Mysiga manualer -- finns dom?

Medlem
Mysiga manualer -- finns dom?

[fleft]<img src="http://www.superplay.se/medlem/bilder/_imgu.php?m=0&i=14899" width="231" height="300">
Manualen till Loom är underbar.[/fleft]Det är synd att det inte görs några mysiga spelmanualer längre.

När jag spelade <em>Loom</em> på Steam för några dagar sedan kom jag på att man kan man ladda hem originalmanualen i PDF-form. Den var helt fantastisk. Nästan mer givande än själva spelet.

Det är verkligen en manual av den gamla skolan som man inte ser idag -- en där man har lagt ned massor med jobb för att det ska kännas som att den hör hemma i själva spelvärlden. Blekgult papper med illustrationer i gammaldags stil av magiker som kastar besvärjelserna i spelet. Dessutom: plats för spelaren att anteckna nya besvärjelser varefter han upptäcker dem.

Nu för tiden är manualer som bekant mest kontrollscheman. "Tryck A för att hoppa." Det är tråkigt, för det tryckta ordet har en förmåga att förstärka fiktionen som man sedan upplever i spelet. Genom att man kan läsa om världen man ska bege sig in i framstår den som mer verklig.

När jag träffade Ray Myzuka (en av Biowares grundare) undrade jag om man inte kunde återgå till den gamla tidens härliga rollspelsmanualer. Den till deras <em>Baldur's Gate</em> från 1998 var flera hundra sidor och satte tonen för Forgotten Realms-världen, beskrev maktgrupperna i landet och presenterade de viktigaste karaktärerna som levde där. När man inte satt vid datorn kunde man umgås med manualen, kolla erfarenhetspoängtabellerna och drömma om äventyren som väntade. På så vis blev äventyren ännu större.

Ray förstod min poäng (det var förresten han som producerade manualen i fråga) och menar att det i mångt och mycket är en fråga om pengar (tryckkostnader) och resurser (tid). Frågan är varför 80- och 90-talets spelutvecklare hade råd och tid att skapa manualer med mervärde medan dagens hundramannateam med miljondollarbudgetar inte anser sig ha det?

I Limited Collector's Edition-versionen av <em>Mass Effect</em> medföljer i alla fall ett litet häfte med den viktigaste historiken kring spelvärlden. Det är ett steg tillbaka i rätt riktning. Jag hoppas att man gör en mer utstuderad variant till <em>Mass Effect 2</em>, och då inte bara i specialutgåvan.

Tills vidare skriver jag ut <em>Loom</em>-manualen och spelar om det en gång till. Det blev just lite roligare.

[fleft]<img src="http://trydling.wordpress.com/files/2009/07/loommy-liten2.png" width="152" height="210">
"Den kloke magikern
antecknar sina besvär-
jelser i blyerts."
[/fleft]Andra roliga manualer
<em>Indiana Jones and the Last Crusade</em>
Designad som pappa Jones dagbok, komplett med snirklig handstil och teckningar som ger ledtrådar till några av spelets viktigaste pussel.

<em>Fallout 3</em>
Överlevnadshandbok för valvuppfödda som ska ge sig ut i vildmarken (spöar dock inte originalspelets).

<em>TIE Fighter</em>
Läses som en blandning mellan Star Wars-novell och handbok ur perspektivet från en nybörjarpilot hos Imperiet.

#blogg


signatur

Vincere vel mori.

1
Skriv svar