VIRPIL Controls - VPC MongoosT-50CM2 (Hårdvara Joystick - PC)

Quake-konnässsör
VIRPIL Controls - VPC MongoosT-50CM2 (Hårdvara Joystick - PC)

När man sitter och spelar simulatorer eller spel som försöker framhäva någon form av verklighetsförankringar, så kan det vara svårt att spela enbart med tangentbord och mus, som man gör i de allra flesta fallen när det kommer till spel till datorer. Alla har väl någon gång provat på något liknande, det skulle kunna vara allt mellan Top Gun till Nintendo 8-bitar till det senaste Need for Speed. Alla har vi säkert också varit där och försökt styra dessa fordon, flyg eller bil, med direkta inputs från tangentbordet eller en spelkontroll. Spelet tror alltid att man försöker svänga allt vad man kan till vänster eller till höger, och förr eller senare kör man ut från banan eller in i något främmande föremål som man inte skulle vilja ha i vindrutan.

Under de senaste åren har utvecklarna blivit bättre på att implementerat mindre joysticks och att bumper knapparna får en analog input, som gör att knapparna blir tryckkänsliga, på spelkontroller. Man kan då också bestämma att bara gasa lite med sin BWM Turbo från 1973 i Project Cars 2 istället för att gasa för fullt, så som det blir med digitala inputs.

När det kommer till bil, lastbil-, flyg-- och rymdspel så finns det också en möjlighet att välja bland andra olika rattar, gaspedaler, växelspakar, roderpedaler, joysticks och speltillbehör. Som ökar möjligheten, eller kanske mer förfinar känsligheten hur man styr fordonet eller flygplanet.

LIKE A GLOVE!

Ihop med att man körde relativt mycket Arma 3 och flög med helikopter och jetplan så ville jag skaffa mig en joystick, det blev en X-55 Saitek och som fungerade riktigt bra till att flyga helikopter då man kunde byta ut fjädrarna i joysticken till en med väldigt lite motstånd. Åren gick och jag bytte upp mig till en Thrustmaster Warthog, och kvaliteten mellan dessa två var som natt och dag. X-55 vad plastig, knapparna satt lite löst och vinglade, men kändes fortfarande som en bra joystick. Warthogen vad helt i metall och kändes väldigt stabil på alla sätt möjliga, dock saknade den en tvist rörelse på joysticken som gjorde det svårt att kontrollera skeppet till fullo på ett sätt jag var bekväm med. Där fick jag köpa ett par pedaler för att komplementera min utrustning, den recensionen hittar ni här - MFG Crosswind.

Under några år har jag själv blivit mera intresserad av rymdsimultatorer, Elite Dangerous, Star Citizen för att nämna några. Under tiden man spelade dessa spel så börjar några stycken av oss diskutera och fundera vilken den perfekta uppsättningen skulle vara i en rymdsimulatorvärld. Är det bättre med en Joystick och Throttle eller är det bättre med två Joysticks? En av oss köpte två Thrustmaster T.16000m för att prova, medans jag gick på en lite mera dyrare alternativ. Något som visade sig vara svårt i mitt sökande var att hitta något företag som gjorde joystick för vänsterhanden, utöver den enda joysticken från Thrustmaster. Till slut hamnade jag hos VIRPIL.

VIRPIL Controls är ett företag som är relativt känt i entusiast kretsarna inom simulatorspel. Företaget, VIRPIL Controls, startades 2016 av Andrei Lukyanov en enthusiast inom flygsimulatorer och som har sin verksamhet i Vitryssland. Företaget har designers, ingenjörer, mjukvaruprogrammerare och virtuella piloter från Vitryssland, Ryssland och England som utvecklar och testar deras produkter, med också ihop med communityt.

När man gör en beställning från VIRPIL så väljer man vilken basenhet för joystickgreppet man ska ha, i dagsläget finns det två olika versioner på basenheter, VPC WarBRD och VPC MongoosT-50CM2. Själv valde jag VPC MongoosT-50CM2, av en anledning vi kommer till senare.

Under perioden som jag gjorde min beställning kunde man beställa en variation av utbud på joystickgrepp, men detta utbud ändrar sig med jämna mellanrum då de uppdaterar och förbättrar modellerna och variationerna. I skrivandets stund finns det fyra olika joystickgrepp, VPC WarBRD, VPC Constellation Delta, VPC MongoosT-50CM2, VPC V.F.X. Vissa av greppen har inspirationen kommit från ryska stridsjet, exempel VPC MongoosT-50CM2 som har tagit inspirationen från Sukhoi Su-35 och Sukhoi Su-57. VPC V.F.X. har tagit inspirationen från modernare stridsjet. VPC Constellation Delta har tagit synpunkter från deras community och försökt anpassa ett grepp som ska fungera bra ihop med rymdsimulatorer. När jag själv beställde fanns det också en MongoosT-50CM som vad anpassad för vänsterhanden, som inte längre verkar finns med på deras hemsida.

Själv beställde jag två grepp, VPC MongoosT-50CM2 (Högerhand) och VPC MongoosT-50LH (Vänsterhand).

Beställningen av dessa kontroller kan göras under vissa perioder på månaden då deras lager återfylls med produkter, och om man inte är snabb så får man vänta med att lägga in beställningen till nästa gång de återfyller lagret. Man får vara aktiv i köpandet och kontrollera när deras produkter går att köpa, annars är det lätt att man missar tillfället, då de tar slut väldigt fort. Enda gången man kan beställa från deras sida utan att de har produkterna på lagret är när VIRPIL kommer ut med nya produkter och man kan förboka dem. När jag själv hade bestämt mig för att beställa så hade precis den nya modellen på basenheten kommit ut, VPC MongoosT-50CM2. Jag tog tillfället i akt och beställde två basenheter och två joystickgrepp, då blev det MongoosT-50CM greppen för de var de enda som fanns på lager när jag beställde.

När jag väl fick hem paketen, så blir det första man blir bemött av är hur väl de har paketerat för att skydda hårdvaran. Ibland är detta en svaghet hos vissa företag, men är värt att nämna att om man skulle beställa så vet man att sin utrustning är ordentligt skyddat.

Nu har jag använt dessa två joystick ett par månader och tänkte dela med mig av mina erfarenheter av dessa två fantastiska produkterna.

Joystickgrepp (MongoosT-50CM2 & MongoosT-50LH)

Joystick brukar vara kända för att ha en hel del knappar vid sitt befogande, så man inte behöver använda tangentbordet och ta händerna bort ifrån joysticken i stridens hetta. I fallet gällande dessa två joystick är det inget problem med för få knappar. Brake levern, med analog axis, är ett bra och positivt tillskott för att kunna göra inbromsningarna mjukare. Nedan ser ni en övergripande lista över alla knappar som finns på båda av dessa joysticks.

VPS MongoosT-50CM2

  • 1x Dual-stage trigger

  • 1x Flip trigger (1x tactile button in the down position and 1x non-tactile button for up position)

  • 4x Momentary buttons

  • 3x 4-way + push hat

  • 1x 8-way + push hat

  • 1x 2-way + push hat

  • 1x Brake lever (analogue axis)

Totala knappar: 36 stycken som kan användas för input

VPC MongoosT-50LH

  • 1x Dual-stage trigger

  • 1x Flip trigger

  • 5x Momentary buttons

  • 3x 4-way + push hat

  • 1x 2-way + push hat

  • 1x Brake lever (analogue axis)

Totala knappar: 27 stycken som kan användas för input

Som ni själva kan se så behövs det inte så mycket mer till spel. Själv har jag upptäckt att man kan binda olika funktioner till samma knapp då de spel jag spelar använder olika funktioner vid olika stadium i spelet och inte får några konflikter. Man vill inte åka runt och skjuta på några skepp samtidigt som man skjuter ut sig själv ur skeppet med katapultstolen. Men upptäcker själv vilket man kan komma undan med.

