Fez-skaparen: "Youtubers är skyldiga mig pengar"

Medlem

Jag tycker att man självklart ska få visa upp andras värk via youtube och att göra det till ens egna via ett nytt sätt av underhållning. Det vill säga let's play och unboxing videos. Självklart så ska kunder få visa upp sina produkter som de har fått eller köpt för andra och många saker blir köpta pga. av gratis marknadsföring via youtube av oss kunder. Personligen så har jag likt många andra köpt spel eller diverse prylar pga. att någon på youtube har visat upp ett spel eller pryl, samt sagt sin åsikt om den och så ska det få fortsätta vara enligt mig. Det här med licensrättigheter och diverse lagar inom detta är väldigt abstrakta och självklart så bryter många på youtube mot dessa både medvetet, samt inte vilket man kan tycka olika om. Lagarna får inte bli så strikta att vi ska ha internetpoliser överallt och tillslut så har vi skapare som inte vågar lägga upp sina verk pga. risker för diverse rättsliga tvister. Om det skulle hända så skulle vi få ett hårt slag mot kulturen och framtida entreprenörer inom denna sektor.


signatur

Filosofi: "Ett bra spel är ett bra spel oavsett ålder eller utvecklare"

Medlem
Skrivet av Gandir:
Skrivet av tobajas:
Skrivet av Gandir:
Skrivet av ubn87:
Skrivet av Zappa:
Skrivet av dmn:
Skrivet av Zappa:

Han har rätt. Det finns ngt som heter upphovsrätt. Det är upphovsrättshavaren som beslutar hur hans verk ska användas. Youtubers som använder andras verk utan tillåtelse och dessutom tjänar pengar på det är rätt ynkliga. Inte mer än rätt att de betalar för verken de använder.

Enligt ditt resonemang ska alla som lägger upp ett screenshot på ett spel nånstans också betala pengar till utgivaren av spelet.

Om de inte fått tillstånd att göra detta och de tjänar pengar på det så ja.
Det är inget resonemang. Det är vad lagen säger.

Låter verkligen som du bör skicka ett mail till youtube och hänvisa denna lag så de kan göra en del ändringar i sitt system.

Att lägga upp en bild från en film ett spel eller likande kallas för citat, och man har full rätt enligt upphovsrätts lagen att göra citat, dvs lägga upp några bilder. Men det är begränsat hur många du får lägga upp.

Du får mest roligen enligt "citat" lagen även göra ett kortare filmklipp ur en film i din recension eller likande, gäller även satir.

Så vad folk här änn säger så har han rätt Phil Fish, det är olagligt att lägga upp lets play efter som det är ett brott emot upphovsrätts lagen. Även om Youtubers inte gillar det så är lagen väldigt klar, däremot är det upp till varje upphovsrättsman att välja. Antignen anmäla dessa brott emot uppohovs rätten eller ge sitt tysta eller skriftliga samtycke.

Men slut satsen är att lets play är olagligt, men att lägga upp citat är det inte.

Tycker du är lite utanför vad det hela handlar om här. Citat och satyr inom upphovrättslagen är för det första endast gilltig i vissa länder och det har inte med detta att göra.

Även om jag tycker att Phil Fish verkar vara en riktig idiot så har han ändå rätt till att göra väldigt mycket med vad spelarna lägger upp på internet. När man installerar ett spel eller för den delen köper den så accepterar man de regler som ingår där och en av dessa som det hela samtalet innefattar är UGC (User generated content) vilket det finns en klausul eller mall som nästan alla använder sig utav med några små ändringar i.

Vad den överlag säger är detta allt som har med spelet att göra eller har skapats i sammanhang med spelet ägs egentligen av skaparna av spelet och de har rätt till att ta bort/ändra/använda eller göra precis vad de vill med det. De kan till exempel använda det som reklam med eller utan ditt samtycke de har också egentligen rätt till att ta bort och förstöra det med eller utan ditt samtycke.

Alla som har gjort en Let's play eller vad bara använt en bild för att göra en meme eller vad som helst äger antingen spelet och har gått med på detta eller har införskaffat det på ett olagligt sätt genom exempelvis pirat kopiering och har därför ännu mindre rätt till invändning. Igen i Sverige så får vi till viss del utnyttja vissa saker men det innefattar endast produkter producerade i Sverige som, bilder eller vad som helst av saker som inte producerats i Sverige innefattas inte av det men det är väldigt svårt och kostsamt att driva något utanför sitt egna land och mest troligt inte värt jobbet.

Saken är den också att youtube har många saker på sin sida som egentligen är olagliga och som tas bort lite som de upptäcks men om man jämför deras användar antal mot deras anställda så finns det inte en chans att de egentligen har koll på vad som läggs upp är lagligt eller inte.

Och ja i slutändan kan Phil helt enkelt säga att ingen någonstans har rätt att lägga upp någon form av bilder eller liknande om hans spel och då ska allting enligt lag tas bort och inte läggas upp mer.

Men jaaa förtillfället ialla fall så är internet fritt och svår kontrollerat ingen anning hur det kommer vara i framtiden om man tittar på Kina så ser det inte bra ut.

Nja det är ju inte riktigt sant direkt, user generated content är inte spelet i sin egen mening. Du har inte rätten att ta grafik, ljud eller dyrligt från spelet och göra eget content av detta. Än mindre rätten att tjäna pengar på någon annans egendom. Utan att ha tillstånd ifrån utgivaren/skaparen av verket, i Sverige har man rätten att framställa enstaka exemplar men inte mera. Tillex i USA har du fairuse vilket är lite snällare än Svensk lagstiftning men du har ändå inte rätten genom den att tjänapengar på en annans verk.

Sedan är copyright ett globalt avtal som de flesta länder har skrivit under och likande regler gäller mer eller mindre i alla länder som skrivit under copyright avtalet.

Sedan är i de flesta fallen alla EULA tillex ogiltiga Sverige, eftersom du i regel aldrig blir informerad om att du ingår någon form av avtal av den som säljer speler. Men upphovsrätten gäller, och den gäller även på intenret och på Youtube även om vissa kanske inte vill att den skall gälla så gör den det.

Alla ska vi stå lika enligt lagen! Jag undrar hur Pewdiepie löser eller har löst dessa problem? Det jag har sett från hans videos så är det blandat när det gäller olagligt och lagligt i min mening. Det rör sig om musik från kända artister och till och med spel från Rom:s, samt annat. Frågan är om han frågar alla aktörer om lov innan han visar upp deras verk eller har han blivit så stor nu så ingen bryr sig och google håller honom bakom ryggen?

Det är inte rätt att en liten aktör ska få så mycket skit om han eller hon lägger upp en video på någon annan persons verk utan att fråga om lov först, medan en stor bara kan gå med ryggen fri. Kanske frågar de stora alla aktörerna om lov först, men det betvivlar dock jag väldigt starkt.

Titta bara på den här videon av Pewdiepie när han spelar Super Mario Bros Melee med xbox 360 kontroller, vilket uppenbarligen är via en emulator. Det här är olagligt enligt nintendo och där har de till och med skrivit en hel klausul om hur fel det är: http://www.youtube.com/watch?v=x4e1IXgvT24

Hur nintendo ser på roms/emulatorer av deras spel: http://www.nintendo.com/corp/legal.jsp#emergence


signatur

Filosofi: "Ett bra spel är ett bra spel oavsett ålder eller utvecklare"

Skriv svar