Påstådd "sexism" i spel - har det skapats en klyfta mellan media och vanliga gamers?

Medlem
Skrivet av BeeJac:
Skrivet av Ender:

Vet du ens vad sexism är? Jag tycker också om rumpor och bröst, vad har det med det här att göra? Jag har mina egna fantasier, ser du mig försöka köra ner dom i halsen på dig? Så jag gillar sex, måste det då finnas bilder av sex på varenda fri yta runt omkring mig (det offentliga rummet)?
Så inte nog med att jag tydligen vill gömma det som är "vackert", jag vill visst att alla ske se likadant ut också...
Gå tillbaka till ruta ett och läs igen.

Du verkar ju inte komma ihåg vad du själv har skrivit i tråden. Du sätter dig själv på en tron där du tror att du vet så mycket bättre än alla andra i tråden, vilket egentligen bara visar hur lite du vet. Vad jag försökte säga var att stora rumpor och bröst är inte vägledande, utan det är något väldigt många fantiserar om och därför skapar det när de får chansen. Då många uppskattar det så får det mer utrymme, men det är ingen som tvingar någon att rita stora bröst som du försöker få det att låta som.

Och jag vände på knork711s argument ("Jämlikhet ska absolut inte vara något vägledande inom fiktion, eftersom det begränsar fantasin och skapandefriheten") när jag skrev att bröst och rumpor inte ska vara vägledande, vilket idag verkar vara regeln. Det är också lite lustigt hur det hela tiden sägs att det handlar om konstnärlig frihet när man ser halvnakna kvinnor i spel, ungefär som att de grafiska designers som modellerar karaktärer är dom som bestämmer dessa karaktärsdrag och inte dom som betalar deras löner. Vad fan, min arbetsgivare stoppar min "konstnärliga frihet", jag är kränkt! ...kanske inte det populäraste ställningstagande hos en snickare.

Jag frågade dig ifall du vet/förstår vad sexism är, vilket du inte verkar göra. Du argumenterar för att det är helt OK med "bröst och rumpor" i det offentliga rummet bara för att "många uppskattar det". Det "offentliga rummet" är det allmänna utrymme som tillhör os alla. Har du tänkt på att majoriteten av oss kanske inte vill se "bröst och rumpor" överallt där, oavsett om man gillar det eller inte?
Jag säger igen att dina egna fantasier inte intresserar mig på något sätt, lika lite som jag tror du är intresserad av mina, så varför inte hålla dessa för oss själva då? Ska det vara någon slags rättighet att pracka på sina fantasier på andra?

Det här spårar återigen ut. Jag säger inte att jag vill se något slags totalförbud på vackra kvinnokroppar, varken i spel eller i offentligheten. Jag pratar inte heller bara om "bröst och rumpor", utan om hur kvinnan ofta framställs som ett undergivet bihang i sin karaktärisering gentemot mannen.
Det jag motsätter mig är när detta blir den normaliserande bilden av kvinnan, den som syns överallt. Ifall man matas med den hela tiden, utan att ens längre ifrågasätta (utan snarare försvara den) den så tror jag inte att det dröjer så länge innan man börjar tro på den. Och nu ska man inte glömma att vi inte utgår från en jämlik syn på kvinnan, utan snarare tvärtom. Vi skulle inte ha ojämställdhet ifall många inte redan trodde på den bilden.

I grund och botten handlar det jag tror på om jämlikhet och rättvisa. När vi inte har jämlikhet och rättvisa så ifrågasätter jag det, och när någon argumenterar emot jämlikhet och rättvisa så argumenterar jag tillbaka. Nu tror jag att de flesta är för jämlikhet och rättvisa, även dom jag argumenterar med, men att den egentliga diskussionen lätt drunknar i sidofrågor som hur man uppnår detta, och varför vi inte har det idag.
Jag tror personligen att sexismen och objektifieringen av kvinnan idag iallafall är en anledning till att det går långsammare att uppnå jämställdhet och det är därför jag argumenterar emot dessa.
Jag vill heller inte "tronsätta" mina egna åsikter över andras och utgå ifrån att mina åsikter är de enda och de rätta, men ifall någon (verkar) har åsikter som väldigt starkt verkar avvika från mina egna så kommer det märkas i sättet jag svarar eller argumenterar på.
För att ta ett väldig tydligt och extremt exempel: Ifall någon säger en sak som "negrer är dumma", "bögar borde skjutas" eller "kvinnor ska veta sin plats"...hur argumenterar du mot det? Det är ju en sådan efterbliven sak att säga till att börja med, skulle du själv stillsamt, från grunden försöka förklara begrepp som rasism, fördomar eller jämlikhet? Jag vill förtydliga att jag inte säger att du eller någon annan här ens kommit i närheten av att säga något liknande, men att det finns gott om människor som faktiskt tror/tycker sådant här.
Såg ett avsnitt av en Stina Dabrowski dokumentär för några år sedan, där hon intervjuade dottern i en starkt rasistisk sydstatsfamilj, för att hon mot alla odds kämpade mot rasism. Då "pappan" i familjen blev intervjuad så konstaterade han att "niggers ain't human"... Var fan ska man börja argumentera då egentligen?
Det här är en orimligt överdriven jämförelse, men om jag argumenterar för att minska bilden av kvinnan som ett sexigt objekt underställt mannen och bemöts av motargument i klass med "men jag gillar sjyssta lökar!" så känner jag att vi inte riktigt pratar om samma sak.
Naturligtvis kan jag missförstå dig och alla andra som jag argumenterar emot (och tvärtom) och skriva saker som kan upplevas som dryga eller tom vara det. Sorry, jag är inte perfekt heller.

PS. Kan ju även tillägga att jämlikhet och rättvisa inte är ett fenomen begränsat till förhållandena runt män och kvinnor utan även till arbetsplatsen (löntagaren och arbetsgivaren idag var nog mer att beskriva som slaven och ägaren förr) och mellan folk och kulturer. Jag tror helt klart att saker som orättvisor (oavsett av vilket slag) inte bekämpar sig själva, ibland krävs det att man engagerar sig lite också.

Medlem
Skrivet av cm0s:
Skrivet av Ender:
Skrivet av cm0s:

Vad tror du anledning är till att folk som inte tycker att spel är gjorda för dem väljer att inte själva göra spel om de hade velat spela? Är det patriarkatet som hindrar kvinnor från att använda Kickstarter? Isf hur?

Låt mig svara med en egen motfråga. Är objektifiering och sexism i det offentliga rummet OK bara för att dom som blir stötta av det kan välja att skapa sin egen film/reklam/spel/konst utan det?

Jag svarar så fort du har svarat på min

(Kan också passa på att berätta att enligt Nussbaums definition av objektifiering så är alla spelkaraktärer objektifierade).

Tycker dom går hand i hand. Ifall jag ser något som är fel, vilken är den naturliga reaktionen, att försöka rätta till felet eller skapa ett lika "något" utan fel? Äh, dumt exempel kanske, men poängen är det här; Jag gillar en väldans massa spel, tyvärr så förekommer det en hel del omotiverad sexism som sänker helhetsbetyget på hos väldigt många av dom. Vissa låter jag bara bli att spela, medans andra är tillräckligt bra att spela trots att sexismen sticker en i ögonen. Nu är det ju så att sexism inte är något som är reserverat för enbart spelbranschen, utan ett allmänt fenomen/problem.
Att det förekommer lite här och där är väl inte det stora problemet, utan att det idag förekommer i sådan stor utsträckning i spelvärlden att det är svårt att undvika ifall man vill spela spel överhuvudtaget.

Undrar spontant hur det skulle låta i den unga manliga spelvärlden ifall det fanns lika mycket manlig homoromantik som som det finns kvinnlig sexism

PS. Fan, tror jag gjorde en oavsiktlig "Strage" där...jaja :/

Medlem

Om majoriteten inte vill ha det, varför är det så utspritt? Tror du måste erkänna att du tillhör en minoritet i fallet. Likaså som anti-gay rörelsen i ryssland har majoritet (nej jag säger inte att det är rätt, men de har offentlig majoritet). Du verkar leta efter argument istället för att försöka förstå, i.e. du tronsätter dina egna åsikter. Ditt exempel om att argumentera med en rasist handlar inte om att mot argumentera i första hand, utan att leta efter anledningar och samband. Varför tycker denna person som den gör? Kan man inte sätta sig i motpartens skor så har man förlorat argumentet redan från första början, och detta är tyvärr allt för vanligt. Att underminera motpartens åsikter med argument som att det är omoget, barnsligt och ointelligent (generellt nu) är ju bara så dumt att jag låter det vara osagt. Jag förstår dina åsikter, men håller ej med om att kvinnor alltid är ett bihang. Kan räkna upp fler spel där kvinnor har en riktig roll (allt från ice climbers till bayonetta & halo) än spel där dem bara är till för åskådning och symbolik. Att dem sen har lite kläder på sig och förstorade kroppsdelar gör dem inte mindre värda än män. Om Conan barbaren har lite kläder på sig, varför ska kvinnorna gå fullt påklädda? Är det jämlikhet? För många kvinnor handlar det även om att vara lite påfågel, dvs de gärna vill visa de "assets" de har för att attrahera män, vilket jag ser som naturligt då det även finns män som gärna visar sina muskelspända kroppar. Tittar du på personligheten på kvinnor med lite kläder på sig i spel (eller film eg. Barb wire eller pillow book) så är det för det mesta kombinerat med en tuff personlighet, tuffare än männens ibland. Detta är min bild jag skapat baserat på det jag har spelat och sett. Förstår du nu varför jag tycker som jag tycker? Visst du kan alltid motargumentera med endast extrem exempel, men är det representativt?

Du hade en mycket valid point som jag nu vill avsluta min post med då jag själv blev lite förvirrad efter allas poster. Är det objeltifieringen av kvinnor i spel vi diskuterar eller deras frekvens som bi-roller och inte huvudkaraktär? Det sistnämnda har jag ingen åsikt om, men hade Harry Potter varit samma historia om de hade handlat om Hermione istället? Varför spelar det roll vilket kön som har störst fokus?

Medlem
Skrivet av Ender:
Skrivet av knork711:

Bottom line: jag har svårt att se hur det ens kan förekomma sexism i fiktion eftersom fiktion inte finns på riktigt. Men det beror ju på vilken definition av sexism man har.

Men varför kan vi inte ge henne ytterligare coola och sexiga specialattacker som t ex "Surprising breast smothering" eller kanske "Critical Blowjob" när vi ändå är igång? Bowser kunde ju få "Rape dat Hoe"?
Det här är ju naturligtvis inte opassande alls, för det är ju bara fiktion...du är väl ingen moralkärring eller? Jag menar, det kanske är sexigt för mig, och sexistiskt för dig, och varför skulle du ha rätt att kväva spelutvecklarnas konstnärliga frihet?

Ja, varför inte? Det har nämligen ingenting med moral att göra, utan snarare personlig smak hos designern samt vad företaget tror kommer sälja. Minns du Orchid från Killer Instinct på SNES?