En ganska fiffig sak som finns på dessa joystick, men som inte finns på alla deras produkter i sortimentet, är att det finns en liten plattform som man kan höja och sänka med hjälp av en mutter, för att handen ska kunna sitta så bra som möjligt runt joysticken och nå alla knappar utan att flytta handen för mycket. Själv har jag någorlunda små händer, så detta tillägg på joysticken är ett bra plus i produktionsutvecklingen. För att jämföra så har jag svårt att nå alla knappar på Thrustmaster Warthog utan att röra handen.

Materialet som joystickgreppet är gjort av är plast och knapparna är gjorda av en förstärkt polyamide material (Amidplast) för att förstärka sig om att knapparna ska vara tålig. Men man ska inte avskräckas att greppet är gjort av plast, då alla knappar och hatar sitter riktigt bra och rör sig inte mycket alls när man rör eller trycker på dem. Varje gång man använder någon av knapparna eller 4-way hatarna så blir man bemött av bekväma och solida klick-ljud. Om man skulle jämföra Saiteks X-55 så sitter deras knappar fast mycket mindre och rör sig betydligt mer, men nu är inte X-55 en dålig joystick för det, men det visar att VIRPIL har lagt in det lilla extra som gör att joysticken känns snäppet bättre i kvalite. Om det skulle vara något som känns dåligt på joysticken så skulle det var plattformen som handen vilar på, då den vinglar mycket fram och tillbaka och kunde göras bättre. Kopplingen mellan greppet och basenheten är dock aluminium, och det är för att det inte ska brytas sönder något i de olika hastiga manövrarna man behöver göra ibland i spelen. Båda greppen väger ungefär 360 gram och är cirka 240 mm höga.

Man kopplar ihop greppet och basenheten med en kabel som liknar en s-video kabel. På ena joysticken hade jag problem att koppla in, då kabeln var väldigt kort som kom från greppet. Men med lite tålamod och fingerkänslighet så gick det bra.

Efter man har kopplat in greppet i basenheten så skruvar man ihop båda delarna och då får man ett val till, vinkeln på greppet. Det är inte alltid man vill ha greppet på joysticken att vara riktad rakt fram, utan kanske +-20 grader åt något håll. Kopplingen känns rejäl och sitter åt bra, dock har skruvgängan några gånger gängat upp sig när man sitter och spelar, men går snabbt och skruva fast den igen.

Basenhet (VPC MongoosT-50CM2 Base)

Basenheten från VIRPIL Controls är hela anledningen för att jag blev intresserad av denna produkt från början. Modulärt, att kunna byta fjädrar och CAMs för att anpassa joystickens rörelsebeteenden är något som jag värdesätter mycket, och VIRPIL Controls lyckas riktigt bra med det i deras produkter.

Basenheten är byggd som en mindre stridsvagn, helt i metall och dammskydden är i gummi för att försäkra sig om att det inte kommer in oönskat damm in i de känsliga delarna. I från utsidan ser själva basenheten ut som en fyrkant med massa skruvskallar och anslutningen för greppen sticker ut i mitten. På ovansidan finns det två mindre gummiskydd som täcker tillgången till fjäderspänningen för X och Y axis, och med dessa skruvar kan man också byta ut CAMsen som sitter inne i enheten om man skruvar tillräckligt mycket åt ett visst håll.

På framsidan av basenheten finns det ingångar för USB och AUX, 5 pin kontakt. USB ingången används för att koppla in enheten till datorn, AUX används för att snabbt koppla ihop flera VIRPIL Controls enheter tillsammans. AUX funktionen har jag inte provat, då jag har kopplade båda joysticken separat till en USB-port. Kabeln man kopplar ihop enheten och datorn är USB till 5-pin, där 5-pin sidan har en snabbkoppling som har en låsningsanordning så att sladden inte ska åka ut vid användning av joysticken.

Något jag också tyckte jag kände när jag använda denna basenhet är vinkeln som man kan ha joysticken, hur långt man kan trycka joysticken fram och bak innan det tar stopp. När jag använde Thrustmaster Warthog så tyckte jag att jag kunde trycka joysticken mycket längre fram än vad jag kunde göra med VPC MongoosT-50CM2 basenheten, och efter lite efterforskning så kom jag fram till att det stämde. VPC MongoosT-50CM2 har en maximal vinkel från mitten på +-16 grader, medans Thrustmaster Warthog har +-20 grader. Det kanske inte ser ut som mycket, men kändes fortfarande annorlunda. VIRPIL beskriver att VPC MongoosT-50CM2 är tänkt att användas med förlängningsrör som gör att får en lite finare styrning, och då ska +-16 grader vara perfekt. VIRPILs andra basenhet, VPC WarBRD, har en något högre maximal vinkel på +-20 grader. För att jämföra med verkligheten så har till exempel en F/A-18 16-grader bakåt, 8-grader framåt och 14-grader åt vänster / höger, dessa mått är då mätta från centrum av placeringen av joysticken.

Ihop med basenheten får man olika typer av fjädrar och CAM profiler. För att byta ut till några av följande fjädrar eller CAM profiler så är det inte svårare än att lossa på fyra skruvar på undersidan och två spänningsskruvar på ovansidan av enheten. Man börjar med att skruva bort de fyra skruvarna på undersidan av enheten och tar bort metallplåten. Med plåten bort så ser man hela innandömet på enheten, och nu kan man börjar skruva lös spänningskruvarna på ovansidan. Efter en stund så kommer respektive arm som är ihopkopplad med spänningskruven att lossna. På spänningsskriven så sitter fjädrarna och man kan byta till vilken man nu skulle vilja ha. På armen som kom lös ihop med att man skruvade lös spänningsskriven så sitter CAM profilerna, som man nu kan byta om man nu skulle vilja. CAM profilerna sitter fast i armarna med två skruvar som man måste lossa på om man vill ta bort dem. Om man nu skulle vilja ha två olika CAM profiler eller två olika fjädrar, så är det inget som hindrar en från att göra det. Modulärt i högsta grad.

Innandömet är gjord av en typ av aluminiumlegering, Duraluminium. Den vanligaste användningsområdet för Duraluminium är inom flygindustrin som använder legeringen för att göra flygplansramar. Duraluminium har en hög skydd mot korrektion. Dimensionerna för basenheten är 85 x 125 x 90 mm (B x L x H)

Medföljande fjädrar

  • Light

  • Standard (Installerad från fabrik)

  • Heavy

Medföljande CAM Profiler

  • AviaSim - Mjuk center (Non-Linear) (Installerad från fabrik)

  • AviaSim - Ingen center (Non-Linear)

  • CosmoSim - Mjuk center (Linear)

  • CosmoSim - Ingen center (Linear)

Proximity Sensor

VIRPIL har implementerat sitt egengjorde VPC Controller och VPC Contactless Digital Proximity Sensors. Detta gör det möjligt att registrera så små rörelser som på 0,006 grader, så man kan justera sitt skepp så fint som möjligt i spelvärlden. Då dessa kontakter / sensorer är kontaktlösa så blir det minimal förslitning på mekaniken inuti basenheten och försäkrar om att hårdvaran kan hålla många år av användning.

