Programmering som ämne från 5 år
Det har man bestämt i England. Alla elever ska lära sig göra enkla program redan vid fem års ålder, och i sjuan ska man kunna minst två programmeringsspråk. Vad tycker vi om det?
I min mening behöver långt ifrån alla kunna programmera, ens på en grundläggande nivå. Att göra det till någon form av standard är onödigt, och tar potentiella resurser från andra ämnen.
"I slutet av motsvarande sjuan ska alla elever kunna minst två programmeringsspråk och binära tal."
Varför ska alla kunna två programmeringsspråk? Då kan vi också börja införa att alla ska kunna löda och svetsa, samt att det ska vara infört att alla måste kunna väggklättring. Det blir helt irrelevant för jättemånga, och är något som väldigt många aldrig kommer använda. Den potentiella fördelen är inte stor nog.
Hela vårat samhälle bygger också väldigt mycket på t.ex förbränningsmotorer. Kan du montera ner en bensinmotor? Utan de klarar sig inte många idag. Eller telekommunikation. Ska alla få lära sig hur Internet fungerar och hur en mobiltelefon kopplar upp sig och kommunicerar samt krypterar?
Prioriteringen blir sne, och man lägger energi på något som ingen egentligen kommer ha nytta av. Visst vore det skönt för oss som håller på med programmering om fler förstod hur det fungerade, men vad har de för nytta av det, i det verkliga livet?
I längden tjänar vi väldigt lite på att alla förstår vissa saker. Om alla förstod allt kan det fungera, men det är såklart inte rimligt. Om man säger att alla ska lära sig en sak, vad är d et då som bestämmer vad mer alla ska lära sig? Var drar vi gränsen för vad som är nödvändigt?
I min mening är det då bättre att undvika specialiserade ämnen och hålla sig till ämnen som öppet influerar andra ämnen och hur personen hanterar vardagen, som t.ex språk, matematik och fysik. Med andra ord hur det ser ut idag.
Det finns en anledning att man inte djupläser i något ämne som ung idag, och det är för att alla inte har samma potential, mål eller intressen. Någon som jobbar med att köra taxi kanske ska kunna förstå sig på en bensinmotor, men han behöver däremot t.ex inte kunna mikrobiologi, av en väldigt bra anledning.
Samhället bygger på specialister, och det är så det fungerar. Att alla lär sig ett område tjänar vi egentligen inte på. Att förstå _hur_ en dator fungerar kan vara bra. Att folk är medvetna om att man programmerar saker, hur saker jobbar, på en mer grundläggande nivå. Då ökar förståelsen och risken för missförstånd och att man skyller på fel bock vid misstag och kollapser minskar. Men varför ska alla kunna två programmeringsspråk? Vad har en taxichaufför, en kock eller en skräddare för nytta av det?
Däremot kan jag hålla med om att fler ämnen att välja på kanske vore en bra idé. Låt de barn som vill välja att lära sig programmering tidigare, men gör det inte obligatoriskt.
Nej, satsa på det som spelar roll istället. Se till att alla får lära sig HLR, brandskydd och första hjälpen. Att alla får lära sig en matematik som är relevant idag och inte för 20 år sedan. Lära barn hur deras aktiva val i vardagen påverkar folk runt omkring de och hur det påverkar naturen och den allmänna miljön.
Jag röstar tumme ner. Vad säger ni?
Källa: http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article3775...
Motivator's Lifestyle. Athletic Martyr. Build your own foundation.
det må låta lite fånigt, men det kan vara bra för senare fallenhet att prova på tidigt, gällandes det mesta iof.
sen det med att det är två språk kan ev kopplas till att det finns en synergi i att lära sig två om det går att översätta direkt från vanligt mänskligt läsbart sådan sas. lär du dig både franska och engelska så kommer du ha mycket lättare att lära dig tyska tex. borde funka på de flesta inte för abstraka programspråk med?