Hon visar pattarna för motståndaren som får en hjärtattack och dör! I tvåan tog de bort denna finisher, men gjorde istället om hennes dräkt:

Hon fick string i tvåan. Självklart bara för att bli sexigare. Är det sexistiskt? Eller bara sexigt? Vem har rätt att avgöra?

Poängen är att utvecklarna ska få skapa vad fan de vill utan att myndigheter och annan moralcensur ska lägga sig i. Om en majoritet inte gillar vad de gjort kommer de nog att ändra sig. Men finns det verkligen en majoritet som är trötta på bröst och rumpa i spel? Eller är det bara en envisa agendajournalister och liten men högljudd skara människor som är mer fokuserade på att smutskasta det de ogillar än att lyfta fram det de gillar?

Medlem
Skrivet av BeeJac:

...För många kvinnor handlar det även om att vara lite påfågel, dvs de gärna vill visa de "assets" de har för att attrahera män, vilket jag ser som naturligt då det även finns män som gärna visar sina muskelspända kroppar.

Även om jag tenderar att hålla med dig så måste jag ändå fråga vad som får dig att säga så när du talar för "kvinnan". Utgår du från dig själv som man, eller är du kanske kvinna? Jag tycker också det finns en logik i det påståendet, men jag har sett flera män som mer än gärna påstår sig veta vad kvinnor kvinnor tycker och tänker "egentligen", vilket ofta verkar vara ett resultat i den generellt snedvridna bild de har av kvinnan.

Skrivet av BeeJac:

Du hade en mycket valid point som jag nu vill avsluta min post med då jag själv blev lite förvirrad efter allas poster. Är det objeltifieringen av kvinnor i spel vi diskuterar eller deras frekvens som bi-roller och inte huvudkaraktär? Det sistnämnda har jag ingen åsikt om, men hade Harry Potter varit samma historia om de hade handlat om Hermione istället? Varför spelar det roll vilket kön som har störst fokus?

Phu, lite av varje tror jag. För mig är det mer eller mindre samma sak, då jag anser att mycket av det ena leder till det andra. Jag skulle väl tro att det är överexponeringen som jag tycker är värst, att kvinnan så ofta (i spel och utanför) porträtteras som ett sexigt objekt utan personlighet eller åsikter. Genom att normalisera den bilden så tror jag att folk påverkas av den, och faktiskt tar den för sanning.
Jag tycker att den bilden är lika ovärdig som orealistisk och skulle därför gärna se lång mindre av den. Jag skulle också kunna säga så här; ifall den här kvinnosynen stannade inom in en fantasimijö, och folk behandlade varandra med värdighet och respekt i det verkliga livet så hade jag inte haft något problem med den alls. Om folk fantiserar om undergivna kvinnor (eller män för den delen, men det är ju inte det den här diskussionen handlar om), no problem, men när folk tror och tycker att kvinnor ska vara undergivna på riktigt, så har vi ett problem.

För övrigt vill jag tro att boken/filmen hade varit precis lika framgångsrik ifall den handlat om Hermione Potter

Medlem
Skrivet av knork711:

Hon fick string i tvåan. Självklart bara för att bli sexigare. Är det sexistiskt? Eller bara sexigt?

Ja herre...kvinnor i kampsportsspel. Orkar inte ens bry mig det minsta utan gravitation, där det tydligen är en fördel att slåss i högklackat. Visst är det sexistisk att kvinnorna enbart (verkar) har sin plats i spelet för att visa upp den senaste bouncing breast tekniken, men det går ju knappast att ta ett sådant spel på allvar med allt det orealistiska som det bygger på. Männen målas ju oftast upp på samma sätt dessutom, så nej, jag har mindre problem med dessa.
Tyvärr så läggs ju detta bara till den alltför stora hög av spel som visar kvinnor på ett liknande sätt.

Skrivet av knork711:

Poängen är att utvecklarna ska få skapa vad fan de vill utan att myndigheter och annan moralcensur ska lägga sig i. Om en majoritet inte gillar vad de gjort kommer de nog att ändra sig. Men finns det verkligen en majoritet som är trötta på bröst och rumpa i spel? Eller är det bara en envisa agendajournalister och liten men högljudd skara människor som är mer fokuserade på att smutskasta det de ogillar än att lyfta fram det de gillar?

Vad är det till att börja med som säger att vi som är trötta på sexism i spel är en minoritet? Och vad är det som säger att det skulle vara fel av oss att försöka ändra folks inställning till sexisms även om vi vore det? Jag tror ju personligen att det är fler som inte bryr sig om en kvinna framstår som ett sexobjekt i ett spel eller inte, bara dom får spela själva spelet, än att det finns folk som verkar kräva att det ska finnas i ett spel för att dom ska köpa det.

Är du för eller emot jämlikhet och rättvisa mellan könen? Om du (vilket jag ändå vill tro) är för, hur tror du att vi ska kunna uppnå dessa? Vilka förändringar tycker DU borde göras i samhället idag? Vilka behöver påverkas, och hur? Föräldrarna? Jaha, du menar morgondagens vuxna barn?
Vart ska man börja?

Medlem
Skrivet av Ender:

Tycker dom går hand i hand. Ifall jag ser något som är fel, vilken är den naturliga reaktionen, att försöka rätta till felet eller skapa ett lika "något" utan fel? Äh, dumt exempel kanske, men poängen är det här; Jag gillar en väldans massa spel, tyvärr så förekommer det en hel del omotiverad sexism som sänker helhetsbetyget på hos väldigt många av dom. Vissa låter jag bara bli att spela, medans andra är tillräckligt bra att spela trots att sexismen sticker en i ögonen. Nu är det ju så att sexism inte är något som är reserverat för enbart spelbranschen, utan ett allmänt fenomen/problem.
Att det förekommer lite här och där är väl inte det stora problemet, utan att det idag förekommer i sådan stor utsträckning i spelvärlden att det är svårt att undvika ifall man vill spela spel överhuvudtaget.

Undrar spontant hur det skulle låta i den unga manliga spelvärlden ifall det fanns lika mycket manlig homoromantik som som det finns kvinnlig sexism
PS. Fan, tror jag gjorde en oavsiktlig "Strage" där...jaja :/

Jag tror att du och jag har olika definition av sexism.

Om du med manlig homoromantik menar sexualiserade män (varför måste det var homo, det kan väl lika gärna vara straight men riktat till kvinnor?) så ser jag inga problem med det. Först måste man dock diskutera hur män och kvinnor sexualiserar det motsatta könet. Jag vet inte om kvinnor mest av allt vill se Solid Snake springa omkring iförd strumpbyxor.

Jag kan förstå att vissa är missnöjda med det utbud av spel som finns i dag. Det innebär dock inte att de som gör de spelen måste ändra sig. Det är bättre om de som tycker att det finns en avsaknad av spel som de gillar i stället börjar göra sådana spel. Då får vi överlag fler spel och ett bredare utbud. Kreativitet är den bästa formen av kritik, har jag hört.

Att spela spel är ingen rättighet, det är ett privilegium.

Medlem
Skrivet av Ender:

Och jag vände på knork711s argument ("Jämlikhet ska absolut inte vara något vägledande inom fiktion, eftersom det begränsar fantasin och skapandefriheten") när jag skrev att bröst och rumpor inte ska vara vägledande, vilket idag verkar vara regeln. Det är också lite lustigt hur det hela tiden sägs att det handlar om konstnärlig frihet när man ser halvnakna kvinnor i spel, ungefär som att de grafiska designers som modellerar karaktärer är dom som bestämmer dessa karaktärsdrag och inte dom som betalar deras löner. Vad fan, min arbetsgivare stoppar min "konstnärliga frihet", jag är kränkt! ...kanske inte det populäraste ställningstagande hos en snickare.

Jag frågade dig ifall du vet/förstår vad sexism är, vilket du inte verkar göra. Du argumenterar för att det är helt OK med "bröst och rumpor" i det offentliga rummet bara för att "många uppskattar det". Det "offentliga rummet" är det allmänna utrymme som tillhör os alla. Har du tänkt på att majoriteten av oss kanske inte vill se "bröst och rumpor" överallt där, oavsett om man gillar det eller inte?
Jag säger igen att dina egna fantasier inte intresserar mig på något sätt, lika lite som jag tror du är intresserad av mina, så varför inte hålla dessa för oss själva då? Ska det vara någon slags rättighet att pracka på sina fantasier på andra?

Det här spårar återigen ut. Jag säger inte att jag vill se något slags totalförbud på vackra kvinnokroppar, varken i spel eller i offentligheten. Jag pratar inte heller bara om "bröst och rumpor", utan om hur kvinnan ofta framställs som ett undergivet bihang i sin karaktärisering gentemot mannen.
Det jag motsätter mig är när detta blir den normaliserande bilden av kvinnan, den som syns överallt. Ifall man matas med den hela tiden, utan att ens längre ifrågasätta (utan snarare försvara den) den så tror jag inte att det dröjer så länge innan man börjar tro på den. Och nu ska man inte glömma att vi inte utgår från en jämlik syn på kvinnan, utan snarare tvärtom. Vi skulle inte ha ojämställdhet ifall många inte redan trodde på den bilden.

För att ta ett väldig tydligt och extremt exempel: Ifall någon säger en sak som "negrer är dumma", "bögar borde skjutas" eller "kvinnor ska veta sin plats"...hur argumenterar du mot det? Det är ju en sådan efterbliven sak att säga till att börja med, skulle du själv stillsamt, från grunden försöka förklara begrepp som rasism, fördomar eller jämlikhet? Jag vill förtydliga att jag inte säger att du eller någon annan här ens kommit i närheten av att säga något liknande, men att det finns gott om människor som faktiskt tror/tycker sådant här.
Såg ett avsnitt av en Stina Dabrowski dokumentär för några år sedan, där hon intervjuade dottern i en starkt rasistisk sydstatsfamilj, för att hon mot alla odds kämpade mot rasism. Då "pappan" i familjen blev intervjuad så konstaterade han att "niggers ain't human"... Var fan ska man börja argumentera då egentligen?
Det här är en orimligt överdriven jämförelse, men om jag argumenterar för att minska bilden av kvinnan som ett sexigt objekt underställt mannen och bemöts av motargument i klass med "men jag gillar sjyssta lökar!" så känner jag att vi inte riktigt pratar om samma sak.
Naturligtvis kan jag missförstå dig och alla andra som jag argumenterar emot (och tvärtom) och skriva saker som kan upplevas som dryga eller tom vara det. Sorry, jag är inte perfekt heller.

PS. Kan ju även tillägga att jämlikhet och rättvisa inte är ett fenomen begränsat till förhållandena runt män och kvinnor utan även till arbetsplatsen (löntagaren och arbetsgivaren idag var nog mer att beskriva som slaven och ägaren förr) och mellan folk och kulturer. Jag tror helt klart att saker som orättvisor (oavsett av vilket slag) inte bekämpar sig själva, ibland krävs det att man engagerar sig lite också.

Men är det verkligen vägledande på det sättet då? Är det verkligen så att cheferna går runt och säger till alla designers "större bröst på den där, annars går den inte att sälja" och "mer fläsk på den rumpan, annars når vi inte våra säljmål"? Eller är det så att designarna (som ofta men inte alltid är män) själva helt enkelt gillar kvinnliga kurvor?

