Skaffa pengar till spelmakeri!

Medlem
Skaffa pengar till spelmakeri!

Spelbranchen i Sverige blir ju bara större och större. Det har publicerats siffror på att vår bransch omsätter mer pengar än musikbranschen och svenska spelproduktioner är större än någon svensk filmbudget. Vi är dessutom en av Sveriges snabbast växande exportindustri. Ett litet problem dock är att det är ont om bra inhemsk kompetens.

Det saknas idag bra ingångar till att bli spelmakarproffs. Det finns en bunt högre utbildningar, men det räcker inte. Det är dessutom brist på mindre spelföretag som inkörsport, de kända svenska spelföretagen är ju på en rätt hög internationell nivå. Vad vi saknar är etablerad hobbyverksamhet. Visst är AAA-titlar riktiga mastodontproduktioner, men det finns en indiescene, precis som det finns hobbymusiker och hobbyfilmare. Varför är inte hobbyisterna bättre på att skaffa pengar till hobbyspelprojekt? Varför kan man inte staten hjälpa till lite med bidrag? Dataspel har ju till och med en egen kulturavdelning i DN (om än liten), kan man inte få kulturbidrag då som filmmakare får? Man kanske kan få lite bidrag från Sverok, men det räcker nog inte långt. Dessutom är det mer till för att spela spel, inte göra spel. Det finns ju mängder med idrottsföreningar (sport är också kultur), och hur många har inte samlat pengar genom att sälja korv och lotter, och samla burkar till sin förening?

Börja hjälpa unga att göra spel...

Det kanske krävs att vi vuxna (jag känner mig visserligen inte så vuxen) faktiskt hjälper yngre ungdomar att organisera något sådant. Även om hobbyisterna är bra på att organisera sig, vilket inte minst demoscenen har bevisat (och en bra samlingsplats nu är t ex Gamedev), så har man fortfarande problem med att finansiera längre projekt. Man kan komma långt på egna medel, men lite hjälp på vägen skadar ju inte. Industrin verkar ju gladeling sponsra events där man spelar spel, så steget är väl inte så långt att sponsra spelmakeri?

Någon som har tips på vad man kan göra för att leva sin dröm att göra spel? Finns det stöd av något slag någonstans? Bara en tanke.

#blogg


signatur

Patrick
Producer@DICE

1
Skriv svar