Jämställdhet – ointressant för svenska utvecklare?

Inaktiv
Skrivet av Ninotramp:

Herregud... Feminismen hotar verkligen spelbranschen.

Var det sån här dynga jag blev supporter för?

Jag tror du menar sexismen.

Medlem
Skrivet av mrFluffy:

Sedan 15 år tillbaka är detta en stående favorit, oftast utslungad från höger. 'Politiskt inkorrekt' har blivit en form av beröm i vårt påstått instängda debattklimat, syftande på självständigt tänkande i form av till exempel negervitsar och blondinskämt. Avsikten med PK-begreppet är i grunden att legitimera cynism; jag tror inte på växthuseffekt, jämställdhet, bistånd, minoriteters rättigheter, sociala reformer, Amnesty och Läkare utan gränser alltså är jag lite tuffare.

- Niklas Ekdal DN

Snälla, tänk själv. Använd huvudet och forma din egen åsikt. Läser du det där dravlet igen så måste du förstå att det är han politiska agenda som ligger i hela posten. han tillskriver andra sidan massor med attribut som inte ens är i närheten av att vara sanna och skäller på att man tillskriver den andra sidan attribut som inte ens är i närhetyen av att vara sanna.'

PK är dåligt just för att slaskmedia som tillexempel Aftonbladet lagt beslag på rätten att definera problem och vem som är fin nog att vara en människa som får vara med. Det faktum att de driver kampanjen "gilla olika" borde få dig att haja till kring PK-dravlet. Att gilla olika är bra men Aftonbladets facistversion där "gilla olika bara det är rätt olika" är bibeln gynnar ingen utom just... ...Aftonbladet.

Så tänk själv. Använd ditt eget huvud och dissekera det som någon påstår. Att citera någon som uppenbart vid minsta inspektion gödlsar med dravel och lögner är... dumt.

PK-eliten, såna som herrn du citerar, har lagt beslag på rätten att tycka. Då blir PK ett skällsord av den enkla anledningen att det funkar så i stort sett i hela samhället. Redan nu sprider sig ju "jävla lundsbergare" som, uttryck... Även detta förbiser herr Ekdal och går på med sin falska tunga.


signatur

나는 야옹 야옹 야옹 고양이 // 화나 게 하면 가만 안 둘 거야

Medlem

Om man rubricerar ett seminarium/utbildning med så korkad titel får man väl skylla sig. Politik är för politiskt intresserade aktivister.

Hörde en mycket intressant dokumentär om kvinnan bakom manus till Uncharted-serien på radio. En annan var om kvinnan bakom omåttligt populära Kings Quest på slutet 80-talet och 90-talet - Roberta något har jag för mig.

Det finns kvinnor överallt i spelbranschen - men vi är inte intresserade i samma saker kvinnor/män - om HEN kunde fatta det.

Nu va ja väl pk och duktig som lärt mig inneordet senaste året - eller inte.

Nädå - vi skall diska varannan gång och byta vinterhjul varannan gång och låtsas som att vi är jämställda bara för att vi gör samma saker - vilket vi har intressse eller talang.

Medlem
Skrivet av Hipshot:
Skrivet av Lance McCloud:

Men kommentarsfälten är oftast en katastrof, fyllda med sarkastiska, trångsynta och egoistiska källartroll.

Jag skulle säga att det är en strategi (om än outalad) från fragzone att dra upp ämnen som dessa, för att folk skall skriva, skicka vidare artikeln etc. Det blir ju alltid samma kommentarer och de vet detta, så man kan ju bara stänga vissa artiklar från att kommentera - men det görs aldrig för då försvinner de.

Det tror inte jag. Thomas Arnroth skriver nog sina texter i så hög mån det går om ämnen som intresserar och berör honom. Att jag sedan inte delar hans åsikter vad gäller feminism är en annan femma. Artiklarna han skriver om andra ämnen är av riktigt hög kvalitet både språk- och innehållsmässigt.

Inaktiv

Jag kan förstå att Thomas artiklar inte faller i god jord hos alla läsare. För en sisådär 10 år sedan hade en sådan här artikel verkligen träffat alla mina trollnerver. Men idag som en av FZ's vuxna och utbildade läsare så uppskattar jag den verkligen. Inte bara för att Thomas alltid tar upp relevanta frågor och diskurser men också för att det är rätt lustigt att läsa all ogrundad kritik och flame mot artiklarna.