Joystickgrepp alla dessa valmöjligheter

VPC MongoosT-50CM basenheten är kompatibel med alla VIRPILs tidigare joystickgrepp, så ifall man inte är nöjd med det greppen man köpte så kan man köpa ett nytt grepp utan att behöva köpa en ny basenhet också. Det ska även fungera när VIRPIL kommer ut med nya joystickgrepp så ska man kunna använda basenheten och koppla in dem. På VIRPILs hemsida brukar det stå vilka joystickgrepp som är kompatibla med vilka basenheter.

Måste stå stabilt!

Man får också en stativplatta med joysticken som kan man sätta dit så att man kan ställa joysticken mer eller mindre stadigt på skrivbordet, men det är inget jag skulle rekommendera. När joysticken är så pass hög som den är i mitt fall så är det väldigt lätt att den släpas med åt något håll när man håller på att göra en manöver. Höjden på Joysticken med basen och greppet så blir den totala höjden 370 mm och om man har tänkt att ha joysticken på skrivbordet kan det bli påfrestningar på axlarna, då joysticken är den höjden den är. Jag skulle varmt rekommendera VIRPILs skrivbordsfäste, eller någon annan form av lösning för att få ned joysticken på en bekväm höjd.

Jag skulle rekommendera att man skruvar fast joysticken i bordet, med den plattan som följer med, eller köper ett skrivbordsstativ som också VIRPIL tillverkar, detta är att försäkra sig att man kan göra de manövrar men behöver göra utan att behöva oroa sig för att joysticken ska flytta på sig.

Själv har jag satt fast joysticken i min simulator rig, och där sitter de som berget själv och på en väldigt bekvämlig höjd för att jag ska kunna använda dem timme efter timme. Recension om min Simulator Rig hittar ni här om ni skulle vara intresserade - Monstertech Simulator Rig (Hårdvara / Möbel)

Programvara - VPC Configurator Software

Det första man gör när efter man har kopplat in sin nya joystick från VIRPIL är att ladda hem och eventuellt uppdatera mjukvaran för respektive joystick. Eller om man köper någon annan hårdvara från dem. Programvaran i första anspråk var väldigt rörigt, men det var att jag gjorde som vi män brukade göra… att inte läsa manualen.

När man väl startar upp programmet så ser man om joysticken har blivit registrerad och ifall den är synkad eller inte. VIRPIL rekommenderar också att man uppdaterar och installerar en joystick i taget och inte kopplar alla enheter på samma gång.

När väl mjukvaran /firmware är installerad på joysticken så är det dags och skapa en profil för respektive joystick. Man får välja från en lista och väljer den joystick och basenhet som man använder, samt vilken sida den är på.

Efter att profilen är skapad så är det dags att börja konfigurera joysticken, axis och alla knappar. Konfigurering av axis görs genom att man rör joysticken maximalt åt alla håll för att registrera maximala axis i programvaran. Man kan även mata in dessa värden manuellt om man vet hur man gör, har aldrig våga göra detta. Några andra saker som man kan ändra på är Smoothing, Deadzone och invertering av axis. Då jag har fått sätta mina basenheten bak och fram på min simulator rig så är invertering av axis en välkommet tillskott i programvaran, för att slippa invertera de i varje spel.

De två nästa flikarna är för alla knappar och LED. Första gången man kopplar in joysticken kan det vara bra att dubbelchecka att alla knappar registrerar input och att den analoga brake levern fungerar som den ska. Man kan även dubbelchecka med Windows egen gamepad check, som finns i kontrollpanelen. LED fliken är till för om man har några LED ljus på sin joystick, på mina har jag inte några, men på VPC Constellation Delta finns det.

Efter man har använt VIRPILs programvara en stund, och man har läst manualen, så måste jag säga att den är mycket enklare och bättre anpassad än vad till exempel Thrustmaster har till Warthogen.

Slutsats

Jag skulle lätt kunna säga att det inte går att köpa någon bättre joystick till datorn än just de som VIRPIL levererar. Utvecklingen och produktionen av dessa joystick är något som är byggt för entusiaster av entusiaster, så de vet vad de ska levererar och vet var detta smala community vill ha på sina bord. Jag trodde att jag skulle inte tycka om att joysticken var gjord av plast efter man har använt Thrustmasters Warthog under nästan tre år. Men jag blev positivt överraskad av kvalitén på hela produkten, och detta är svårt att få ut till ord hur det känns och hanteras. Att flyga runt i spel med denna joystick är en ren glädje och känns som att röra runt i smör där alla rörelser är mjuka och kontrollerade med en otrolig precision. Jag ska i framtiden också testa att införskaffa mig förlängningar till joysticken för att prova och se om man kan få fin precisionen ännu bättre. Knapparna har en väldigt skön feedback både med ljud och känslan man får genom att använda dem, i klass med Warthogen som jag skulle säga har en av de bättre knapparna på marknaden. Den enda knappen jag egentligen har haft problem med är att på min vänstra joystick så är trigger knappen, den man skjuter med, vinglar lite väl mycket om man jämnför med alla andra. Den vinglar absolut inte mycket för att man ska kunna säga att produkten är defekt, cirka 1-3 mm, men fortfarande en irritationsmoment.

Moduläranpassningen för joysticken gör att det går att använda till de flesta flygspel, både till flygsim och rymdsims. Det är inte alltid man vill ha samma feedback i rymdsims som man vill ha i flygsim, detta får man genom att byta CAM profilerna för att få en linjär eller icke linjär utväxling i rörelserna. Det är också bra att men inte behöver skruva sönder hela joysticken, koppla bort alla kablar och kretskort för att kunna byta fjädrar och CAM profiler. De har gjort det väldigt enkelt att byta dessa och är väldigt uppskattat. Det hindrar heller inte utvecklarna att skapa nya CAM profiler för att göra att joysticken får en helt ny känsla.

Höjden på joysticken är inte så bra anpassad för att användas på skrivbordet under längre perioder, då det kan bli påfrestningar på sina axlar. Som jag skrev i recensionen så rekommenderar jag VIRPILs skrivbordsfäste eller någon annan lösning för att få ned joysticken på en bekvämare höjd.

Något som är också väldigt intressant är att man kan byta greppet till ett helt nytt om man nu inte skulle vilja ha det nuvarande längre eller om VIRPIL kommer ut med en ny eller uppdaterad version. I vissa spel kanske man vill ha ett grepp medans i ett annat så kanske det andra greppet fungerar bättre. Att man kan få så många olika joystick på en och samma basenhet är fantastiskt.

Priset för det som jag har skrivit om:

  • VPC MongoosT-50CM Base: 270€

  • VPC MongoosT-50CM LeftHand: 160€

  • VPC MongoosT-50CM2 RightHand: 160€

Om ni letar efter en ordentlig joystick, och har pengar att spendera, så kan jag rekommendera varmt en joystick från VIRPIL. Om nu knapparna inte skulle räcka så har jag ju alltid mina två Streamdeck för att skapa flera…

Tack för att ni har läst min lilla uppsats

VPC MongoosT-50CM2 Flightstick
5
Mästerligt
+
Modulär, möjlighet att anpassa
+
Man kan byta grepp på basenheten
+
Kvaliteten
+
Plattformen för handen, så att joystickgreppet passar mindre händer
+
Effektiv vinkel på 16 grader funkar riktigt bra med förlängningsrör till joysticken.
-
Priset, kan avskräcka många från att köpa
-
Leveranstiderna är långa
-
Joysticken måste sitta fast i ett bord eller annat fast objekt för att användas ordentligt
-
Joystickens totala höjd på 370mm kan vara jobbig för axlarna att använda från skrivbordet.
Det här betyder betygen på FZ

Andra produkter och tillbehör

Utöver det som jag har skrivit om så finns det flera produkter som kan vara värt och nämna. VIRPIL har också gjort en Throttle och ett par Pedaler. Utöver det finns det diverse olika tillbehör till joysticken, Förlängningar i diverse olika längder och former, bordsmonterade ställningar, dammskydd för både joystick och throttel.

