Hur hade spelvärlden sett ut utan Ataris stora misstag?

Inaktiv
Hur hade spelvärlden sett ut utan Ataris stora misstag?

Atari var ett speciellt företag från dag ett till slutet. Fantastiska skapelser och uppfinningar kombinerades med verkliga vansinnesdrag. Det var ingen bra idé att tillverka tretton miljoner Pac-Man-spel till en konsol som sålts i tio miljoner exemplar och det var ingen bra idé att försöka göra ett ET-spel på sex veckor.

Medan de misstagen visserligen påverkade företaget negativt ekonomiskt var de ändå inga större katastrofer. I alla fall inte i jämförelse med det riktigt usla omdöme man visade upp 1983, ett omdöme som i slutändan antagligen kom att fälla hela företaget.

1983 var man nämligen störst i västvärlden. Pengarna rann ut ur företaget och man hade en ekonomisk kris där man förlorade flera hundra miljoner dollar. Ataris chef Ray Kassar letade världen över efter potentiella affärsmöjligheter. Kassar gjorde några lyckade drag, bland annat lyckades han få rättigheter att släppa Nintendos Donkey Kong till företagets hemdatorer. Nintendo hade precis släppt sin NES i Japan och eftersom försäljningen gick strålande ville man släppa konsolen i väst. Man var dock inte riktigt säkra på om man skulle kunna klara det själva, och eftersom man hade Donkey Kong-dealen med Atari i färskt minne och dessutom var imponerade över företagets globala marknadsföringsnätverk så bestämde sig Nintendo-presidenten Hiroshi Yamauchi att man borde försöka övertala Atari att sköta distrubutionen av NES utanför hemlandet Japan.

Möten hölls, först besökte toppfolk från Nintendo Ataris högkvarter i Sunnyvale, därefter besökte Atari Nintendo i Kyoto, där de fick spela NES för första gången. Båda företagen var mycket imponerade av varandra, så man bestämde sig efter en tids diskussioner för att man skulle skriva på ett kontrakt en månad senare, på Consumer Electronics Show i Chicago.

CES började dock med en händelse som kom att förändra hela spelhistorien. Coleco visade upp sin hemdator ADAM (som för övrigt floppade rejält) genom att låta folk provspela Donkey Kong på den. Coleco hade sedan tidigare rättigheter till Donkey Kong, men bara på konsol, medan Atari som sagt ägde datorrättigheterna. När Ray Kassar hörde talas om vad som pågick i Colecos bås anklagade han Nintendo för att fuska och dubbelspela bakom Ataris rygg. Skitförbannad som han var, hotade han att stoppa Famicom-avtalet och dessutom stämma Nintendo sönder och samman.

Nintendo gjorde vad man kunde för att rädda situationen och blev skräckslagna när Kassar tvingades lämna Atari en månad senare. Kontraktet var fortfarande inte påskrivet, och med Kassar verkade allt hopp om NES i västvärlden försvinna. Ataris ekonomiska kris fortsatte och snart hade man inte längre råd att ta hand om distrubutionen. Nintendo tog något år senare saken i egna händer och distrubuerade maskinen själva. Resten är historia, som man brukar säga.

Hur tror ni spelvärlden hade sett ut om kontraktet hade skrivits på?

#blogg

1
Skriv svar