Så, nu har ni köpt Team Fortress 2. Sedan då?

Grafikfejs
Paradox Interactive
Så, nu har ni köpt Team Fortress 2. Sedan då?

Årets spel 2007 - Team Fortress 2

Är du en av dem som testade #Team Fortress 2 första gången under den [n=24737 fria helgen]? Grattis, då ägnar du antagligen redan all tillgänglig fritid åt att spela på din favoritserver. Enda anledningen att du läser det här är pga att jobbet eller skolan tvingar dig till att läsa om spelet istället för att uppleva det.

Okej, du har införskaffat TF2. Du spelar på publicservrar. Du äger. Sen då? Man tröttnar snabbt på singellivet. Man vill tillhöra något större. En klan, kanske? En sammanslutning av likasinnade, som spelar tillsammans mot andra. Organiserat i matcher. Skulle det kunna vara något kanske? Ja, det är klart det är! Men hur gör man?

Att spela klanmatcher förhöjer spelvärdet

Det första du behöver göra är att hitta en klan som du passar i. Det kan vara svårare än man tror, men oftast brukar man lära känna en hel del klaner bara genom att spela på en och samma server tillräckligt länge. Om du efter ett par veckor fortfarande inte fått något erbjudande om att gå med i en klan, är det dags att överväga att starta din egen. Det kunde inte bli enklare. Det enda du behöver göra är att lägga till en klantagg framför ditt spelarnamn.

Klanmedlemmar går att känna igen på deras "taggar". En klantagg är ungefär som en förkortning av klannamnet. Min klan heter t.ex. klan:fader. Vår klantagg är [FADER]. Alla medlemmar i klan:fader bär den taggen och är därmed lätta att känna igen på servrarna.

Nu låtsas vi att du startat en klan och fått tag på andra spelare som också vill vara med i den. Vad gör man nu?

Quakenet - mer än bara Quake

Ni behöver någonstans ni kan träffas och diskutera saker. Lättast är att starta en låst grupp på Steam:s community-sida. Då får man möjlighet att chatta med sina gruppmedlemmar, till exempel. Men det absolut bästa är att lära er använda IRC. IRC - internet relay chat - används av alla seriösa TF2-klaner i Europa. Man installerar en IRC-klient (t.ex. mIRC) och ansluter sig till ett IRC-nätverk och besöker chattkanaler. I Europa är det IRC-nätverket Quakenet som gäller. I USA det lite nyare Gamesurge. På dessa nätverk hittar man tiotusentals chattkanaler, där klaner från alla möjliga spel har sina tillhåll. De flesta kanaler är dessutom publika, vilket innebär att vem som helst kan gå in och börja samtala med dem som finns där inne.

Nu, när du skaffat en IRC-klient (mIRC t.ex.) är den svenska IRC-kanalen #tf2.se ditt första besök. Här hittar man hela svenska klaneliten, även om långt ifrån alla håller till här. Här kan man leta matchmotstånd eller snappa upp lite idéer och tips som kan hjälpa er som klan eller dig som spelare.

Att spela i ligor, turneringar och ladders

Efter att klanen varit aktiv några veckor börjar ofta suget att spela mer än några strömatcher här och där, även om det också är roligt. Man vill göra något mer, spela mer organiserat. Det finns många sätt att göra detta på.

  • Online Gamer League - OGL
    Onlinegamer.se - IRC: #onlinegamer
    Skandinaviens största TF2-liga. Här spelar klaner från Sverige, Norge, Danmar och Finland i fyra divisioner uppdelade efter skicklighet och ambitionsnivå. OGL drivs av Onlinegamer.se som är Sveriges största Team Fortress 2-sida (och av en händelse min egen! Hepp!?)

  • European Team Fortress 2 League - ETF2L
    Etf2l.org - IRC: #etf2l
    Europas största liga, med mer än 120 klaner från 20 olika länder. Ligan är uppdelad i fem divisioner med tre grupper i varje division (förutom i division 1). Här finns allt från de absoluta superklanerna (4Kings, Team Excello) till de största förlorarna (klan:fader) samlade på ett och samma ställe.

  • Electronic Sports League TF2 6on6-ladder - ESL
    ESL.eu
    38 klaner av spridda nationaliteter spelar om förstaplaceringen i ESL.eu:s TF2-ladder. Har haft en del problem med inaktivitet sedan lanseringen.

  • Clanbase TF2 Control Point 6on6 - CB TF2
    Clanbase.com
    Clanbase har aldrig riktigt fått fotfäste som en stor anordnare av TF2-events, vilket till viss del kan bero på deras tidigare ovilja att låta matcherna spelas utan sk "critical damage" via plugins. Nu, när Valve låter oss stänga av detta via cvar-kommandon finns inte längre denna begränsning och en hel del nya klaner har registrerat sig på sajten. Dock ännu inga svenska klaner.

I alla ligor/turneringar/ladders ovan spelar man 6 mot 6, vilket blivit någon slags Europastandard. Alternativet är 8 mot 8, men det har inte slagit lika mycket.

Kamp om toppen

Nu, när du registrerat din klan till någon, eller flera, av ovanstående ligor/ladders återstår bara att kämpa om topplaceringen. Om ni blivit fått en placering långt ned i divisionerna vill ni såklart kämpa er uppåt. Vanligtvis brukar de två översta klanerna få avancera till divisionen ovanför efter avslutad säsong. Hamnar man i division 5 har man med andra ord en hel del jobb framför sig. I ETF2L spelar man en match i veckan. Vad gör man återstående 6 dagar? Tränar såklart! Så... in på dina favorit-IRC-kanaler, fråga om någon vill pracca (spela träningsmatch) och öva upp din nystartade klans samarbetsförmåga. Det kommer ta ett tag innan ni kan mäta er med våra svenska toppklaner Kompaniet eller Team Excello. Men, vem vet. Ni kanske är nästa stora TF2-hopp?

Brought to you by Onlinegamer.se

#blogg


signatur

När jag blir stor ska jag också ha dubbelskägg!

1
Skriv svar