenskan

#blogg

Medlem
Värdens mäst felstavade text?
Citat:

Jag tror att jag har lyckats klämma in 17 stavfel på de få raderna nedan, hittar du alla?

[b]Tyvär[/b] (Tyvärr) [b]stog[/b] (Stod) [b]dem[/b] (De) [b]brevid[/b] (Bredvid) oss tillsvidare (kommatecken) men det [b]värkade[/b] (Verkade) [b]iallafalll[/b] (I alla fall) vara det [b]ända[/b] (Enda) [b]sett[/b] (Sätt) vi behövde (För att) [b]inteagera[/b] Integrera) med varandra.

Inte [b]förrens[/b] (Förrän) deras granne, ett riktigt [b]orginal[/b] (Original), kom och hämtade upp dem kunde vi [b]värkligen[/b] (Verkligen) pusta ut.

Men [b]igentligen[/b] (Egentligen) [b]gorde[/b] (Gjorde) det ju inte så mycket (Semikolon) [b]dem[/b] (De) skjöt ju inte på oss.

Jag lyckades hitta 15 stavfel.


signatur

🖥️ RTX 4090 | i9-13900KF | 64GB

Medlem

Jag är lite delad när det gäller felstavningar on teh intertubes.

Först så tycker jag att texter med många stavfel/särskrivningar/etc är svårlästa och kan ibland vara svårtolkade. Det behöver inte vara perfektion eller tryckt-bok-kvalité men när man inte har något annat än text att kommunicera kan en hemsk text göra att jag uppfattar texten som oseriös eller att den som skriver är påverkad eller något.

Å andra sidan så finns det också folk som har stora problem med skrivandet, dyslektiker till exempel, och det är inte riktigt rättvist att vara nedlåtande mot någon som faktiskt har problem. (Så finns de ju också de som bara har det som ett "get out of jail free card" för att slippa bry sig.)

Å tredje sidan så beror det också mycket på i vilket sammanhang texten är skriven. I diskussioner ser jag gärna att man försöker hålla skaplig kvalité men jag har inga som helst förväntningar på YouTube-kommentarer.

Å fjärde sidan så tycker jag att det är nyttigt att försöka vara korrekt, danar karaktär (Nej, jag är inte perfekt och jag gör misstag men jag vill gärna tro att det är ganska glest mellan dem.)


signatur

A casual stroll through a lunatic asylum shows that faith does not prove anything. -- Friedrich Nietzsche

phi
Medlem

Det har (tyvärr) blivit så i dagsläget att om du skriver som en idiot så är sannolikheten ganska stor att du även kommer att uppfattas som en idiot.

Om någon har en massa stavfel, särskrivningar, saknar skiljetecken, använder talspråk hela tiden, använder helt galna meningsuppbyggnader m.m så blir det väldigt svårt att ta den personen seriöst även om själva texten i sig kan vara väldigt informativ och givande.

Att åtminstone försöka skriva någorlunda korrekt är, precis som Parzec är inne på, något som tyder på bra karaktär och det är knappast någon nackdel eller särskilt ansträngande (förutsatt att man inte har t.ex. dyslexi). Det räcker oftast med att läsa igenom det man har skrivit en gång innan man klickar på "skicka kommentar"-knappen.

Jag är inte på något sätt duktig på svenska, varken i skrift eller tal, men jag upplever i alla fall att folk kan ta det jag skriver på allvar och att folk förhoppningsvis slipper läsa det jag skriver femtioelva gånger för att förstå vad det är jag egentligen vill ha sagt.

Ett av mina vanligaste misstag är förmodligen att jag ibland missar vissa ord helt och hållet. Hjärnan ligger steget före fingrarna och det kan ibland innebära en del missförstånd. Det hände så sent som förra veckan i mitt jobb när jag hade missat ordet "inte" i ett mail, som i sin tur innebar att vi fick en back log på en hel dag till följd av det.