Vem gillar inte social rättvisa? Ni som kritiserar det här kan ju knappast vara högadel allihopa

On topic, väl skrivet Thomas, fortsätt med det lysande arbetet, det sätter guldkant på min annars efterblivna tillvaro.

Medlem
Skrivet av Döbringer:

Jag tror att det är speljournalisterna som ska passa sig för att försöka klämma in för mycket värderingar i sina recensioner, de riskerar att tappa sin trovärdighet. I min ungdom visste man att ett spel som fick 95% eller 5/5 var ett skitbra spel som man måste köpa. Idag är folk mer skeptiska tror jag. Det riskerar att sluta som film och filmrecensenter, folk vet att det recensenterna tycker är bra - är skit (med vissa undantag).
Jag har inga problem med mer jämställdhet i spel etc. men det får helt enkelt inte vara avgörande för betyget.

Självklart att sexism skulle dra ner mitt betyg, precis som att rasism skulle göra det, förmodligen för dig med?

Medlem
Skrivet av mrFluffy:

Gå ut ur pojkrummet och säg till din mamma varför du hatar kvinnor.

Ehm, jag hatar inte kvinnor.

Jag hatar däremot feminism då det snarare har gjort världen sämre än bättre.

Medlem

Visst finns det väl fall då folk hoppar på tåget och börjar "tycka" och skriva om saker som "alla andra". Men att skriva om det man är intresserad av, är det nödvändigtvis pk? Det låter ju som det skulle vara synd och skam om ens åsikter råkar överensstämma med det som för tillfälllet anses vara "pk" (efterblivet uttryck för övrigt). Ska man behöva tänka efter, eller vara rädd för att säga vad man tycker? "Å nej, bäst att jag inte skriver det här, för då kan folk tycka man är pk.".

Det är lätt (och ovanligt dumt) att slänga omkring ett uttryck som pk. Tänk om det är så, att Thomas skriver om det han skriver.. INTE för att det är "pk" utan för att han faktiskt genuint intresserar sig för ämnet. Som det låter så är det ju att "tvinga på folk sin politiska agenda" om säger vad man brinner för en viss sak och gärna vill skriva om det. Något som i detta fall faktiskt har med spelbranshen att göra (och därför inte är orelevant på fz).

Recensioner är personliga åsikter, det är bara för vissa att inse det. Och ibland är det saker man stör sig på enormt i spel, det är väl klart som fan att det isåfall drar ner betyget.

Medlem
Skrivet av Mawnster:
Skrivet av Döbringer:

Jag tror att det är speljournalisterna som ska passa sig för att försöka klämma in för mycket värderingar i sina recensioner, de riskerar att tappa sin trovärdighet. I min ungdom visste man att ett spel som fick 95% eller 5/5 var ett skitbra spel som man måste köpa. Idag är folk mer skeptiska tror jag. Det riskerar att sluta som film och filmrecensenter, folk vet att det recensenterna tycker är bra - är skit (med vissa undantag).
Jag har inga problem med mer jämställdhet i spel etc. men det får helt enkelt inte vara avgörande för betyget.

Självklart att sexism skulle dra ner mitt betyg, precis som att rasism skulle göra det, förmodligen för dig med?

Snackar vi om riktig sexism och rasism eller post 2010 sexism och rasism?

Medlem

Inlägg som inte tillför något till diskussionen kommer att raderas. Hoppla!


signatur

Have a good time!

Medlem

Jag orkade inte läsa varken hela artikeln eller kommentarerna så någon kanske redan sagt det men för mig är spel som en levande serietidning, en fantasi. I fantasins värld är alla män bodybuilders och alla kvinnor ser ut som barbie. Jag spelar främst Diablo3 och Dota2 just nu. Skulle alla hjältar i dom spelen vara androgyna och se ut som 14-åriga pojkar i långbyxor och t-shirt så skulle den fantasin inte längre vara en fantasi, det skulle vara som en verklighet jag redan får för mycket av.

