Så spelas CS:GO Majores första fas 23-26 augusti

Skribent
Så spelas CS:GO Majores första fas 23-26 augusti

Imorgon fredag 23 augusti klockan 12.00 är det dags för Majorens första matcher att dra igång och jag tänkte att en liten guide skulle vara på sin plats. I det här inlägget tänkte jag inte gå in på vad som händer på skärmen eller hur själva matcherna spelas utan snarare presentera formatet som Valves majors spelas i just nu. Tidigare har jag skrivit en tråd som förklarar spelets grunder lite mer och hur man hänger med i en match. Du hittar den tråden här

Till sak. En major spelas i tre delar, eller faser som vi kan kalla det.

  1. New Challanger Phase

  2. New Legend Phase

  3. New Champion Phase

Här tänkte jag gå igenom New Challenger Phase eftersom det är den som drar igång imorgon.

New Challanger Phase
Den här fasen kallades tidigare för majorkvalet men blev en del av majoren 2018 i samband med att Valve utökade antalet lag från 16 till 24 och sedermera döpte om majorens faser.

Det finns olika sätt att ta sig till denna fas, antingen kom man på plats 9-14 i förra majoren eller så har man tagit sig hit via kval som Valve anordnat (så kallade minors). Varje region har sina egna minors (EU, CIS, NA, ASIA) och får fram lag därifrån. Det som är intressant att nämna är att man kan, via öppna kval, ta sig till en minor. Det är en lång väg men teoretiskt så kan vilket lag som helst i världen börja kvala och till slut vinna hela majoren. Ett lag som var nära att göra det förra Majoren var ENCE, men snubblade på målsnöret mot Astralis.

Målet med första fasen är att få fram de åtta utmanarna till förra majorens åtta bästa lag som väntar i New Legend Stage. Genom åren har det varit olika system som spelats men för tillfället har Valve valt att använda sig av Swiss-formatet., och vad är då swiss-formatet?

Swiss-system för 16 lag
Att spela ett gruppspel för 16 lag där alla möter alla skulle ta enormt med tid, swiss är ett sätt att förkorta gruppspelet. Systemet kommer ursprungligen från schack, men börjar bli populärt i fler andra sammanhang. Kort sagt, vinner man tre matcher är man vidare och förlorar man tre matcher är man utslagen. Första omgången är seedad enligt HLTVs ranking, bäst mot sämst o.s.v. Vänta nu säger den insatte, det stämmer ju inte riktigt? Nej, det gör det inte för matcherna baseras på HLTVs ranking 4 mars - 12 augusti med hänsyn taget till eventuella spelarbyten och dylikt (hur nu det räknas ut?).

Omgång två och kommande omgångar så möts lag som har samma vinst/förlust. Alltså alla som vinner första matchen har 1-0 och de som förlorar har 0-1, då möter lagen som har 1-0 varandra och lagen som har 0-1 möter varandra. Efter den omgången så har vi lag som har 2-0, 1-1 eller 0-2 o.s.v. Vilka som möter vilka är inte helt slumpmässigt, utan det finns några regler.

  • Så långt som det är möjligt, kan man inte möta samma lag två gånger.

  • Lagen har poäng (ELO) som går upp eller ner vid respektive vinst/förlust. De med samma vinst/förlust och högst respektive lägst poäng kommer mötas o.s.v.

  • Alla omgångar som inte kan resultera i avancemang eller utslagning spelas som bo1, resten som bo3. Hela omgång ett och två är alltså bo1 och även alla matcher i omgång tre där lagen har 1-1 i vinst/förlust. I övrigt är det bo3 som gäller.

Efter fem omgångar och 33 matcher så kommer vi ha en lista som ser ut så här:
3-0 New Legend Phase
3-0 New Legend Phase
3-1 New Legend Phase
3-1 New Legend Phase
3-1 New Legend Phase
3-2 New Legend Phase
3-2 New Legend Phase
3-2 New Legend Phase
2-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major.
2-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major
2-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major
1-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major
1-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major
1-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major
0-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major.
0-3 Utslagna och får börja om i minorkvalet till nästa major.

Under speldagarna så kommer det spelas två matcher samtidigt. Detta gäller alla speldagar förutom den sista. Anledningen till det är att Valve vill dra ner på speldagarna och längden på Majoren.

Turneringssidan på HLTV.org: https://www.hltv.org/events/4450/starladder-major-2019-main-q...
Viewer Guide: https://www.hltv.org/news/27600/starladder-major-new-challeng...
Stream: https://www.twitch.tv/starladder_cs_en
Stream 2: https://www.twitch.tv/starladder_cs_en2

Som vanligt är det bara fråga om det är något ni undrar över.

GL HF!

Edit: Rättat några fel.

1
Skriv svar