Veckans Xbox-nyheter #30 (v.2)

Ambassadör
Xbox
Veckans Xbox-nyheter #30 (v.2)

Då var det dags för Veckans Xbox-nyheter att dra igång igen! Min (någorlunda) veckovisa rapportering om stort och smått från Xbox-fronten och allt som hör därtill. Än så länge är det ganska lugnt på nyhetsfronten men med tanke på hur 2020 ser ut för Xbox så lär det vara lugnet före stormen och jag tänkte därför passa på att dra igång med en liten översikt av vad vi kan förvänta oss under året som kommer. 2020 kommer att bli ett fantastiskt Xbox-år!

Med det sagt...Let's Jump in!

Xbox 2020

Det har väl inte undgått någon att det är dags för en ny generation konsoler under året och i slutet på året så smäller det till rejält när Xbox Series X gör entré på marknaden. November känns som en stark kandidat till releasemånad, av tradition om inte annat. Huruvida Series X blir ensam eller om den ackompanjeras av sin lillebror "Lockhart" vid launch, senare eller inte alls vet vi inte än. Just nu är det alldeles för mycket rykten och spekulationer för att kunna utröna något. Det vi vet är att Series X (Anaconda) blir en grym maskin som kommer innebära ett rejält generationshopp, särskilt när den har en ordentlig CPU. Innevarande konsolgeneration var ju egentligen redan obsoleta på den fronten vid launch med sina trötta Jaguar-varianter. Det spekularas om teraflops hit o dit, men jag tror att de största märkbara förändringarna kommer att ligga i saker som fps, laddningstider och mer intrikata spel tack vare processorn. Det gäller för både Xbox och PS, som om jag får gissa kommer att vara väldigt likvärdiga i vad vi faktiskt upplever men med lite olika sätt att ta sig dit. En grymt trevlig generation för alla helt enkelt.

Redan bekräftade funktioner för nya Xbox är full bakåtkompatibilitet med Xbox One, allt som fungerar till Xbox One inklusive Xbox 360-spel och OG Xbox-spel via bakåtkompatibiliteten kommer att fungera på den nya konsolen! Även tillbehör såsom handkontroller och dylikt till Xbox One kommer att ha fullt stöd på nya Xbox. En väldigt smidig övergång med andra ord. Vi vet också att Xbox Game Pass kommer att vara där dag 1 vilket innebär att man inte behöver fundera över vilka launchtitlar man ska köpa och det drar ju dessutom ner totalkostnaden för konsolköpet! Vi får se om det tas med i eventuella jämförelser när det oundvikligen dyker upp sådana när alla konsoler släppts...

Frågan är när Xbox avtäcker konsolen...förmodligen hålls det ett event innan E3 som förra gången. Men det är inte säkert, kanske blir det annorlunda den här gången? Om det blir av så vet vi inte heller när det kommer att hållas, så vi får helt enkelt vänta och se. Specs må vara roligt men det är ju ändå spelen som mycket kretsar kring och där har vi en hel del att se fram emot, inte minst nu när Xbox Game Studios alla 15 studios börjar komma upp i varv. För bara ett par år sedan var de 6 stycken! Det kommer bli en jäkla skillnad framöver, något som börjar märkas redan i år och leder oss in på nästa punkt...

Microsofts satsning på gaming under Phil Spencers överseende har sedan Xbox One X blivit allt mer tydligt, och uppköpen/uppstarten av nya studios är förmodligen den allra viktigaste komponenten. Med 15 studios som nu börjar komma upp i en produktion som Xbox aldrig haft tidigare så kan det ju inte undgå någon att Xbox menar allvar. Under 2020 så har vi massor av spel att se fram emot, och det är bara de som vi vet om! Fler lär avtäckas i samband med ett eventuellt XSX-event och E3. Vi har dessutom ett flertal projekt utan releasedatum, och många studios har ännu inte avtäckt sina nästa projekt.
Xbox satsning på PC ökar bredden på utbudet och ger studios fler möjligheter att göra de spel som de vill. Jag brukar påpeka det i trådar här men det tål att sägas igen; Xbox är inte bara en enda plastlåda, det är en plattform som sträcker sig bortom forna tiders töntiga. låsta konsolkrig. Med konsoler, PC, mobilt och xCloud så erbjuder Xbox valfrihet och flexibilitet på ett sätt som de gamle inte gör. Xbox One kommer inte heller att överges helt då XGS-spel under en övergångsperiod (1-2 år enligt Matt Booty) kommer att vara crossgen-spel, såsom Halo Infinite. Xbox blir ett stort ekosystem utan hårda gränser och övergångar, låter väldigt trevligt och konsumentvänligt.