Snart kommer GTA V som jag kommer spela. Det är inte samma sorts fantasi, det är en roll man vill spela så den lilla anarkisten i sig får leva ut utan att man ska behöva bli massmördare på riktigt. Finns säkert någon kvinna som skulle kunna axla en av huvudrollerna i GTA men hur realistiskt skulle det kännas? Vare sig man vill eller inte så är dom värsta våldsverkarna män (något feminister gärna vill framhäva) och då är det väl inte mer än rimligt att fokuset hamnar på män i våldsspel. Sen att kvinnor ofta är offer i GTA är väl inte så konstigt om det ska vara en realistisk satir. Kvinnor är ju tyvär ofta offer i verkligheten också. Argumentet att man inte skulle sno bilar eller mörda folk men ändå bli påverkad att vilja köpa prostituerade från ett sånt spel känns ju ganska efterblivet.

Jag spelar en del strategi också, från EU4 och Football Manager till XCOM:EU. EU4 säger sig självt, där finns både kungar och drottningar även om drottningarna tyvär är lite mer ovanliga (Precis som i historien). I Football Manager finns det kvinnliga läkare och annan personal, känns ganska realistiskt. I XCOM spelar könet ingen roll, jag tror 4 av 6 hjältar i mitt "dreamteam" är kvinnor.

Vart saknas det jämställdhet i dagens spel? Om vi pratar om hur det ser ut på alla olika spelstudios i sverige så förstår jag inte syftet att skriva en krönika om det på den här sidan. Om det endast berör 1300 personer och 1250 av dom inte ens vill lyssna på resonemanget så lär dom ju knappast läsa det här heller. Känns som att vi är fel publik för den här krönikan helt enkelt. Tror ju inte att japanska utvecklare läser här heller för det är väl dom enda som jag kan känna är lite osmakliga... Ju mer jämställd verkligheten är desto extremare blir nog fantasierna helt enkelt...

Medlem
Skrivet av SToFo:
Skrivet av Blomman1337:

Jämställdhet är bra, feminism dåligt.

Rätt latjo att du säger så, då feminismen är en rörelse för jämställdhet... Det visste du, va? Ja, du har koll. *facepalm*

Ok, så när Gudrun Schyman ville införa "manskatt...alla män skulle betala skatt enbart för vi är män" är jämnställt?

Och feministernas senaste förslag: Förbjud porr som är riktad för vita män.

Låter det som jämnställdhet? Jämnställdhet är bra, men många feminister är bara dumma i huvudet


signatur

Game long and prosper

Medlem
Skrivet av Tobblish:
Skrivet av Mawnster:
Skrivet av Döbringer:

Jag tror att det är speljournalisterna som ska passa sig för att försöka klämma in för mycket värderingar i sina recensioner, de riskerar att tappa sin trovärdighet. I min ungdom visste man att ett spel som fick 95% eller 5/5 var ett skitbra spel som man måste köpa. Idag är folk mer skeptiska tror jag. Det riskerar att sluta som film och filmrecensenter, folk vet att det recensenterna tycker är bra - är skit (med vissa undantag).
Jag har inga problem med mer jämställdhet i spel etc. men det får helt enkelt inte vara avgörande för betyget.

Självklart att sexism skulle dra ner mitt betyg, precis som att rasism skulle göra det, förmodligen för dig med?

Snackar vi om riktig sexism och rasism eller post 2010 sexism och rasism?

Visste inte att det fanns en distinktion mellan pre och post 2010-rasism/sexism. Jag får då utgå ifrån att det är den senaste definitionen som jag snackar om, då jag inte tror att jorden är platt, utan accepterar nutiden och dess forskning.

Medlem
Skrivet av Skelögd:

Ehm, jag hatar inte kvinnor.

Jag hatar däremot feminism då det snarare har gjort världen sämre än bättre.

Feminismen har gjort världen mycket bättre och gett kvinnorna rösträtt osv.

Det finns dock feminismer som inte verkar ha speciellt stor koll (som ovannämnda Bayonettavideo) eller som helt enkelt inte är ute efter jämnställdhet utan en matriarkat (Gudrun Schyman) som gett feminister ett någelunda dåligt rykte. Men alla sorters grupper har svarta får, det är inte på något sätt exklusivt till feminism och inte något man bör dra en kam över hela feminismen för.

