Dom i natt – Oculus ska betala 4,3 miljarder kr för avtalsbrott mot Zenimax

Medlem
Skrivet av magiul:
Skrivet av Paladia:
Skrivet av nils45:
Skrivet av ohem:

Huh, så Carmack stal. Lite olustig känsla man får när man har sett upp till Carmack sedan tonåren.

Besvikelse.

Han tog med sig saker från företaget som han jobbade på, och som han är grundare för, och koderna skrev han förmodligen själv. Alltså blir han stämd för att han har tagit med sig sina egna koder.

Han har lika lite rätt till koden han skriver som en del av sitt arbete för företaget, som en fabriksanställd har rätt till bilen han bygger ihop eller som kassörskan har rätt till pengarna folk ger henne i betalning.

Du förenklar för mycket. Programmering är väldigt olikt tillverkning. För bygger man en bil och sen vill göra en ny modell tar man inte en gammal ihopsatt bil och moddar den lite här och där tills man har en ny produkt som man kopierar genom ett knapptryck. Som sedan moddas lite till och lite till och kopieras igen.

Oavsett så har i princip alla stora företag paragrafer i anställningskontraktet där det står att all kod du skriver på arbetsplatsen eller under arbetstid ägs av företaget.

Jag har även sett exempel där tom. kod du skriver på fritiden hemma kan komma att ägas av företaget om du använder dig av kunskaper/insikter du fått under arbetstid. Just en sådan regel hade nog aldrig gällt i Sverige.... men i USA kanske.

Nu gäller ju domslutet främst hur Luckey och Iribe brutit mot en ganska tydlig NDA.

12
Skriv svar