Men du kan ju inte påstå att spel tillhör det "offentliga rummet" när ingen som inte vill behöver konsumera dem. Är verkligen Zero Suit Samus blotta existens så jobbig för dig i nya Smash att hon stör dig SÅ mycket? Du kan spela med vilken annan karaktär du vill.

Sedan är det ju så att spel till stor del faktiskt består av människors fantasier, så det är ganska svårt att INTE ta del av dem i spel.

Hela den här diskussionen bottnar i att du tror att fantasier och fiktion tar sig uttryck i verkligheten. Där skiljer vi oss åt markant. Jag menar att det inte spelar någon roll vilka fula tankar man än kan ha i huvudet (skjuta grannen, misshandla frugan, förnedra chefen offentligt mm), det är fortfarande en gigantisk spärr gentemot verkligheten som gör att man inte agerar likadant ute i det fria som gör i ett spel.

Kan inte du definiera exakt vad sexism är då enligt dig?

Det där är väldigt lätt att argumentera mot - särskilt med lång erfarenhet från Flashback och 4chan. Om någon säger "negrer är dumma" så frågar man helt enkelt "varför"? Varför ska bögar skjutas? Var är kvinnans plats och på vilket sätt är den det? Allt går att argumentera ned till en botten då vederbörande helt enkelt måste ha sakliga argument för att inte göra bort sig själv totalt.

Folk brukar ofta säga (åtminstone i media) att den genomsnittlige användaren på Flashback inte går att prata med, för de bara "hatar". Det är rent nonsens. Prova att prata med folk och ställa dem mot väggen med argument efter argument. De som inte har någon grund att stå på brukar göra bort sig rejält inför alla andra. Problemet uppstår då man hänvisar till känsloargument, dvs ej sakligt utan bara "det här är fel för det känns fel enligt mig".

Vidare så är 4chan kända för att vara otrevliga och bara svära och snacka skit. Men likadant här, bemöt svordomarna med sakliga argument så lovar jag att folk kommer lyssna, och de som vägrar lyssna kommer rättvist göras till åtlöje. Bemöt svordomarna och de förolämpande tongångarna med argument, och inte med etiketter och stämplingar.

Om någon säger "niggers ain't human" är det bara att fråga varför. Be vederbörande om hans syn på det, VARFÖR de inte är människor. Jag lovar, vad som än sägs kan man alltid bemöta det med saklighet. Dessa människor har ofta inte ens argument själva, utan förväntar sig inte att någon ska be dem förklara. Ofta ställs de mot väggen och börjar upprepa samma saker gång på gång, eller så blir de förbannade och lämnar debatten.

Skrivet av Ender:

Undrar spontant hur det skulle låta i den unga manliga spelvärlden ifall det fanns lika mycket manlig homoromantik som som det finns kvinnlig sexism

Just när det gäller Tingle så har det blivit en väldigt impopulär karaktär i väst som jag förstått det som. Därför ser vi honom mindre och mindre i Zelda-spelen. Och för att återkoppla detta då så är jag fortfarande helt övertygad om att om stora tuttar och feta stjärtar hade varit impopulärt så hade vi sett en klar minskning av det också. Marknaden=folket styr, så enkelt är det bara. Min uppfattning är att det vi hör nu är en enad journalistelit samt en liten klick högljudda människor som propagerar starkt emot hur "onödigt" sexiga tjejerna framställs i spel, medan den breda majoriteten antingen inte bryr sig eller gillar det.

Och det är därför, återigen, som jag undrar varför media helt blundar för vad vanligt folk tycker i denna fråga, och istället "utbildar" dem att tycka "som man ska". Det bildas ett stort glapp mellan media och vanligt folk här, när media är mer intresserade av att få alla läsare att tycka precis som de själva, snarare än att lyssna och se vad som är populärt. Jag väntar fortfarande på "de tio sexigaste tjejerna"-artikeln här på FZ.

Skrivet av Ender:

Även om jag tenderar att hålla med dig så måste jag ändå fråga vad som får dig att säga så när du talar för "kvinnan". Utgår du från dig själv som man, eller är du kanske kvinna? Jag tycker också det finns en logik i det påståendet, men jag har sett flera män som mer än gärna påstår sig veta vad kvinnor kvinnor tycker och tänker "egentligen", vilket ofta verkar vara ett resultat i den generellt snedvridna bild de har av kvinnan.

Nu är inte jag personen du pratade med här, men det jag utgår ifrån är mina egna upplevelser och erfarenheter. Män och kvinnor är olika, och man går igång på olika saker. Många män, bevisligen, tycker att kvinnor i string är väldigt sexigt. Men det omvända, "jämställda" gäller helt enkelt inte. Jag gjorde en liten undersökning om detta på Familjeliv (ett forum där det är flest kvinnor), och de flesta kvinnor skulle antingen skratta eller rynka på näsan om de såg sin karl i string. En liten minoritet tyckte det var sexigt. Män tycker kvinnor i string är sexigt, men kvinnor tycker inte män i string är sexigt.

Och det är också de många könsskillnaderna som gör att den totala jämställdheten är omöjlig utan att gå in och kvotera eller tvinga folk att leva på ett visst sätt. Jämställdhet är bara bra när den är vald av egen fri vilja.

Vidare finns det undersökningar som visar att en av kvinnors vanligaste sexfantasier är att bli våldtagna. Boken 50 shades of gray (tror jag det var) skapade en storm kring den undergivna kvinnan som blir smiskad och dominerad av mannen - och som njuter av det. Har även gjort en liten undersökning på Familjeliv om smisk, och det visade sig att en majoritet visserligen inte tyckte om det, men av de som gillade smisk så ville de allra flesta kvinnor få, och de allra flesta män ville ge. Återigen, tydliga könsskillnader som ger en bild av att mannen är den mer dominanta - iaf i sänghalmen och i sexfantasierna.

Vad har då detta med spel att göra? Jo, spel är ju just fantasier. Att undergivna kvinnor som figurerar som sexobjekt i våra fantasier finns i spel kanske inte är så konstigt. Men på samma sätt som en kvinna knappast vill bli våldtagen i verkligheten så stannar fantasierna just i spelen.

Min poäng angående jämställdhetsdiskussionen är alltså att könen är inte 100 % naturligt jämställda, och därmed går det inte att uppnå jämställdhet på alla plan utan tvång och kvotering - något jag är otroligt starkt emot. Det går inte att säga "nu har vi en kvinna i string i vårt fightingspel, så nu lägger vi in en man i string också så blir det jämställt". Det fungerar inte på det sättet helt enkelt.

Skrivet av Ender:

Ja herre...kvinnor i kampsportsspel. Orkar inte ens bry mig det minsta utan gravitation, där det tydligen är en fördel att slåss i högklackat. Visst är det sexistisk att kvinnorna enbart (verkar) har sin plats i spelet för att visa upp den senaste bouncing breast tekniken, men det går ju knappast att ta ett sådant spel på allvar med allt det orealistiska som det bygger på. Männen målas ju oftast upp på samma sätt dessutom, så nej, jag har mindre problem med dessa.
Tyvärr så läggs ju detta bara till den alltför stora hög av spel som visar kvinnor på ett liknande sätt.

Det är inte sällan kvinnor VILL sexualisera sig själva heller, det ska man inte glömma. Kolla denna cosplayer som ska föreställa Cammy från Street Fighter:

Original-Cammy har inte ens klackar, utan det lade Crystal (som hon heter) till för att hon själv tyckte det blev snyggare.

Man talar ofta om kvinnor som offer i dessa sammanhang, men som sagt, det finns jättemånga kvinnor som med glädje klär sig sexigt och sedan blir sedda och åtråvärda av den manliga publiken som hyllar deras skönhet. Och kvinnorna njuter av det.

Skrivet av Ender:

Vad är det till att börja med som säger att vi som är trötta på sexism i spel är en minoritet? Och vad är det som säger att det skulle vara fel av oss att försöka ändra folks inställning till sexisms även om vi vore det? Jag tror ju personligen att det är fler som inte bryr sig om en kvinna framstår som ett sexobjekt i ett spel eller inte, bara dom får spela själva spelet, än att det finns folk som verkar kräva att det ska finnas i ett spel för att dom ska köpa det.

Är du för eller emot jämlikhet och rättvisa mellan könen? Om du (vilket jag ändå vill tro) är för, hur tror du att vi ska kunna uppnå dessa? Vilka förändringar tycker DU borde göras i samhället idag? Vilka behöver påverkas, och hur? Föräldrarna? Jaha, du menar morgondagens vuxna barn?
Vart ska man börja?

Det som talar för det är att marknaden inte anpassar sig mer efter er än vad som är fallet idag. Det finns en fine line mellan att "prata för sin sak" och "trycka ned det i halsen på andra". Det Aftonbladet gör idag är att man försöker trycka ned det i halsen på andra. Man tjatar utan uppehåll, man kallar oss som gillar sexiga brudar i spel för "omogna", "efterblivna" och andra negativa saker. Man försöker få sitt eget ideal och sina egna värderingar att framstå som den ultimata utopin - som det enda rätta - medan man kastar skit på oliktänkande. Jag kastar inte skit på folk som är trötta på stora bröst och päronrumpor. Jag kastar inte skit på karaktärer som Faith i Mirror's Edge och säger att hennes porträttering är efterbliven. DET är den stora skillnaden här. Ena sidan är otroligt nedvärderande mot den andra för man är så övertygad om sin egen suveränitet att andra värderingar helt enkelt inte får plats.

Jag har som du säkert läst redan varit inne på det, men jämställdhet är inte utopi per automatik anser jag. Jämställdhet är bara bra när den har blivit ett resultat av folks fria val. Vill en tjej utbilda sig till bilmekaniker finns det ingenting idag som stoppar henne från att göra det, förutom hennes egna intressen och hennes egen vilja. Vill pappor stanna hemma med sina barn under lika lång eller längre tid som mamman finns det ingenting idag som hindrar dem.

Problemet för jämställdhetshetsarna, alltså de som vill uppnå jämställdhet till varje pris - kosta vad det kosta vill - är att män och kvinnor inte är likadana. Vi gör olika livsval, kvinnor VILL generellt stanna hemma längre med barn än män, och kvinnor är ofta inte lika intresserade av teknikyrken som män, utan tenderar att dras mer åt estetiska yrken eller yrken där man umgås mycket med människor varje dag.

När då män och kvinnor inte gör samma val och inte gillar samma saker blir det naturliga problem för jämställdheten. Antingen låter man då folk fortsätta göra som de vill, vilket leder till ojämställdhet, eller så går man inte med lagar och andra tvångsmedel och försöker tvinga folk att ändra livsstil till vad man anser vara det bättre.

Om en mamma klär sin lilla flicka i rosa, ger henne dockor att leka med och gullar med henne får hon ofta kritik av feminister för att behandla sitt barn könsstereotypiskt. Men om hon däremot klär sin lilla flicka i blått, ger henne bilar att leka med och pratar med henne på ett hårdare och tuffare sätt så blir hon uppmuntrad för att hon inte följer könsnormen. Ser du vad som händer här?