Det var inte så populärt så då fick jag sitta med "idiotstruten" på huvudet resten av veckan.

Medlem

Ja jag håller med er båda och jag kanske tog mig vatten över huvudet. Jag känner mig ofta själv som en nybörjare när det kommer till att skriva texter.

Jag skrev nog inlägget mest för att jag tycker att texterna man läser online blir accelererande sämre, det händer även att texter från DN och SVT är under all kritik.

Men forumen tycker jag har spårat totalt där har datorerna börjat ha värkar och användandet av dem når dagligen nya lågvattenmärken.

Jag läste igenom min egen text en gång extra och som vanligt fick jag skriva om några meningar som jag lyckats göra onödigt tillkrånglade.

Jag lägger upp en korrekt text senare.

Tack för era kommentarer!

Skribent

Min hjärna vill inte växla helt mellan engelska och svenska. Något som blir ett problem när alla texter jag läser är på engelska och allt jag skriver är på svenska. Förhoppningsvis märks inte det

Språket har däremot blivit sämre överallt. Ibland har jag stora problem med att förstå vad folk skriver, och då är det riktigt illa.


signatur

I am the black wizards.

Medlem

Medans är ett ord som folk stavar fel ofta. Det heter ju medan. Sen att säkert 7-8/10 av ungdomar i Sverige stavar våldtäkt våldtäckt...Man blir mörkrädd.

Skribent
Skrivet av Tompa8989:

Medans är ett ord som folk stavar fel ofta. Det heter ju medan. Sen att säkert 7-8/10 av ungdomar i Sverige stavar våldtäkt våldtäckt...Man blir mörkrädd.

Våldtäkt är ju ändå rätt förståeligt. Problemet är när folk inte kan bygga en läsbar mening.


signatur

I am the black wizards.

Medlem
Skrivet av phi:

Det har (tyvärr) blivit så i dagsläget att om du skriver som en idiot så är sannolikheten ganska stor att du även kommer att uppfattas som en idiot.

Detta är en sanning, synd att många inte bryr sig om det - eller inte förstår.

Jag har till och med hört "Om du inte förstår vad jag menar så är det ditt problem." Trots att jag försökte förklara att om avsändaren vill nå ut med sitt budskap så måste texten vara skrivet så att mottagaren begriper vad som menas. Om det misslyckas, då är det ju avsändarens problem då denne inte når ut med sitt budskap, men det höll han inte med om...

Vanligast är väl särskrivning, ett exempel som man ser ofta på en spelsida som denna är "Skit spel." Om ett spel är ett skitspel så är det dåligt, men att skita ut spel låter smärtsamt.

Appropå ont så förväxlar en del orden "verkar" och "värkar": "Ett dåligt spel värkar det som." Så dåligt så att det gör ont? Är det där "skit spel" kommer in i bilden? Om man skiter spel så är det klart att man får värkar. Även om man påtalar skillnanden så verkar dom inte se hur skitdåligt dom stavar.


signatur

Time flies like an arrow, fruit flies like bananas.

We judge ourselves by our intentions and others by their behaviour.

Medlem

Jag har riktigt svårt när det blir för mycket. Alla kan stava fel och göra något grammatiskt fel men många verkar inte kunna skriva överhuvudtaget. Speciellt i tidningar, annonser, menyer och liknande är det oerhört viktigt att stava rätt.

Jag har ingen lust att betala för en tidning om de som skriver den inte ens kan uttrycka sig ordentligt. Det är också oerhört irriterande med alla särskrivningar i menyer, kan du inte skriva får du skicka in din meny till Fredrik Lindström så kan han rätta den åt dig.

Det är förvånansvärt många som inte kan skilja på "de" och "dem". Jag skyller på mångas dåliga läsvanor. Folk läser inte längre böcker, utan snappar mest upp text på internet, då blir det lätt fel.

Bra att du tar upp det här. Vi måste värna om språket och det skrivna ordet.


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

1
Skriv svar