Throttel

Throttel, lik Warthogens, har dubbla gasreglage om man spelar ett spel som utnyttjar denna funktion. Ett exempel på detta är om man spelar DCS World och flyger en A-10 Warthog som har just separata gasreglage för höger och vänster motor. Dock är det inte många spel som har den möjligheten, så man kan sammanslutna dessa för att få ett reglage. Likt joysticken basenhet så är också majoriteten av grunden i VIRPILs throttle byggt av duraluminium. Det finns också en hel hög med knappar som är strösslat över hela produkten, dock finns det självklart en baktanke på vart de är placerade. VPC MongoosT-50CM2 Throttle också VPC Contactless Digital Proximity Sensors för att minska förslitning av de rörliga mekaniska delarna. I mitt skrivande stund finns det två olika throttle som går att införskaffa från VIRPIL, VPC MongoosT50CM och VPC MongoosT50CM2, som är den uppdaterade uppföljaren till den tidigare nämnda. Priset på dessa ligger mellan 290 - 320 €uro.

Pedaler

Om man håller på med joystick och throttle på den här nivån så kan man också behöva någon bra pedal, och jag tvivlar inte att VIRPILs roderpedaler är i samma klass som resten av deras produkter. De erbjuder tre olika pedaler VPC WarBRD, VPC ACE-1 och VPC ACE-2. Roderpedaler är något som är nytt för VIRPIL och de första leveranserna kommer ut under oktober till de personer som har förbeställt dem. Samtliga versioner är tillverkade i aluminium och har VPC Contactless Digital Proximity Sensors. De kommer med två typer av CAM profiler, Hard-Center och Soft-Center, och två olika motstånd fjädrar, Soft Spring och Heavy Spring.

Övriga tillbehör
På deras hemsida kan man hitta extra tillbehör till joystick och throttle.

VIRPILs Hemsida: https://virpil-controls.eu/
VIRPILs Blog: https://virpil.com/en/blog

Skägg.
10 Chambers

Jag förstår inte hälften men det är ju svårt att inte bli imponerad av riktigt nischade grejer. Sjukt bra genomgång!


signatur
Redaktör

En text skriven av kärlek. Strålande!

Edit: jag kan ha missat det, men spaken har väl inget roder inbyggt?


signatur
Quake-konnässsör

@Tomas Helenius:

Njet, joysticken har inte roder inbyggt (Tvist funktionen på joysticken). Kanske kunde ha framhävt det lite bättre i allt mitt skrivande. MongoosT-50CM2 basen har det inte, och jag är ganska säker på att WarBRD basen inte har det heller.

Men om man köper joystick på den här nivån är man relativt inkörd i den nischad marknaden, och roder pedaler är inte så långt borta.

Någon jag inte heller hade nämnt är uppdaterings upplösningen på Joysticken, jag tror att det är 12-bit. Men har inte hittat något bevis på att det stämmer. Tror inte det 16-bit, och är väldig säker på att det inte är 8-bit.

Medlem

Nu är jag lite morgontrött så jag kanske missade detta men hur är det med spelkompatibliteten? Tänkte för typ lite mindre simaktiga spel så som tex Battlefield 3-4 osv?

Quake-konnässsör

@Komured: Ska nog inte var något problem vad jag ser, joysticken må vara tänkt att användas mer inom simuleringsspel, men det är fortfarande en joystick. Kan i och för sig dubbelkolla under kvällen, tror att jag har BF4 installerat fortfarande

Redaktör
Skrivet av Komured:

Nu är jag lite morgontrött så jag kanske missade detta men hur är det med spelkompatibliteten? Tänkte för typ lite mindre simaktiga spel så som tex Battlefield 3-4 osv?

Så länge kontrollen funkar i Windows, vilket de allra flesta gör hur bra som helst numera, är det upp till spelets utvecklare hur bra den funkar där. Det hänger alltså mest på spelet.


signatur
Redaktör

@almblad: Tack för svar! Anade att det var så.


signatur
Medlem

Har tittat på virpil stickarna så många gånger och det enda som stoppat mig är nog att de inte funnits i lager då habegäret varit som störst

Spelar väldigt lite dator just nu och inte några simmar men om (när!) jag någon gång kommer tillbaka till hobbyn så är en virpil setup högt upp på listan

Superb recension!


signatur

"AT LAST, SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER."

Testpilot

Själv är man ju ingen simulator fantast men man halkar ju in i detta i och med spel som Elite Dangerous och Star Citizen. Har själv ett X52 kit som jag är mycket nöjd med.

Superimponerad av den grymt detaljerade genomgången som gav mig mer insikt i denna värld.

Massor med tummar upp!!

Medlem
Skrivet av Harakiri:

Själv är man ju ingen simulator fantast men man halkar ju in i detta i och med spel som Elite Dangerous och Star Citizen. Har själv ett X52 kit som jag är mycket nöjd med.

Superimponerad av den grymt detaljerade genomgången som gav mig mer insikt i denna värld.

Massor med tummar upp!!

Samma här. Har en X52 Pro som fungerar suveränt till Elite och det är den enda "simulatorn" jag spelar så det får duga, men dom här grejorna verkar ju lira i en helt annan klass liksom.


signatur

Skippy R.I.P. 17/7 2006

Medlem

Faschinerande genomgång av vad som ser ut att vara riktigt bra grejer.!!

Medlem

Sjukt insatt och välskriven recension! Tackar.


signatur

"It is by caffeine alone I set my mind in motion. It is by the beans of Java that thoughts acquire speed, the hands acquire shakes, the shakes become a warning. It is by caffeine alone I set my mind in motion."

Quake-konnässsör

Roligt att jag kan bidra med en bra inblick i denna värld. Någon som jag själv skulle vilja börja implementera i recensionerna är några rörliga bilder, lite gifs kanske. För att kunna förmedla en känsla eller inblick bättre.

Det är ju alltid något man missar eller har svårt att få fram, och något som man kan tänka på till nästa gång. Som till exempel att det inte finns roderfunktion eller att joysticken fungerar till alla Windows spel där joystick stöds.

Medlem
Skrivet av almblad:

https://i.imgur.com/HqwuD4E.jpg

När man sitter och spelar simulatorer eller spel som försöker framhäva någon form av verklighetsförankringar, så kan det vara svårt att spela enbart med tangentbord och mus, som man gör i de allra flesta fallen när det kommer till spel till datorer. Alla har väl någon gång provat på något liknande, det skulle kunna vara allt mellan Top Gun till Nintendo 8-bitar till det senaste Need for Speed. Alla har vi säkert också varit där och försökt styra dessa fordon, flyg eller bil, med direkta inputs från tangentbordet eller en spelkontroll. Spelet tror alltid att man försöker svänga allt vad man kan till vänster eller till höger, och förr eller senare kör man ut från banan eller in i något främmande föremål som man inte skulle vilja ha i vindrutan.