En del krafter i samhället vill som bekant motarbeta de klassiska könsrollerna, och det är lätt att tro att de bara vill att folk ska få välja fritt istället för att begränsas av sitt kön. Men det handlar inte om frihet för dessa krafter, utan om att ta bort en gammal norm och ersätta den med en annan. Om jag väljer att uppfostra min dotter enligt traditionella könsroller, eller om min dotter när hon blivit lite äldre väljer att göra typiskt tjejiga saker, får vi höra att vi blivit hjärntvättade av normen och att vi är styrda av det (i min uppfattning påhittade) patriarkatet. Men om vi däremot väljer att göra saker som går tvärtemot de klassiska könsrollerna får vi höra att detta gjorde vi minsann av egen fri vilja utan att bli påverkade av normerna.

Jag tror att man helt enkelt gravt underskattar folks egna viljor. Jag kan se reklam 100 gånger för Scans köttbullar, jag kommer ändå inte att köpa dem eftersom jag är vegan och inte mottaglig för deras propaganda. Jag kan också höra mina vänner prata om CoD stup i kvarten utan att själv köpa spelet eftersom jag inte har något grundläggande intresse för det.

Däremot kan jag bli påverkad av de saker som tilltalar mig, men som jag ännu inte upptäckt.

Medlem
Skrivet av cm0s:
Skrivet av Ender:

Tycker dom går hand i hand. Ifall jag ser något som är fel, vilken är den naturliga reaktionen, att försöka rätta till felet eller skapa ett lika "något" utan fel? Äh, dumt exempel kanske, men poängen är det här; Jag gillar en väldans massa spel, tyvärr så förekommer det en hel del omotiverad sexism som sänker helhetsbetyget på hos väldigt många av dom. Vissa låter jag bara bli att spela, medans andra är tillräckligt bra att spela trots att sexismen sticker en i ögonen. Nu är det ju så att sexism inte är något som är reserverat för enbart spelbranschen, utan ett allmänt fenomen/problem.
Att det förekommer lite här och där är väl inte det stora problemet, utan att det idag förekommer i sådan stor utsträckning i spelvärlden att det är svårt att undvika ifall man vill spela spel överhuvudtaget.

Undrar spontant hur det skulle låta i den unga manliga spelvärlden ifall det fanns lika mycket manlig homoromantik som som det finns kvinnlig sexism
PS. Fan, tror jag gjorde en oavsiktlig "Strage" där...jaja :/

Jag tror att du och jag har olika definition av sexism.

Om du med manlig homoromantik menar sexualiserade män (varför måste det var homo, det kan väl lika gärna vara straight men riktat till kvinnor?) så ser jag inga problem med det. Först måste man dock diskutera hur män och kvinnor sexualiserar det motsatta könet. Jag vet inte om kvinnor mest av allt vill se Solid Snake springa omkring iförd strumpbyxor.

Därför att jag får för mig att omotiverad homoromantik i majoriteten av spel skulle sticka mer i ögonen på den unga, manliga spelgruppen, ungefär som den sexualiserade bilden av kvinnan kanske gör för spelande kvinnor.
De flesta verkar ju få rabies bara den syns någonstans, och då snackar vi inte majoritet, men strunt samma, mer ett roligt sidetrack.

Skrivet av cm0s:

Jag kan förstå att vissa är missnöjda med det utbud av spel som finns i dag. Det innebär dock inte att de som gör de spelen måste ändra sig. Det är bättre om de som tycker att det finns en avsaknad av spel som de gillar i stället börjar göra sådana spel. Då får vi överlag fler spel och ett bredare utbud. Kreativitet är den bästa formen av kritik, har jag hört.

Att spela spel är ingen rättighet, det är ett privilegium.

Jag skulle nästan kunna hålla med dig här, om det inte var för det jag sagt tidigare, att jag tror att ett överflöde av sexism i olika medium (avklädda kvinnor vars enda användning i spel eller reklam är för att attrahera män till en produkt (= sexism för mig)) även påverkar synen på kvinnan utanför mediet. Ifall inte så många hade haft sådan snedvriden syn på kvinnan så hade jag inte haft någonting emot sexualisering i t ex spel, då man tryggt hade kunnat avfärda det som oskyldiga fantasier, vilket jag inte anser att man kan göra idag.

Och varför skulle spel bara vara ett privilegium förunnat en grupp män? Spel har väl aldrig varit till för att enbart förmedla en sexistisk bild av kvinnan...vi har ju porr till det.

Medlem
Skrivet av knork711:

...textbibel...

Dang, och jag som tyckte jag skrev långa texter. Ska läsa den så fort jag har mer tid, och svara om jag orkar...diskussionen börjar minst sagt suga musten ur mig, men ändå rätt intressant, om inte annat.

Medlem

Det finns starka karaktärer som är både kvinnliga och manliga, båda sätter könsstereotypiska förväntningar som är orealistiska, dock är de manliga karaktärerna av stark sort i stark majoritet. Jag bryr mig personligen inte om karaktären är manlig eller kvinnlig eller hur den framställs, därav förstår jag inte hur folk kan bry sig, då bryr jag mig inte heller om de "kvoterar" eller ändrar könsrollerna i spel, även om jag ser det som aningen löjligt.

Edit: Jag tål inte hur folk kan påstå att någon karaktärs framställning är "onödig", spel är konst och vad som krävs för att fullkomliga upplevelsen är inte upp till konsumenten, det är dock upp till konsumenten om den vill köpa produkten


signatur

Now you're playing with power... NOW YOURE PLAYING WITH FUCKING SHIT, YOURE BETTER OFF FUCKING SHIT THAN FUCKING WITH THIS FUCKED UP SHIT

Medlem

Kul att se att vissa faktiskt tar ställning här. Sexismen i spel och antifeminismen som är vanlig hos gamers får mig att skämmas över att vara en gamer ibland. Läste i ett tidigare inlägg att trådstartaren tyckte det var en fånig jämförelse att jämföra sexism i dagens samhälle/spel och kvinnors rösträtt. Hur tror du män resonerade 1919? Jag kan garantera dig att liknande resonemang, dvs att rösträtt var ett icke-problem, fördes då.
Bara för att Sverige har kommit jämförelsevis långt i jämställdhetsfrågor betyder inte det att vi lever i ett jämställt land.
Feminism och jämställdhet är inga åsikter, det är ren fakta. Kvinnor har generellt lägre löner. Kvinnodominerande yrken har lägre löner. Yrken som kvinnor "tar över" blir så småningom lågavlönade yrken. Se exempelvis på läraryrket. Psykologer har gått ungefär samma väg. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&arti... (kvinnliga akademiker tjänar 13% mindre än männen)

Sexism är ett stort problem, du kanske har missat hela american apparel debaclet men du kan börja där. Sexism inom gaming är också väldigt vanligt förekommande. Storbystade kvinnor som behöver räddas av starka, tysta män. Att sen säga att det finns "undantag" är väl inte heller det ett svar? Det är inte en lösning på ett problem.

Känns som många unga män här hade vunnit mycket av att läsa http://ofrivilligesexisten.blogspot.se/
Det är en grym blogg av en svensk spelutvecklare som resonerade som många gör här. Det krävdes att han fick en dotter för att inse att han hade varit omedvetet sexistisk hela sitt liv.

Kanske lite off-topic stundtals men sexism/jämställdhet går hand i hand.

Medlem
Skrivet av Andyrew:

Kul att se att vissa faktiskt tar ställning här. Sexismen i spel och antifeminismen som är vanlig hos gamers får mig att skämmas över att vara en gamer ibland. Läste i ett tidigare inlägg att trådstartaren tyckte det var en fånig jämförelse att jämföra sexism i dagens samhälle/spel och kvinnors rösträtt. Hur tror du män resonerade 1919? Jag kan garantera dig att liknande resonemang, dvs att rösträtt var ett icke-problem, fördes då.
Bara för att Sverige har kommit jämförelsevis långt i jämställdhetsfrågor betyder inte det att vi lever i ett jämställt land.
Feminism och jämställdhet är inga åsikter, det är ren fakta. Kvinnor har generellt lägre löner. Kvinnodominerande yrken har lägre löner. Yrken som kvinnor "tar över" blir så småningom lågavlönade yrken. Se exempelvis på läraryrket. Psykologer har gått ungefär samma väg. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&arti... (kvinnliga akademiker tjänar 13% mindre än männen)

Sexism är ett stort problem, du kanske har missat hela american apparel debaclet men du kan börja där. Sexism inom gaming är också väldigt vanligt förekommande. Storbystade kvinnor som behöver räddas av starka, tysta män. Att sen säga att det finns "undantag" är väl inte heller det ett svar? Det är inte en lösning på ett problem.

Känns som många unga män här hade vunnit mycket av att läsa http://ofrivilligesexisten.blogspot.se/
Det är en grym blogg av en svensk spelutvecklare som resonerade som många gör här. Det krävdes att han fick en dotter för att inse att han hade varit omedvetet sexistisk hela sitt liv.

Kanske lite off-topic stundtals men sexism/jämställdhet går hand i hand.

Varför alla dessa jämförelser mellan påhittad fiktion och rösträtt? Är du också så att du drar tydliga paralleller mellan fiktion och verklighet? Har du någon grund för detta, och i så fall vad?

Moralpredikningar har ingenting i konst eller fiktion att göra. Idag ropas det sexism så fort en kvinna ser sexig ut:

Självklart har en del börjat gnälla på denna karaktär från Hyrule Warriors. En kvinna med stora bröst. Sexism!! Men jag har också sett flera tjejer som gått ut på YouTube och försvarat designen. Media och vissa grupper av människor idag verkar vara fullkomligt besatta av sexism, och klarar inte av att folk inte håller med dem. Som sagt, en artikel här eller där har jag inget emot, men det skrivs ju knappt snart något annat. Det är ett fruktansvärt tjatande och en total oförståelse för alla som gillar fri fantasi.

Angående bloggen får du nog citera något du vill lyfta fram, annars är det för mycket text att läsa (till och med jag bleknar i jämförelse där).

Medlem

signatur

If you can't convince them, confuse them!

Medlem

signatur

Everybody needs help.

Medlem
Skrivet av Ender:

Jag skulle nästan kunna hålla med dig här, om det inte var för det jag sagt tidigare, att jag tror att ett överflöde av sexism i olika medium (avklädda kvinnor vars enda användning i spel eller reklam är för att attrahera män till en produkt (= sexism för mig)) även påverkar synen på kvinnan utanför mediet. Ifall inte så många hade haft sådan snedvriden syn på kvinnan så hade jag inte haft någonting emot sexualisering i t ex spel, då man tryggt hade kunnat avfärda det som oskyldiga fantasier, vilket jag inte anser att man kan göra idag.

Det är ju samma argument som människor använder om våldsamma spel. Att man blir mer våldsam om man spelar våldsamma spel. Blir friska människor mer sexistiska av att spela spel med lättklädda damer? Vilken vetenskaplig forskning stöder du det argumentet på?

