Året då sportspelen växte upp

Inaktiv
Året då sportspelen växte upp

För oss sport(spels)intresserade är september och oktober alltid ljusa och varma månader - oavsett väderlek. Champions League går in i gruppspelsfas, de stora fotbollsligorna kommer igång, basketserierna ser sina första uppkast, Ryder Cup avgörs - ja nästan oavsett vad du går igång på så är hösten våran vår - tiden då allting startar, får liv. Och i år mer än någonsin. För samtidigt som Crosby, Malkin och Alfredsson premiärskrinnar första NHL-omgången på svensk is har något hänt på bred sportspelsfront.

För första gången på riktigt länge känns det som att nivån höjts och att spelen äntligen motsvarar förväntningarna för vad ett modernt sportspel borde betyda. Sportspelen representerar inte längre en konservativ spelhyllenisch, där varje ny versions största nyheter är uppdaterade laguppställningar och nya finter. Nej nu är det snarare så att sportspelen ligger i framkant för utvecklingen av, framför allt, vad den nya generationens internetmöjligheter borde innebära för spelupplevelsen. Med banrekord, laguppställningar och formkurvor som hela tiden hålls uppdaterade skapas levande spel som ständigt befinner sig i rörelse. Electronic Arts alla utvecklarteam knuffar varandra uppåt i en slags kollektiv ribbhöjarinsats, och i sitt NBA 2K9 lovar 2K Sports till och med att de kommer ha en anställd som särskilt kommer sköta kontakt med communityt - och att man kommer släppa nedladdningsbara animationspaket för spelare som utvecklas under säsongen.

Och då gäller det här ändå bara enspelarläget. Väljer man att ta sitt spel ut på internet, för att möta mänskligt motstånd, har nämligen ännu mer hänt. Egenutvecklade karaktärer - som givits nästan rollspelsmässiga utvecklingsmöjligheter - går nu att ta från vardagsrummet och ut till offentligheten. Att spela en fotbollsmatch med 20 mänskliga spelare, eller en hockeymatch med 12, samtidigt är inte längre en avlägsen framtidsdröm. Möjligheten finns här och nu. Allt för att skapa en autentisk upplevelse. Sportspelsföretagen har insett att det betalar sig att ge saker tillbaka till spelarna, och här är resultatet.

Till och med de professionella atleterna börjar visa vad spelen faktiskt betyder. Celtics-centern Kevin Garnett, som ju var med och vann NBA-slutspelet med sitt Boston i somras, sa nyligen i en intervju med spelsajten Das Gamer att hans framsidesplats på NBA 2K9 var större än något av alla hans olika skokontrakt. Samtidigt producerar Electronic Arts och Nike en gemensam sko med framsidesatleten för NBA Live 09, Tony Parker, klistrad på sulan.

<img src="http://solecollector.com/shoes/wp-content/uploads/2008/10/par...">
Tony Parker genom en Hyperdunk-sula. Bilden är från Sole Collector (om det gick att missa)

Sportspelen har äntligen vuxit i skorna, och det är bara att luta sig tillbaka och njuta.

#blogg


signatur
1
Skriv svar