T10: Skräckfilmer (Del 2)

Medlem
T10: Skräckfilmer (Del 2)

Här fortsätter den veckovilla resan genom mina Topp 10 för-skräckliga favoriter.

Nummer 9: The Fly (1986)

För dig som gillar practical effects med dockor, smink och masker är Flugan med Jeff Goldblum en av dem mest vidriga och motbjudande filmer som 80-talet har att erbjuda.

Chris Walas som var en ledande figur inom kostymdepartementet gjorde ett strålande jobb med att verkligen fånga en människas förvandling till en fluga. Och det är just förvandling filmen handlar om – ja det och teleporteringsteknologi då. Du har säkert hört talas om berättelsen: en vetenskapsman uppfinner en teleportör och råkar kombinera sitt DNA med en flugas.

Den tidigare versionen från 1958, med profilen Vincent Price, lägger större tonvikt på den läskiga teknologin och hur vi ibland inte kan kontrollera hur snabbt utvecklingen går. Allt det där med radiovågor, bombhot, et cetera. Det var ruggiga grejer på 60-talet.

Vincent Price i The Fly från 1958

En av anledningarna till just varför 80-talsversionen är så mycket bättre beror nog dels på Jeff Goldblums pricksäkra skådespel som en narcissistisk vetenskapsman. Men också på grund av filmens fantastiska skildrande av en person som sakta men säkert bryts ner mentalt liksom fysiskt.

En tanke som har slagit och näst intill misshandlat mig, är faktumet att tematiken kan jämföras med åldrandet i relation till ny teknik. Vi har en man som förlorar både vett och sina tänder, och på samma gång ett tekniklandskap som lämnar äldre generationer bakom sig.

[i]Sammanfattning: The Fly är en skräckis för den som är ett fan av den underskönt makabra 80-talsgoren, samt för dig som gillar/står ut med Jeff Goldblum i sitt esse.[/i]

Trailer till The Fly:

Läs del 1 här: [http://www.fz.se/bloggar/utspelad/20150331/t10-skrackfilmer-d...]

Nästa del? Nästa tisdag.

#blogg

1
Skriv svar