Medlem

att läsa kommentarerna här visar på behovet av sådana utbildningsdagar. Tragiskt att se det som vissa har skrivit, det visar bara på att jämställds arbetet tar alldeles för lång tid.

Medlem
Skrivet av Mawnster:
Skrivet av Tobblish:
Skrivet av Mawnster:
Skrivet av Döbringer:

Jag tror att det är speljournalisterna som ska passa sig för att försöka klämma in för mycket värderingar i sina recensioner, de riskerar att tappa sin trovärdighet. I min ungdom visste man att ett spel som fick 95% eller 5/5 var ett skitbra spel som man måste köpa. Idag är folk mer skeptiska tror jag. Det riskerar att sluta som film och filmrecensenter, folk vet att det recensenterna tycker är bra - är skit (med vissa undantag).
Jag har inga problem med mer jämställdhet i spel etc. men det får helt enkelt inte vara avgörande för betyget.

Självklart att sexism skulle dra ner mitt betyg, precis som att rasism skulle göra det, förmodligen för dig med?

Snackar vi om riktig sexism och rasism eller post 2010 sexism och rasism?

Visste inte att det fanns en distinktion mellan pre och post 2010-rasism/sexism. Jag får då utgå ifrån att det är den senaste definitionen som jag snackar om, då jag inte tror att jorden är platt, utan accepterar nutiden och dess forskning.

Post 2010.
Negerbulle är rasistiskt och feminism handlar inte längre om jämställdhet utan att allt ska kvoteras samt lagar ska ändras så barnledighet(m.fl) ska bara kunna splittas 50/50 fokus läggs också på "objektifierade" kvinnor som ska "räddas" men som inte ser sig själva som objekt och inte vill "räddas".

Med andra ord, det är ett ordentligt clusterfuck.

Medlem
Skrivet av vampyrer_suger:

Jag kan förstå att Thomas artiklar inte faller i god jord hos alla läsare. För en sisådär 10 år sedan hade en sådan här artikel verkligen träffat alla mina trollnerver. Men idag som en av FZ's vuxna och utbildade läsare så uppskattar jag den verkligen. Inte bara för att Thomas alltid tar upp relevanta frågor och diskurser men också för att det är rätt lustigt att läsa all ogrundad kritik och flame mot artiklarna.

Vem gillar inte social rättvisa? Ni som kritiserar det här kan ju knappast vara högadel allihopa

On topic, väl skrivet Thomas, fortsätt med det lysande arbetet, det sätter guldkant på min annars efterblivna tillvaro.

Så du sätter likhetstecken mellan att vara socialist och postmodernist med att vara vuxen och utbildad? Är inte det att dra väl stora växlar på förhärligandet av sina egna åsikter?

För att rubba din världsbild något kan jag berätta att jag är vuxen, utbildad och saknar högadlig bakgrund!

Medlem

Förlåt men allt jag såg framför mig när jag läste detta var en 70 årig gammal gubbe som står ute på gatan och gormar över att kvinnor är alldeles för lättklädda i dagens samhälle. Var en väldans massa gnällande över att så få dök upp, sen gnällde du även över de spelstudios som faktiskt dök upp. Vem är du att säga att de inte var dit sända representanter för att sprida vidare informationen inom företaget. Alla kan inte överge sin position I ett företag med strikta deadlines, särskillt inom spelindustrin där man oftast jobbar mot en hård budget.

För att vända detta till konstruktik kritik: Varför inte följa upp och fråga företag som inte var där respektive dem som var där om varför inga / så få dök upp? Du skrev att folk som läste din text säkert kokade av ilska, men lät mer som att du själv gjorde det...

Medlem
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:

Gå ut ur pojkrummet och säg till din mamma varför du hatar kvinnor.

Ehm, jag hatar inte kvinnor.

Jag hatar däremot feminism då det snarare har gjort världen sämre än bättre.

VA? Sämre, utveckla gärna det!


signatur

IDKFA

Medlem
Skrivet av mrFluffy:
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:

Gå ut ur pojkrummet och säg till din mamma varför du hatar kvinnor.

Ehm, jag hatar inte kvinnor.

Jag hatar däremot feminism då det snarare har gjort världen sämre än bättre.

VA? Sämre, utveckla gärna det!