Skrivet av Ender:

Och varför skulle spel bara vara ett privilegium förunnat en grupp män? Spel har väl aldrig varit till för att enbart förmedla en sexistisk bild av kvinnan...vi har ju porr till det.

Så du tror att porr är "till för att enbart förmedla en sexistisk bild av kvinnan"? Inkluderar det gayporr? Det känns som om du behöver nyansera din världsbild lite. Allt är inte svart och vitt. Reflektera över dina argument innan du postar dem.

Medlem
Skrivet av Andyrew:

Kul att se att vissa faktiskt tar ställning här. Sexismen i spel och antifeminismen som är vanlig hos gamers får mig att skämmas över att vara en gamer ibland. Läste i ett tidigare inlägg att trådstartaren tyckte det var en fånig jämförelse att jämföra sexism i dagens samhälle/spel och kvinnors rösträtt. Hur tror du män resonerade 1919? Jag kan garantera dig att liknande resonemang, dvs att rösträtt var ett icke-problem, fördes då.
Bara för att Sverige har kommit jämförelsevis långt i jämställdhetsfrågor betyder inte det att vi lever i ett jämställt land.
Feminism och jämställdhet är inga åsikter, det är ren fakta. Kvinnor har generellt lägre löner. Kvinnodominerande yrken har lägre löner. Yrken som kvinnor "tar över" blir så småningom lågavlönade yrken. Se exempelvis på läraryrket. Psykologer har gått ungefär samma väg. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&... (kvinnliga akademiker tjänar 13% mindre än männen)

Sexism är ett stort problem, du kanske har missat hela american apparel debaclet men du kan börja där. Sexism inom gaming är också väldigt vanligt förekommande. Storbystade kvinnor som behöver räddas av starka, tysta män. Att sen säga att det finns "undantag" är väl inte heller det ett svar? Det är inte en lösning på ett problem.

Känns som många unga män här hade vunnit mycket av att läsa http://ofrivilligesexisten.blogspot.se/
Det är en grym blogg av en svensk spelutvecklare som resonerade som många gör här. Det krävdes att han fick en dotter för att inse att han hade varit omedvetet sexistisk hela sitt liv.

Kanske lite off-topic stundtals men sexism/jämställdhet går hand i hand.

Man tycker ju att det borde räcka med att ha en mamma/syster man respekterar, men att få en dotter verkar få upp ögonen på de flesta som behöver "se"

Medlem
Skrivet av knork711:
Skrivet av Andyrew:

Kul att se att vissa faktiskt tar ställning här. Sexismen i spel och antifeminismen som är vanlig hos gamers får mig att skämmas över att vara en gamer ibland. Läste i ett tidigare inlägg att trådstartaren tyckte det var en fånig jämförelse att jämföra sexism i dagens samhälle/spel och kvinnors rösträtt. Hur tror du män resonerade 1919? Jag kan garantera dig att liknande resonemang, dvs att rösträtt var ett icke-problem, fördes då.
Bara för att Sverige har kommit jämförelsevis långt i jämställdhetsfrågor betyder inte det att vi lever i ett jämställt land.
Feminism och jämställdhet är inga åsikter, det är ren fakta. Kvinnor har generellt lägre löner. Kvinnodominerande yrken har lägre löner. Yrken som kvinnor "tar över" blir så småningom lågavlönade yrken. Se exempelvis på läraryrket. Psykologer har gått ungefär samma väg. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&... (kvinnliga akademiker tjänar 13% mindre än männen)

Sexism är ett stort problem, du kanske har missat hela american apparel debaclet men du kan börja där. Sexism inom gaming är också väldigt vanligt förekommande. Storbystade kvinnor som behöver räddas av starka, tysta män. Att sen säga att det finns "undantag" är väl inte heller det ett svar? Det är inte en lösning på ett problem.

Känns som många unga män här hade vunnit mycket av att läsa http://ofrivilligesexisten.blogspot.se/
Det är en grym blogg av en svensk spelutvecklare som resonerade som många gör här. Det krävdes att han fick en dotter för att inse att han hade varit omedvetet sexistisk hela sitt liv.

Kanske lite off-topic stundtals men sexism/jämställdhet går hand i hand.

Varför alla dessa jämförelser mellan påhittad fiktion och rösträtt? Är du också så att du drar tydliga paralleller mellan fiktion och verklighet? Har du någon grund för detta, och i så fall vad?

Moralpredikningar har ingenting i konst eller fiktion att göra. Idag ropas det sexism så fort en kvinna ser sexig ut:

Kom igen Knork, det där är ju att börja om på ruta ett. Har du inte lärd dig någonting än?

Medlem
Skrivet av cm0s:
Skrivet av Ender:

Jag skulle nästan kunna hålla med dig här, om det inte var för det jag sagt tidigare, att jag tror att ett överflöde av sexism i olika medium (avklädda kvinnor vars enda användning i spel eller reklam är för att attrahera män till en produkt (= sexism för mig)) även påverkar synen på kvinnan utanför mediet. Ifall inte så många hade haft sådan snedvriden syn på kvinnan så hade jag inte haft någonting emot sexualisering i t ex spel, då man tryggt hade kunnat avfärda det som oskyldiga fantasier, vilket jag inte anser att man kan göra idag.

Det är ju samma argument som människor använder om våldsamma spel. Att man blir mer våldsam om man spelar våldsamma spel. Blir friska människor mer sexistiska av att spela spel med lättklädda damer? Vilken vetenskaplig forskning stöder du det argumentet på?

För det första tror jag att nöjesvåld kan skapa en avtrubbning när den konsumeras för mycket, eller av för unga. För det andra så är det inte alls samma argument. Att folk påverkas på ett eller annat sätt av det vi upplever (t ex spel) är ju knappast någon nyhet, och ifall man hela tiden matas av bilden som underlägsen mannen (inte bara i spel) så är det ju rätt uppenbart att folk till slut tror på det. Att sedan folk har ansträngt sig så för att skapa den bilden av kvinnan sedan tidernas begynnelse (kan man ju tro), och de flesta män aldrig släppt den bilden gör ju inte saken bättre. Det som "stöder det argumentet" är hur samhället ser ut än i dag (bara i Sverige).
Men du kanske har någon vetenskaplig forskning som visar på att kvinnor inte är, eller aldrig har varit ojämställda? Skulle vara intressant att ta del av den i så fall.

Skrivet av cm0s:
Skrivet av Ender:

Och varför skulle spel bara vara ett privilegium förunnat en grupp män? Spel har väl aldrig varit till för att enbart förmedla en sexistisk bild av kvinnan...vi har ju porr till det.

Så du tror att porr är "till för att enbart förmedla en sexistisk bild av kvinnan"? Inkluderar det gayporr? Det känns som om du behöver nyansera din världsbild lite. Allt är inte svart och vitt. Reflektera över dina argument innan du postar dem.

Du kan inte läsa så bra mellan raderna va?

Medlem
Skrivet av knork711:

Men är det verkligen vägledande på det sättet då? Är det verkligen så att cheferna går runt och säger till alla designers "större bröst på den där, annars går den inte att sälja" och "mer fläsk på den rumpan, annars når vi inte våra säljmål"? Eller är det så att designarna (som ofta men inte alltid är män) själva helt enkelt gillar kvinnliga kurvor?

Tror mer på en kombination av både och, samtidig som jag tror att få designval går igenom utan godkännande från dem som håller i pengarna.

Skrivet av knork711:

Men du kan ju inte påstå att spel tillhör det "offentliga rummet" när ingen som inte vill behöver konsumera dem. Är verkligen Zero Suit Samus blotta existens så jobbig för dig i nya Smash att hon stör dig SÅ mycket? Du kan spela med vilken annan karaktär du vill.

Sedan är det ju så att spel till stor del faktiskt består av människors fantasier, så det är ganska svårt att INTE ta del av dem i spel.

Men ifall jag tycker att sexism i spel är onödigt (av tidigare nämnda anledningar), ska jag då inte kunna spela spel utan att skapa dem själv? Metroid var det bästa spel jag spelat när det var nytt, utan att jag behövde matas med Samus kurvor. Ska du fortsätta att lyfta fram enstaka exempel som något unikt? Jag spelar inte Smash alls, är jag nu helt plötsligt förskonad från sexism då, eller KAN det kanske vara så att det fortfarande finns i majoriteten av alla andra spel och i hela samhället?
Har du kanske hört talas om Apartheid? Tänk om det än idag fanns folk som fortfarande trodde att "färgade" var mindre värda (duh, för det finns det ju inte). Kan du föreställa dig att den bilden frekvent målades upp i medier runt omkring dig i samhället, och i de flesta spel (för att hålla oss inom ämnet), skulle du då tycka att det var OK med rasism bara för att det "består av människors fantasier"? Snälla säg att du förstår jämförelsen.

Skrivet av knork711:

Hela den här diskussionen bottnar i att du tror att fantasier och fiktion tar sig uttryck i verkligheten. Där skiljer vi oss åt markant. Jag menar att det inte spelar någon roll vilka fula tankar man än kan ha i huvudet (skjuta grannen, misshandla frugan, förnedra chefen offentligt mm), det är fortfarande en gigantisk spärr gentemot verkligheten som gör att man inte agerar likadant ute i det fria som gör i ett spel.

Kan inte du definiera exakt vad sexism är då enligt dig?

Och det där är själva roten till vårt argument. Så länge total jämställdhet inte finns på riktigt, i verkligheten, så kommer jag vara emot att man konstant målar upp en kvinna som ett bihang till mannen, när en kvinnas enda roll i ett spel eller reklam är att behaga mannen sexualdrift. Behöver jag ytterligare förklara "min" definition av sexism?

Skrivet av knork711:

Det där är väldigt lätt att argumentera mot - särskilt med lång erfarenhet från Flashback och 4chan. Om någon säger "negrer är dumma" så frågar man helt enkelt "varför"? Varför ska bögar skjutas? Var är kvinnans plats och på vilket sätt är den det? Allt går att argumentera ned till en botten då vederbörande helt enkelt måste ha sakliga argument för att inte göra bort sig själv totalt.

Folk brukar ofta säga (åtminstone i media) att den genomsnittlige användaren på Flashback inte går att prata med, för de bara "hatar". Det är rent nonsens. Prova att prata med folk och ställa dem mot väggen med argument efter argument. De som inte har någon grund att stå på brukar göra bort sig rejält inför alla andra. Problemet uppstår då man hänvisar till känsloargument, dvs ej sakligt utan bara "det här är fel för det känns fel enligt mig".

Vidare så är 4chan kända för att vara otrevliga och bara svära och snacka skit. Men likadant här, bemöt svordomarna med sakliga argument så lovar jag att folk kommer lyssna, och de som vägrar lyssna kommer rättvist göras till åtlöje. Bemöt svordomarna och de förolämpande tongångarna med argument, och inte med etiketter och stämplingar.

Om någon säger "niggers ain't human" är det bara att fråga varför. Be vederbörande om hans syn på det, VARFÖR de inte är människor. Jag lovar, vad som än sägs kan man alltid bemöta det med saklighet. Dessa människor har ofta inte ens argument själva, utan förväntar sig inte att någon ska be dem förklara. Ofta ställs de mot väggen och börjar upprepa samma saker gång på gång, eller så blir de förbannade och lämnar debatten.

