Recension av Phoenix Wright: Ace Attorney

Inaktiv
Recension av Phoenix Wright: Ace Attorney

Phoenix Wright: Ace Attorney är det första av en serie advokatspel till Nintendo DS. Ja, du läste rätt. I PWAA ikläder du som spelar dig rollen av en ny försvarsadvokat vid namn Phoenix Wright. Spelet går ut på att du inte bara skall utfråga vittnen under rättegångar utan även kontrollera förhörsprotokoll, prata med vittnen och hitta och använda bevis. Allt presenterat i en mangalik grafik i mer eller mindre stillbildsformat.

Spelidé
PWAA tar alltså sin början just efter att Wright blivit en fullfjädrad advokat och får följa med på sitt första riktiga fall. Wright, alltså du, handleds hela tiden av din mentor och chef Mia Fey som ger en värdefulla tips i hur man spelar spelet. Allt som allt är det fem fall i spelet men låt dig inte luras av antalet. De senare fallen kan ta många timmar att lösa och handlar både om bra berättande samt din egen förmåga att dra slutsatser och se samband som inte alltid är så uppenbara som man kanske hoppas.

<table><td><img src="http://www.court-records.net/thumbnails/OA%20-%20Phoenix%20lo..." height=130>
</td><td>Hela stommen i PWAA är nämligen att dina klienter är oskyldiga och till en början, i spelet, är detta väldigt uppenbart då man i öppningssekvensen av fallet faktiskt ser vem den verklige mördaren är (för det är alltid mordfall det handlar om). Men ju längre i spelet man kommer desto mer får man som spelare ifrågasätta vad ens klienter faktiskt säger sig ha gjort och själva essensen i PWAA är alla de twistar som handlingen tar. Ena stunden tror man att man har en misstänkt på pottan men sedan visar nya berättelser eller bevismaterial att man är helt fel ute och får därför totalt omstöpa sina teorier. Detta är något jag anser fungerar mycket bra i PWAA och gör att du hela tiden sitter på helspänn. För ingriper du inte vid rätt tillfällen är du ute ur leken.</td></table>

Mekanik
PWAA är ett spel som faktiskt först kom ut till GBA och det märks. Pekpennan används och kan till viss del förenkla navigerandet i de spartanska menyerna något. Men egentligen kan du lika gärna använda bara knapparna, för det är så spelet först skapades. En lite rolig detalj är att man samtidigt som man håller in Y-knappen kan, bokstavligen, ropa ord som "OBJECTION!" in i DS:ens mikrofon för att avbryta ett vittne. Själv tyckte jag det var smidigare med att helt enkelt klicka på skärmen på tillhörande knappar. För många "objection" och "hold it" kommer det att bli under spelets gång och för omgivningens bästa sparar jag på min vackra stämma.

Spelvärde
PWAA är ett spel som bygger mycket på story och karaktärer. Det är mycket läsa, för inget röstskådespeleri finns det utan allt är text som rullar fram på skärmen. Musiken är situationsanpassad och fungerar oftast mycket bra. Ganska enkel, men väl fungerande kort och gott. Ungefär som spelets grafiska utförande med andra ord. Ibland slogs jag av faktumet att spelet är väldigt långsamt och har man förlorat ett fall och skall försöka ge sig på det igen är det bara att snällt rata med alla vittnen och hitta alla bevis man måste ha för att ta sig in i rättegångssalen. Då är funktionen att man kan spara vart som helst i spelet en riktigt trevlig funktion!

Värdet i spelet ligger i den hjärngymnasitk man faktiskt måste använda sig av. För fallens beståndsdelar och karaktärer ökar för varje fall och gör dem mer och mer komplexa. Ofta i spelet kommer det upp alternativ som "När var det hon såg bilen komma in på parkeringen?" och då får man ett antal alternativ där bara ett svar är rätt. Svaren på sådana gåtor har ofta dolts i vanlig konversation tidigare och då gäller det att gnugga de grå. Spelet är dock ganska förlåtande i många fall som dessa och gör just denna bit något överflödig kan tyckas, tyvärr.

<img src="http://www.court-records.net/art/april's%20room.jpg" width=75% height=75%>

Slutomdöme
PWAA är ett spel som lämpar sig för personer som tycker om mordgåtor och har ett sinne för detaljer. Det är inget actionspel i någon form men erbjuder en genre som är svår att finna på andra plattformar. Jag skulle nog påstå dock att man inte gärna spelar om spelet när man väl klarat det. Fallen är ofta väldigt omfattande och har man väl löst ett fall är det ingen större mening att dra sig igenom den helt linjära storyn en gång till. Utförandet är trevligt generellt men kunde dragit mer nytta av DS:ens unika funktioner bättre. Ett bra spel som troligen inte lämpar sig för alla spelare. Gillar du berättande spel (kanske som Hotel Dusk) så är detta troligen något för dig.

Betyg
7,5 / 10

Läs mer: Wikipedia, Gamerankings.

#blogg


signatur

sibbor: [...]eller hävdar att 60GB PS3 skulle vara en svart, tung, het stekpanna...
Min Blogg: Noir

1
Skriv svar