Är inte det rätt uppenbart?

1. Kvinnor ska inte vara poliser då de är känslostyrda.

2. Kvinnor ska inte vara brandmän for obvious reasons.

3. Kvinnor ska inte sitta på högt uppsatta positioner inom politiken då de mycket oftare tar beslut baserat på känslointryck.

Dvs känslostyrda.

Medlem

Det är ju bara att visa med plånboken vad man tycker. Att bestämma vad någon ska få göra för spel är som att säga åt en konstnar vad den får och inte får måla.


signatur

||||||||||||
||||||||||||

Skrivet av BeeJac:

Förlåt men allt jag såg framför mig när jag läste detta var en 70 årig gammal gubbe som står ute på gatan och gormar över att kvinnor är alldeles för lättklädda i dagens samhälle. Var en väldans massa gnällande över att så få dök upp, sen gnällde du även över de spelstudios som faktiskt dök upp. Vem är du att säga att de inte var dit sända representanter för att sprida vidare informationen inom företaget. Alla kan inte överge sin position I ett företag med strikta deadlines, särskillt inom spelindustrin där man oftast jobbar mot en hård budget.

För att vända detta till konstruktik kritik: Varför inte följa upp och fråga företag som inte var där respektive dem som var där om varför inga / så få dök upp? Du skrev att folk som läste din text säkert kokade av ilska, men lät mer som att du själv gjorde det...

Håller nog varken med om min krönika gormar eller kokar av ilska, men: Det ena är väl inte en motsats till det andra? Jag kan väl både skriva den här krönikan och följa upp varför så få kom?

Herr rygg
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:

Gå ut ur pojkrummet och säg till din mamma varför du hatar kvinnor.

Ehm, jag hatar inte kvinnor.

Jag hatar däremot feminism då det snarare har gjort världen sämre än bättre.

VA? Sämre, utveckla gärna det!

Är inte det rätt uppenbart?

1. Kvinnor ska inte vara poliser då de är känslostyrda.

2. Kvinnor ska inte vara brandmän for obvious reasons.

3. Kvinnor ska inte sitta på högt uppsatta positioner inom politiken då de mycket oftare tar beslut baserat på känslointryck.

Dvs känslostyrda.


signatur

"When I grow up, I want to be a Blitzball!" -Kid in Kilika
http://alxeskapader.bloggplatsen.se/

Medlem

Fick tvinga mig igenom texten efter jag läst halva, man vill ju inte avsluta på halva läsningen.

Är det verkligen sån stor fråga om jämställdhet i spel?
Visst kan det vara kul att välja kön på sin spelkaraktär, men det är inget som stör mig om det till exempel bara skulle finnas en kvinnlig karaktär...
Jag köper inte ett spel för att sitta o titta på karaktären i timmar, jag är ute efter gameplay vare sig det är manlig eller kvinnlig karaktär man använder.

Tänk på den gamla goda tiden, när det enda som spelades var PONG, man hade en rektangulär figur som man styrde uppåt och neråt.
Men tänk om jag vill vara en cirkel då?
Cirkel eller rektangel - det hade inte förändrat "rolighetsfaktorn" i spelet!

Och vem är den där Anita som Arnroth målar upp som en kändis?
Skulle det va något speciellt med henne?


signatur

| PC | Xbox One | PS5 | Oculus Quest 1 & 2 |

Medlem
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:

Gå ut ur pojkrummet och säg till din mamma varför du hatar kvinnor.

Ehm, jag hatar inte kvinnor.

Jag hatar däremot feminism då det snarare har gjort världen sämre än bättre.

VA? Sämre, utveckla gärna det!

Är inte det rätt uppenbart?

1. Kvinnor ska inte vara poliser då de är känslostyrda.

2. Kvinnor ska inte vara brandmän for obvious reasons.

3. Kvinnor ska inte sitta på högt uppsatta positioner inom politiken då de mycket oftare tar beslut baserat på känslointryck.

Dvs känslostyrda.

Stenåldern hörde av sig, de ville ha tillbaks sina kvinnoideal.

Medlem
Skrivet av Thomas Arnroth:

Håller nog varken med om min krönika gormar eller kokar av ilska, men: Det ena är väl inte en motsats till det andra? Jag kan väl både skriva den här krönikan och följa upp varför så få kom?