Ok, så varför skulle en upprepad översexualisering av kvinnan som karaktär typ överallt inte leda till att folk tar den bilden för givet, vilket många tragiskt nog dessutom redan gör, och alltid har gjort? Ska du nu "börja upprepa samma saker", som hittills? Om du inte tror att folk kan påverkas av den konstant sexualiserande och undergivna bilden av kvinnan som alltför ofta målas upp så kan du ju förklara det för t ex den miljardindustri som kallas Reklam. I reklambranschen tycks man nämligen tro att folk påverkas av bilder och filmer på produkter, trots att dina argument uppenbarligen pekar åt andra hållet.

Skrivet av knork711:
Skrivet av Ender:

Undrar spontant hur det skulle låta i den unga manliga spelvärlden ifall det fanns lika mycket manlig homoromantik som som det finns kvinnlig sexism

http://static.gamespot.com/uploads/scale_medium/mig/9/6/2/9/2...

http://img1.meristation.com/files/imagecache/inline/imagenes/...

http://dsmedia.ign.com/ds/image/article/820/820224/freshly-pi...

http://fc06.deviantart.net/fs29/f/2008/059/9/3/Game_Signs___N...

Just när det gäller Tingle så har det blivit en väldigt impopulär karaktär i väst som jag förstått det som. Därför ser vi honom mindre och mindre i Zelda-spelen. Och för att återkoppla detta då så är jag fortfarande helt övertygad om att om stora tuttar och feta stjärtar hade varit impopulärt så hade vi sett en klar minskning av det också. Marknaden=folket styr, så enkelt är det bara. Min uppfattning är att det vi hör nu är en enad journalistelit samt en liten klick högljudda människor som propagerar starkt emot hur "onödigt" sexiga tjejerna framställs i spel, medan den breda majoriteten antingen inte bryr sig eller gillar det.

I ärlighetens namn så skiter jag fullständigt i "marknaden". I Indien tycker tydligen "marknaden" att det är OK att våldta en kvinna var sjätte minut /eller vad det var). För ett par hundra år sedan tyckte "marknaden" att det var OK med slaveri. Bara för att det överhuvudtaget finns en marknad för t ex barnpornografi behöver ju för böveln inte innebära att det är OK för det. Jag har aldrig gillat argument som involverar "marknaden", som du kanske förstår nu.
Man kan byta ut ordet "marknad" mot "majoritet" till att börja med, och i det här fallet så tror jag att majoriteten är mer intresserad i spelet i sig (vilket det än är) än för lite prepubertalt ögongodis.

Skrivet av knork711:

Och det är därför, återigen, som jag undrar varför media helt blundar för vad vanligt folk tycker i denna fråga, och istället "utbildar" dem att tycka "som man ska". Det bildas ett stort glapp mellan media och vanligt folk här, när media är mer intresserade av att få alla läsare att tycka precis som de själva, snarare än att lyssna och se vad som är populärt. Jag väntar fortfarande på "de tio sexigaste tjejerna"-artikeln här på FZ.

Jag tror snarare att glappet du upplever är det mellan folk som förstår vad sexism är, och vad det gör, och dem som inte förstår eller inte bryr sig.

Skrivet av knork711:
Skrivet av Ender:

Även om jag tenderar att hålla med dig så måste jag ändå fråga vad som får dig att säga så när du talar för "kvinnan". Utgår du från dig själv som man, eller är du kanske kvinna? Jag tycker också det finns en logik i det påståendet, men jag har sett flera män som mer än gärna påstår sig veta vad kvinnor kvinnor tycker och tänker "egentligen", vilket ofta verkar vara ett resultat i den generellt snedvridna bild de har av kvinnan.

Nu är inte jag personen du pratade med här, men det jag utgår ifrån är mina egna upplevelser och erfarenheter. Män och kvinnor är olika, och man går igång på olika saker. Många män, bevisligen, tycker att kvinnor i string är väldigt sexigt. Men det omvända, "jämställda" gäller helt enkelt inte. Jag gjorde en liten undersökning om detta på Familjeliv (ett forum där det är flest kvinnor), och de flesta kvinnor skulle antingen skratta eller rynka på näsan om de såg sin karl i string. En liten minoritet tyckte det var sexigt. Män tycker kvinnor i string är sexigt, men kvinnor tycker inte män i string är sexigt.

Och det är också de många könsskillnaderna som gör att den totala jämställdheten är omöjlig utan att gå in och kvotera eller tvinga folk att leva på ett visst sätt. Jämställdhet är bara bra när den är vald av egen fri vilja.

Aha, så kvinnor gillar inte män i string lika mycket som män gillar kvinnor i string, därför kan dom inte leva på lika villkor? Att kvinnor och män inte är lika är inget skäl till att dom inte skulle behandlas jämlikt.

Skrivet av knork711:

Vidare finns det undersökningar som visar att en av kvinnors vanligaste sexfantasier är att bli våldtagna. Boken 50 shades of gray (tror jag det var) skapade en storm kring den undergivna kvinnan som blir smiskad och dominerad av mannen - och som njuter av det. Har även gjort en liten undersökning på Familjeliv om smisk, och det visade sig att en majoritet visserligen inte tyckte om det, men av de som gillade smisk så ville de allra flesta kvinnor få, och de allra flesta män ville ge. Återigen, tydliga könsskillnader som ger en bild av att mannen är den mer dominanta - iaf i sänghalmen och i sexfantasierna.

Vad har då detta med spel att göra? Jo, spel är ju just fantasier. Att undergivna kvinnor som figurerar som sexobjekt i våra fantasier finns i spel kanske inte är så konstigt. Men på samma sätt som en kvinna knappast vill bli våldtagen i verkligheten så stannar fantasierna just i spelen.

Min poäng angående jämställdhetsdiskussionen är alltså att könen är inte 100 % naturligt jämställda, och därmed går det inte att uppnå jämställdhet på alla plan utan tvång och kvotering - något jag är otroligt starkt emot. Det går inte att säga "nu har vi en kvinna i string i vårt fightingspel, så nu lägger vi in en man i string också så blir det jämställt". Det fungerar inte på det sättet helt enkelt.

Baserade du denna insikt på din "undersökning" i Familjeliv, eller på att boken 50 shades of gray sålt bra?
Då tar vi till ditt varför igen då...varför kan inte jämställdhet uppnås utan tvång och kvotering? Vad tror du om att omvända det felaktiga bilden av att kvinnor inte är lika värda männen som människa, kan inte det funka tror du? Jag menar, det gick ju att dunka in i folks huvuden att jorden inte var platt (med en inlärningskurva på några hundra år), och om man lyckades med den "bedriften" så borde väl det här med jämlikhet också funka till slut.

Skrivet av knork711:
Skrivet av Ender:

Ja herre...kvinnor i kampsportsspel. Orkar inte ens bry mig det minsta utan gravitation, där det tydligen är en fördel att slåss i högklackat. Visst är det sexistisk att kvinnorna enbart (verkar) har sin plats i spelet för att visa upp den senaste bouncing breast tekniken, men det går ju knappast att ta ett sådant spel på allvar med allt det orealistiska som det bygger på. Männen målas ju oftast upp på samma sätt dessutom, så nej, jag har mindre problem med dessa.
Tyvärr så läggs ju detta bara till den alltför stora hög av spel som visar kvinnor på ett liknande sätt.

Det är inte sällan kvinnor VILL sexualisera sig själva heller, det ska man inte glömma. Kolla denna cosplayer som ska föreställa Cammy från Street Fighter:

http://fc05.deviantart.net/fs71/f/2010/103/c/7/Cammy_Cosplay_...

Original-Cammy har inte ens klackar, utan det lade Crystal (som hon heter) till för att hon själv tyckte det blev snyggare.

Man talar ofta om kvinnor som offer i dessa sammanhang, men som sagt, det finns jättemånga kvinnor som med glädje klär sig sexigt och sedan blir sedda och åtråvärda av den manliga publiken som hyllar deras skönhet. Och kvinnorna njuter av det.

Ja, lika mycket som de njuter av att sminka sig och raka benen kan jag tro...jag vet, för jag är man!

Skrivet av knork711:
Skrivet av Ender:

Vad är det till att börja med som säger att vi som är trötta på sexism i spel är en minoritet? Och vad är det som säger att det skulle vara fel av oss att försöka ändra folks inställning till sexisms även om vi vore det? Jag tror ju personligen att det är fler som inte bryr sig om en kvinna framstår som ett sexobjekt i ett spel eller inte, bara dom får spela själva spelet, än att det finns folk som verkar kräva att det ska finnas i ett spel för att dom ska köpa det.

Är du för eller emot jämlikhet och rättvisa mellan könen? Om du (vilket jag ändå vill tro) är för, hur tror du att vi ska kunna uppnå dessa? Vilka förändringar tycker DU borde göras i samhället idag? Vilka behöver påverkas, och hur? Föräldrarna? Jaha, du menar morgondagens vuxna barn?
Vart ska man börja?

Det som talar för det är att marknaden inte anpassar sig mer efter er än vad som är fallet idag. Det finns en fine line mellan att "prata för sin sak" och "trycka ned det i halsen på andra". Det Aftonbladet gör idag är att man försöker trycka ned det i halsen på andra. Man tjatar utan uppehåll, man kallar oss som gillar sexiga brudar i spel för "omogna", "efterblivna" och andra negativa saker. Man försöker få sitt eget ideal och sina egna värderingar att framstå som den ultimata utopin - som det enda rätta - medan man kastar skit på oliktänkande. Jag kastar inte skit på folk som är trötta på stora bröst och päronrumpor. Jag kastar inte skit på karaktärer som Faith i Mirror's Edge och säger att hennes porträttering är efterbliven. DET är den stora skillnaden här. Ena sidan är otroligt nedvärderande mot den andra för man är så övertygad om sin egen suveränitet att andra värderingar helt enkelt inte får plats.

Jag har som du säkert läst redan varit inne på det, men jämställdhet är inte utopi per automatik anser jag. Jämställdhet är bara bra när den har blivit ett resultat av folks fria val. Vill en tjej utbilda sig till bilmekaniker finns det ingenting idag som stoppar henne från att göra det, förutom hennes egna intressen och hennes egen vilja. Vill pappor stanna hemma med sina barn under lika lång eller längre tid som mamman finns det ingenting idag som hindrar dem.

Problemet för jämställdhetshetsarna, alltså de som vill uppnå jämställdhet till varje pris - kosta vad det kosta vill - är att män och kvinnor inte är likadana. Vi gör olika livsval, kvinnor VILL generellt stanna hemma längre med barn än män, och kvinnor är ofta inte lika intresserade av teknikyrken som män, utan tenderar att dras mer åt estetiska yrken eller yrken där man umgås mycket med människor varje dag.

När då män och kvinnor inte gör samma val och inte gillar samma saker blir det naturliga problem för jämställdheten. Antingen låter man då folk fortsätta göra som de vill, vilket leder till ojämställdhet, eller så går man inte med lagar och andra tvångsmedel och försöker tvinga folk att ändra livsstil till vad man anser vara det bättre.