Under de senaste åren har utvecklarna blivit bättre på att implementerat mindre joysticks och att bumper knapparna får en analog input, som gör att knapparna blir tryckkänsliga, på spelkontroller. Man kan då också bestämma att bara gasa lite med sin BWM Turbo från 1973 i Project Cars 2 istället för att gasa för fullt, så som det blir med digitala inputs.

När det kommer till bil, lastbil-, flyg-- och rymdspel så finns det också en möjlighet att välja bland andra olika rattar, gaspedaler, växelspakar, roderpedaler, joysticks och speltillbehör. Som ökar möjligheten, eller kanske mer förfinar känsligheten hur man styr fordonet eller flygplanet.

https://i.imgur.com/kzvdUKr.png

Ihop med att man körde relativt mycket Arma 3 och flög med helikopter och jetplan så ville jag skaffa mig en joystick, det blev en X-55 Saitek och som fungerade riktigt bra till att flyga helikopter då man kunde byta ut fjädrarna i joysticken till en med väldigt lite motstånd. Åren gick och jag bytte upp mig till en Thrustmaster Warthog, och kvaliteten mellan dessa två var som natt och dag. X-55 vad plastig, knapparna satt lite löst och vinglade, men kändes fortfarande som en bra joystick. Warthogen vad helt i metall och kändes väldigt stabil på alla sätt möjliga, dock saknade den en tvist rörelse på joysticken som gjorde det svårt att kontrollera skeppet till fullo på ett sätt jag var bekväm med. Där fick jag köpa ett par pedaler för att komplementera min utrustning, den recensionen hittar ni här - MFG Crosswind.

https://i.imgur.com/arNLYjF.jpg

Under några år har jag själv blivit mera intresserad av rymdsimultatorer, Elite Dangerous, Star Citizen för att nämna några. Under tiden man spelade dessa spel så börjar några stycken av oss diskutera och fundera vilken den perfekta uppsättningen skulle vara i en rymdsimulatorvärld. Är det bättre med en Joystick och Throttle eller är det bättre med två Joysticks? En av oss köpte två Thrustmaster T.16000m för att prova, medans jag gick på en lite mera dyrare alternativ. Något som visade sig vara svårt i mitt sökande var att hitta något företag som gjorde joystick för vänsterhanden, utöver den enda joysticken från Thrustmaster. Till slut hamnade jag hos VIRPIL.

VIRPIL Controls är ett företag som är relativt känt i entusiast kretsarna inom simulatorspel. Företaget, VIRPIL Controls, startades 2016 av Andrei Lukyanov en enthusiast inom flygsimulatorer och som har sin verksamhet i Vitryssland. Företaget har designers, ingenjörer, mjukvaruprogrammerare och virtuella piloter från Vitryssland, Ryssland och England som utvecklar och testar deras produkter, med också ihop med communityt.

https://i.imgur.com/SOzoc2n.jpg

När man gör en beställning från VIRPIL så väljer man vilken basenhet för joystickgreppet man ska ha, i dagsläget finns det två olika versioner på basenheter, VPC WarBRD och VPC MongoosT-50CM2. Själv valde jag VPC MongoosT-50CM2, av en anledning vi kommer till senare.

Under perioden som jag gjorde min beställning kunde man beställa en variation av utbud på joystickgrepp, men detta utbud ändrar sig med jämna mellanrum då de uppdaterar och förbättrar modellerna och variationerna. I skrivandets stund finns det fyra olika joystickgrepp, VPC WarBRD, VPC Constellation Delta, VPC MongoosT-50CM2, VPC V.F.X. Vissa av greppen har inspirationen kommit från ryska stridsjet, exempel VPC MongoosT-50CM2 som har tagit inspirationen från Sukhoi Su-35 och Sukhoi Su-57. VPC V.F.X. har tagit inspirationen från modernare stridsjet. VPC Constellation Delta har tagit synpunkter från deras community och försökt anpassa ett grepp som ska fungera bra ihop med rymdsimulatorer. När jag själv beställde fanns det också en MongoosT-50CM som vad anpassad för vänsterhanden, som inte längre verkar finns med på deras hemsida.

Själv beställde jag två grepp, VPC MongoosT-50CM2 (Högerhand) och VPC MongoosT-50LH (Vänsterhand).

https://i.imgur.com/iGwoLjj.jpg

https://i.imgur.com/Be2DNbW.jpg

Beställningen av dessa kontroller kan göras under vissa perioder på månaden då deras lager återfylls med produkter, och om man inte är snabb så får man vänta med att lägga in beställningen till nästa gång de återfyller lagret. Man får vara aktiv i köpandet och kontrollera när deras produkter går att köpa, annars är det lätt att man missar tillfället, då de tar slut väldigt fort. Enda gången man kan beställa från deras sida utan att de har produkterna på lagret är när VIRPIL kommer ut med nya produkter och man kan förboka dem. När jag själv hade bestämt mig för att beställa så hade precis den nya modellen på basenheten kommit ut, VPC MongoosT-50CM2. Jag tog tillfället i akt och beställde två basenheter och två joystickgrepp, då blev det MongoosT-50CM greppen för de var de enda som fanns på lager när jag beställde.

När jag väl fick hem paketen, så blir det första man blir bemött av är hur väl de har paketerat för att skydda hårdvaran. Ibland är detta en svaghet hos vissa företag, men är värt att nämna att om man skulle beställa så vet man att sin utrustning är ordentligt skyddat.

https://i.imgur.com/PVNYlCQ.jpg

Nu har jag använt dessa två joystick ett par månader och tänkte dela med mig av mina erfarenheter av dessa två fantastiska produkterna.

Joystickgrepp (MongoosT-50CM2 & MongoosT-50LH)

Joystick brukar vara kända för att ha en hel del knappar vid sitt befogande, så man inte behöver använda tangentbordet och ta händerna bort ifrån joysticken i stridens hetta. I fallet gällande dessa två joystick är det inget problem med för få knappar. Brake levern, med analog axis, är ett bra och positivt tillskott för att kunna göra inbromsningarna mjukare. Nedan ser ni en övergripande lista över alla knappar som finns på båda av dessa joysticks.

VPS MongoosT-50CM2

  • 1x Dual-stage trigger

  • 1x Flip trigger (1x tactile button in the down position and 1x non-tactile button for up position)

  • 4x Momentary buttons

  • 3x 4-way + push hat

  • 1x 8-way + push hat

  • 1x 2-way + push hat

  • 1x Brake lever (analogue axis)

Totala knappar: 36 stycken som kan användas för input

VPC MongoosT-50LH

  • 1x Dual-stage trigger

  • 1x Flip trigger

  • 5x Momentary buttons

  • 3x 4-way + push hat

  • 1x 2-way + push hat

  • 1x Brake lever (analogue axis)

Totala knappar: 27 stycken som kan användas för input

Som ni själva kan se så behövs det inte så mycket mer till spel. Själv har jag upptäckt att man kan binda olika funktioner till samma knapp då de spel jag spelar använder olika funktioner vid olika stadium i spelet och inte får några konflikter. Man vill inte åka runt och skjuta på några skepp samtidigt som man skjuter ut sig själv ur skeppet med katapultstolen. Men upptäcker själv vilket man kan komma undan med.

https://i.imgur.com/NGPPpl6.jpg

En ganska fiffig sak som finns på dessa joystick, men som inte finns på alla deras produkter i sortimentet, är att det finns en liten plattform som man kan höja och sänka med hjälp av en mutter, för att handen ska kunna sitta så bra som möjligt runt joysticken och nå alla knappar utan att flytta handen för mycket. Själv har jag någorlunda små händer, så detta tillägg på joysticken är ett bra plus i produktionsutvecklingen. För att jämföra så har jag svårt att nå alla knappar på Thrustmaster Warthog utan att röra handen.