Vad har vi då att se fram emot under året i spelväg? En mängd spel är redan avtäckta, många med releasedatum under första halvan och andra med mer vaga tidsfönster. Halo Infinite står ännu ensamt som bekräftad launchtitel för nya Xbox i höst, men det lär ju tillkomma en del där.
Xbox Game Studios Publishing, som sköter externa studios utveckling av exklusiva spel för Xbox, har fullt upp under första halvan av året med spel från Moon Studios, Asobo och Dontnod på ingång bland annat. Vad som kommer därefter från XGSP har vi ingen aning om men kanske är det här vi kan finna någon okänd launchtitel för höstens konsolsläpp?

Den efterlängtade uppföljaren till Ori and The Blind Forest blev försenat ytterligare en månad för putsning. En lyx som flera XGS-spel kan ta nu när det finns både budget och utbud nog med mindre stress som följd. Ori and the Will of the Wisps släpps den 11:e mars och ser fantastiskt ut.

Ninja Theory överraskade de flesta med Bleeding Edge på förra årets E3, en 4vs4 arena-brawler som de jobbat på i många år. Den 24:e mars är det release. Spelet har två betaperioder innan release, den 14:e februari och den 13:e mars.

Ett litet sidoprojekt från Obsidian dök upp på X019 och släpps i vår som Game Preview (även via Xbox Game Pass)/Steam Early Access. Grounded är ett survivalspel som kan spelas solo eller i co-op. Endast ett 10-tal personer på Obsidian jobbar på spelet så "bekymrade" "fans" behöver inte oroa sig.
Obsidian har fler projekt igång, närmast DLC till The Outer Worlds som bara har ett vagt "2020" som releasedatum. Huvuddelen av studion jobbar dock på ett stort, ännu icke avtäckt spel som sägs vara det som fick Microsoft att öppna plånboken och förvärva studion 2018. Spännande!

Minecraft-Diablo? Yup. Nästa spel från Mojang är Minecraft Dungeons som har release i april. Lär sälja som smör vid sidan av storebror. (Minecraft-köpet var för övrigt Phil Spencers "prov" för att visa Nadella att gaming var värt att satsa på, det gick ju ganska bra )
Minecraft fortsätter naturligtvis att uppdateras och man har också Minecraft Earth som lär växa. Mojang rekryterar också folk för tillfället som bara ska syssla med att utveckla prototyper på nya spel, så Minecraft-franshisen lär inte sakta ner i framtiden.

The Coalition har många järn i elden och den 28:e april är det release för Gears Tactics, ett X-Com-liknande spel med en fet 40h+ singleplayerkampanj. Spelet utvecklas i ett samarbete mellan The Coalition och Splash Damage och släpps först på PC.

InXile släpper nästa del i Wasteland-sagan den 19:e maj. Ett av mina mest emotsedda spel under året, kan bli riktigt bra. Uppgången i Xbox Game Studios har inneburit en rejäl uppgradering av Wasteland 3 med både högre budget och mer tid till finputsning.

InXile har dock fler järn i elden och man släpper även en remaster av det gamla klassiska Wasteland. Wasteland Remastered släpps någon gång under 2020.
Ytterligare ett stort projekt är igång på InXile men det enda vi vet om det är att det är ett "AAA- ARPG". Precis som med Obsidians hemliga projekt så är detta RPG det som sålde in InXile hos Microsoft 2018.

Dontnod släpper ett nytt episodbaserat spel under Xbox Game Studios paraply i sommar. Det ska dock inte vara mer än några veckor mellan episoderna som ska vara tre till antalet med förutbestämda datum. Inget utdraget trams som vi är vana vid från tidigare titlar alltså. Spelet i sig ser väldigt trevligt ut och det kommer att ta upp viktiga och känsliga ämnen på ett i spelbranschen ovanligt sätt. Tell Me Why kan bli riktigt bra!

MS Flight Simulator ser ut att bli helt fantastiskt vackert och med många otroligt intressanta tekniska aspekter. Asobo utvecklar spelet tillsammans med Xbox-devteams och Asobo har ett 10-årskontrakt så det lär bli ett långlivat, välsupportat spel. Ser helt magiskt ut! Release någon gång under 2020, först till PC och sedan till konsol. Även VR-stöd är planerat.

Gamla klassiska Battletoads kommer tillbaka under året. Spelet utvecklas av DLala Studios under överseende av Rare. Spelet var ursprungligen planerat att få release under 2019 men sköts upp till i år, förmodligen pga det lite ljumma mottagandet efter Gamescom. Vi får se vad det blir av det och när det dyker upp!

