Starcraft 2: Dimaga vann Asus ROG i Finland

Medlem
Starcraft 2: Dimaga vann Asus ROG i Finland

Finland är känt för sin bastu, sjöar och Lordi. Nu har en av de mest spännande, nervkittlande finalerna i Starcraft 2 spelats i Helsingfors!

I två dagar hölls turnering i Starcraft 2 under Assembly summer 2011 som är en gigantisk lanträff likt Dreamhack. Spelare som Huk, Protosser, Mana, TLO och andra storheter slogs om prispotten bestående av 15000 euro. Det blev en turnering med många avancerade matcher även kallat macrogames och snabbomgångar (rush) där man helt enkelt slår ut varandra så fort som möjligt. Om du har svårt med tidiga attacker när du spelar kolla in matcherna från turneringen och se hur proffsen gör i utsatta lägen. Gillar du zerg kolla in Dimaga som är expert på defensiva taktiker som är något utöver det vanliga.

Höjdpunkten var finalen mellan Mana som Protoss mot Dimaga med sina Zergs. Det var bäst av fem matcher och det var otroligt jämnt. Över två timmars krigande och den första matchen varade i över 50 minuter. Finalen bestod av massivt macro hela finalen igenom och observera Carriers användes! Ögongodis! Såna skepp ser man inte ofta i dessa sammanhang och speciellt inte i finalspel.

Mana vann de två första matcherna och i början av tredje kändes det som att Mana hade bäst taktik med sin skickliga flygangrepp som pressade Dimaga hårt men allt vände i match tre. Efter två förluster ändrade Dimaga taktik och istället för defensivt spel började han pressa. Mana var inte beredd och hade svårt att svara. 2-2 i sista avgörande och nu var det verkliga allt eller inget. Dimaga förfinade sina attacker hela tiden och med perfekt micro(truppkontroll) i sista matchen var han nästan omöjlig att stoppa. Mana vacklade och vid ett tillfälle såg det ut som att han tänkte byta taktik och överraska men ångrar det. Mana var pressad, säkert trött efter en hel dags spelande och Dimagas återhämtning var nog för mycket som resulterade i slakt. Manas taktikbytet kunde ha ändrat resultatet. Dimagas attacker i femte avgörande var för stora och Mana kastade in handduken och publikens jubel ekade. Den här finalen var av toppklass och båda spelarna gjorde sitt allra bästa. Dimaga var bara lite vassare och uthålligare den här gången.

Detta var Dimagas första vinst i större sammanhang och jag hoppas på att se mer av honom i framtiden. Han fick dock inte fira så mycket för nästa dag började kvalet för WCG(World cyber games). Kvalvinnaren får betald resa till Sydkorea i vinter och möta världseliten i SC2.

Assembly 2011 var bra men inte perfekt. Att titta via livestream var problematiskt ibland. Tekniken var ostabil och krävde en del av dig som tittare. Fixande med inställningar, utstå långa väntetider och reklam som dyker upp under pågående matcher var några. Jag missade tio minuter av första finalmatchen för att sändningen inte uppdaterades ordentligt, lite frustrerande men inte världens undergång. Spelarna led också tekniska problem och några matcher fick startas om. E-sporten behöver en större budget så kvaliteten blir bättre.

/Ulke EPS(e-sport på svenska)

Se finalen på youtube
[http://www.youtube.com/watch?v=J0ADObfqsfg]

Arrangören:
[http://www.assembly.org]

#blogg

1
Skriv svar