Materialet som joystickgreppet är gjort av är plast och knapparna är gjorda av en förstärkt polyamide material (Amidplast) för att förstärka sig om att knapparna ska vara tålig. Men man ska inte avskräckas att greppet är gjort av plast, då alla knappar och hatar sitter riktigt bra och rör sig inte mycket alls när man rör eller trycker på dem. Varje gång man använder någon av knapparna eller 4-way hatarna så blir man bemött av bekväma och solida klick-ljud. Om man skulle jämföra Saiteks X-55 så sitter deras knappar fast mycket mindre och rör sig betydligt mer, men nu är inte X-55 en dålig joystick för det, men det visar att VIRPIL har lagt in det lilla extra som gör att joysticken känns snäppet bättre i kvalite. Om det skulle vara något som känns dåligt på joysticken så skulle det var plattformen som handen vilar på, då den vinglar mycket fram och tillbaka och kunde göras bättre. Kopplingen mellan greppet och basenheten är dock aluminium, och det är för att det inte ska brytas sönder något i de olika hastiga manövrarna man behöver göra ibland i spelen. Båda greppen väger ungefär 360 gram och är cirka 240 mm höga.

Man kopplar ihop greppet och basenheten med en kabel som liknar en s-video kabel. På ena joysticken hade jag problem att koppla in, då kabeln var väldigt kort som kom från greppet. Men med lite tålamod och fingerkänslighet så gick det bra.

Efter man har kopplat in greppet i basenheten så skruvar man ihop båda delarna och då får man ett val till, vinkeln på greppet. Det är inte alltid man vill ha greppet på joysticken att vara riktad rakt fram, utan kanske +-20 grader åt något håll. Kopplingen känns rejäl och sitter åt bra, dock har skruvgängan några gånger gängat upp sig när man sitter och spelar, men går snabbt och skruva fast den igen.

https://www.youtube.com/watch?v=SCY6tAJxbIE

Basenhet (VPC MongoosT-50CM2 Base)

Basenheten från VIRPIL Controls är hela anledningen för att jag blev intresserad av denna produkt från början. Modulärt, att kunna byta fjädrar och CAMs för att anpassa joystickens rörelsebeteenden är något som jag värdesätter mycket, och VIRPIL Controls lyckas riktigt bra med det i deras produkter.

https://i.imgur.com/3rdkg5W.jpg

Basenheten är byggd som en mindre stridsvagn, helt i metall och dammskydden är i gummi för att försäkra sig om att det inte kommer in oönskat damm in i de känsliga delarna. I från utsidan ser själva basenheten ut som en fyrkant med massa skruvskallar och anslutningen för greppen sticker ut i mitten. På ovansidan finns det två mindre gummiskydd som täcker tillgången till fjäderspänningen för X och Y axis, och med dessa skruvar kan man också byta ut CAMsen som sitter inne i enheten om man skruvar tillräckligt mycket åt ett visst håll.

På framsidan av basenheten finns det ingångar för USB och AUX, 5 pin kontakt. USB ingången används för att koppla in enheten till datorn, AUX används för att snabbt koppla ihop flera VIRPIL Controls enheter tillsammans. AUX funktionen har jag inte provat, då jag har kopplade båda joysticken separat till en USB-port. Kabeln man kopplar ihop enheten och datorn är USB till 5-pin, där 5-pin sidan har en snabbkoppling som har en låsningsanordning så att sladden inte ska åka ut vid användning av joysticken.

Någon jag också tyckte jag kände när jag använda denna basenhet är vinkeln som man kan ha joysticken, hur långt man kan trycka joysticken fram och bak innan det tar stopp. När jag använde Thrustmaster Warthog så tyckte jag att jag kunde trycka joysticken mycket längre fram än vad jag kunde göra med VPC MongoosT-50CM2 basenheten, och efter lite efterforskning så kom jag fram till att det stämde. VPC MongoosT-50CM2 har en maximal vinkel från mitten på +-16 grader, medans Thrustmaster Warthog har +-20 grader. Det kanske inte ser ut som mycket men kändes fortfarande annorlunda. VIRPIL beskriver att VPC MongoosT-50CM2 är tänkt att användas med förlängningsrör som gör att får en lite finare styrning, och då ska +-16 grader vara perfekt. VIRPILs andra basenhet, VPC WarBRD, har en något högre maximal vinkel på +-20 grader. För att jämföra med verkligheten så har till exempell en F/A-18 16-grader bakåt, 8-grader framåt och 14-grader åt vänster / höger, dessa mått är då mätta från centrum av placeringen av joysticken.

Ihop med basenheten får man olika typer av fjädrar och CAM profiler. För att byta ut till några av följande fjädrar eller CAM profiler så är det inte svårare än att lossa på fyra skruvar på undersidan och två spänningsskruvar på ovansidan av enheten. Man börjar med att skruva bort de fyra skruvarna på undersidan av enheten och tar bort metallplåten. Med plåten bort så ser man hela innandömet på enheten, och nu kan man börjar skruva lös spänningskruvarna på ovansidan. Efter en stund så kommer respektive arm som är ihopkopplad med spänningskruven att losna. På spänningsskriven så sitter fjädrarna och man kan byta till vilken man nu skulle vilja ha. På armen som kom lös ihop med att man skruvade lös spänningsskriven så sitter CAM profilerna, som man nu kan byta om man nu skulle vilja. CAM profilerna sitter fast i armarna med två skruvar som man måste lossa på om man vill ta bort dem. Om man nu skulle vilja ha två olika CAM profiler eller två olika fjädrar, så är det inget som hindrar en från att göra det. Modulärt i högsta grad.

https://i.imgur.com/68ZvL6t.jpg

Innandömet är gjord av en typ av aluminiumlegering, Duraluminium. Den vanligaste användningsområdet för Duraluminium är inom flygindustrin som använder legeringen för att göra flygplansramar. Duraluminium har en hög skydd mot korrektion. Dimensionerna för basenheten är 85 x 125 x 90 mm (B x L x H)

Medföljande fjädrar

  • Light

  • Standard (Installerad från fabrik)

  • Heavy

Medföljande CAM Profiler

  • AviaSim - Mjuk center (Non-Linear) (Installerad från fabrik)

  • AviaSim - Ingen center (Non-Linear)

  • CosmoSim - Mjuk center (Linear)

  • CosmoSim - Ingen center (Linear)

https://i.imgur.com/SAkv0ci.jpg

Proximity Sensor

VIRPIL har implementerat sitt egengjorde VPC Controller och VPC Contactless Digital Proximity Sensors. Detta gör det möjligt att registrera så små rörelser som på 0,006 grader, så man kan justera sitt skepp så fint som möjligt i spelvärlden. Då dessa kontakter / sensorer är kontaktlösa så blir det minimal förslitning på mekaniken inuti basenheten och försäkrar om att hårdvaran kan hålla många år av användning.

https://i.imgur.com/RJ9vhIC.jpg

Joystickgrepp alla dessa valmöjligheter

VPC MongoosT-50CM basenheten är kompatibel med alla VIRPILs tidigare joystickgrepp, så ifall man inte är nöjd med det greppen man köpte så kan man köpa ett nytt grepp utan att behöva köpa en ny basenhet också. Det ska även fungera när VIRPIL kommer ut med nya joystickgrepp så ska man kunna använda basenheten och koppla in dem. På VIRPILs hemsida brukar det stå vilka joystickgrepp som är kompatibla med vilka basenheter.