Den senaste värvningen till Xbox Game Studios, Double Fine Productions under ledning av den legendariske Tim Schafer släpper under året den efterlängtade uppföljaren till Psychonauts. Massor av tokigt plattformande lär det bli!

Den enda än så länge bekräftade launchtiteln till höstens nya Xbox-konsol är så klart Halo Infinite. 343i har fått god tid på sig och föväntningarna är stora. Ny motor har de också knåpat ihop! Förmodligen blir det MP-beta inom en snar framtid och en massa gameplay på E3.
Under 2020 kommer också resten av Halo MCC till PC med Halo CE näst på tur, allt släpps i kronologisk ordning.

Age of Empires IV har inget releasedatum ännu men visst finns det en liten chans att det dyker upp i år, även om nästa år kanske är mer troligt. Ser ut att bli en RTS-dröm i alla fall!
Mer troligt är då att Age of Empires III: Definitive Edition kommer under 2020, för att avsluta remakesen av de älde spelen inför släppet av AoE IV. Allt under överseende av World's Edge, den nya medlemmen i Xbox Game Studios som har hand om Age of Empires-franchisen, under ledning av Shannon Loftis.

Den Sydkoreanska utvecklaren Smilegate släpper sitt fps CrossfireX med Xbox Game Studios som publisher här i väst under 2020 på Xbox. Spelserien är omåttligt populär i Asien, på CS-nivåer. Intressant är att Remedy gör singleplayerkampanjen!

Rare avtäckte sitt nästa storspel, Everwild, på X019 i höstas och det lilla vi sett ser väldigt intressant ut. Lär inte släppas i år, men man vet ju aldrig! I vilket fall så lär vi få se mer på E3.

Senua's Saga: Hellblade II tog alla med storm under TGA förra månaden när Ninja Theory gav oss en titt på next-gen Xbox-spel. Utöver att det lär bli ett fantastiskt episkt spel, Hellblade med AAA-budget!, så såg det ju makalöst snyggt ut. Hypenivån är tokhög men väldigt tveksamt om det kommer i år, faktiskt osannolikt. Men precis som Everwild så kanske vi i alla fall får se mer på E3!

Utöver alla ovan nämnda spel så finns det säkert en hel del outannonserade titlar som lurar i vassen inför höstens konsolsläpp och tiden därefter. Forza Motorsport 8 är i full sving hos Turn 10 och skulle kunna vara en riktig grafisk showcase för Series X. Playgrounds båda studios är också i full produktion och ett nytt Forza Horizon vore inte otänkbart som launchtitel heller. Deras RPG-projekt kommer förmodligen att avtäckas i år, blir det Fable?
Kommer vi att få se vad The Initiative pysslar med? Med tanke på den höga kvaliteten på deras värvningar till studion så lär det vara något alldeles extra.
Undead Labs har nyligen expanderat och öppnat ny andrastudio och tar klivet upp i AAA-ligan inför next-gen, oklart om vi får se något från dem än på ett tag. State of Decay 2 får fortfarande bra support. Compulsion släppte för en tid sedan sitt sista DLC till We Happy Few och har nu gått vidare till sitt nästa projekt. Även de rekryterar för att ta klivet upp i AAA-ligan på sistone och vi lär inte få se något på ett bra tag.
Årets E3 kommer att bli episkt, det är en sak som är säker i alla fall!

Xbox Game Pass under 2020 ser också ut att fortsätta vara en måste-ha-tjänst. Bara det att alla spel som jag nämnt ovan kommer till tjänsten dag 1 är ju helt fantastiskt. Tredjepartssupporten är det inte heller något fel på, vi har redan fått GTA V under årets första vecka! Under X019 utannonserades en hel drös spel som kommer under året med det japanska stödet som det stora utropstecknet. Alla Final Fantasy-spel som finns tillgängliga på Xbox (VII, VIII, IX, X, X-2, XII, XIII, XIII-2, Lightning Returns och XV) kommer till Xbox Game Pass under 2020. Phil Spencers har också bekräftat att FF XIV är på gång till Xbox!
Helt nytt till Xbox och med debut direkt på Xbox Game Pass är Yakuza-serien. Yakuza 0, Yakuza Kiwami och Yakuza Kiwami 2 inleder den resan över konsolstängslet under året.
Mängder av spel är att vänta under året till Xbox Game Pass alltså, fantastiskt trevligt!

Så ett 2020 med ny konsol, mängder av spel och flera spännande events ser ut att kunna bli det bästa Xbox-året på väldigt länge. För att inte tala om den nya generationen som vi snart går in i, med ett fundamentalt annorlunda Xbox gentemot 2013. Nu blir det åka av!