Någon som jobbar med att köra taxi kanske ska kunna förstå sig på en bensinmotor, men han behöver däremot t.ex inte kunna mikrobiologi, av en väldigt bra anledning.
om vi får tro det politiska käbblet ibland så är det väll så det är ändå? doktorsgrad i mikrobiologi alltså, jag har aldrig hört talas om en taxichaffis som kan serva sin egen bil däremot, eller vad det skulle kunna orsaka för hemska följder för verkstadsnäringen.
tror ändå det är mer användbart i förberedande syfte för framtidsmänniskorna än en rad andra ämnen som bara glöms bort och som inte ger lättare insteg i annat senare. det jag minns tydligast att jag inte minns från den tiden är det eviga matandet av kungalängder. helt ointressant för en femåring, oanvändbart för alla efter det. (om du inte är med i Vem vet mest)
är dock mest fundersam till hur de ska hitta lärare som har nån kunskap i ämnet på nått hyfsat vanligt förekommande vis landet genom om det skulle nå så långt. de flesta kommuner kan knappt uppbåda en lärare som på Komvuxnivå kan lära seniorer Excell typ.
Låter lite väl tidigt att börja vid fem års ålder eftersom ungar knappast är smarta nog för att ha några problem de kan lösa med programmering eller lösa dem heller för den delen. Å andra sidan att "kunna" två programmeringsspråk i 7:an är däremot inte nödvändigtvis helt dumt, det beror på hur man definerar "kunna" och vilka språk de väljer. Om de menar enklare program som "Hello World" och typ någon simpel telefonbok (utan GUI) i t.ex. BASIC och Pascal kan det vara något men inte om de menar stora och komplexa program i Haskell och C++.
inget definierar vad det är fråga om riktigt. vi kan säkert förutsätta att det är vettigast att börja tex med Java om det är det vi menar med dataprogram. men även HTML i den mån det nu är relevant i framtiden är trots allt kod.
och på dagisnivå kan det ju rent av handla om objektkoppling via nån färgglad surfplatte-app. vem vet. viktigt för att generera momentum i intresse är ändå återkoppling, vilket man får i samtliga dessa exempel, i motsats till kungalängder.
Tycker att 5 år ålder är lite tidigt. Jag skulle kunna tänka mig att man kan en eller två lektioner i det på mellanstadiet och dem som tycker det är intressant kan få fortsätta men att ha obligatoriskt känns som lite onödigt.
Känns även lite onödigt att man måste kunna två programmerings språk i sjuan även om man inte är intresserad av programmering
59 6f 75 20 72 65 61 6c 6c 79 20 6e 65 65 64 20 74 6f 20 67 65 74 20 61 20 6c 69 66 65 20 69 6e 73 74 65 61 64 20 6f 66 20 74 72 79 69 6e 67 20 74 6f 20 64 65 63 6f 64 65 20 72 61 6e 64 6f 6d 20 73 74 72 65 61 6d 20 6f 66 20 62 79 74 65 73 2e
https://mastodon.social/@olofhaglund
Det är väl samma sak med t.ex. estetisk verksamhet. Fullkomligt irrelevant och onödigt för de allra flesta men lika fullt så har man det på schemat i grundskolan, åtminstone åk 7-9 och på gymnasiet.
Programmering handlar väl mestadels om problemlösning och logiskt tänkande med hjälp av matematik som grund. Att få barn att kunna tillämpa sina kunskaper i matematik genom att lära sig programmera mindre och enkla program ser jag inte som något negativt.
Det bör dock inte vara något som är betygsgrundande.
Grundläggande kunskaper inom det mesta är aldrig fel. Om eleven sedan får smak för något är det bara bra.
FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego
SUBSTACK: https://substack.com/@iegocentric
YOUTUBE: https://www.youtube.com/@walteriego
Såklart. Jag tycker däremot inte att programmering och dessutom två programmeringsspråk är speciellt grundläggande kunskaper. Det blir ganska djupgående, och kommer innebära problem för många enligt min erfarenhet.
Motivator's Lifestyle. Athletic Martyr. Build your own foundation.