Måste stå stabilt!

Man får också en stativplatta med joysticken som kan man sätta dit så att man kan ställa joysticken mer eller mindre stadigt på skrivbordet, men det är inget jag skulle rekommendera. När joysticken är så pass hög som den är i mitt fall så är det väldigt lätt att den släpas med åt något håll när man håller på att göra en manöver. Höjden på Joysticken med basen och greppet så blir den totala höjden 370 mm och om man har tänkt att ha joysticken på skrivbordet kan det bli påfrestningar på axlarna, då joysticken är den höjden den är. Jag skulle varmt rekommendera VIRPILs skrivbordsfäste, eller någon annan form av lösning för att få ned joysticken på en bekväm höjd.

Jag skulle rekommendera att man skruvar fast joysticken i bordet, med den plattan som följer med, eller köper ett skrivbordsstativ som också VIRPIL tillverkar, detta är att försäkra sig att man kan göra de manövrar men behöver göra utan att behöva oroa sig för att joysticken ska flytta på sig.

Själv har jag satt fast joysticken i min simulator rig, och där sitter de som berget själv och på en väldigt bekvämlig höjd för att jag ska kunna använda dem timme efter timme. Recension om min Simulator Rig hittar ni här om ni skulle vara intresserade - Monstertech Simulator Rig (Hårdvara / Möbel)

Programvara - VPC Configurator Software

Det första man gör när efter man har kopplat in sin nya joystick från VIRPIL är att ladda hem och eventuellt uppdatera mjukvaran för respektive joystick. Eller om man köper någon annan hårdvara från dem. Programvaran i första anspråk var väldigt rörigt, men det var att jag gjorde som vi män brukade göra… att inte läsa manualen.

När man väl startar upp programmet så ser man om joysticken har blivit registrerad och ifall den är synkad eller inte. VIRPIL rekommenderar också att man uppdaterar och installerar en joystick i taget och inte kopplar alla enheter på samma gång.

När väl mjukvaran /firmware är installerad på joysticken så är det dags och skapa en profil för respektive joystick. Man får välja från en lista och väljer den joystick och basenhet som man använder, samt vilken sida den är på.

Efter att profilen är skapad så är det dags att börja konfigurera joysticken, axis och alla knappar. Konfigurering av axis görs genom att man rör joysticken maximalt åt alla håll för att registrera maximala axis i programvaran. Man kan även mata in dessa värden manuellt om man vet hur man gör, har aldrig våga göra detta. Några andra saker som man kan ändra på är Smoothing, Deadzone och invertering av axis. Då jag har fått sätta mina basenheten bak och fram på min simulator rig så är invertering av axis en välkommet tillskott i programvaran, för att slippa invertera de i varje spel.

https://i.imgur.com/rAol8Fx.png

De två nästa flikarna är för alla knappar och LED. Första gången man kopplar in joysticken kan det vara bra att dubbelchecka att alla knappar registrerar input och att den analoga brake levern fungerar som den ska. Man kan även dubbelchecka med Windows egen gamepad check, som finns i kontrollpanelen. LED fliken är till för om man har några LED ljus på sin joystick, på mina har jag inte några, men på VPC Constellation Delta finns det.

https://i.imgur.com/BNuErN6.png

Efter man har använt VIRPILs programvara en stund, och man har läst manualen, så måste jag säga att den är mycket enklare och bättre anpassad än vad till exempel Thrustmaster har till Warthogen.

Slutsats

Jag skulle lätt kunna säga att det inte går att köpa någon bättre joystick till datorn än just de som VIRPIL levererar. Utvecklingen och produktionen av dessa joystick är något som är byggt för entusiaster av entusiaster, så de vet vad de ska levererar och vet var detta smala community vill ha på sina bord. Jag trodde att jag skulle inte tycka om att joysticken var gjord av plast efter man har använt Thrustmasters Warthog under nästan tre år. Men jag blev positivt överraskad av kvalitén på hela produkten, och detta är svårt att få ut till ord hur det känns och hanteras. Att flyga runt i spel med denna joystick är en ren glädje och känns som att röra runt i smör där alla rörelser är mjuka och kontrollerade med en otrolig precision. Jag ska i framtiden också testa att införskaffa mig förlängningar till joysticken för att prova och se om man kan få fin precisionen ännu bättre. Knapparna har en väldigt skön feedback både med ljud och känslan man får genom att använda dem, i klass med Warthogen som jag skulle säga har en av de bättre knapparna på marknaden. Den enda knappen jag egentligen har haft problem med är att på min vänstra joystick så är trigger knappen, den man skjuter med, vinglar lite väl mycket om man jämnför med alla andra. Den vinglar absolut inte mycket för att man ska kunna säga att produkten är defekt, cirka 1-3 mm, men fortfarande en irritationsmoment.

Moduläranpassningen för joysticken gör att det går att använda till de flesta flygspel, både till flygsim och rymdsims. Det är inte alltid man vill ha samma feedback i rymdsims som man vill ha i flygsim, detta får man genom att byta CAM profilerna för att få en linjär eller icke linjär utväxling i rörelserna. Det är också bra att men inte behöver skruva sönder hela joysticken, koppla bort alla kablar och kretskort för att kunna byta fjädrar och CAM profiler. De har gjort det väldigt enkelt att byta dessa och är väldigt uppskattat. Det hindrar heller inte utvecklarna att skapa nya CAM profiler för att göra att joysticken får en helt ny känsla.

Höjden på joysticken är inte så bra anpassad för att användas på skrivbordet under längre perioder, då det kan bli påfrestningar på sina axlar. Som jag skrev i recensionen så rekommenderar jag VIRPILs skrivbordsfäste eller någon annan lösning för att få ned joysticken på en bekvämare höjd.

Något som är också väldigt intressant är att man kan byta greppet till ett helt nytt om man nu inte skulle vilja ha det nuvarande längre eller om VIRPIL kommer ut med en ny eller uppdaterad version. I vissa spel kanske man vill ha ett grepp medans i ett annat så kanske det andra greppet fungerar bättre. Att man kan få så många olika joystick på en och samma basenhet är fantastiskt.

Priset för det som jag har skrivit om:

  • VPC MongoosT-50CM Base: 270€

  • VPC MongoosT-50CM LeftHand: 160€

  • VPC MongoosT-50CM2 RightHand: 160€

Om ni letar efter en ordentlig joystick, och har pengar att spendera, så kan jag rekommendera varmt en joystick från VIRPIL. Om nu knapparna inte skulle räcka så har jag ju alltid mina två Streamdeck för att skapa flera…

Tack för att ni har läst min lilla uppsats

VPC MongoosT-50CM2 Flightstick
5
Mästerligt
+
Modulär, möjlighet att anpassa
+
Man kan byta grepp på basenheten
+
Kvaliteten
+
Plattformen för handen, så att joystickgreppet passar mindre händer
+
Effektiv vinkel på 16 grader funkar riktigt bra med förlängningsrör till joysticken.
-
Priset, kan avskräcka många från att köpa
-
Leveranstiderna är långa
-
Joysticken måste sitta fast i ett bord eller annat fast objekt för att användas ordentligt
-
Joystickens totala höjd på 370mm kan vara jobbig för axlarna att använda från skrivbordet.
Det här betyder betygen på FZ

https://i.imgur.com/eiUzRus.jpg

Andra produkter och tillbehör

Utöver det som jag har skrivit om så finns det flera produkter som kan vara värt och nämna. VIRPIL har också gjort en Throttle och ett par Pedaler. Utöver det finns det diverse olika tillbehör till joysticken, Förlängningar i diverse olika längder och former, bordsmonterade ställningar, dammskydd för både joystick och throttel.

