Things are moving along smoothly

Medlem
Things are moving along smoothly

Igår hade ju som sagt min fästmö sin möhippa. Själv njöt jag av det fantastiska vädret här i Malmö. Strålande sol och många timmars slö-slappande i parken med vovven. Passade på att få lite sol också på min bleka kropp, något som inte skadar såhär efter 8 månader kyla och mörker.

Senare på eftermiddagen bar det iväg till en kompis för grillning och öldrickande. Myyyyyycket trevligt. Vi handlade på oss kött och korv tillräckligt för att utfordra ett mindre samhälle men meat-oholics som vi är så såg vi inga problem i detta.
Jag passade på att köpa en sån där smidig mjuk kylväska.. för jag har bestämt att sommaren kommer bli fantastisk och därmed också en hel del öldrickande i parken.
Det låter kanske som att jag super varenda kväll, ICKE, men en god öl i vänners sällskap är aldrig fel.

Innan vi drog ut för att grilla så provade jag lite optik hemma hos min kompis. Han har förmånen att jobba inom kameravärlden och tar ofta med sig optik hem för prov. Vi har tidigare provat bland annat Canons monster 300/2.8 IS och 200/2 IS. Igår var det lite olika makrogluggar vi skulle prova och jag sköt med Zeiss 100/2 samt Canon 100/2.8 IS. Två helt fantastiska gluggar med fördel för Zeiss.
För er som inte är så insatta i kameravärlden är Carl Zeiss ett märke med tyngd. De producerar mycket optik till kompaktkameror med det som verkligen är värt att nämna är deras optik till systemkameror. Här har man en hel drös att välja på och vad som är genomgående för dem alla är att de är byggda helt i metall i en otroligt hög finish och kvalitet. Det är svårt att förklara i ord men känslan att hålla i ett Zeiss är makalös. Inget glapp, zoomringen går otroligt mjukt och sist men inte minst är de skarpa så ögonen nästan blöder. Prislappen är väl det tråkiga när det kommer till Zeiss, de är rejält mycket dyrare än liknande optik från andra märken. Åtminstone om man tittar på liknande brännvidder. Men jag är beredd att säga att Zeiss piskar allt annat vad gäller bokeh, skärpa, byggkvalitet osv.

En funktion som däremot saknas på Zeiss i jämförelse med de flesta andra är avsaknaden av AF (autofokus). Du måste alltså manuellfokusera vilket somliga tycker är både jobbigt och svårt. När det kommer till makro gör det ju ingenting eftersom det är lätt att se var fokusplanet hamnar då du tittar genom sökaren. Värre är det på deras andra gluggar där jag kan tänka mig att, i varje fall innan man riktigt lär sig använda den, kan vara svårjobbat och många bilder kommer vara ur fokus.

Jämförelsen mellan Zeiss 100/2 och Canon 100/2.8 IS USM var trevlig. Canons glugg är en riktig toppenoptik den också med den stora fördelen att den har IS. Det gör stor skillnad då man plåtar annat än ren makro med den, men har även viss betydelse för makrofotograferingen. Skärpan är inget att klaga på heller, likaså byggkvaliteten är på topp även om Canons variant är helt igenom plast vilket såklart inte ger lika betryggande känsla som Zeiss metallkonstruktion.

Insåg efter ett par försök att testbilder är svårt fixat.. jag tog inte exakt samma bild under exakt samma förhållanden och då spelar det inte så stor roll om jag jämför bilderna för det är supersvårt att säga exakt vilken glugg som har fördelar var. Men en grillbild ska ni få eller två kanske

Första här är min polare som lutar sig lite nonchalant mot Turning Torso samtidigt som han vänder på köttet
<a href="http://www.4shared.com/photo/DZzRGcLJ/Kimmo_grillar.html" target=_blank><img src="http://dc223.4shared.com/img/308088461/d178e50/Kimmo_grillar...." border="0"></a>

Efter att han välte turning torso blev han så här mallig

<a href="http://www.4shared.com/photo/AifPuDKq/Kimmo_tuff.html" target=_blank><img src="http://dc223.4shared.com/img/308089043/6e9a4247/Kimmo_tuff.jp..." border="0"></a>

Eller så var det för många såna här;
<a href="http://www.4shared.com/photo/ssEfKJR0/Red_Stripe.html" target=_blank><img src="http://dc205.4shared.com/img/308089562/2d60d2b8/Red_Stripe.jp..." border="0"></a>

Idag ska jag förhoppningsvis ut till Häckebergaskogen och vandra runt med kameran några timmar. Vädret ser inte lika hoppfullt soligt ut som igår men jag hoppas det vänder.

// Manuel

#blogg

1
Skriv svar