Xbox Game Pass

På tal om Xbox Game Pass så har vi fått lite nytillskott för första halvan av januari. GTA V dök upp utan förvarning och i veckan fick vi Frostpunk: Console Edition och Sword Art Online: Fatal Bullet. Nästa vecka dyker Tekken 7 upp. På PC blir det Frostpunk och Faster Than Light.
Det lär komma mer snart inför andra halvan. Bland annat så har Yakuza 0 fått sin PEGI-rating för Xbox i dagarna...
XGP Januari - Min tråd
Xbox Game Pass

Sea of Thieves

Sea of Thieves har nu uppnått 10 miljoner spelare sedan launch. En fantastisk siffra och synnerligen välförtjänt då uppdateringarna varit många och proppfulla med content. Rare har verkligen hållit spelet levande, växande och aktuellt hela tiden post-launch.
Nu är det snart dags för årets första content update, Legends of the Seas, som för med sig en massa kul grejer att pyssla med i vintermörkret. Lär bli en hel del easter eggs bland annat när uppdateringen släpps den 15:e januari. Mellan den 15-22 januari kan man också plocka upp lite gratisprylar ingame.
Joe Neate tar upp det här och mer i sin dev update som som vanligt får avsluta Veckans Xbox-nyheter:

Sea of Thieves
FZ-artikel

Det var veckans lite annorlunda nyhetsrapportering från Xbox-fronten det. Hoppas att det fanns något av intresse, spela mycket nu så syns vi snart igen.

#xbox #xbox-series-x #ori #bleeding-edge #grounded #minecraft-dungeons #gears-tactics #wasteland-3 #flight-simulator #tell-me-why #battletoads #psychonauts-2 #halo-infinite #age-of-empires #crossfirex #everwild #hellblade-2 #xbox-game-studios #xbox-game-pass #sea-of-thieves


signatur

Jump in.

Skägg.
10 Chambers

Sjukt matigt! Vad tror du om cross-gen-taktiken - genidrag eller risk för magplask?


signatur
Ambassadör
Xbox
Skrivet av Carl Johansson-Sundelius:

Sjukt matigt! Vad tror du om cross-gen-taktiken - genidrag eller risk för magplask?

Jag tror att det kommer att fungera fint med tanke på Xbox plattformsbredd, det hade varit annorlunda om det hade varit en klassisk låst plattform. PS som fortfarande har fokus på att sälja plastlådor är annorlunda, de vill nog se till att ha låsta spel till PS5 för att få så många som möjligt att skaffa ny hårdvara. För Xbox är ekosystemet och mjukvaran viktigare och med Xbox Game Pass vill man nog inte heller släppa spel direkt på tjänsten som en majoritet av kunderna inte kan spela på sina Xbox One-konsoler. Det hade ju sett illa ut och alienerat en stor del av användarna för tidigt och jag tror att det är en stor anledning till crossgentänket.
Xbox går sin egen väg och jag skulle inte bli förvånad om de andra hakar på så småningom. Särskilt som Google och Amazon också ger sig in i branschen. Sony sneglar ju redan på PC och jag tycker mig ana ett nytt PS-tänk efter alla ommöbleringar i ledningen förra året... De vill så klart också åt en del av den kakan och det skulle inte förvåna mig om de, om än långsammare, också breddar sig mycket mer framöver.

Självklart kommer det att komma spel som inte fungerar på Xbox One så småningom, redan inom första året med den nya generationen. Men övergången mellan generationerna kommer att vara mjukare än vanligt, tredjepartsstudios har ju dessutom redan för vana att släppa crossgen-spel vid skiftena.
Alla Xbox Game Studios utvecklar ju redan för flera plattformar och är vana vid det (Xbox One, S, X, PC) med en stor bredd på specs. Så det bör inte vara något problem att bibehålla hög kvalitet på Series X-versionerna. Det är möjligt att det innebär merjobb under en period men det är inget som vi i konsumentled kommer att märka av tror jag.

Jag tror att bortom den initiala perioden med crossgentitlar så kommer streaming genom xCloud hålla liv i de gamla konsolerna ett bra tag. Xbox One kommer inte kunna köra Hellblade 2 native, men då kan man ju streama spelet genom xCloud. Nya tider, nya valmöjligheter.

När Halo Infinite släpps så får vi svart på vitt hur det har gått! Jag tror inte att det kommer hållas tillbaka på Series X eller PC på grund av Xbox One-versionen.


signatur

Jump in.

1
Skriv svar