Throttel

Throttel, lik Warthogens, har dubbla gasreglage om man spelar ett spel som utnyttjar denna funktion. Ett exempel på detta är om man spelar DCS World och flyger en A-10 Warthog som har just separata gasreglage för höger och vänster motor. Dock är det inte många spel som har den möjligheten, så man kan sammanslutna dessa för att få ett reglage. Likt joysticken basenhet så är också majoriteten av grunden i VIRPILs throttle byggt av duraluminium. Det finns också en hel hög med knappar som är strösslat över hela produkten, dock finns det självklart en baktanke på vart de är placerade. VPC MongoosT-50CM2 Throttle också VPC Contactless Digital Proximity Sensors för att minska förslitning av de rörliga mekaniska delarna. I mitt skrivande stund finns det två olika throttle som går att införskaffa från VIRPIL, VPC MongoosT50CM och VPC MongoosT50CM2, som är den uppdaterade uppföljaren till den tidigare nämnda. Priset på dessa ligger mellan 290 - 320 €uro.

https://i.imgur.com/HnJnQw3.jpg

Pedaler

Om man håller på med joystick och throttle på den här nivån så kan man också behöva någon bra pedal, och jag tvivlar inte att VIRPILs roderpedaler är i samma klass som resten av deras produkter. De erbjuder tre olika pedaler VPC WarBRD, VPC ACE-1 och VPC ACE-2. Roderpedaler är något som är nytt för VIRPIL och de första leveranserna kommer ut under oktober till de personer som har förbeställt dem. Samtliga versioner är tillverkade i aluminium och har VPC Contactless Digital Proximity Sensors. De kommer med två typer av CAM profiler, Hard-Center och Soft-Center, och två olika motstånd fjädrar, Soft Spring och Heavy Spring.

https://i.imgur.com/lQhDIy5.jpg

Övriga tillbehör
På deras hemsida kan man hitta extra tillbehör till joystick och throttle.
https://i.imgur.com/Fgh4xfV.jpg

https://i.imgur.com/BQS9F69.jpg

VIRPILs Hemsida: https://virpil-controls.eu/
VIRPILs Blog: https://virpil.com/en/blog

Vilken recension! Själv är detta överkurs för mig, men jag uppskattade detaljrikedomen i recensionen.


signatur

"All those moments will be lost in time... like tears in rain. Time... to die." - Roy Batty

Quake-konnässsör

Såg det var några Joystick som VIRPIL håller på att utvecklar och som kommer ut för förbokningar under november.

VPC Constellation Alpha

  • Left and Right hand variants (Non-ambidextrous)

  • 1 x Dual-stage trigger

  • 1 x Dual Position Flip Trigger (tactile switch trigger + proximity sensor to detect UP position)

  • Combination Trigger Stages - flip trigger and dual stage trigger and be pressed simultaneously as a combined trigger for additional trigger stages

  • 1 x Analogue Stick (+ Push)

  • 3 x 5-way Hats (4-way + Push)

  • 1 x 3-way Hats (2 way + Push)

  • 3 x Momentary buttons

  • 1 x Brake lever (VPC Contactless Sensor) + Momentary button

  • 1 x Scroll Encoder (+ Dual Push)

  • Lockable Twist Axis (VPC Contactless Sensor)

  • Adjustable Hand Rest

Samt något som kanske passar till om man vill spela WW2 simulatorer?

Medlem

Suverän recension! Tack för trevlig läsning. Kan inte annat än älska kvalitetsprodukter!


signatur

Cptn BaseballBatBoy!

Medlem

Underbar recension. Oavsett vilka joysticks man än kör så är det en stor skillnad att lira med dubbla joysticks i jämförelse med en traditionell Hotas i rymdspel såsom elit dangerous och star citizen då man har 6 axlar att hantera.

Själv har jag inte mycket pengar över men fick tipset av en kompis att lira med dubbla t16000m för några år sedan då det blivit populärt bland en del star citizen spelare. På den tiden kunde man få dessa joysticks för 350 kr men efter att detta blev populärt ökade också priset till runt 500 kr styck.

Hur som haver, 1000 kr för dubbla t16000m är inte farligt om man vill testa på att få en helt ny inlevelse i ett rymdspel. Allt känns helt naturligt när man använder högra joysticken med "vanliga" inställningar och den vänstra till strafe i de olika riktningarna.

Kan också rekommendera ett program som heter Joy to key som kostar 70 kr för att binda de olika knapparna lättare i Windows. Gratis de första 7 dagarna så det är bara å testa 🙂


signatur

Star citizen - swedish umbrella. Ett ideellt svenskt nätverk mellan organisationer och enskilda spelare.
https://robertsspaceindustries.com/orgs/SWEUMB
Discord:
https://discord.gg/apN3dqYGM7

Avstängd

Tänk om FZ:s egna recensioner kunde vara lika välskrivna! Hade jag haft som jobb och fått betalt för att skriva recensioner skulle jag skämt arslet av mig av att ha blivit så här pass mästrad av en simpel medlem.

Quake-konnässsör

@NiceAsBice: Det som redaktionen har sagt är också att de inte kan hålla på hur länge som helst med en recension heller, nu vet jag inte hur stressade de är på jobbet efter som jag själv sitter inte i den miljön. Men de har själva sagt att man kan skriva recensioner lite lättare, eller med en mera inblick, eller en hel inblick som är djup. För FZ sida tycker jag själv att en medium inblick i hur hårdvara och spel fungerar är en bra väg att gå, eftersom man siktar in sig på en bred publik.

Om man nu är mera inriktad åt ett eller annat håll, som till exempel Sim miljöer, så kanske man förväntar sig en mera ingående recension på Sim specifika sidor. Via FZ får man upp ett förståelse för spel / hårdvara, och om man nu skulle vara mera intresserad så kanske man letar sig till sådana hemsidor som är mera speciellt anpassade för såna spel / hårdvara.

Själv tycker jag bara att det är kul och försöka bidra med några recensioner lite nu och då till FZ och dess community, då man ändå har hängt här sedan 1996 / 1997.

Sen om man har några frågor angående spelet eller hårdvaran brukar redaktionen vara snälla nog och svara i tråden kopplat till recensionen. Så försök vara lite snäll mot dem *tihi*

Testpilot / Ambassadör
Speedrunning

Väldigt kul läsning! Även om jag inte själv spelar flygsimulatorer är det häftigt att få en inblick i andras världar!

Keep 'em coming!


signatur

Testpilot | #FZ-ambassadör #Speedrunning & #Retro | Twitter
Stora Retrotråden - Stora Speedruntråden
Dator: i7-2600K | P8P67-Pro | R9 280x | 12GB DDR3
Konsoler: NES, SNES, N64, GCN, Wii, Wii U, Switch, Genesis, PS2, PS3, (PS4), Xbox 360, Xbox One S

Topprecension!

@almblad: Tack för en värdefull recension, står inför ett återfall till flygsimulatorer efter många års uppehåll och detta var värdefull läsning.

Medlem

Virpil gör en hel del bra grejer. Har länge hoppats på att han ska få för sig göra en hotas för vänsterhänta men det verkar inte va på tapeten.

1
Skriv svar