Absolut, the more the merrier!

Vill även tillägga att jag respekterar dig som skribent till fullo då du skapar kreditvärdighet genom att låta folk ha sina egna åsikter utan att sätta ned foten. Uppskattar även att du är hyffsat saklig, men tycker att du i denna artikeln tog i lite i underkant där vilket gjorde att mycket av va du sa framstod mer som gnäll än kritik mot spelbranschen. Angående gormandet så var det mer en liknelse som kanske var lite väl kryddad, och "kokar av ilska" vände jag bara tillbaka från artikeln (lite pajkastning får man tåla ).

Medlem
Skrivet av Blackwolfe:
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:
Skrivet av Skelögd:
Skrivet av mrFluffy:

Gå ut ur pojkrummet och säg till din mamma varför du hatar kvinnor.

Ehm, jag hatar inte kvinnor.

Jag hatar däremot feminism då det snarare har gjort världen sämre än bättre.

VA? Sämre, utveckla gärna det!

Är inte det rätt uppenbart?

1. Kvinnor ska inte vara poliser då de är känslostyrda.

2. Kvinnor ska inte vara brandmän for obvious reasons.

3. Kvinnor ska inte sitta på högt uppsatta positioner inom politiken då de mycket oftare tar beslut baserat på känslointryck.

Dvs känslostyrda.

Stenåldern hörde av sig, de ville ha tillbaks sina kvinnoideal.

Ehh hoppas du skojar va? Du hatar verkligen kvinnor på riktigt...

Ps. Män har inte några känslor?


signatur

IDKFA

Medlem
Skrivet av Maria Myhr:
Skrivet av Smoo87:

Saken är att det finns spel för alla, visst så är spelen överrepresenterade av hårda våldsbenägna män, men man kan göra ett aktivt val att strunta i dom spelen. Sen vad är det för fel med spel där man räddar sin älskade? Jag förstår inte problematiken i det? Ser du på samma sätt på spelen som man är en kvinnlig karaktär som räddar en manlig?

1) Jag spelar helst actionrollspel, och där är manlig spelfigur överrepresenterad. Därför spelar jag hellre de spel jag tycker om som helhet och delger min åsikt om hur ett delvis bra spel kan göras ännu bättre när det gäller kvinnoframställning. Jag anser inte att spel med stereotypisk/ointressant kvinnoframställning överlag är dåliga per se, men visst drar det ner betyget eftersom det är en del av spelupplevelsen.

2) Det är inget fel på att rädda en älskad, det kan ge väldigt starka spelupplevelser. Det är variationen som saknas. Om den jag räddar är en intressant figur, som när jag i rollen som Geralt måste hjälpa Triss Merrigold i The Witcher (man som räddar kvinna alltså) så är det ändå en figur som klarar sig själv - och som dessutom räddar Geralt några gånger. Jag hade inte känt samma driv att rädda en person som endast är där för att räddas (som fallet tycks vara i Deus Ex: Human Revolution, jag förstod ärligt talat inte varför jag skulle bry mig om henne (och i ärlighetens namn spelade jag inte särskilt länge heller men min make var av samma åsikt)).

Jaha, då förstår jag bättre vad du menade

Medlem

Spel är inte på riktigt, vem bryr sig.

[quote=Kimpur]Fick tvinga mig igenom texten efter jag läst halva, man vill ju inte avsluta på halva läsningen.

Är det verkligen sån stor fråga om jämställdhet i spel?
Visst kan det vara kul att välja kön på sin spelkaraktär, men det är inget som stör mig om det till exempel bara skulle finnas en kvinnlig karaktär...
Jag köper inte ett spel för att sitta o titta på karaktären i timmar, jag är ute efter gameplay vare sig det är manlig eller kvinnlig karaktär man använder.

Det där med karaktärer hit och dit är ju bara en aspekt av det hela. Det finns andra saker också som är bra att diskutera, till exempel då forum, onlinetjänster runt spel osv. Hur ser man till att ingen mobbar nån annan? Och här vet vi ju att kvinnor ofta bemöts hårt och kallas både det ena och det andra. Det är också en jämställdhetsfråga som spelstudiorna behöver ta tag i.

Skriv svar