Om en mamma klär sin lilla flicka i rosa, ger henne dockor att leka med och gullar med henne får hon ofta kritik av feminister för att behandla sitt barn könsstereotypiskt. Men om hon däremot klär sin lilla flicka i blått, ger henne bilar att leka med och pratar med henne på ett hårdare och tuffare sätt så blir hon uppmuntrad för att hon inte följer könsnormen. Ser du vad som händer här?

Hur menar du, gillar inte flickor färgen blått, eller får dom inte leka med bilar? Ser du vad som hände där?
Anledningen till att kvinnor ofta stannar hemma med barnen kan även bero på saker som att mannen (naturligtvis, han är ju man) tjänar mer eller att han helt enkelt motarbetar kvinnan i deras "gemensamma" beslut om vem som ska vara hemma med ungarna. En "jämställd" man har nog mindre problem med att vara hemma än en som inte ens vet vad sexism är.

Skrivet av knork711:

En del krafter i samhället vill som bekant motarbeta de klassiska könsrollerna, och det är lätt att tro att de bara vill att folk ska få välja fritt istället för att begränsas av sitt kön. Men det handlar inte om frihet för dessa krafter, utan om att ta bort en gammal norm och ersätta den med en annan. Om jag väljer att uppfostra min dotter enligt traditionella könsroller, eller om min dotter när hon blivit lite äldre väljer att göra typiskt tjejiga saker, får vi höra att vi blivit hjärntvättade av normen och att vi är styrda av det (i min uppfattning påhittade) patriarkatet. Men om vi däremot väljer att göra saker som går tvärtemot de klassiska könsrollerna får vi höra att detta gjorde vi minsann av egen fri vilja utan att bli påverkade av normerna.

Jag tror att man helt enkelt gravt underskattar folks egna viljor. Jag kan se reklam 100 gånger för Scans köttbullar, jag kommer ändå inte att köpa dem eftersom jag är vegan och inte mottaglig för deras propaganda. Jag kan också höra mina vänner prata om CoD stup i kvarten utan att själv köpa spelet eftersom jag inte har något grundläggande intresse för det.

Däremot kan jag bli påverkad av de saker som tilltalar mig, men som jag ännu inte upptäckt.

Och ungdomar väljer att börja röka för att det luktar så gott.
Det är ju jättefint att inte du blir påverkad av reklam för en produkt du valt att avstå ifrån, hur många gånger du än ser den. Bra exempel, det måste ju återigen betyda att reklam inte fungerar.

Medlem
Skrivet av Ender:

. För det andra så är det inte alls samma argument. Att folk påverkas på ett eller annat sätt av det vi upplever (t ex spel) är ju knappast någon nyhet, och ifall man hela tiden matas av bilden som underlägsen mannen (inte bara i spel) så är det ju rätt uppenbart att folk till slut tror på det.

Nej, det är inte "uppenbart", inte alls överhuvudtaget. jag ser fortfarande inga studier som understryker "uppenbart". "Samhället är ojämnställd, alltså är det media som gör det ojämnställd" nej, det är inget bevis, media och konst (vilket är vad spel är) reflekterar samhället, inte tvärtom


signatur

Now you're playing with power... NOW YOURE PLAYING WITH FUCKING SHIT, YOURE BETTER OFF FUCKING SHIT THAN FUCKING WITH THIS FUCKED UP SHIT

Medlem
Skrivet av Ender:

För det första tror jag att nöjesvåld kan skapa en avtrubbning när den konsumeras för mycket, eller av för unga. För det andra så är det inte alls samma argument. Att folk påverkas på ett eller annat sätt av det vi upplever (t ex spel) är ju knappast någon nyhet, och ifall man hela tiden matas av bilden som underlägsen mannen (inte bara i spel) så är det ju rätt uppenbart att folk till slut tror på det. Att sedan folk har ansträngt sig så för att skapa den bilden av kvinnan sedan tidernas begynnelse (kan man ju tro), och de flesta män aldrig släppt den bilden gör ju inte saken bättre. Det som "stöder det argumentet" är hur samhället ser ut än i dag (bara i Sverige).
Men du kanske har någon vetenskaplig forskning som visar på att kvinnor inte är, eller aldrig har varit ojämställda? Skulle vara intressant att ta del av den i så fall.

Om Du inte tänker presentera några bevis, utöver dina egna otestade hypoteser, för att man blir (mer) sexistisk av att spela spel så tror jag inte att vi kommer så mycket längre i den här diskussionen.

Medlem

Ender, pratar du någonsin med din fru/modern till din dotter och har du några kvinnliga bekanta? Du kommer med det förlöjligade motargumentet "jag vet för jag är man" utan att själv kunna läsa mellan raderna som du poängterade ut för en annan i denna tråd. Tror du inte vi som argumenterar för att det finns kvinnor som visst tycker om att "sexualisera" sig själva utan att basera det på något? Jag har flera kvinnliga bekanta som säger att det känns som att man måste skämmas för att vara kvinna i sverige bara för att man vill se snygg och sexig ut. Din dotter kommer också vilja göra det på ett eller annat sätt så om det är någon som borde öppna ögonen så är det du. Du har en fruktansvärt onyanserad bild av verkligheten att man verkligen blir mörkrädd. Är inte längre säker på att du har "vuxit upp" utan tror mer att du har anammat neo-republikansk ideologi där du återgått till konservativt tänk. Alla tänker inte som du och alla håller inte med om att din världsbild är den rätta. Bara för det behöver inte alla vara emot dig. Taggarna innåt och försök att förstå att det är en nyanserad värld vi bor i där det finns mer än bara två sidor, oavsätt vad du tycker och tänker.

Medlem
Skrivet av flamgorilla:
Skrivet av Ender:

. För det andra så är det inte alls samma argument. Att folk påverkas på ett eller annat sätt av det vi upplever (t ex spel) är ju knappast någon nyhet, och ifall man hela tiden matas av bilden som underlägsen mannen (inte bara i spel) så är det ju rätt uppenbart att folk till slut tror på det.

Nej, det är inte "uppenbart", inte alls överhuvudtaget. jag ser fortfarande inga studier som understryker "uppenbart". "Samhället är ojämnställd, alltså är det media som gör det ojämnställd" nej, det är inget bevis, media och konst (vilket är vad spel är) reflekterar samhället, inte tvärtom

Och jag ser inga studier som säger att vi inte skulle påverkas av ett konstant upprepande intryck. Som jag dessutom skrev så försöker de flesta förnuftiga människor göra sig av med ignorans och fördomsfulla åsikter, och med det menar jag att den sneda bilden av kvinnan redan finns där hos allt för många.
Eller tror du att det hjälper barn och ungdomar idag att växa upp med en sund kvinnosyn ifall vi behåller, eller kanske tom förstärker den sexistiska bilden av kvinnan i spel och medier?

Och snälla, blanda inte in "konst" i det här. Det är bara så...ovärdigt.

Medlem
Skrivet av cm0s:
Skrivet av Ender:

För det första tror jag att nöjesvåld kan skapa en avtrubbning när den konsumeras för mycket, eller av för unga. För det andra så är det inte alls samma argument. Att folk påverkas på ett eller annat sätt av det vi upplever (t ex spel) är ju knappast någon nyhet, och ifall man hela tiden matas av bilden som underlägsen mannen (inte bara i spel) så är det ju rätt uppenbart att folk till slut tror på det. Att sedan folk har ansträngt sig så för att skapa den bilden av kvinnan sedan tidernas begynnelse (kan man ju tro), och de flesta män aldrig släppt den bilden gör ju inte saken bättre. Det som "stöder det argumentet" är hur samhället ser ut än i dag (bara i Sverige).
Men du kanske har någon vetenskaplig forskning som visar på att kvinnor inte är, eller aldrig har varit ojämställda? Skulle vara intressant att ta del av den i så fall.

Om Du inte tänker presentera några bevis, utöver dina egna otestade hypoteser, för att man blir (mer) sexistisk av att spela spel så tror jag inte att vi kommer så mycket längre i den här diskussionen.

Om du, efter allt jag sagt, tror att jag menar att det är spel som gör folk sexistiska så har du helt rätt, vi kommer inte så mycket längre i den här diskussionen.

Medlem
Skrivet av BeeJac:

Ender, pratar du någonsin med din fru/modern till din dotter och har du några kvinnliga bekanta? Du kommer med det förlöjligade motargumentet "jag vet för jag är man" utan att själv kunna läsa mellan raderna som du poängterade ut för en annan i denna tråd. Tror du inte vi som argumenterar för att det finns kvinnor som visst tycker om att "sexualisera" sig själva utan att basera det på något? Jag har flera kvinnliga bekanta som säger att det känns som att man måste skämmas för att vara kvinna i sverige bara för att man vill se snygg och sexig ut. Din dotter kommer också vilja göra det på ett eller annat sätt så om det är någon som borde öppna ögonen så är det du. Du har en fruktansvärt onyanserad bild av verkligheten att man verkligen blir mörkrädd. Är inte längre säker på att du har "vuxit upp" utan tror mer att du har anammat neo-republikansk ideologi där du återgått till konservativt tänk. Alla tänker inte som du och alla håller inte med om att din världsbild är den rätta. Bara för det behöver inte alla vara emot dig. Taggarna innåt och försök att förstå att det är en nyanserad värld vi bor i där det finns mer än bara två sidor, oavsätt vad du tycker och tänker.

Visst pratar jag både med min flickvän, dotter och mina många kvinnliga bekanta. Dom är kära människor runt omkring mig som kanske hjälp till att få upp ögonen en smula, och se en mer nyanserad bild än vad jag haft innan, vem vet? Klart att de flesta, kvinnor som män, gillar att framstå som attraktiva, speciellt när man vill tilldra uppmärksamheten från det föredragna könet. Vad har egentligen det att göra med att män målar upp bilder på kvinnor, och tillskriver dem attribut som dom själva gillar?
Folk verkar ju vilja få det till att en sexistisk mans uppfantiserade bild av kvinnan är samma sak som kvinnlig frigörelse.

Vet inte vem "neo" är som du pratar om, men vill du inbilla dig att min samhällssyn är onyanserad och konservativ så undrar jag vad du egentligen jämför med. Ifall du tror att kvinnor generellt uppskattar att bli uppmålade och behandlade som en påse tjurfoder i spelvärlden bara för att dina kvinnliga bekanta gillar att klä sig attraktivt så kanske du skulle försöka dig på en djupare diskussion med dem.

Vi är väl iallafall överens om att jämlikhet och respekt mellan könen är någonting bra? Det är åtminstone min ståndpunkt i den här diskussionen. Var går då åsikterna isär? Är det hur man går till väga för att uppnå det målet, eller tycker du att det kanske inte finns något mål att uppnå, att vi redan har all jämställdhet vi behöver?

Jag förvånas alltid över varför så många ska bita sig fast med näbbar och klor när sådant här först på tal. Tycker oftast att den generella attityden verkar vara att vi redan nu är fullkomligt jämställda, att vissa (feminister till) kvinnor (och PK män) bara tjatar för mycket och att det egentligen inte spelar någon roll så länge ingen tar bort de "porriga brudarna" i spelen, då dessa absolut inte kan förändra verklighetsuppfattningen hos hormonstinna tonårsgrabbar. Jobbiga saker som ojämlikhet bottnar alltid i något helt annat, och kan omöjligt relatera till någon snedvriden kvinnobild som målas upp av medier av alla de slag, minst av allt spel.

Medlem
Skrivet av Ender:

Visst pratar jag både med min flickvän, dotter och mina många kvinnliga bekanta. Dom är kära människor runt omkring mig som kanske hjälp till att få upp ögonen en smula, och se en mer nyanserad bild än vad jag haft innan, vem vet? Klart att de flesta, kvinnor som män, gillar att framstå som attraktiva, speciellt när man vill tilldra uppmärksamheten från det föredragna könet. Vad har egentligen det att göra med att män målar upp bilder på kvinnor, och tillskriver dem attribut som dom själva gillar?
Folk verkar ju vilja få det till att en sexistisk mans uppfantiserade bild av kvinnan är samma sak som kvinnlig frigörelse.

Vet inte vem "neo" är som du pratar om, men vill du inbilla dig att min samhällssyn är onyanserad och konservativ så undrar jag vad du egentligen jämför med. Ifall du tror att kvinnor generellt uppskattar att bli uppmålade och behandlade som en påse tjurfoder i spelvärlden bara för att dina kvinnliga bekanta gillar att klä sig attraktivt så kanske du skulle försöka dig på en djupare diskussion med dem.

Vi är väl iallafall överens om att jämlikhet och respekt mellan könen är någonting bra? Det är åtminstone min ståndpunkt i den här diskussionen. Var går då åsikterna isär? Är det hur man går till väga för att uppnå det målet, eller tycker du att det kanske inte finns något mål att uppnå, att vi redan har all jämställdhet vi behöver?

Jag förvånas alltid över varför så många ska bita sig fast med näbbar och klor när sådant här först på tal. Tycker oftast att den generella attityden verkar vara att vi redan nu är fullkomligt jämställda, att vissa (feminister till) kvinnor (och PK män) bara tjatar för mycket och att det egentligen inte spelar någon roll så länge ingen tar bort de "porriga brudarna" i spelen, då dessa absolut inte kan förändra verklighetsuppfattningen hos hormonstinna tonårsgrabbar. Jobbiga saker som ojämlikhet bottnar alltid i något helt annat, och kan omöjligt relatera till någon snedvriden kvinnobild som målas upp av medier av alla de slag, minst av allt spel.

Keep digging that hole. Du framstår bara mer och mer som en översittare desto mer du skriver. Vem säger att just "män målar upp bilder på kvinnor"? Vi diskuterar sexism i spel och visst infinns en dominans av det manliga könet, men det betyder inte att alla är män. Det jag menar att du är neo-republikansk är att du inte är en fullfjädrar liberalist då du inte tillåter folk att få måla upp saker och ting hur dem vill, utan att allt ska va strikt kontrollerat och det låter ofta i det du skriver som att det var bättre förr innan kvinnan "gavs attribut" i mass-media, i.e. konservativ. Av vad du skriver tolkar jag det som att du tror att du vet bäst, för du har en dotter och du har en ide, men varför kan du inte erkänna att andra kanske har rätt? Denna svart-vita vy du har kommer aldrig leda till någonting gott. Du argumenterar för din sak och sen säger du mer eller mindre att det spelar ingen roll vad någon annan säger för de som tycker det är okej som det är idag i spel är "hormonstinna tonårsgrabbar", som du skriver i väldigt nedlåtande ton. Ditt tronsättande och orubblighet gör dig inte till någon bra politiker eller ledare, möjligen diktator.

Medlem
Skrivet av Ender:
Skrivet av cm0s:
Skrivet av Ender:

För det första tror jag att nöjesvåld kan skapa en avtrubbning när den konsumeras för mycket, eller av för unga. För det andra så är det inte alls samma argument. Att folk påverkas på ett eller annat sätt av det vi upplever (t ex spel) är ju knappast någon nyhet, och ifall man hela tiden matas av bilden som underlägsen mannen (inte bara i spel) så är det ju rätt uppenbart att folk till slut tror på det. Att sedan folk har ansträngt sig så för att skapa den bilden av kvinnan sedan tidernas begynnelse (kan man ju tro), och de flesta män aldrig släppt den bilden gör ju inte saken bättre. Det som "stöder det argumentet" är hur samhället ser ut än i dag (bara i Sverige).
Men du kanske har någon vetenskaplig forskning som visar på att kvinnor inte är, eller aldrig har varit ojämställda? Skulle vara intressant att ta del av den i så fall.

Om Du inte tänker presentera några bevis, utöver dina egna otestade hypoteser, för att man blir (mer) sexistisk av att spela spel så tror jag inte att vi kommer så mycket längre i den här diskussionen.

Om du, efter allt jag sagt, tror att jag menar att det är spel som gör folk sexistiska så har du helt rätt, vi kommer inte så mycket längre i den här diskussionen.

Så när du skrev

Skrivet av Ender:

Att folk påverkas på ett eller annat sätt av det vi upplever (t ex spel) är ju knappast någon nyhet, och ifall man hela tiden matas av bilden som underlägsen mannen (inte bara i spel) så är det ju rätt uppenbart att folk till slut tror på det.

så implicerade du inte att man kan bli mer sexistisk av att spela spel? Vad menade du isf med citatet ovan?

Medlem

Jag förstår dock inte hur svårt det ska vara att se att alla medier och all annan typ av underhållning är sånt som påverkar dagens ideal i samhället om hur både män och kvinnor ska se ut och vara. Det speglar också och upprätthåller hur idealen ser ut i dagens samhälle, det går liksom åt båda hållen.

Det är inte så konstigt att det är eftertraktat att som kvinna ha en smal midja, breda höfter, stora bröst och fyllig röv - det är ju så dagens ideal ser ut. Samma med männen som ska vara vältränade muskelberg - det är också så dagens ideal för en man ser ut. Visst påverkar det också. Man har ju kommit fram till att dagens ideal och pinnsmala fotomodeller etc påverkar och allt fler unga har ätstörningar så varför skulle inte spel då påverka också, även fast det kanske bara upprätthåller ett ideal som redan finns där? Sen kan man ju diskutera ifall spel i sig skapar sexism. Alla människor har ju en egen uppfattning om vad sexism är så det blir ju ganska svårt om man från början inte ens har samma åsikt om vad som är sexistiskt - vilket jag också tror är ett stort problem här i denna diskussion då ni inte delar samma uppfattning om vad som är sexistiskt, vilket kanske inte är så konstigt då alla människor fungerar och tänker olika.

Nu menar jag inte att svartmåla spel och givetvis så får man (och kan de flesta också) skilja på verklighet och fantasi men att inte kunna dra paralleller och se samband på att innehåll i spel också kan påverka lika mycket som vilken annan typ av medier och underhållning, känns lite naivt.

Nej, jag tycker inte vi ska förbjuda vissa typer av spel eller karaktärer i spel, däremot vore det roligare med lite mer variation för jag har i alla fall tröttnat på samma typ av karaktärsdesign när de kommer till både manliga och kvinnliga karaktärer. Även om jag också kan spela en stereotypisk karaktär i ett spel och uppskatta det också. Jag är tjej själv om det nu skulle ha någon betydelse överhuvudtaget? Har spelat sen barnsben på både konsol och PC.

Skrivet av Beejac:

Jag har flera kvinnliga bekanta som säger att det känns som att man måste skämmas för att vara kvinna i sverige bara för att man vill se snygg och sexig ut.

Alltså va? Det var de mest absurda och konstiga jag har hört. Det är ju ingen här som diskuterar kvinnans rätt till att klä sig sexigt eller att få se snygg ut, det som diskuteras är ju hur spelskaparna (oftast män) väljer att porträttera kvinnor i spel (både utseendemässigt och karaktärsinnehåll) och det är ju inget som har med de fria valet, dvs. kvinnors rätt att klä sig hur de vill. Jag skulle snarare säga att man i dagens samhälle får skämmas som kvinna om man inte väljer att lägga ner tid på sitt utseende eller raka sig under armarna. Du är inte tjej själv antar jag? Men det börjas i rätt tidig ålder med att man ska sminka sig, raka sig överallt (fast man knappt har något hår) och så ska man gå med stringtrosor när man knappt är 13 - annars riskerar man att hamna utanför Så var det i alla fall när jag var ung och vet att att det är likadant för mina syskonbarn. Bara googla på "tween" så ska du se Det gäller dock både män och kvinnor, att man ska växa upp så fort som möjligt och försöka vara äldre än vad man är för det är ju fjantigt att vara barn.

Sen måste jag givetvis säga att det är för jävligt att några av dina bekanta känner som att de måste skämmas pga. de vill se snygga och sexiga ut som kvinnor, har de sagt varför de känner så? Visst finns det ett motstånd till sexualisering av kvinnor i samhället idag, men det riktar sig inte till den enskilda kvinnan som själv väljer att klä sig som hon vill utan mer mot hur bilden av hur en kvinna ska vara och hur hon framställs av andra, dvs. inte de fria valet som är en helt annan sak.


signatur

If you can't convince them, confuse them!

Medlem
Skrivet av Nowly:

Sen måste jag givetvis säga att det är för jävligt att några av dina bekanta känner som att de måste skämmas pga. de vill se snygga och sexiga ut som kvinnor, har de sagt varför de känner så? Visst finns det ett motstånd till sexualisering av kvinnor i samhället idag, men det riktar sig inte till den enskilda kvinnan som själv väljer att klä sig som hon vill utan mer mot hur bilden av hur en kvinna ska vara och hur hon framställs av andra, dvs. inte de fria valet som är en helt annan sak.

Tycker det du skriver låter vettigt och uppskattar att en kvinna ger sig in i denna diskussion.

Anledningen till att de känner så är pågrund av all uppståndelse kring sexism och feminism som diskuterats i media. Med de jag har pratat med tycker dem det är stört löjligt t.ex. att "herr gåman" ska bytas ut i större del mot "fru gåman" bara för att öka jämlikheten. De tycker det läggs alldeles för stort fokus på hur kvinnor får portätteras för att det ska vara moraliskt korrekt. Indirekt riktar det sig mot individen eftersom nedlåtande kommentarer över t.ex. en reklamskylt hur någon ser ut som en "hora" (och idag behöver inte ens detta vara något speciellt avslöjande plagg för att detta ska hända) blir indviduellt om individen bredvid går klätt så där eller innehar utpekad utstyrsel. Varför får man helt enkelt inte skapa sin egna uppfattning, och varför kan man inte hålla sitt okonstruktiva för sig själv? Folk får tycka va dem vill, men de ska inte börja predika förrän de kan förklara varför det ska vara på ett speciellt sätt i min mening.

Som du säger så är variation mer än välkommet och det har visat sig framgångsrikt! Man ska dock inte förbjuda eller förtrycka något bara för att en del inte tycker om det - för alla tycker olika!

Skriv svar